Біткоіни: нова світова валюта або піраміда?

У світі все частіше з'являються повідомлення про те, що та чи інша компанія починають роботу з біткоіни - кібервалютой, яка береться з нізвідки: Не гарантується державою, не випускається і не контролюється жодним Центробанком. На початку грудня в США вперше за біткоіни був придбаний автомобіль Lamborghini, а кіпрський університет заявив, що продовжить приймати плату за навчання біткоіни, незважаючи на те, що Центральний банк Кіпру категорично проти цієї «валюти».

Зараз курс біткоіни, після заборони розрахунків криптовалюта в Китаї і попереджень з боку Європейської банківської служби, помітно нижче листопадових максимумів, коли вартість віртуальної валюти за два місяці піднялася зі 100 доларів за біткоіни до 1241,1. Експерти впевнені: у віртуальної валюти є свої плюси, проте схема застосування біткоіни дуже схожа на піраміду і в силу анонімності платежів не зовсім до вподоби владі і наглядовим органам.

Експерти впевнені: у віртуальної валюти є свої плюси, проте схема застосування біткоіни дуже схожа на піраміду і в силу анонімності платежів не зовсім до вподоби владі і наглядовим органам

Біткоіни - гроші з мережі

Створений на початку 2009 року біткоіни є заснований на особливому алгоритмі новий вид цифрових електронних грошей. У перший час біткоіни коштував всього 5 центів. Валюта не є борговим зобов'язанням і не підкріплена ніякими реальними цінностями. За своїм походженням біткоіни нагадує віртуальну валюту в кіберпанковські книжках - вона не прив'язана ні до якого державі і не має автора. Зате біткоіни дає можливість здійснювати анонімні платежі. Отримати біткоіни можна, продавши за них щось або надавши обчислювальні потужності свого комп'ютера в користування мережі, що забезпечує роботу системи. Процес технічного формування криптовалюта, на думку завідуючої кафедрою «Оцінка бізнесу та конкурентоспроможності» Південно-Уральського державного університету Ірини Просвірін, дуже нагадує гру. «Віртуальна монета створюється шляхом формування довгих ланцюжків записів, що відповідають певним правилам - це нагадує гру в карти, де потрібно випадковий збіг встановлених правил», - пояснює Ірина Просвіріна, додаючи, що для участі в «емісії» (щоб стати «Майнер»), необхідно мати комп'ютер зі спеціальною програмою. За словами експерта, саме це і стало головною заковика, оскільки швидкість створення монет залежить від потужності комп'ютерів і необхідно «переграти» вже задіяні потужності.

Основний принцип роботи біткоіни - розподілена комп'ютерна мережа, пояснює директор БКС Прем'єр в Челябінську Ілля Рощупкин. «Інформація про транзакції передається відразу на всі підключені комп'ютери в зашифрованому вигляді», - розповідає Ілля Рощупкин. Це, за його словами, гарантує надійність, збільшує швидкість проходження і перевірки платежу до декількох хвилин або годин. При цьому будь-який комп'ютер мережі в стані не тільки проводити платежі за чужі транзакції, а й генерувати нові біткоіни, як би отримуючи від мережі плату за роботу. «Це досить повільний процес, тому монети додатково купують на електронних майданчиках за звичайну валюту», - пояснює Ілля Рощупкин.

Міжнародна антивірусна компанія ESET повідомила про виявлення нової модифікації банківського трояна Hesperbot, яка має можливості по крадіжці біткоіни. Найбільше троян поширений в Туреччині (52%) і Чехії (31%). У Росії атаці зловмисників піддалися 1% користувачів.

Біткоіни беруться з нізвідки: як тільки в спеціальній програмі сформується потрібна ланцюжок - все, «монета» готова. «Але оскільки нецікаво отримувати гроші просто так, творці програми придумали ряд обмежень, і щоб їм задовольняти, зараз потрібно занадто багато комп'ютерів, серверів, електроенергії та інших зовсім« невіртуальних »ресурсів, щоб перебрати і перевірити на дотримання правил гри численні ланцюжка транзакцій», - пояснює Ірина Просвіріна, додаючи, що це умовний аналог тієї товарної маси (а до середини 70-х рр. - золоту), яка є обмежувачем грошової маси в будь-якій економіці. Таким чином, один з принципів реальної грошової системи задовольняється: біткоіни не може бути так багато, що вони швидко втратять ціну (максимальне число монет в BitCoin обмежена стелею в 21 мільйон штук - і на цей момент «пущена в обіг» приблизно половина цієї кількості) . Стеля буде досягнутий до 2140 році.

«Тому біткоіни цілком можуть зайняти нішу незахищених анонімних платежів. Швидше, вже зайняли. Звичайно, це спрощує діяльність злочинців і ускладнює боротьбу з відмиванням грошей. Але зупинити цю систему не може ніхто », - пояснює Ірина Просвіріна, додаючи, що вона зупиниться, тільки якщо припиниться емісія монет, це практично неможливо: для цього в систему повинні перестати вступати нові Майнер, а старі повинні перестати ініціювати нові транзакції.

Чи можна заробити на біткоіни?

Головною перевагою біткоіни є те, що згенерувати «монету» може будь-який користувач ПК. При цій криптовалюта немає єдиного емісійного центру. «На жаль, іноді одне з основних переваг біткоіни - анонімність - використовується і в злочинних цілях», - пояснює Ілля Рощупкин, додаючи, що, зокрема, в США вже почалися слухання у справі про поширення наркотиків за біткоіни. Це породжує ризик падіння курсу криптовалюта і подальшої серйозної централізації і контролю за її зверненням. Що, в принципі, може «вбити» саму ідею, вважає експерт.

На думку старшого аналітика компанії «Альпарі» Анни Бодрова, мінусів у валюти немає - адже її немає в реальності, і вона може зникнути так само раптово, як і з'явилася, і ніхто нікому не відшкодує збитки. Саме через відсутність реального забезпечення схеми застосування біткоіни дуже схожі на піраміду, і не факт, що в якийсь момент вона не впаде. «Проблема в тому, що ідея анонімних віртуальних платежів зазвичай дуже не подобається владі і наглядовим органам, ці потоки капіталу дуже складно відстежити, а значить, фінансова система затемнена і не дуже передбачувана», - упевнений аналітик.

Зараз емісія біткоіни здійснюється поступово, а курс визначається лише попитом. Ця волатильність і зупиняє більшість інвесторів. «Основна опора зростання курсу біткоіни - в залученні нових інвесторів, і саме цей момент і насторожує в усьому цьому процесі. Валюта ні з чим не скорельована, рухається сама по собі і її ціна обумовлена ​​тільки попитом », - пояснює Ганна Бодрова. Наприклад, пік зростання валюти припав на листопад минулого року, коли курс біткоіни виріс в шість разів - до 1200 доларів США. Це сталося після того, як про перспективність віртуальних грошей заявив голова Федеральної резервної системи США Бен Бернанке.

Курс криптовалюта спрогнозувати неможливо, оскільки він залежить від будь-яких економічних подій, будь то висловлювання авторитетного експерта або рекомендації Центробанків. 9 січня курс біткоіни склав вже 877,66 долара за біткоіни. На думку експертів, швидше за все кількість інвесторів в біткоіни буде рости. «Але ризики на цьому ринку великі (падіння курсу в 15 разів вже не рідкість), тому хтось заробить, хтось втратить - все як при звичайній біржовій грі. Головне - пам'ятати, що брати участь в таких інвестиціях повинна лише частина вашого портфеля, і ця частина повинна бути призначена для спекуляцій, а не для поточного споживання », - вважає Ірина Просівіріна.

У листопаді 2013 року британець «перевернув» звалище в пошуках викинутого комп'ютера, на диску якого знаходилася інформація про 7,5 тис. Біткоіни. В той момент вартість інформації на викинутому вінчестері перевищила 7,5 млн доларів.

До речі, саме Росія стала світовим лідером за інтересом до нової альтернативної електронної валюті, повідомляє Google. «Найбільше число запитів в Інтернеті з приводу віртуальної валюти надходить зараз з Росії, - заявив представник Google. - На другій позиції - Естонія, замикає першу трійку США ». За останніми даними, найближчим часом в різних куточках світу може з'явитися близько 50 банкоматів для покупки і продажу біткоіни. Такий банкомат зараз працює в Ванкувері - іноді тут навіть виникає чергу, пише «Фінанси. рф ». До лютого аналогічний апарат з'явиться і в Гонконзі. Причому ажіотаж на ринку кібервалюти привів до створення 80 клонів кібервалюти - від peercoin і namecoin до worldcoin і hobonickel.

Їжа за віртуальні гроші? Тільки не в нашому житті

Багато експертів говорять про те, що біткоіни може стати конкурентом традиційним валют. Однак на думку Ірини Просвірін, такі децентралізовані системи можуть існувати за умови, що всі операції здійснюються всередині системи. «Але зараз відбувається паралельне існування двох грошових систем», - пояснює експерт. Тому власникам біткоіни доводиться періодично продавати їх за «реальні» гроші, щоб купити все те, що не можна поки купити за віртуальні гроші. Перетин двох платіжних систем неминуче створюватиме загрозу реальної і звичної грошову систему, тому що кількість доларів (рублів, йен і т. Д.) Буде постійно і спонтанно коригуватися кількістю біткоіни, «вирвалися» за межі своєї системи. Це спрогнозувати неможливо, і може початися повна чехарда з нашими грошима, продовжує експерт.

На думку Ірини Просвірін, поки в світі накопичено, скоріше, негативний досвід поводження віртуальних інструментів (тобто відірваних від реальних активів - цінних паперів і контрактів, наприклад): періодично відбуваються кризи, які коригують курси цих активів, що відірвалися від реального життя. Але в порівнянні з біткоіни ці активи хоча б колись спочатку були пов'язані з реальністю. «Ось коли власники біткоіни будуть харчуватися віртуальної їжею, купувати віртуальну одяг і так далі - ці системи будуть цілком придатними. А зараз на віртуальні гроші всім в кінцевому підсумку хочеться купити цілком реальні активи - автомобілі, квартири та інше. Тоді всі, хто їх створює, повинні захотіти отримати за свою роботу біткоіни. Чи готовий світ до цього? Думаю, станеться це не в нашому житті », - впевнена Ірина Просвіріна.

Анна Бодрова вважає, що в цілому розвиток віртуальної платіжної одиниці було б цікаво, особливо враховуючи, що сегмент онлайн-покупок зростає з кожним роком і стає все зручніше. «Але навряд чи тут є великий потенціал, знову ж таки з точки зору контролю за цими фінансами», - пояснює Ганна Бодрова. Ілля Рощупкин вважає, що ідея зі створенням біткоіни дуже перспективна. «Думаю, віртуальні валюти можуть залишитися з нами надовго. Найближчим часом буде рости кількість угод з їх участю, обороти обмінних бірж будуть збільшуватися. Незважаючи на те, що зросте кількість продавців, готових приймати нові гроші, їх частка в світовій економіці залишиться мікроскопічної », - вважає експерт. На його думку, кількість віртуальних валют спочатку різко збільшиться (зараз їх вже кілька десятків) а після цього зменшиться до трьох-п'яти. Курси будуть нестабільні, можливі як різкі багаторазові злети, так і падіння котирувань.

«Автори біткоіни вловили нову для 21 століття тенденцію - потреба в анонімних електронних платежах, не прив'язаних до держави і чинним банкам. Таким чином, ніша була і формалізована і благополучно зайнята першої віртуальною валютою. Однак поки цієї екзотичної валютою користуються тільки ентузіасти і любителі всіляких IT-новинок », - вважає Ілля Рощупкин.

Чи можна заробити на біткоіни?
Їжа за віртуальні гроші?
Чи готовий світ до цього?

Новости