«Білі ходоки». У Гомелі відкрився клуб скандинавської ходьби

  1. На фото в центрі - Кирило і Ольга.
  2. Автор: Олександр Євсеєнко. Фото: Марія Амеліна

Кілька років тому на вулицях Гомеля з'явилися люди з палицями в руках, з боку нагадують лижні. Жартівники навіть підбиває, мовляв, а лижі вдома забув? Тоді мало хто чув про набирає популярність у всьому світі скандинавської ходьбі. Та й зараз цей вид фізичної культури для багатьох залишається предметом сарказму і насмішок. Але тільки не для організаторів першого в Гомелі клубу скандинавської ходьби «Білі ходоки» Кирила і Ольги Шустових. Сьогодні вони гості нашої редакції.

- Звідки така назва - «Білі ходоки»
- Звідки така назва - «Білі ходоки»?

Кирило:

- З ходоками, думаю, все зрозуміло, а «білі» можна інтерпретувати по-різному. Сама назва «скандинавська ходьба» асоціюється з Північчю, а значить, зі снігом. До того ж ми позиціонуємо себе як білі і пухнасті, нікому не приносять шкоди.

На жаль, деякі з асоціації, мабуть, плутають нас із сумнозвісною сектою «Біле братство». Відразу заявляю: ні до неї, ні до якої іншої релігійної секти ми відношення не маємо. Наша релігія - здоровий спосіб життя, причому для людей будь-якого віку, фізичної підготовки, соціального становища.

- Як прийшли до рішення займатися скандинавської ходьбою?

Кирило:

- За освітою я кухар, довгий час був підприємцем на Центральному ринку. Так сталося, що в один зовсім не прекрасний день втратив все: бізнес, гроші, навіть віру у власні сили. Якийсь час перебував у депресії. Одного разу в мінському ГУМі побачив палиці для скандинавської ходьби, які коштували дуже дешево. Про це фізкультурному напрямку дещо чули, знічев'я вирішили з дружиною - чому б не спробувати? Місяців зо два вони припадали пилом у кутку нашої квартири. Але одного разу вирішили випробувати їх у справі. І зрозуміли, що це не тільки прекрасний засіб для підтримки себе в хорошій фізичній формі, але і відмінні ліки від депресії.

- Хіба? З досвіду знаю, що довгі прогулянки, навпаки, змушують постійно копатися в собі. Що не завжди йде на користь психологічної рівноваги.

Ольга:

- На відміну від циклічності, яка присутня при звичайній ходьбі, в скандинавської особлива увага приділяється руху рук. Простіше кажучи, ми махаємо руками. При цьому зона грудної клітини максимально розширюється. А це, між іншим, ще й емоційна зона, кажу як психолог за освітою. Так ось, самі того не помічаючи, ми звикли її перекривати по ряду причин. Це важкі пакети і сумки в руках, взуття на високих підборах, вузькі черевики, модна, але незручний одяг. Багато з нас при ходьбі сутуляться, не стежать за своєю поставою. Просте спостереження: людина, яка радіє життю, ходить невимушено, широко розмахуючи руками. І навпаки.

Кирило:

- Вся техніка скандинавської ходьби спрямована на збільшення кровотоку. Цьому сприяє перекат з п'яти на носок, розкриття долоні. Ці два основних елементи стимулюють кровообіг під час ходьби, що сприятливо впливає на серцеву діяльність. Ольга вірно помітила, що дуже багато людей ходять неправильно. На вулицях міста рідко побачиш людину з плавною, м'якою ходою. Як говорила Лія Ахеджакова, ходять, немов палі забивають. Що дуже шкідливо для внутрішніх органів, які постійно відчувають вібрацію і тиск.

Останні дослідження довели, що під час скандинавської ходьби до 60% збільшується споживання організмом кисню. Практично, як при середнього темпу бігу. Але під час бігу будь-який організм, а непідготовлений особливо, перебуває у стресовому стані через збільшення фізичного навантаження. Наша ж техніка дозволяє досягти того ж результату при набагато менших зусиллях.

Під час занять скандинавської ходьбою задіяними стають дуже багато груп м'язів, причому навіть ті, які в повсякденному житті людина, який не виконує спеціальних вправ, практично не використовує. Наприклад, коміркова зона, якщо регулярно НЕ віджиматися і не підтягуватися, не працює практично ніколи. Багато з нас вже забули, коли востаннє намагалися звести разом лопатки. Як результат кровотік в цій зоні сповільнюється. Тоді ми дружно починаємо скаржитися на відкладення солей. Тим часом це відкладається жирова клітковина, яка при скандинавської ходьбі поступово розсмоктується. Що дозволяє цій самій комірцевої зоні не тільки знайти мобільність, але і перестати бути перешкодою для повноцінного постачання кров'ю нашого мозку.

Доведено вченими, що в повсякденному житті багато з нас рідко задіють з однаковою активністю обидві півкулі головного мозку. Правші, яких більшість, як правило, частіше користуються лівою півкулею, лівші, відповідно, правим. Це особливо помітно по тому, як відрізняється ходьба у тих, хто давно нею займається, і у тих, хто тільки взяв палиці в руки. Координація рухів у останніх найчастіше порушена.

Ольга:

- Доповню, що при заняттях скандинавської ходьбою різко знижується ризик захворювання хворобою Альцгеймера. Відбувається це за рахунок поліпшеного постачання кров'ю мозку. До того ж для ходоків нашого клубу ми включаємо який-небудь рахунок: до 100 і назад, наприклад, або «раз-два», «раз-два-три». Можна варіювати: три кроки людина йде «на правій руці», два - на лівій. Або пропонуємо пройти 50 кроків в швидкому темпі, 50 - в уповільненому. Тут вже хочеш не хочеш, а мозок змушений постійно працювати.

- Значить, скандинавська ходьба призначена для людей похилого віку?

Ольга:

- Не зовсім так. Всерйоз займатися скандинавської ходьбою не рекомендується дітям до 11 років. Тільки в ігровій формі. А ось підліткам для запобігання сколіозу скандинавська ходьба дуже навіть відображено. Не випадково в Фінляндії вона є обов'язковою під час уроків фізкультури. Першою благотворний вплив цього виду фізичних вправ в 70-х роках помітила фінська вчителька фізкультури Ліена яскині. Вона знала історію про те, як ще в 30-х роках минулого століття фінські лижники, щоб підійти до зимових змагань в формі, влітку здійснювали багатокілометрові марші з лижними палицями в руках.

Спробувала робити це з учнями і була вражена, наскільки змінилися в позитивну сторону фізичні та інтелектуальні кондиції її підопічних. До речі кажучи, в минулому році Міністерство освіти Білорусі затвердив методичні матеріали з впровадження скандинавської ходьби в шкільну програму в якості факультативних занять в 5-11 класах. В кінці травня на базі нашого клубу буде проводитися організаційно-методичний семінар для вчителів фізкультури гомельських шкіл, де ми будемо знайомити їх з основами техніки скандинавської ходьби.

А ось верхньої вікової межі для занять скандинавської ходьбою не існує. Зрозуміло, люди старшого віку ходять повільніше і на менші відстані, ніж їх молодші колеги. Але для цього в нашому клубі і існує поділ займаються на умовні три групи: актив, здоров'я і довголіття. Для кожної з них підбираються свої методики, вибираються навантаження і складаються спеціальні маршрути.

- А як же ті, хто не відвідує заняття в вашому клубі? Людей з палицями, особливо літніх, нерідко можна побачити, що гуляють по міських вулицях поодинці. В крайньому випадку, парами.

Кирило:

- Тут погану службу зіграла в деякому роді недобросовісна реклама. Кілька років тому, для того щоб привернути увагу до цього виду фізичної культури, і у нас, і в Росії широко пропагувалося думку, що скандинавської ходьбою займатися може кожен. Мовляв, досить взяти в руки палиці - і ти вже ходок, не обов'язково білий. Насправді все трохи інакше.

Наприклад, люди, поверхнево знайомі зі скандинавською ходьбою, губляться в здогадах, що в ній важливіше - відстань або час, витрачений на ходьбу. Насправді ні те, ні інше, перевага віддається ритмічності пульсу. Простіше кажучи, чим він рівніше, тим краще і правильніше ви ходите.

Якось лікарі на одну нашу підопічну, якій виповнилося 75 років, повісили апарат вимірювання серцевого ритму. Вона пройшла кілька кілометрів, нешвидко, але дуже технічно. Коли отримали результати, медики були вражені, наскільки рівний ритм роботи серця зафіксував прилад.

Правда, варто зауважити, що в молодості жінка займалася художньою гімнастикою. Це я до того, що люди, які свого часу більш-менш серйозно займалися спортом, набагато швидше і правильніше втягуються в процес ходьби. Тим, хто від спорту завжди був далекий, для цього потрібно трохи більше часу. В середньому 2,5-3 місяці.

- З навантаженнями і віком розібралися. З технікою складніше, але вже зрозуміло, що і тут не все так просто. Але ходити-то можна по будь-якій поверхні, тут обмежень немає?

Ольга:

- З точки зору організації групи ходьба по асфальту краще - не треба далеко їхати. А ось з точки зору фізіології найкраще англійський газон або просто відкритий грунт. Але найкращі результати досягаються при ходьбі по піщаному березі річки, навіть трохи заходячи в воду.

Кирило:

- У скандинавській ходьбі важлива амортизація, щоб не нашкодити ні ліктьовому, ні плечового складу. Адже коли ми ставимо палицю на поверхню, вона починає вібрувати. Чим молодша людина, тим сильніше удар об землю, який неминуче позначається на організмі. Тому поверхня повинна бути м'якою і пружною. Саме тому наші заняття проходять в основному на лівому березі Сожу, де розроблено кілька маршрутів.

- І що потрібно мені для того, щоб стати «білим ходоком»?

Кирило:

- Нічого особливого. Головне - бажання хоча б спробувати, що це таке. Наші заняття проводяться по вівторках, четвергах і суботах о 9 годині. Це основна група. Для тих, хто тільки вчиться, - в будні дні о 11 годині, суботу - о 11:30. При собі необхідно мати зручний одяг по погоді, не обов'язково чисто спортивну. А ось кросівки повинні бути зі скошеною спереду і ззаду підошвою. Звичайні, а тим більше модні нині кеди для ходьби не годяться.

Спеціальні палиці самостійно краще не купувати, це краще робити за рекомендацією інструктора. Тим більше що на перші два заняття ми видаємо свої. Вартість одного заняття три рубля, всього на місяць їх проводиться 12. Якщо людина відвідав 10 занять, то два, що залишилися ми надаємо йому безкоштовно. Медичних довідок поки теж ніяких не треба, але незабаром, думаю, почнемо їх вимагати в обов'язковому порядку. Як показує життя, це необхідно і для нашого спокою, і для вашої безпеки.

На фото в центрі - Кирило і Ольга.

Зв'язатися з керівниками клубу скандинавської ходьби можна по телефону +375 (29) 150-70-67.

Автор: Олександр Євсеєнко. Фото: Марія Амеліна

Мітки: Олександр Євсеєнко скандинавська ходьба

Мітки:   Олександр Євсеєнко   скандинавська ходьба

Підпишіться на наш канал в Яндекс.Дзен

Жартівники навіть підбиває, мовляв, а лижі вдома забув?
Звідки така назва - «Білі ходоки»?
Як прийшли до рішення займатися скандинавської ходьбою?
Про це фізкультурному напрямку дещо чули, знічев'я вирішили з дружиною - чому б не спробувати?
Хіба?
Значить, скандинавська ходьба призначена для людей похилого віку?
А як же ті, хто не відвідує заняття в вашому клубі?
Але ходити-то можна по будь-якій поверхні, тут обмежень немає?
І що потрібно мені для того, щоб стати «білим ходоком»?

Новости