Білоруська продовольча альтернатива - Китай?

  1. Сертифікатами по поставку молока в Китай скористалися деякі
  2. На черзі - експорт білоруської яловичини
  3. Російський ринок: пріоритет надовго

В цілому на експорт з Білорусі поставляється близько 58% від усього обсягу виробництва молочної продукції.

Продовольчі «війни» з Росією змушують білоруських сільгоспвиробників все активніше шукати альтернативні ринків збуту своєї продукції. В якості одного з таких ринків урядовці все частіше називають Китай. Чи виправдані ці надії?

Слід зазначити, що за перший квартал 2017 року білоруська підприємства поставили в Китай продуктів на суму близько 4,2 млн. Доларів - в 1,5 рази більше, ніж за аналогічний період 2016 року.

Олександр Лукашенко під час зустрічі в Мінську з губернатором Ростовської області РФ Василем Голубєвим 11 травня в черговий раз заявив про необґрунтовані претензії російської сторони до якості білоруських продуктів. «Коли нас сьогодні дорікають, що у нас продукти харчування не ті, це вже занадто. Білорусь - єдина республіка, яка зберегла ГОСТи, ми їх посилили. Вони жорсткіше, ніж в Євросоюзі », - сказав Лукашенко.

І далі підкреслив, що якщо білоруська продукція не потрібна на російському ринку, то Білорусь переорієнтує експортні потоки, - наприклад, зробить сухе молоко і поставить його в Китай, країни Латинської Америки і Африки.

Сертифікатами по поставку молока в Китай скористалися деякі

Що стосується виробництва молока, то доречно буде зауважити наступне: в минулому році всі країни ЄАЕС справили 45,4 млн. Тонн молока, при цьому близько 70% цього обсягу - молоко російського виробництва. При цьому сама Росія закриває свої потреби в молоці лише на 82%. У Вірменії та Казахстані своє виробництво закриває потреби в молоці на 90%. А ось в Білорусі виробництво молока перевищує внутрішній попит в 2,5 рази. Цим і пояснюється прагнення білоруських виробників наростити експорт.

В цілому на експорт з Білорусі поставляється близько 58% від усього обсягу виробництва молочної продукції. У минулому році білоруські сільгоспвиробники поставили на експорт 4,135 млн. Тонн молочної продукції (на 0,3% більше, ніж в 2015 році) на суму 1,822 млрд. Доларів (на 4,5% більше, ніж в 2015 році.

При цьому китайська частка в загальному обсязі експорту займає мізерну частку - всього білоруської молочної продукції в Китай в минулому році було поставлено на 1 млн. Доларів.

Тим часом, 34 молокопереробних білоруських підприємства в 2016 році отримали сертифікати на поставку молочної продукції в Китай. Правда, скористатися такою можливістю вдалося поки небагато чим - молочну продукцію в Китай в минулому році поставляли всього 3 білоруських підприємства.

В цілому на експорт з Білорусі поставляється близько 58% від усього обсягу виробництва молочної продукції

Китайська частка в загальному обсязі експорту займає мізерну частку - всього білоруської молочної продукції в Китай в минулому році було поставлено на 1 млн. Доларів.

У 2017 році поставки трохи активізувалися: за підсумками січня-лютого обсяг поставок склав близько 600 тис. Доларів. Уряд намагається підштовхнути цей процес - поставлена ​​завдання забезпечити обсяг експорту молочної продукції в Китай на суму не менше 10 млн. Доларів на рік.

Днями посол Білорусі в Китаї Кирило Рудий повідомив про те, що ряд білоруських підприємств уклали контрактів з китайськими компаніями на поставку молочних продуктів на суму понад 13 млн. Доларів. Щодо загального товарообігу сума невелика, визнав посол, як було сказано, «це наші перші великі поставки, які ростуть, і за останні місяці - в кілька разів».

К. Рудий зазначив, що для білоруських постачальників продовольства в Китай зараз складаються сприятливі можливості, - китайський ринок сам по собі змінюється, багатіє, зростає, і китайські споживачі все більше починають орієнтуватися на імпортні товари.

На черзі - експорт білоруської яловичини

Білорусь - найбільший експортер яловичини на пострадянському просторі. Країна поставляє більше 135 тис. Тонн яловичини на рік і займає 7 сходинку в світовому рейтингу експортерів охолодженого м'яса яловичини. У 2016 році білоруська яловичина поставлялася на ринки 10 країн. Китаю в цьому переліку поки немає. Однак білоруська сторона розраховує незабаром почати поставки яловичини в Китай. Фахівці при цьому звертають увагу, що ціна на м'ясо яловичини на китайському ринку досить висока.

У жовтні 2016 року представники Головного державного управління з контролю якості, інспекції і карантину Китаю провели аудит чотирьох білоруських переробних підприємств - ВАТ «Брестський м'ясокомбінат», «Гродненський м'ясокомбінат», «Могильовський м'ясокомбінат» та компанії «Велес-Міт» (Молодечненский район Мінської області ). За підсумками перевірки білоруські фахівці постаралися скоріше навести деякі технологічні процеси, а також ветеринарну документацію у відповідність з китайськими вимогами.

Заступник міністра сільського господарства і продовольства Олександр Суботін на конференції «Бізнес з Китаєм: інструкція експортера» 16 травня зазначив, що сертифікація 21 білоруського м'ясопереробного підприємства близька до завершення. За його словами, китайська ветеринарна інспекція високо оцінила якість роботи вітчизняної ветеринарної служби, роботу підприємств. «Вони отримали найвищу оцінку, і в результаті інспекції та наступних переговорів з'явився протокол про можливість поставок яловичини (замороженої, охолодженої, продукції з яловичини, напівфабрикатів і т. Д.) В КНР», - сказав А. Субботін.

Угода, що дозволяє постачання білоруської яловичини на китайський ринок, була парафована 15 травня в рамках візиту білоруської делегації в Китай.

«Після завершення деяких формальностей воно буде підписано в ході офіційного візиту глави китайського ветеринарного відомства в Мінську 7-12 липня 2017 року», - повідомив начальник головного управління ЗЕД Мінсільгосппроду Олексій Богданов.

За його словами, з відкриттям китайського ринку білоруська сторона зможе помітно диверсифікувати експорт. «Звичайно, чекає багато роботи з вибудовування торгових ланцюжків з китайськими партнерами, але в найближчий рік ми плануємо вийти на поставки м'яса яловичини в обсязі близько 20 тисяч тонн», - сказав А. Богданов.

У Мінсільгосппроді розраховують, що слідом за поставками яловичини отримають сертифікати також ряд білоруських птахофабрик і почнуть поставки м'яса птиці в Китай. Крім цього, розглядається можливість поставок в Китай також білоруської річкової риби (короп, судак).

Російський ринок: пріоритет надовго

Білоруські молочні продукти зараз експортуються в основному в країни ЄАЕС. Всього на ринки країн євразійського союзу в 2016 році було поставлено 98,4% (на 0,5% менше, ніж у 2015 році) від загального обсягу експортної продукції. При цьому домінуючим експортним ринком для білоруської молочної продукції залишається російський ринок - на цей ринок було поставлено 96,3% всього обсягу білоруської «молочки».

Експорт білоруської молочної продукції в 2016 році:
основні напрямки (в%)

РосіяКазахстанВірменіяКиргизстанКраїни
АзіїКраїни
ЄСКраїни
АмерикиКраїни
АфрикиІнші
країни

96,3 2,1 0,03 0,02 0,2 0,01 0,01 0,01 1,4

Однак вже через 3-4 роки ситуація може принципово зміниться. За оцінками профільного білоруського міністерства, до 2020 року Білорусь навряд чи зможе продати в Росії аналогічний обсяг продукції. Слід очікувати, що до цього часу конкуренція на сусідньому молочному ринку загостриться, оскільки в Росії прогнозується зростання виробництва молока приблизно на 25%. Ця обставина також змушує білоруських сільгоспвиробників шукати нові перспективні ринки збуту.

Відзначимо, що в першому кварталі 2017 року білоруські виробники збільшили експорт молока та молочних продуктів на 42,4% - до 525,1 млн. Доларів. Основним ринком збуту білоруської «молочки» як і раніше залишається Росія - експорт цю країну склав 491,6 млн. Доларів. Правда, російські поставки зростають повільніше - плюс 38,4% за квартал.

У числі країн, куди Білорусь експортувала «молочки» більш ніж на 1 млн. Доларів в січні-березні, - Грузія (2 млн.доларів), Китай, і Туреччина.

ДОВІДКА БЕЛРИНКА
У дослідженні Центру інтеграційних досліджень Євразійського банку розвитку (ЦІІ ЄАБР) відзначається, що майже 90% сумарного обсягу внутрисоюзного експорту в ЄАЕС припадає на Росію (62,4%) і Білорусь (26,5%). При цьому в 2016 році частка внутрішньоспілкової торгівлі в загальному обсязі експорту ЄАЕС збільшилася до 12,1% з 10,9% в 2015 році. У грошовому вираженні обсяг внутрисоюзного експорту знизився до 42,5 млрд. Доларів з 45,6 млрд. Доларів.
У товарній структурі взаємної торгівлі переважають мінеральні продукти (27,1%), як і в структурі експорту з ЄАЕС в треті країни.
Мінеральні продукти є основою експорту держав - членів ЄАЕС як всередині союзу, так і за його межі. У той же час вартісної обсяг внутрисоюзного експорту цієї групи товарів в 2016 році в порівнянні з 2015 р скоротився на 24%, що призвело до помітного зниження частки цієї групи товарів в загальному обсязі внутрисоюзного експорту (на 6,2 п.п.). Значну частку в товарній структурі внутрішньоспілкової торгівлі ЄАЕС мають також машини та обладнання (17,5%), продовольчі товари та сільськогосподарську сировину (16,1%), продукція хімічної промисловості (12,4%), а також метали і вироби з них ( 11,3%).
Щодо обсягу зовнішньої торгівлі ЄАЕС в географічному розрізі, лідирує Китай - на нього припадає 15,4%, або 78,6 млрд. Доларів. Частка Німеччини становить 8,8%, або 45,1 млрд. Доларів, Нідерландів - 7,3% або 37 млрд. Доларів, Італії 5,7%, або 28,9 млрд. Доларів. США - 4,5%, або 23,1 млрд. Доларів.
В цілому обсяг експорту з ЄАЕС в треті країни знизився в 2016 році на 17,5% до 308,4 млрд. Доларів. За підсумками 2016 році 56,9% вартісного обсягу експорту ЄАЕС забезпечували несировинних товари і 43,1% - сировинні. «Істотна частка енергоресурсів в структурі торгівлі держав - членів ЄАЕС (22,8% у взаємній торгівлі і 58,9% при експорті в треті країни) зумовила ключовий вплив динаміки світової ціни на нафту на зниження вартісних показників в 2016 році», - відзначають експерти ЦІІ ЄАБР.

Основним ринком збуту білоруської «молочки» як і раніше залишається Росія - експорт цю країну склав 491,6 млн. Доларів.

Чи виправдані ці надії?

Новости