Більш швидке економічне зростання - лише питання часу?

21. квітня 2017р.

Ерко Ребане, Аналітик LHV

Однією з найбільших загадок посткризового періоду є зростання глобальної економіки, який виявився повільніше очікуваного, незважаючи на те, що в світі процентні ставки вже довгий час тримаються на низькому рівні, фінансовий сектор зрушився з мертвої точки, і уряду перейшли від заходів жорсткої економії до більш нейтральної або стимулююча фіскальній політиці. Внаслідок старіння населення вважається, що локомотивом економіки стане в основному збільшення продуктивності, зростання якої, всупереч очікуванням, знизився, змусивши багатьох переживати про те, що ми потрапили в пастку стагнації економіки. Чи справді нинішній цикл відрізняється від інших, або ми занадто нетерплячі?

Причини слабкого економічного зростання недавно вирішив досліджувати також колишній головний економіст МВФ і часто цитований французький економіст Олів'є Жан Бланшар разом з Гуйдо Лоренцоні і Жан-Полем Люльє, вірячи в те, що замість можливих факторів з минулого причиною може бути нижчий оптимізм людей щодо майбутнього . Поставлену гіпотезу протестували на прикладі Сполучених штатів, так як на їх прикладі можливо використовувати оцінку уряду щодо потенціальногог економічного зростання на 10 років, яка оновлюється щорічно.

Аналізуючи перегляд довгострокових економічних прогнозів і поведінку споживачів і підприємств, дослідники прийшли до висновку, що між ними спостерігається дивно міцний зв'язок. Відповідно до опублікованих в лютому результатми дослідження, зменшення очікування щодо зростання ВВП Сполучених штатів на 0,1 процентного пункту дає зниження дійсного споживання на 0,27-0,44%. Спостерігалося також чітке вплив на інвестиції, але так як споживання становить 68% від економіки США, ефект від зменшення інвестицій був маргінальним.

Усвідомлення нижчих перспектив може знизити очікування споживачів щодо заробітної плати, що, в свою чергу, вплине на витрати. Однак фірми можуть порахувати, що попит на їхні товари і послуги буде нижче очікуваного, що в свою чергу стане причиною зменшення інвестицій, що буде стримувати зростання продуктивності.

З огляду на те, що починаючи з 2012 року уряд США скоротило потенційне зростання державного ВВП на наступні п'ять років, в основному через продуктивності, з 2,64% до 2,1%, дослідницька робота вказує, що з цієї причини протягом останніх чотирьох років зростання валового внутрішнього продукту несподівано сповільнилося від 0,6 до 0,9% на рік.

Прогноз зростання потенційного ВВП США на 10 років

    1. Однак рано чи пізно низькі очікування почнуть впливати на інфляцію і рівень безробіття, закликаючи на допомогу центральний банк, який здатний шляхом монетарної політики пом'якшити і звернути наслідки цього процесу. Тут було проведено ряд симуляцій, в разі одного з сценаріїв передбачалося, що центральний банк може вільно встановлювати процентну ставку, а в іншому випадку виходили з посткризового періоду в умовах обмежених можливостей монетарної політики, тобто базова процентна ставка вже знаходиться на низькому рівні, і вплив надзвичайних заходів вже може не дати очікуваного ефекту.
    1. У результаті був зроблений висновок, що перегляд очікувань економічного зростання в бік зниження може на значний час призупинити попит, і ефект може стати дуже сильним в умовах обмежених можливостей центрального банку по ослабленню монетарної політики. Але дія низької продуктивності за своєю природою все ж короткостроково, і якщо відповідна модель виправдається, в результаті зникнуть всі несприятливі впливи, попит почне відновлюватися, і очікується значне зростання процентних ставок.

Сполучені штати можуть перебувати дуже близько до цього переломного моменту, про що говорить зростання процентної ставки з нульового рівня. Про це ж говорить рівень безробіття, що опустився до 4,5%, індекс почуття впевненості споживачів, що піднявся на найвищий рівень за 16 років, і поведінка малих фірм, що збільшують інвестиції в очікуванні зростання продажів.

Джерело: Bloomberg

Всі новини

Чи справді нинішній цикл відрізняється від інших, або ми занадто нетерплячі?

Новости