Більш зручна і компактна конструкція. Клемні блоки для монтажних розподільних панелей

Нерідко виявляється, що монтажне простір в основних і другорядних розподільних щитах обмежена. що перешкоджає прокладці додаткових проводів. Компактні установчі клемні блоки від компанії Phoenix Contact забезпечують зручність і економію простору при підключенні проводки в монтажних розподільних панелях (див. Фото).

При виборі засобів підключення для інженерних систем будівель технічним фахівцям пропонуються найрізноманітніші технології. Це означає. що в існуючу систему, оснащену клемами з пружинним затискачем, без труднощів можна додати установчі клемні блоки з зажимами Push-in.

Різні методи підключення Різні методи підключення

У кожного методу підключення є свої переваги, в залежності від призначення системи. Наприклад, установчі клемні блоки з нарізним затискачем характеризуються горизонтальним введенням провідників. Виробники допускають приєднання двох провідників одного і того ж типу в одній точці підключення. Коли різьбовий затиск затягується з належним моментом. провідники будуть надійно закріплені, і в подальшому. під час експлуатації, не буде потрібно затягувати затискачі повторно. Клемні блоки з пружинним затискачем характеризуються значним зусиллям фіксації провідника, яке визначається певною жорсткістю пружного елемента і дозволяє користувачеві використовувати викрутку під час підключення провідника.

Головна перевага засобів підключення, виконаних за технологією Push-in, - це можливість безпосереднього підключення жорстких і багатожильних провідників, оснащених обтискними кабельними наконечниками. Помаранчева кнопка фіксатора, характерна для всіх клем компанії Phoenix Contact з затискачем Push-in, дозволяє користувачеві виконати підключення непідготовлених провідників або провідників з дуже малою площею поперечного перерізу, а також забезпечує від'єднання всіх провідників. Фіксатор можна привести в дію будь-яким доступним інструментом, наприклад, вимірювальним зондом.

Запобігання неправильних підключень

Кнопку фіксації е настановних клемах Phoenix Contact з затискачем Push-in можна натиснути під будь-яким кутом без застосування спеціальних інструментів, навіть при монтажі в важкодоступному місці. Крім того, кнопка фіксації перешкоджає контакту з металевими частинами, що перебувають під напругою, а також пошкодження точки контакту через використання невідповідних інструментів. Перевага, що забезпечується високим рівнем зручності використання, полягає також в запобіганні неправильних підключень при вставці провідників. Неправильне виконання підключень може призвести до пошкоджень контактних елементів або навіть до ерозії клемного блоку або всієї установки

Описані вище методи і засоби підключення стандартизовані в рамках системи електротехнічних клем Clipline complete від компанії Phoenix Contact. Аналогічно передбачається застосування стандартизованих приладдя, таких як перемички, вимірювальні перехідники та засоби маркування (див. «Гнучкість маркування електричних установок»). Все це спрощує процес замовлення і логістику, а також дозволяє економити на площах для зберігання компонентів. Крім того, таке рішення перешкоджає виникненню помилок через плутанину виробів з різних серій.

Гнучкість маркування електричних установок

Ясна і вичерпна маркування набуває все більшого значення в електротехнічних установках. Нові переносні пристрої від компанії Phoenix Contact дозволяють виготовляти засоби маркування безпосередньо на місці монтажу і експлуатації. При спільному використанні переносний принтер Thermofox (зліва) і настільний принтер утворюють мобільну систему, що забезпечує друк на рулонному матеріалі і на окремих табличках. З їх допомогою можна вирішувати весь спектр завдань по маркуванню електротехнічних систем, включаючи:

  • клеми;
  • кабелі і роз'єми; .-
  • експлуатаційні елементи, такі як перемикачі і кнопки;
  • обладнання та пристрої шаф управління;
  • панелі управління і кришки;
  • таблички з серійними номерами і номінальними характеристиками.

При тривалій експлуатації високоякісні засоби маркування забезпечують значні переваги для електриків і операторів інженерних систем будівель.

За допомогою описаних вище методів підключення можна виконати приєднання жорстких і багатожильних провідників, оснащених обтискними кабельними наконечниками, або без них, а також провідників, кінці яких оброблені ультразвуком. Немає обмежень по виду кінців провідників або процесу їх підготовки. При розробці всіх настановних клем з асортименту Clipline complete компанії Phoenix Contact особлива увага приділяється оптимальної прокладці провідників і максимальній висоті компонентів. Техніки завжди повинні мати можливість завершити роботи в розподільній панелі, акуратно приєднавши захисну кришку (рис.1),

1),

Блоки живлення з малим кроком позицій підключення

Хоча технічні фахівці зазвичай вибирають установчі клеми після визначення перетину провідників, вони часто виявляються занадто великими Наприклад, якщо потрібно підключити провідник перетином 16 мм 2, то для такого клемного блоку зазвичай допускається номінальний струм величиною 76 А. Оскільки такого рівня захисту не існує, компанія Phoenix Contact розробила однорівневі установчі клеми серії PTI 16 / S, розраховані на номінальний струм, що перевищує типове значення 63 А. Повна функціональність силового блоку: ширина нового клемного лока серії PTI 16 / S зменшена на 10 мм (рис.2).

Такий клемний блок дозволяє виконати підключення провідника перетином 16 мм 2, забезпеченого наконечником. Клеми стали більш вузькими - ширина трифазного клемного блоку зменшена на 10 мм. Схема розведення провідників і максимальна висота клем серії РТI 16 / S дозволяють легко закрити кришку.

Установчий клемний блок оснащений міцним підпружиненим роз'єднувачем, який можна привести в дію за допомогою стандартної викрутки. Цей елемент призначений для ізолювання нейтрального провідника при випробуванні ізоляції на діелектричну міцність, Роз'єднувач надійно фіксується в кінцевих положеннях, що забезпечує додатковий захист від випадкового переміщення. Маркування полегшує візуальний контроль стану комутації.

Зручність монтажу з системою шин KNX

Система шин Кnх використовується для зручного управління засобами автоматизації будівель. Вона розроблена в 1999 році для подальшого розвитку європейської системи монтажних шин (EIB). Пристрої систем Кnх і EIB сумісні і можуть використовуватися для вирішення будь-яких практичних завдань. Система шин Кnх дозволяє автоматизувати найрізноманітніші функції в будівлях:

  • робота систем освітлення і клімат-контролю, в залежності від того, є в приміщенні люди чи ні;
  • автоматична передача попереджувальних повідомлень в разі несанкціонованого доступу виникнення неполадок або витоків;
  • контроль доступу в приміщення і імітація присутності для захисту від злому.

Навіть у ситуаціях, коли в системі шин Кnх виконано послідовне підключення вузлів (перемикачів, кнопок, вимірювальних перетворювачів, реле, електродвигунів або насосів). групи вузлів або окремі вузли часто підключаються до розподільної панелі по зіркоподібною схемою. Перевага тут у тому, що в подальшому систему Кnх можна модернізувати, починаючи з центральної частини. Для виконання підключень часто використовуються багатожильні двопровідні екрановані кабелі. В цьому випадку стандартні кабель системи КNX із зеленою зовнішньою оболонкою (YCYM 2 x 2 x 0.8) і звичайний телефонний кабель (JY (St) Y 2 x 2 x 0.8).

Два цих кабелю містять дві пари провідників: у одній ізоляція червонію і чорного кольорів, у другій - білого і жовтого відповідно. Передача даних шини в установці зі стандартним виконанням здійснюється по парі проводів червоний / чорний. Друга пара проводів (білий / жовтий) використовується в якості резервної для підведення живлення до більш потужних пристроїв системи Кnх.

Чітке візуальне визначення точок підключення

Оскільки монтажні розподільні панелі швидко загромождают і стають переущільнення, особливо в разі прокладки кабелів шинної системи Кnх по зіркоподібною схемою електрики прагнуть використовувати компактні і чітко організовані засобі підключення. Дворівневі клемні блоки з колірним кодуванням вставок сімейства PTTBS 1.5 / S (рис.3) мають ширину всього 35 мм 2 і дозволяють чітко ідентифікувати точки підключення відповідно до кольору ізоляції провідника. Хоча даний клемний блок дворівневий, він легко поміщається під кришку розподільної панелі

Білий колір підстави клем дозволяє візуально відрізняти проводку шинної системи Кnх від проводки інших але грузок в розподільних панелях. За допомогою функціональних гнізд (два ряди на кожному рівні) і стандартизованих перемичок забезпечується можливість розподілу потенціалів в будь-якої необхідної конфігурації. Це дозволяє виконати розведення основних і резервних провідників шинної системи Кnх, займаючи всього 7 мм по ширині в монтажній розподільній панелі.

Для чіткої ідентифікації клемних блоків в складі розподільної панелі використовуються кошти маркування з великими і добре видимими символами, які встановлюються в середній частині клем (див. «Гнучкість маркування електричних установок»). Це спрощує введення системи в експлуатацію і полегшує роботи з модернізації та технічного обслуговування.

Мінімальний перетин провідника - 0.14 мм 2

Точно так же, як і в клемних блоках РTI точки підключення дворівневого клемного блоку оснащені зажимами Push-in, які тепер є досить поширеною технологією. Такі клеми дозволяють виконати підключення провідників діаметром 0.8 мм, найчастіше використовуваних в системі шин Кnх, швидко і без використання будь-яких інструментів. Допускається підключення провідників з площею поперечного перерізу всього 0.14 мм 2. Клеми для системи Кnх поставляються парами. Таким чином. для створення розподільного блоку будь-якого типорозміру будуть потрібні компоненти тільки двох типів - клемні блоки і стандартні перемички.

Примітка

Просту модель дворівневого клеммното блоку PTTBS 1.5 / S можна замовити в компанії Phoenix Contact за посиланням: www.phoenixcontact.de/knx

Компанія СЕА пропонує електротехнічну продукцію - конструктиви, шафи, датчики, акумулятори, автоматичні вимикачі, вимикачі із запобіжниками, контактори, силові реле, клемники, вентилятори, кнопки, кабелі, шлейфи, пристрої плавного пуску, блискавкозахист - від виробників лідерів світового електротехнічного ринку: APRA , CHINT, Figaro, Fine Automation, FIS, HELUKABEL, Littelfuse, Membrapor, PFEIFFER VACUUM, Phoenix Contact, Rittal, Schneider Electric, Schroff, SCHURTER, Schurter, Siemens, Tachai Industrial, Tyco Electronics.

Лінійка електротехнічної продукції, що поставляється Компанією СЕА вітчизняним підприємствам, досить широка і покриває основні потреби електротехнічної промисловості, енергетики і будівництва в сучасному електротехнічному обладнанні.

У портфель поставок Компанії СЕА також входять різноманітні:

  • електромонтажні інструменти, корпусні вироби, в т.ч. монтажні шафи, короби та щити різних стандартів, і системи маркування, що дозволяють на високому рівні організувати створення сучасних СКС;
  • промислові реле різного призначення, релейні модулі й настановні вироби для їх монтажу, пристрої блискавкозахисту, перетворювачі і адаптери, акумулятори та інше електротехнічне обладнання.

Широкий спектр електротехнічних пристроїв і аксесуарів в асортименті Компанії СЕА дозволяє нашим партнерам проектувати і реалізовувати проекти будь-якої складності.

Широкий спектр електротехнічних пристроїв і аксесуарів в асортименті Компанії СЕА дозволяє нашим партнерам проектувати і реалізовувати проекти будь-якої складності

Компанія СЕА є офіційним дистриб'ютором Phoenix Contact на території України. Купити продукцію Phoenix Contact та за додатковою інформацією звертайтеся до відділу продажу електротехнічної продукції Компанії СЕА по телефону +38 (044) 291-00-41 або надсилайте запити по електронній пошті: [email protected] .

Продукція виробництва Phoenix Contact в каталозі Компанії СЕА:

Новости