Бізнес-прокат: як заробити на оренді всього на світі

  1. IT-інструменти, які використовує Дмитро Фокін

Дмитро Фокін - про те, що можна здавати в оренду, і як епоху споживчої активності змінює ера прокату

IT-інструменти, які використовує Дмитро Фокін

Підприємець з Омська Дмитро Фокін вважає, що нинішня економічна криза в корені змінить споживчу поведінку росіян: на його думку, все більша кількість людей буде брати необхідні речі напрокат, а не купувати їх і стояти в чергах. Дмитро з партнерами запустив Rentalist - сайт здачі і взяття в оренду практично будь-яких речей. Люди можуть вибрати і орендувати різні хороші варіанти - від іграшок до автомобіля. Головна перевага для клієнта - вартість послуги, а для організації - постійний дохід і товар у власності. Про те, який прибуток можна отримати, як відкрити бізнес, знайти приміщення і обладнання, Дмитро Фокін розповів порталу Biz360.

Досьє

Дмитро Фокін, підприємець, співвласник інтернет-сервісу прокату Rentalist.me. Народився в 1979 році в Омську. Закінчив Московський державний будівельний університет та Інститут нерухомості та будівельного бізнесу. Отримав досвід в різних областях - консалтинг, економіка, торгівля, юриспруденція, e-commerce і т.д. З 2015 року - один із засновників і керівник сервісу прокату Rentalist.me.

Дмитро Фокін
Дмитро Фокін

Росіяни обережно ставляться до прокату

Це не перший наш бізнес. Після завершення чергового проекту стали думати, куди рухатися далі. До того моменту і долар почав скакати.

Мені і партнеру одночасно в голову прийшла ідея - зробити сервіс з прокату, об'єднати на одному майданчику велику кількість пропозицій. На той момент ми вважали, що всім шалено потрібен сервіс, де можна щось здати в прокат, і як тільки люди дізнаються, що є таке місце, у нас терміново поляжуть всі сервера.

Після новорічних канікул 2015 року, ми все вигадали, а в квітні - стартували.Досить швидко ми зрозуміли, що люди самі не готові ще заробляти на тих речах, які у них лежать на балконах.Є професійні сервіси, які займаються наданням речей в прокат, деякі власники цих бізнесів охоче з нами співпрацюють, але є і такі, які кажуть - навіщо, у нас є свій сайт, навіщо кудись ще дублюватися.

Товщиномір в оренду

Якщо наш проект з чимось порівнювати, то його можна порівнювати з «Авіто» - зрозуміло, в плані структури, а не в плані масштабів поки. На «Авіто» і автомагазин може виставляти свої якісь машини, і звичайна людина «Жигулі» продає. Так і тут: є можливість прокатному бізнесу виставляти свій асортимент, і будь-яка людина може через нас свої ковзани здати напрокат, які у нього 20 років на балконі лежать. Відповідно і брати в прокат можна що завгодно - починаючи від міксерів та настільних ігор, закінчуючи будівельної опалубкою, кранами, важкою технікою.

Відповідно і брати в прокат можна що завгодно - починаючи від міксерів та настільних ігор, закінчуючи будівельної опалубкою, кранами, важкою технікою

Асортимент досить широкий, ми практично весь товарний асортимент включили, зробили каталоги - можна знайти все, від граблів до вёртолета. Наприклад, прокат кальяну в добу - 300 рублів. Або ось - товщиномір - дивитися фарбована машина чи ні, 300 рублів в день. Генератор мильних бульбашок для проведення заходів - 400 рублів в день. Камера гоу-про - 500 рублів. З оригінального - набір шестигранних ключів, 5 рублів в день. Книги, настільні ігри, роликові ковзани, фототехніка, об'єктиви, штативи, карнавальні костюми, весільні аксесуари, історичні мундири, ростові ляльки, перуки, вечірнє вбрання, коктейльні сукні і т.д.

На старті велику кількість часу ми приділили тому, щоб створити саме більш-менш прийнятний каталог, щоб людина могла знайти те, що йому треба. Ми поділили все це на 11 великих розділів, і в них ще є підрозділи, які включають в себе ще категорії.

Маркетинг і просування

Що стосується розкрутки, тут, мабуть, ми нічого не винайшли, SEO-просування, контент-маркетинг і т.д. Проект федеральний, ми реалізували геолокацію, тобто якщо людина з Єкатеринбурга, наприклад, то він бачить пропозиції по Катеринбургу. Поки програмісти доробляли сервіс, ми збирали базу компаній з прокату, які займаються цим як бізнесом. Зібрали ми близько 2 тисяч компаній по країні і зробили розсилку. Результат був такий: відвідуваність сайту зросла, але наповнюваність контентом в самому спочатку не виправдовувала наших очікувань. Тобто сервіси прокату вирішили, що їм, напевно, не дуже треба це зараз.

Ми пішли на друге коло просування, розіслали прес-релізи по місцевим та федеральним ЗМІ. Відгукнулася новинна інтернет-майданчик, ми записали інтерв'ю. Потім місцевий телеканал, потім газета «Метро». Виросла відвідуваність раз в двадцять.

Коли ми запускали проект, то вивчали, як було з прокатом, наприклад, за радянських часів.Була система прокатних пунктів, багато телевізором прокатним користувалися кілька років, це було пов'язано з тотальним дефіцитом.У 90-і роки взагалі не було нічого, в 2000-і роки - сплеск споживчої активності, люди просто забули про прокат.Зараз у зв'язку з ситуацією в економіці люди будуть згадувати про нього помаленьку.

Коли ми запускалися, ми віддавали собі звіт, що цю культуру треба розвивати - і людей-споживачів прокату, і тих людей, хто надає речі в прокат.


Це забута історія, але якщо про неї згадати, то люди почнуть користуватися. Пару місяців назад я брав участь в порівняльному інтерв'ю, там хлопці вивчали, як йдуть справи з прокатом в Росії і Америці. Говорили про те, що в Америці здають масу речей, і це дуже популярно. Коли вони отримують дипломи, то мантії ці знамениті з шапочками з пензликом, наприклад, теж беруть напрокат. Там ціла індустрія, є речі, які потрібні раз в житті і купувати їх безглуздо. Це ідея не одного року, щоб цю тему якось розгойдати.

«Потрібно виходити на великі обороти»

Зараз на сайті більше 1,5 тисяч товарів. Основні міста - Омськ, Москва, Краснодар, Іркутськ, Красноярськ, Пітер. При цьому до нас приєднуються ще люди з ближнього зарубіжжя - Україна, Білорусія, Казахстан.

Система взаємодії орендаря і орендодавця працює через наш сервіс, проведення розрахунків теж через нас, щоб люди не обмінювалися грошима.Резервування застав на сайті, підписання договорів оренди, надання якихось платних послуг, реклама.Відсоток комісії - 5-10%, питання в оборотах.Зараз питання не в самоокупності, а саме у виході на якісь великі обороти.Ми закладали терміни - рік-два.Інвестицій в сайт було вкладено в районі 100 тисяч рублів.

Зараз ми розробляємо систему автоматичного додавання товарів на сервіс, щоб розширити асортимент. Я бачу, що є багато запитів товарів в містах, де ми не представлені. Тобто люди заходять в пошукові системи, нас бачать, заходять далі і не знаходять те, що вони шукали. Виходить, є попит, але ми поки не можемо його задовольнити. Як тільки ми задовольнимо його, виросте клієнтський потік, розшириться впізнаваність. Коли люди почнуть брати в прокат, вони зможуть і здавати.

Команда проекту Rentalist
Команда проекту Rentalist.

Читайте також:

Як заробити на любові людей до тварин.
Як заробити на картонних будиночках для дітей.
Як заробити на гаманцях з принтами.
biz360


Новости