Бінарні опціони - повернення грошей від брокера шахрая

  1. Через платіжну систему
  2. Що таке чарджбек
  3. Умови по чарджбеку
  4. Докази невиконання зобов'язань
  5. Коли збирати докази
  6. Скільки є часу на підготовку?
  7. Складання претензії і підготовка документів
  8. вибір помічника
  9. висновок

Ситуація, коли брокер бінарних опціонів не поспішає виплачувати зароблені гроші, а потім і зовсім відмовляється повертати кошти, які трейдер вніс на депозит, є вельми неприємною. Однак запобігти виникненню подібних ситуацій можливо далеко не завжди, тим більше що брокерська діяльність на вітчизняному ринку послуг дистанційного інвестування практично ніяк не регулюється. Тому трейдер повинен бути морально готовий до будь-яких явищ, і постаратися продумати все ситуації, які потенційно можуть виникнути.

Тому трейдер повинен бути морально готовий до будь-яких явищ, і постаратися продумати все ситуації, які потенційно можуть виникнути

Скажемо відразу, що якщо в принципі оператор - шахрай просто здійснює збір коштів під вивіскою надання послуг на ринку бінарних опціонів, змусити його віддати гроші практично неможливо. Тобто, теоретично вірогідність залучення такої організації до відповідальності за допомогою правоохоронних структур різного рівня існує. Однак практично шанси, що при цьому певну суму коштів повернеться назад, надзвичайно невеликі.

У ряді випадків, якщо мова йде про великих брокерів , Які здійснюють свою діяльність відповідно до ліцензії, є можливість вирішити грошове питання за допомогою звернення до регулятора, який цю ліцензію видав. Втім, в подібних випадках відмова в поверненні коштів має досить вагомі підстави, адже організація не хоче «на рівному місці» позбутися своєї ліцензії, за яку було сплачено чимало грошей (крім того, отримання такого документа займає чимало часу).

Через платіжну систему

Рішення, про який піде мова нижче, лежить не в площині непрямого (або прямого впливу). Є можливість повернення коштів, яка забезпечується платіжними системами, за допомогою яких гроші були переведені на рахунок брокера. Однак відразу необхідно зробити застереження, що даний механізм працює лише при використанні такого способу поповнення депозиту, як оплата з банківської карти. Це може бути картка будь-якого банку, однак необхідно, щоб вона оброблялися однієї з платіжних систем - Visa або MasterCard (повинен красуватися відповідний логотип).

Якщо депозит поповнювався іншим способом, наприклад, через акаунти електронних платіжних систем, то в подібних системах така процедура не передбачена. Тому, вибираючи спосіб поповнення депозиту, варто розглянути можливість оплати з банківської карти - такий вибір надасть шанси повернути гроші, якщо раптом брокер виявиться шахраєм або придумає переконливі доводи для відмови проведення зворотної транзакції.

Що таке чарджбек

Механізм називається чарджбек (Charge back) і був розроблений для захисту користувачів банківських карт від «мутних» операцій, несанкціонованих або помилкових платежів. Таким чином, якщо платіжна система Visa або MasterCard, розглядаючи заяву користувача карти, визнає необхідність вжиття заходів, кошти автоматично списуються з рахунку постачальника послуг (яким, безумовно, є і оператор бінарних опціонів) і зараховуються назад на карту користувача. Як правило, в цьому випадку гроші повертаються на карту протягом 2 місяців з моменту звернення клієнта (необхідна оформлена претензія і додаткові документи).

У заяві потрібно вказати суму - це повинна бути точна сума коштів, яка дійсно була відправлена ​​з карти. Позбавлене сенсу включати сюди прибуток, яку шахрай також не поспішає віддавати, або інші витрати, адже мова, нагадаємо, йде виключно про внесеної на рахунок сумі.

Позбавлене сенсу включати сюди прибуток, яку шахрай також не поспішає віддавати, або інші витрати, адже мова, нагадаємо, йде виключно про внесеної на рахунок сумі

У цій схемі є безліч нюансів, ми в межах даної статті постараємося виділити найбільш значущі.

Умови по чарджбеку

Отже, одним з необхідних умов для повернення коштів по чарджбеку є наявність грошей на рахунку постачальника послуг, а також наявність самого рахунку. Тобто, брокер-шахрай може обнулити свої рахунки або взагалі закрити їх, в цьому випадку схема працювати не буде. Тому діяти потрібно швидко, але грамотно ...

Далі, при написанні заяві (подається в банк, який випустив картку) необхідно вказати причину зворотного транзакції. При цьому не варто в якості причини вказувати «обман» або «розлучення» - вас моментально відправлять в поліцію, і для того, щоб продовжити процедуру, може знадобитися проведення судового розгляду .

Все це може затягнутися на невизначений час, процеси зажадають безпосередньої участі заявника, відповідно - трейдер може втратити час і гроші. Тому можна просто вказати, що причиною вимоги повернення грошей є неотримання обіцяних послуг у встановлені терміни (після проведення платежу).

Докази невиконання зобов'язань

Банк (і, відповідно, платіжну систему) будуть вкрай цікавити докази того, що оплачена послуга дійсно не було надано. Що може служити доказами того, що послуга була отримана не в повно обсязі (або не тієї якості)? Відмінно підійдуть скріншоти листування з представниками компанії - шахрая (служби підтримки), це може бути листування в онлайн-чаті або обмін листами в межах електронної пошти. Крім того, бажано мати роздрукований договір з оператором, в якому зазначено, яким чином і в які терміни повинна бути надана послуга. Гарною підмогою буде доступ до особистого кабінету на сайті компанії, де відбивається обсяг наявних коштів і невиконані заявки на висновок.

Серед основних документів, якими бажано супроводити претензію, такі:

  • Скріншот листи, яке приходить по електронній пошті в момент реєстрації у брокера бінарних опціонів, а також знімок сторінки особистого кабінету (на офіційному сайті);
  • Скріншоти процедури внесення депозиту (бажано всі кроки, які необхідно виконати на сайті оператора для поповнення рахунку). Якщо оплата картою проходить за допомогою особистого кабінету банку, ці скріншоти також знадобляться. Відповідно, потрібен знімок сторінки особистого кабінету з підтвердженням зарахування коштів;
  • Скрін відкриття і закриття угод (з графіками), на зображеннях також повинні простежуватися зміни стану балансу. Це підтверджує, що гроші були зароблені, тобто, свою частину умов для отримання заробітку трейдер виконав;
  • Скріни сторінки особистого кабінету в момент оформлення заявки на виведення коштів. Додатково потрібно долучити знімок листи на електронну пошту, що підтверджує прийняття заявки;
  • Скріншот сторінки особистого кабінету, де є повідомлення про відхилення заявки на зворотний транзакцію (статус заявки).

Додатково потрібно долучити знімок листи на електронну пошту, що підтверджує прийняття заявки;   Скріншот сторінки особистого кабінету, де є повідомлення про відхилення заявки на зворотний транзакцію (статус заявки)

Коли збирати докази

Тепер необхідно згадати про те, коли краще збирати докази. Бажано не доводити відносини з брокером до крайньої точки. Якщо трейдер бачить, що виплата може не відбутися (наприклад, терміни виведення, зазначені в договорі, вже минули), компанія тягне час, служба підтримки дає невиразні відписки, потрібно відразу подавати в банк відповідну заяву. Всі необхідні скріни, які можуть бути доказом невиконання шахраєм своїх зобов'язань, потрібно готувати завчасно, бажано це робити з самого початку процесу торгівлі бінарними опціонами. Якщо все це не знадобиться, і оператор виявиться чесним - добре, а ось якщо буде необхідність вдаватися до чарджбеку, все необхідне вже буде в наявності.

Не потрібно робити спроби надмірно тиснути на організацію і загострювати конфлікт, оскільки вона має можливість закрити рахунок трейдера і видалити всі факти, які свідчили б про наявність будь-яких її відносинах з клієнтом (історію угод, транзакції). Тобто, в цьому випадку вже не можна буде зробити скріни, роздруківки, доказів просто не буде.

Скільки є часу на підготовку?

Процедура повернення грошей від брокера-шахрая по чарджбеку має обмеження за часом, тому з складанням претензії і підготовкою необхідних документів тягнути не слід. Так, в платіжній системі Visa чарджбек може бути здійснений протягом 180 днів з моменту проведення оплати, в Master Card цей період дещо коротший - 120 днів. Враховуємо той факт, що деякий час (з моменту оплати) піде на торгові операції (трейдер навряд чи відразу ж зрозуміє, що дана організація веде нечесну гру і буде намагатися вивести кошти відразу після поповнення балансу). Також деякий час піде на збір доказів, складання і подачу претензії, на пересилку претензії банком (емітентом платіжної картки) в адміністрацію платіжної системи, і на розгляд претензії представниками платіжної системи.

Складання претензії і підготовка документів

Складанням претензії повинен займатися кваліфікований юрист, який розбирається в російському законодавстві і може на професійному рівні працювати з офіційними документами. А з документами дійсно доведеться щільно попрацювати, тобто - необхідно буде вивчити договір, регламент оператора, а також регламент і вимоги платіжної системи (Visa або Master Card).

Потрібно ретельно визначити обставини порушення компанією своїх зобов'язань, розбіжність його дій з пунктами договору, а також відповідність пунктів договору чинному законодавству. Так, в документі можуть міститися пункти, що дозволяють брокеру робити будь-які дії і знімають з нього будь-яку відповідальність (наприклад, в договорі він може вказати, що всі платежі є благодійними пожертвами). Однак подібна практика не є законною.

При цьому необхідно дотримуватися встановлених правил обігу в адміністрацію платіжної системи (Visa або Master Card). Якщо цей пункт ігнорувати, претензія (разом з усім пакетом документів) буде повернена для внесення необхідних доповнень (уточнень). При цьому повернення буде здійснено через банк, в який подавалася претензія, а з огляду на непередбачуваність термінів доставки кореспонденції, всі ці процедури можуть зайняти значну частину терміну, протягом якого можливе здійснення повернення по чарджбеку.

І так - якщо буде прийнято рішення про те, що претензія є необґрунтованою, платіжна система може накласти штраф на користувача карти. Штраф, як правило, не дуже великий (близько $ 25), проте це навряд чи саме той результат, до якого прагнув обманутий трейдер. А ось якщо була сплачена сума від $ 500-1000 і вище, тоді спроби повернути ці гроші цілком обгрунтовані.

вибір помічника

Таким чином, людині, який абсолютно далекий від юриспруденції, самостійно займатися подібними процесами, мабуть, не варто. Відповідно, залучення профільного фахівця пов'язане з певними витратами, так що, якщо мова йде про повернення суми в 50 доларів США, варто задуматися про доцільність цього починання. Тепер про вибір помічника, який буде консультувати трейдера або самостійно від його імені займатися підготовкою документів.

У мережі пропонують свої послуги чимало «колекторів», які можуть взяти на себе перераховані клопоти (відповідно, за певну винагороду). Як правило, такими «колекторами» стають ті, хто вже проходив цю процедуру - це, мабуть, одне з небагатьох переваг звернення до подібних фахівців. Серед недоліків можна відзначити, знову-таки, ризик шахрайства, «колектор» може зажадати винагороду (або частину суми) до початку своєї роботи. При цьому робота з різних причин може не принести результату (або шахрай може просто взяти гроші і прірву).

Далі, «колектори» далеко не обов'язково (найчастіше, так і є) є професіоналами і можуть діяти навмання - якщо все вийде, то вони отримають оплату, а якщо повернути гроші не вдасться, то нічого страшного, все одно з них попиту немає. Для трейдера, який хоче отримати свої кошти назад, такий підхід може призвести до втрати часу, якого вже не залишиться для того, щоб здійснити підготовку документів і подачу претензії повторно. Тому, все-таки, краще звернутися до практикуючого юриста.

висновок

На завершення слід зазначити, що існує статистика повернень по чарджбеку, здійснюваних платіжними системами. Ця статистика заснована на всіх зверненнях користувачів банківських карт (незалежно від характеру оплачуваної товару або послуги), і говорить про те, що близько 60% всіх звернень були задоволені.

З іншого боку, найбільш ефективним способом виключити обман, є дії, які трейдер може зробити ще до відкриття рахунку. Так, не варто працювати з маловідомими брокерами бінарних опціонів, без відгуків, по крайней мере, до тих, пір, поки перші клієнти не складуть певної думки і не опублікують свої висловлювання на незалежних і шанованих ресурсах. Крім того, не варто з самого початку вносити великі депозити, длучше попрацювати з невеликими сумами і зробити кілька пробних висновків засобів. Подібні дії займають певний час, однак при цьому ризик наштовхнутися на шахрая значно зменшується.

Що може служити доказами того, що послуга була отримана не в повно обсязі (або не тієї якості)?
Скільки є часу на підготовку?

Новости