Бізнес-план свиноферми

  1. Як написати бізнес-план?
  2. аналіз ринку
  3. Складнощі ведення сільського господарства
  4. чума свиней
  5. податки
  6. індустріалізація господарств
  7. Алгоритм відкриття свиноферми
  8. Оформлення документів
  9. Свинарник і його обладнання
  10. Підбір персоналу
  11. Закупівля худоби та кормів
  12. державне субсидування
  13. Свиноферма на 50 голів
  14. Свиноферма на 100 і більше голів
  15. Відео - Організація свиноферм

Організація бізнесу в сфері сільського господарства, зокрема, відкриття свиноферми - гарне рішення як для початківця, так і для має достатній досвід у підприємництві бізнесмена. Тваринництво - специфічний бізнес, який вимагає від підприємця володіння певними навичками, вміннями, знаннями, а також вкладення чималих фінансових інвестицій. Але саме свинарство приносить високі доходи і відрізняється високим рівнем рентабельності. Успішність такого бізнесу безпосередньо залежить від грамотності складеного бізнес-плану, вкладення достатньої кількості фінансів і сил підприємця. Давайте розглянемо, як скласти бізнес-план свиноферми, в цій статті. Організація бізнесу в сфері сільського господарства, зокрема, відкриття свиноферми - гарне рішення як для початківця, так і для має достатній досвід у підприємництві бізнесмена

Велика свиноферма обладнана автоматикою

Зміст статті

Як написати бізнес-план?

Перше, що необхідно зробити при вирішенні відкрити свиноферму - скласти бізнес-план, в якому будуть відображені всі нюанси. У резюме до бізнес-плану вказується, які цілі переслідує проект:

  • отримання прибутку від реалізації продуктів свинарства, продажу поголів'я;
  • задоволення споживчого попиту на продукцію;
  • організація підприємства з високим рівнем рентабельності.

Тут же вказується розмір початкових інвестицій, який варіюється в залежності від розміру відкривається підприємства і можливостей бізнесмена, а також - варіанти отримання необхідної суми (наприклад, власні кошти або банківська позика).

Тут же вказується розмір початкових інвестицій, який варіюється в залежності від розміру відкривається підприємства і можливостей бізнесмена, а також - варіанти отримання необхідної суми (наприклад, власні кошти або банківська позика)

Продумайте написання бізнес плану

Важливо: На відкриття бізнесу можна отримати державну субсидію. На відміну від банківського кредиту, її не буде потрібно повертати, якщо кошти будуть витрачені за цільовим призначенням.

Також необхідно спланувати варіанти отримання доходу від свиноферми:

  1. Вирощування і збут особин (приватним особам, іншим сільгосп підприємствам або фермам). Цей напрямок рідко є основним, оскільки витрати на вирощування свиней досить високі. Найчастіше фермери розводять свиней для збільшення наявного поголів'я;

    Вирощування і збут особин

  2. Виробництво і збут м'ясної і побічної продукції (шкур, потрухів, сала та іншого). Цей напрямок приносить найбільший прибуток;

    Виробництво і збут побічної продукції

  3. Продаж гною. Цей варіант сприяє збільшенню одержуваного прибутку;

    продаж гною

  4. Організація переробного цеху з виробництва напівфабрикатів і консервів. Для цього будуть потрібні додаткові інвестиції, але продаж готової продукції сприятиме зростанню прибутку.

    переробний цех

    переробний цех

    Цех з виробництва консервів

Важливо оцінити конкурентоспроможність свиноферми, затребуваність виробленої продукції в конкретному регіоні, виявити можливі канали збуту продукції.

аналіз ринку

М'ясо є товаром масового повсякденного попиту, частка його споживання практично не знижується навіть в кризу. Але більшу роль відіграє ціновий діапазон на продукцію - з 2014 року, за статистикою, частка свинини і м'яса птиці щодо загальної маси вживається м'ясної продукції досягає 76%. Саме тому основним конкурентом свинини є кура, споживання якої з кожним роком зростає.

Саме тому основним конкурентом свинини є кура, споживання якої з кожним роком зростає

Організація переробного цеху

За статистичними даними тваринництво в Росії - єдиний сегмент ринку, де відзначається щорічне зростання в 2-3%. У 2017 році дана тенденція повністю зберігається, а підйому сільгосп підприємств сприяють такі чинники:

  • виникнення нових можливостей інвестування;
  • продуктове ембарго, прибирають з ринку конкурентів з США та країн ЄС;
  • державна фінансова стимуляція даного сегмента.

За минулі 4 роки, за даними Bloomberg, Росія зробила істотний ривок в області свинарства і продовжує впевнено збільшувати виробничі обсяги. Так за 2012-2016 рік:

  • на 90% внутрішнє споживання забезпечено вітчизняним м'ясом;
  • на 26% зросла кількість виробленої продукції;
  • 5 місце Росія займає за експортом свинини в світі.

Економісти прогнозують збільшення зростання споживання м'ясних продуктів, зокрема - завдяки зростанню добробуту населення. Також резервами тваринництва є:

  • можливість виходу на світовий ринок;
  • підвищення виробничої ефективності;
  • повне насичення продукцією внутрішнього ринку.

Свинарство як галузь

Важливо: Свинарство вважається одним з найперспективніших і рентабельних напрямків бізнесу. Майбутнє галузі буде не настільки хорошим, якщо країну відкриють для ввезення імпортної продукції, буде відбуватися підйом ціни на роздрібний товар або середній рівень доходів жителів буде знижуватися.

Складнощі ведення сільського господарства

Фермери не рідко стикаються з масою проблем, специфічних для галузі свинарства. В їх число входять:

  • вірус АЧС (африканської чуми свиней);
  • монополізація галузі;
  • «Податок на гній», федеральний закон під номером 98, що діє в новій редакції з 1 січня 2016 року.

чума свиней

Африканська чума - вірус, який вперше був виявлений в Росії в 2007 році. Вакцини, здатної перемогти це захворювання, здатне за короткий час вбити все поголів'я свиней, не існує, тому запобігти поширенню чуми свиней неможливо. Найгірша епідеміологічна ситуація в Курській, Брянській, Московської, Рязанської, Волгоградської і Саратовської областях.

Найгірша епідеміологічна ситуація в Курській, Брянській, Московської, Рязанської, Волгоградської і Саратовської областях

Утилізація тел уражених свинячою чумою

При виникненні вогнища захворювання проводиться повне знищення всього поголів'я свиней, чистка та дезінфекція територій. При цьому знищуються і всі тварини, що знаходяться в радіусі від 5 до 20 кілометрів, в першій загрозливій зоні. За словами епідеміологів тотальне знищення свиней запобігає поширенню хвороби. Фермери ж вважають, що такі заходи не приносять користі і призводять виключно до збитків.

Ведення свинарства в регіонах, де реєструвалися спалахи АЧС - ризикована справа. Але, якщо відкрити свиноферму в регіонах, де захворювання не було зареєстровано - чуми можна уникнути. Так, жодного випадку захворювання не було на Уралі, в Сибіру і на Далекому Сході.

Африканська чума свиней

Дізнайтеся все про африканську чуму свиней - інфекційної хвороби, що супроводжується появою лихоманки і запальних процесів. Якщо вакцини від цієї хвороби не існує, то що робити, якщо у свиней діагностована чума? Читайте докладно в нашій статті .

податки

Відповідно до статті федерального закону під номером 89 від 24 червня 1989 року, в новій редакції від 1 січня 2016 року, фермерам потрібно оформити ліцензію для обробки, збору, транспортування або утилізації відходів від 1 до 4 класу небезпеки вартістю:

  • від 100 000 до півтора мільйонів рублів - для маленьких господарств;
  • від 400 000 до 20 000 000 рублів - для великих ферм.

Важливо: Під дію цього закону потрапляють абсолютно всі свиноферми, оскільки гній перепрілий відноситься до IV класу, а свіжий - до III. Винятком є ​​тільки той випадок, коли гній використовується для власних потреб в господарстві, а й при цьому буде потрібно проводити сертифікацію гною як агрохімікату щорічно.

Винятком є ​​тільки той випадок, коли гній використовується для власних потреб в господарстві, а й при цьому буде потрібно проводити сертифікацію гною як агрохімікату щорічно

перепрілий гній

Свиноферми дійсно створюють навколишньому середовищу ряд проблем, якщо роботи по їх очистки не організовані належним чином (наприклад, немає сховища для перепрева гною або свинарники прибирають за допомогою гідросліва). Тому, відповідно до законодавства, фермери зобов'язані:

  • оформити паспорт відходів;
  • розробити індивідуальні нормативи утворення та розміщення відходів;
  • укласти договір зі спеціальною організацією або оформити ліцензію і самостійно переробляти відходи;
  • оплачувати податок за негативний вплив господарства на навколишнє середовище.

Головний недолік цього закону в тому, що зрівнюються великі і маленькі господарства. Якщо для великих свиноферм робота з відходами важка, але здійсненне завдання, то для багатьох фермерських господарств саме цей фактор є причиною згортання діяльності.

індустріалізація господарств

У Росії більше 60% виробленої свинини доводиться на двадцятку найбільших виробників, відповідно, на частку всіх інших холдингів і особистих господарств припадає лише 40%. Це говорить про те, що монополізація у сфері свинарства тільки зростає і розвивають галузь не дрібні фермери.

Для фермерів в Росії існує ряд заходів державної підтримки, але більшість з них спрямовані на підтримку великих господарств. Це в свою чергу породжує такі проблеми:

  • знижується якість виробленої продукції - в зв'язку з вмістом свиней у великій кількості збільшується ризик їх інфікування, тому поголів'я вирощують на антибіотиках і гормонах;
  • росте собівартість і кінцева ціна продукції.

Розташування свиноферми

Алгоритм відкриття свиноферми

Щоб свинарське підприємство приносило власнику прибуток, необхідно скласти бізнес-план, де будуть враховуватися не тільки можливі доходи, а й ризики, будуть вказані шляхи отримання додаткового прибутку та інші нюанси. Також необхідно дотримуватися і певний алгоритм при оформленні та веденні діяльності.

Оформлення документів

В першу чергу потрібно подати документи до Податкової інспекції для реєстрації в якості юридичної особи або індивідуального підприємця. Вигідніше оформляти ІП та обирати спрощену систему оподаткування, тоді податок складе всього 6%. Крім цього буде потрібно отримати:

  • дозвільні документи в Держпожнагляду, Трудовий інспекції, Санепідемстанції;
  • адміністративне постанову про допустимість споруди приміщення для ферми;
  • договір оренди або придбання ділянки сільгосппризначення.

Необхідно вирішити юридичні питання перед будівництвом свиноферми

Важливо: Слід отримати всі дозвільні документи до того, як буде закуплено поголів'я. Це дозволить уникнути штрафів за незаконне ведення діяльності.

Свинарник і його обладнання

Розведення свиней в межах міста в промислових масштабах не вирішується, тому приміщення для ферми слід шукати за містом. Саме приміщення повинне відповідати таким вимогам:

  • знаходиться у видаленні від джерел води;
  • мати достатню площу;
  • бути обладнаним.

устаткування свиноферми

З обладнання будуть потрібні:

  1. Поїлки - чашкові або совкові. Встановлюються поїлки недалеко від годівниць, щоб свині могли самостійно регулювати консистенцію споживаної їжі.

    Чашкові поїлки для свиней

  2. Годівниці - подають корм постійно або дозовано. Годівниці можуть подавати як рідку їжу, так і сухий корм.

    Годівниці для свиней

  3. Вентиляційна система - необхідна для підтримки оптимальної температури в свинарнику і забезпечення рухливості повітря. Її можна облаштувати за допомогою створення припливно-витяжних шахт або через дах.

    Вентиляційна система на свинофермі

  4. Система навозоотведенія. Найдешевший і простий варіант - самосплавной система, яку не складно змонтувати самостійно.

    система навозоотведенія

Важливо: Купувати можна устаткування вживане - це дозволить заощадити чималі кошти.

Підбір персоналу

Грамотний, строго виконує свої обов'язки персонал - це запорука успішного функціонування ферми. Щоб підприємство працювало на повну потужність, потрібно найняти:

  • керуючого - він здійснює контроль за виробничим процесом, звітністю, керує іншими співробітниками;
  • бухгалтера - він веде всю звітність ферми;
  • ветеринара - здійснює огляд та лікування тварин, контролює їх харчування і зростання, здійснює профілактику виникнення недуг;
  • зоотехніка - впроваджує нові методики розведення поголів'я, веде відбір особин, контролює показники;
  • свинаря - стежить за свинями, годує їх і виконує інші допоміжні роботи, відправляє тварин на забій;
  • різноробочого - виконує доручені завдання.

Важливо набрати грамотний персонал, строго виконує свої обов'язки

Важливо: З метою економії підприємець може самостійно займати деякі посади - наприклад, вести бухгалтерський облік і бути керуючим в одній особі.

Закупівля худоби та кормів

Для відкриття невеликого фермерського господарства досить придбати 50 свиней, переважна кількість яких будуть свиноматками. Купувати тварин слід в племінних господарствах, а не у приватних осіб. Необхідно з'ясувати, які породи будуть пущені в розведення - варто вибирати найбільш стійкі до захворювань і швидко набирають вагу.

Необхідно з'ясувати, які породи будуть пущені в розведення - варто вибирати найбільш стійкі до захворювань і швидко набирають вагу

Закупівля молодняку ​​свиней

Щоб свині були здорові і швидко набирали вагу, їх необхідно забезпечити якісним харчуванням:

  • концентрованим - рис, ячмінь, кукурудзяні зерна і інші злаки;
  • соковитим - морква, картопля;
  • тваринного походження;
  • зеленим - конюшина, люцерна, інші трави і так далі.

державне субсидування

Для підприємців, які відкривають бізнес в сфері сільського господарства, передбачені певні субсидії на:

  • покупку земель;
  • будівництво та ремонт приміщень для ферми;
  • розробку плану споруди;
  • закупівлю тварин;
  • придбання техніки;
  • відшкодування частини кредитів, узятих на відкриття ферми.

Суми субсидій різні в регіонах, оскільки виплати здійснюються не тільки з федерального, а й з регіонального бюджету. Отримати більш детальну інформацію для свого регіону можна на сайті Мінсільгоспу.

Свиноферма на 50 голів

Щоб відкрити невелике господарство, потрібно оформити документацію, підібрати відповідне приміщення і закупити обладнання, корми, худобу. Так, необхідно:

  • купити 50 поросят (при середній вартості 3 500 рублів) - 175 000;
  • придбати корми (по 800 кг на особина) - 300 000;
  • оформити документацію - 25 000.

Розмістити на ділянці споруди:

  • комору для зерна - 300 000;
  • сховище для соломи й сіна - 150 000;
  • сарай для обладнання - 45 000;
  • гараж - 80 000;
  • свинарник - 380 000.

Важливо: Також слід купити трактор і вантажівка - витрати на їх придбання складуть близько 400 000 рублей.

Відповідно, стартові інвестиції для відкриття свиноферми становитимуть 1 785 525 рублів.

Крім початкових витрат необхідно врахувати і щомісячні платежі.

Таблиця. Щомісячні платежі

заробітна плата працівникам (на 12 осіб) 200 000 орендна плата від 50 000 оплата комунальних послуг 25 000 разом витрати на утримання ферми в місяць 275 000

При підрахунку прибутку слід врахувати, що одна свиноматка в рік народжує в середньому 10 поросят. Відповідно, при поголів'я в 50 свиноматок на рік можна отримати 500 відгодівельних поросят. Після забою тварини вагою 100 кг виходить близько 60 кг продукції. При середній ринковій вартості кілограма свинини в 200 рублів виходить, що в рік виключно на продажу м'яса можна отримати 6 000 000 рублів. Якщо з цієї суми відняти річні витрати на утримання ферми, прибуток складе 2 700 000 рублів за рік. При таких показниках підприємство повністю окупить початкові вкладення протягом перших 2-3 років функціонування.

Свиноферма на 100 і більше голів

При розрахунку витрат на відкриття свиноферми з чисельністю тварин від 100 особин застосовується той же алгоритм, що і під час підрахунку інвестицій для організації господарства з п'ятдесятьма свиноматками. Але, необхідно внести деякі поправки - так:

  • покупка 100 поросят обійдеться в 350 000;
  • корм для тварин - 600 000.

Відповідно, початкові інвестиції з урахуванням зведення будівель, придбання техніки та обладнання складуть 2 290 000 рублей. До цієї суми також додаються щомісячні витрати - від 300 000 рублей.

Прибуток можна порахувати шляхом простих обчислень:

  • одна свиноматка в рік (за два опороси) дає від 10 поросят, а 100 свиноматок - 1000 поросят;
  • з кожного поросяти, вирощеного до маси в 100 кг, виходить до 60 кг продукції;
  • кілограм свинини коштує від 200 рублів;
  • виходить, що в рік свиноферма виключно на продажу м'ясної продукції принесе своєму власникові 12 000 000;
  • за вирахуванням всіх обов'язкових платежів прибуток складе 8 400 000 рублей.

Важливо: З наведених вище обчислень можна зробити висновок про те, що чим більше свиноферма, тим більший прибуток отримає підприємець.

Відео - Організація свиноферм

При складанні бізнес-плану важливо враховувати в ньому різні ризики (наприклад, падіж тварин через захворювання), визначитися з ринком збуту. Продавати продукцію можна як самостійно - в приватному порядку або відкривши власний магазин, так і за договором з великими торговельними мережами. Самостійна реалізація краще, оскільки в цьому випадку прибуток буде більше.

Як написати бізнес-план?
Якщо вакцини від цієї хвороби не існує, то що робити, якщо у свиней діагностована чума?

Новости