Блакитна ракета - на старт

  1. Контроль над «Газпромом»
  2. облгази
  3. Пошуки «Грааля»

Акції «Газпрому» вже рік не користуються попитом, однак попереду суттєва зміна структури акціонерів компанії. Це може підштовхнути котирування акцій концерну наверх.

«Газпром», найбільша російська компанія, давно не радує інвесторів зростанням, так і спекулянтів - своєю слабкою активністю. У статті «Труба мрії» (див. №4 від 1 березня 2010 року) D 'писав, чому це сталося, і не рекомендував інвесторам заходити в папери. Минув час, з'явилися шанси у «Газпрому» наздогнати ринок?

Контроль над «Газпромом»

Зараз мало хто пам'ятає, що акції «Газпрому» до 2006 року не торгувалися на ММВБ. Їх можна було купити тільки на Санкт-Петербурзькій біржі, та й справа це було непросте. А як думаєте, чому найбільша компанія в країні не торгувалася на біржі?

Наш уряд побоювався того, що іноземці скуплять контрольний пакет «Газпрому», адже в держвласності на той момент було всього лише 38,37% акцій компанії. Однак в 2003-2004 роках команда Путін-Медведєв-Сечин-Богданчиков впритул зайнялася експансією держави в нафтогазовий сектор. В результаті значно зміцніла міць «Роснефти», була куплена «Сибнефть», створений «Роснефтегаз». Структурами Газпромбанку були придбані з відкритого ринку 10,74% акцій «Газпрому», і цей пакет був проданий «Роснафтогазу».

Після цього керівництво країни розслабилося і скасував квоту для іноземців на покупку акцій «Газпрому» - відбулася знаменита лібералізація ринку цінних паперів. В результаті зник подвійний ринок акцій, і ціна паперів «Газпрому» в Росії і вартість ADS на LSE зрівнялися. Після цього акції газового монополіста злетіли до небес - з 70 до 360 руб.

Однак, що дивно, кінцевої мети уряд так і не досягло. Що ми бачимо, подивившись структуру акціонерів? Російської Федерації через «Росимущество» належить 38,37%, ще 10,74% - через «Роснефтегаз». Разом - 49,11%. Це явно не контрольний пакет.

Якщо зараз ринок стрясають гучні плани про приватизацію ряду держкомпаній і скорочення часткою держструктур в ВТБ з 85 до 75%, в Ощадбанку - з 60 до 51%, в «РусГідро» - з 62% до 51% і т. Д., То в випадку з газовим оплотом економічної могутності уряду держпакет потрібно не скорочувати, а нарощувати. Але як?

облгази

облгази

Отже, процес отримання контрольного пакету урядом ще не завершений. Попереду фінальна розв'язка. Як отримати бракуючі акції?

Як отримати бракуючі акції

Суть майбутньої комбінації в тому, що державний «Роснефтегаз» у 2009 році отримав від уряду частки (25-50% акцій) в 79 компаніях - так звані облгази, а також «Норільскгазпроме», «Камчатгазпроме» і «Дальтрансгазе». Це розподільні газові компанії, які постачають газом регіони країни: вони продовжують виробничий ланцюжок «Газпрому», забезпечуючи кінцевий доступ до споживача. Таким чином, в ряді облгазів у газового гіганта немає контрольного пакета, але майже скрізь є блокуючий.

Також майже в кожної компанії є частка у «Роснефтегаза» - в більшості випадків це 25,5%, але в деяких, наприклад «Омскоблгазе» і «Томскоблгазе», пакети контрольні. Візьмемо, скажімо, одну з таких регіональних компаній - «Воронежоблгаз», структура акціонерів якої є типовою: «Газпром» - 50,01% акцій, «Роснефтегаз» - 25,5%, Воронезька область - 5,3%.

Частина облгазів належить «КЕС-холдингу» Віктора Вексельберга (див. Карту). До ще двом підприємствам - ГУП «Мосгаз» і «Мособлгаз» - «Газпром» буквально на днях виявляв інтерес, маючи намір викупити контроль у регіонів. Дістати ці компанії він хоче вже давно. Зі зміною мера в Москві цей процес може прискоритися.

Схема обміну буде проста. Натомість на папери облгазів «Газпром» віддасть «Роснафтогазу» відсутні 0,89% акцій (їх «Газпром» нещодавно виміняв у німецькій E.On Ruhrgas на частку в «Севернефтегазпроме»), і тоді в уряду РФ буде 50% плюс одна акція в газовому концерні (див. схему 2).

Варто відзначити, що після перевищення частки 75% в будь-якому з облгазів «Газпром» за законом про акціонерні товариства повинен буде виставити оферту міноритаріям, а в разі збільшення частки до 95% зможе почати примусовий викуп (squeeze out). Тому передача держпакетів доведеться дуже до речі. Акції цих компаній є тільки в РТС Board, вони слаболіквідни, хоча і представляють цікаву інвестиційну можливість зіграти на оферті «Газпрому».

Пошуки «Грааля»

Зараз трейдери шукають четверту чи п'яту хвилю зростання в графіку «Газпрому», втомившись від вічно відстає від ринку паперу, і не можуть знайти пояснення того, що відбувається. Адже справа не в кон'юнктурі цін на вуглеводні - акції приватного «Новатек» вже подолали максимуми 2008 року, тоді як паперів «Газпрому» до тих рівнів ще 112%. Просто ще не завершилася партія. Оцінка акцій облгазів і «Газпрому» для цієї мегаугоди дуже важлива, і тут ні до чого волатильність - краще, щоб все стояло на місці. Та й держава на поточний момент як власник облгазів зацікавлене в максимізації їх оцінки і поки що не звертає уваги на зростання вартості паперів «Газпрому» до завершення операції.

А тепер головне. Перший віце-прем'єр Ігор Сечин недавно заявив, що передача акцій облгазів закінчиться до кінця року. Остаточно отримавши контроль над найбільшою компанією в країні, уряд як акціонер кардинально змінить політику і буде вкрай зацікавлене в зростанні капіталізації.

Сама компанія недооцінена за всіма показниками. По-перше, класичний коефіцієнт P / E становить 4,5, що є найнижчим показником в секторі і в сегменті «блакитних фішок».

По-друге, «Газпром» - це не тільки найбільший в світі виробник газу, але і багатопрофільний паливно-енергетичний холдинг. Тут і переробка газу ( «Сибур», «Салаватнефтеоргсинтез»), і вироблення електроенергії на власних станціях ( «Газпроменергохолдінг»), і дочірня вертикально інтегрована нафтова компанія ( «Газпром нафта»), до того ж в холдинг входять третій в країні за розміром активів банк (Газпромбанк) і найбільший недержавний пенсійний фонд. Крім цього у «Газпрому» під контролем вся газотранспортна система (аналог «Транснефти») і контрольні пакети в численних СП ( «Сахалін-2», «Штокман», «Нортгаз», Південно-російське родовище, «СеверЕнергія»). Тільки частки в торгуються на біржі «дочках» коштують близько $ 50 млрд. Це більше третини капіталізації «Газпрому». Глобальні аналоги, наприклад Petrobras або Sinopec, коштують дорожче газової монополії при більш слабких фінпоказниках. Не варто забувати, що «Газпром» в 2009 році був найприбутковішою серед публічних компаній в світі.

Якщо ще недавно «Газпром» скуповував все підряд активи, то тепер учасники ринку чекають від нього упорядкування структури. Зокрема, готується об'єднання енергоактивів в «Газпроменергохолдінг», який буде найбільшою генеруючою компанією країни.

По-третє, ринок вже врахував падіння цін на газ в Європі, але при цьому інвестори поки не помічають стабілізацію на українському напрямку, де цієї зими, по всій видимості, буде без пригод. Також ніхто поки не враховує той факт, що майбутня в найближчі роки лібералізація внутрішніх цін на газ значно збільшить прибутки і виручку «Газпрому», адже на російський ринок припадає дві третини поставок газу. А в рамках підвищення інвестиційної привабливості «Газпром» планує збільшити дивідендні виплати.

Ну, і по-четверте, з точки зору технічного аналізу «Газпром» вже більше року перебуває в падаючому тренді. Днями ж стався його злам, і тепер варто очікувати початку великої гри на підвищення, основними драйверами якої будуть завершення процесу отримання урядом контрольного пакету, відновлення цін на газ і реструктуризація групи.

http://expert.ru/d-stroke/2010/20/gazprom/

Минув час, з'явилися шанси у «Газпрому» наздогнати ринок?
А як думаєте, чому найбільша компанія в країні не торгувалася на біржі?
Що ми бачимо, подивившись структуру акціонерів?
Але як?
Як отримати бракуючі акції?

Новости