Блок живлення Gigabyte B700H:

  1. Характеристики
  2. Довжина проводів і кількість роз'ємів
  3. Система охолодження
  4. Тестування блоку живлення
  5. тепловий режим
  6. Вимірювання рівня шуму
  7. Оцінка споживчих якостей
  8. підсумки

У минулому році компанія Gigabyte здійснила досить оригінальне маркетингове рішення, випустивши блоки живлення B700H і G750H. Оригінальність полягає в тому, що зазвичай блоки живлення випускаються в певній серії або групі продуктів з відповідним найменуванням, а в даному випадку блоки живлення були анонсовані і випущені самі по собі без прив'язки до будь-якої з існуючих або нових серій. Втім, слідом за двома зазначеними БП вийшов і третій - XP1200M, який хоч формально і є представником серії Xtreme Gaming, але до сих пір залишається єдиним джерелом харчування, який в ній випускається. Таким чином, таке формування продуктової лінійки можна вважати певною концепцією. Цікаво, що всі три вищезгаданих продукту мають досить високу потужність, явно надмірну для більшості домашніх комп'ютерів, зате цей факт дозволяє пропонувати дані БП в більш дорогому сегменті.

У короткому списку характеристик, розміщеному на сайті Gigabyte, згадано наявність в конструкції блоку живлення «High quality Japanese capacitors», т. Е. Високоякісних японських конденсаторів. І тільки при вивченні листівки з детальним описом особливостей продукту з'ясовується, що мова йде про високовольтні конденсатори на вході ( «Main electrolytic capacitors are high quality Japanese electrolytic capacitors»), а не взагалі про все конденсатори в блоці харчування.

Втім, не зовсім зрозуміло, де саме укладач листівки знайшов конденсатори у множині, так як високовольтний конденсатор на вході встановлений один єдиний. Таким чином, у наявності явне введення в оману споживача, а вже через неуважність або навмисне - нам невідомо. Спробувавши використовувати досить відомий маркетинговий прийом, родоначальником якого можна вважати компанію FSP, що використала подібний слоган при виході серії Aurum першої ревізії, компанія Gigabyte просто підставили через неточності упорядника тексту характеристик.

Вентилятор в Gigabyte B700H встановлений під дротяною решіткою. Довжина корпусу блоку живлення становить 140 мм, що дозволяє розмістити його майже в будь-якому корпусі, в тому числі досить компактному.

Поставляється блок живлення в упаковці для роздрібної торгівлі: чорно-коричневої картонній коробці середніх розмірів з білими елементами оформлення. Товщина картону цілком достатня для захисту продукту в ході транспортування.

На момент написання огляду вартість даної моделі БП становила близько 90 доларів, що ставить даний джерело живлення між зовсім вже бюджетними продуктами аналогічної потужності вартістю 3500-5000 рублів і среднебюджетной рішеннями вартістю близько 130-150 доларів. Подивимося, що Gigabyte B700H зможе запропонувати на практиці.

Характеристики

Заявлена ​​потужність шини + 12VDC становить 648 Вт. Співвідношення потужності по шині + 12VDC і повної потужності становить 0,926 - це цілком гідне значення для бюджетного продукту і задовільний взагалі для будь-кого.

Довжина проводів і кількість роз'ємів


Фіксовані до основного роз'єму АТХ - 47 см до процесорного роз'єму 8 pin SSI - 61 см Модульні до першого роз'єму живлення відеокарти PCI-E 2.0 VGA Power Connector - 50 см, плюс ще 15 см до другого такого ж роз'єму до першого роз'єму живлення відеокарти PCI- E 2.0 VGA Power Connector - 50 см, плюс ще 15 см до другого такого ж роз'єму до першого роз'єму SATA Power Connector - 50 см, плюс 15 см до другого і ще 15 см до третього такого ж роз'єму до першого роз'єму SATA Power Connector - 50 см, плюс 15 см до другого і ще 15 см до третього такого ж роз'єму до першого роз'єму Peripheral Connector ( «молекс») - 50 см, плюс 15 см до другого і ще 15 см до третього такого ж роз'єму, плюс ще 15 см до роз'єму живлення FDD
Найменування роз'єму Кількість конекторів Примітка 24 pin Main Power Connector 1 розбірний 4 pin 12V Power Connector немає 8 pin SSI Processor Connector 1 розбірний 6 pin PCI-E 1.0 VGA Power Connector немає 8 pin PCI-E 2.0 VGA Power Connector 4 на двох шнурах 4 pin Peripheral Connector 3 ергономічні 15 pin Serial ATA Connector 6 на 2 шнурах 4 pin Floppy Drive Connector 1

Частина проводів можна зняти, звільнивши вільне місце в корпусі.

Довжина проводів є достатньою для комфортного використання в корпусах типорозміру full tower і більш габаритних з верхнім розташуванням блоку живлення. У корпусах заввишки до 55 см з ніжнерасположенним блоком живлення довжина проводів також повинна бути достатньою: до коннектора живлення процесора - близько 61 см. Таким чином, з більшістю сучасних корпусів проблем бути не повинно. Але в разі використання дуже габаритних корпусів типорозміру full tower (і більше) довжина проводів до роз'єму живлення процесора може виявитися недостатньою.

Кількість роз'ємів є цілком достатнім для системного блоку середнього рівня, однак з урахуванням заявленої потужності хотілося б бачити більшу кількість роз'ємів SATA Power - близько 8-12 штук на 3-4 шнурах.

Система охолодження

Основні напівпровідникові елементи встановлені на двох компактних радіаторах, ребра яких виконано шляхом розщеплення верхньої частини пластини. До переваг такої конструкції відноситься низький аеродинамічний опір теплорассеівающіх елементів, а до недоліків - низька теплоємність і порівняно мала площа теплорассеіванія.

Конструкція БЖ цілком стандартна для бюджетних рішень: використовується схема групової стабілізації для каналів + 12VDC і + 5VDC, а також індивідуальний стабілізатор для каналу + 3.3VDC в вихідному каскаді. Присутній цілком повноцінний мережевий фільтр на основній платі, що включає варістор і запобіжник, також є фільтр комутаційних перешкод, зібраний на мережевий з'єднувач. Як високовольтного конденсатора використовується ємність під японським брендом Nippon Chemi-Con, а ось низьковольтні конденсатори тут встановлені виробництва Capxon, Su'scon і Junfu.

БП Gigabyte B700H оснащений активним коректором коефіцієнта потужності, дросель якого упакований в пластиковий корпус. Джерело живлення розрахований на роботу в електромережах з номінальною напругою від 100 до 240 вольт, т. Е. Має розширений діапазон живлячої напруги, що може виявитися корисним при роботі від мережі, в якій є значні відхилення від номінальних значень.

У блоці живлення встановлений вентилятор HA1225H12B-Z, який, судячи з маркування виробника, заснований на підшипнику кочення і має швидкість обертання 2200 об / хв. Вентилятор зроблений компанією Dongguan Honghua Electronic Technology. З точки зору терміну служби підшипник кочення виглядає більш переважно, ніж типовий підшипник ковзання, який використовується в комп'ютерних вентиляторах.

Тестування блоку живлення

Першим етапом випробувань є експлуатація блоку живлення на максимальній потужності тривалий час. Такий тест з упевненістю дозволяє упевнитися в працездатності БП.

В даному випадку ніяких проблем не виникло, значення напруг від номіналу відхиляються не сильно.

Наступним етапом інструментального тестування є побудова кросснагрузочной характеристики (КНХ) та подання її на четвертьплоскості, обмеженою максимальною потужністю по шині 3,3 & 5 В з одного боку (по осі ординат) і максимальною потужністю по шині 12 В з іншого боку - по осі абсцис. У кожній точці виміряне значення напруги позначається колірним маркером в залежності від відхилення від номінального значення.

Позначення розміру відхилень вихідних напруг від номіналу Колір Діапазон відхилення Якісна оцінка більше п'яти відсотків незадовільно +5 відсотків погано +4 відсотка задовільно +3 відсотка добре +2 відсотків дуже добре 1 відсоток і менш відмінно -2 відсотка дуже добре -3 відсотка добре -4 відсотка задовільно -5 відсотків погано більше п'яти відсотків незадовільно

Варто пояснити, що при наявності відхилень в межах трьох відсотків параметри блоку живлення можна вважати що знаходяться на хорошому рівні.

КНХ дозволяє нам визначити, який рівень навантаження можна вважати допустимим, особливо по каналу + 12VDC, для тестового екземпляра. При типовій сумарної потужності навантаження по каналах + 3.3VDC і + 5VDC максимальна потужність по каналу + 12VDC при відхиленні в межах трьох відсотків від номіналу склала близько 300 Вт, а при відхиленні в межах п'яти відсотків від номіналу - близько 450 Вт. Це становить близько 46% і 69% від заявленої потужності каналу + 12VDC, що є не найбільш вражаючим результатом. Присутній також тенденція до задиранням значення напруги по каналу + 5VDC при низькому навантаженні на дану особову і вихідної потужності понад 300 Вт по каналу + 12VDC, що може бути критично для окремих потужних конфігурацій.

Наступний тест покликаний визначити максимальну потужність, яку можна подати через відповідні роз'єми при нормованому відхиленні значення напруги в розмірі 3 або 5 відсотків від номіналу.

У разі відеокарти з єдиним роз'ємом живлення максимальна потужність по каналу + 12VDC склала близько 147 Вт при відхиленні 3% і понад 150 Вт при відхиленні 5%. Але так як відхилення напруги відбувається в бік зменшення, краще уникати використання цього блоку харчування в ПК, оснащеного відкритий з одним роз'ємом живлення, яка споживає понад 147 Вт.

У разі відеокарти з двома роз'ємами живлення і використання роз'ємів на одному шнурі картина сильно не змінюється: максимальна потужність по каналу + 12VDC склала близько 150 Вт при відхиленні 3% і понад 250 Вт при відхиленні 5%. Відхилення напруги знову ж відбувається в бік зменшення, тому використовувати відеокарту з двома роз'ємами живлення, що споживає понад 150 Вт, в даному випадку не варто, щоб уникнути нестабільної роботи.

При використанні роз'ємів з різних шнурів картина трохи змінюється: максимальна потужність по каналу + 12VDC склала близько 210 Вт при відхиленні 3% і понад 300 Вт при відхиленні 5%. Знову відхилення напруги відбувається в бік зменшення, так що для стабільної роботи варто використовувати відеокарту з двома роз'ємами живлення, що споживає не більше 210 Вт.

У разі використання всіх чотирьох роз'ємів живлення можна отримати близько 245 Вт при відхиленні 3% і близько 440 Вт при відхиленні 5%.

У разі системної плати максимальна потужність по каналу + 12VDC склала близько 120 Вт при відхиленні 3% і понад 150 Вт при відхиленні 5%. Так як сама плата споживає по даному каналу в межах 10 Вт, то висока потужність може знадобитися для харчування карт розширення - наприклад, для відеокарт без додаткового роз'єму живлення, які зазвичай мають споживання в межах 75 Вт. Так що тут отриманого значення потужності повинно вистачити.

У разі роз'єму живлення процесора максимальна потужність по каналу + 12VDC склала понад 150 Вт при відхиленні 3%, що дозволяє використовувати майже будь-який десктопний процесор як для сокета Socket LGA1150 / 51, так і для Socket AM3 / FM2.

Під час чергового етапу тестування ми вимірюємо параметри електромережі змінного струму, до якої підключений досліджуваний блок живлення, при роботі останнього на постійній потужності. На підставі отриманих даних розраховуються параметри, що визначають економічність і ефективність джерела живлення.

На максимальній потужності блок живлення розсіює близько 138 Вт, на потужності 50 Вт - близько 20 Вт. 60 Вт він розсіює на потужності близько 340 Вт, а 100 Вт - приблизно на 550 Вт. Таким чином, економічність можна вважати задовільною.

Робота без навантаження Режим I, А P, Вт PWR_Off 0,001 0 STB 0,145 0,4 Zload 0,15 4

Що стосується роботи в малонавантажених і ненавантажених режимах, то тут все також вельми гідно: в неактивних режимах сам по собі БП споживає менше 0,5 Вт, а в режимі холостого ходу - близько 4 Вт.

ККД у даній моделі не дуже високий. Значення даного параметра знаходиться в районі 83-85 відсотків в діапазоні потужності від 200 до 700 Вт, максимальне зареєстроване значення склало 85,1% при роботі на потужності 400 Вт. На потужності 50 Вт ККД склав близько 71%.

Також ми вимірюємо пусковий струм в режимі холостого ходу при повністю виряджених конденсаторах.

Пусковий струм, А 14,3

З точки зору абсолютних значень, пусковий струм зовсім не маленький, тому використання з дешевими малопотужними ДБЖ в даному випадку краще уникати, віддавши перевагу над ними рішення від 1000 В · А з двома батареями на борту. Якщо ж порівнювати з блоками живлення аналогічної потужності, то показники пускового струму у даного джерела живлення знаходяться на середньому рівні і далекі від максимальних значень, зареєстрованих нами, що також можна оцінити позитивно.

тепловий режим

У діапазоні потужності до 275 Вт включно термонагруженность БП можна оцінити як невисоку, на більш високих номіналах потужності - як задовільну.

Вимірювання рівня шуму

При підготовці даного матеріалу ми використовували методику вимірювання рівня шуму блоків живлення, яка поки що має статус експериментальної. Блок живлення розташовується на рівній поверхні вентилятором вгору, над ним на відстані 0,35 метра розміщується вимірювальний мікрофон шумоміра Октава 110А-Еко, яким і проводиться вимір рівня шуму. Навантаження блоку живлення здійснюється за допомогою спеціального стенду, що має безшумний режим роботи. В ході вимірювання рівня шуму здійснюється експлуатація блоку живлення на постійній потужності протягом 20 хвилин, після чого проводиться вимір рівня шуму.

Подібне відстань до об'єкта вимірювання є найбільш наближеним до настільного розміщення системного блоку з встановленим блоком живлення. Даний метод дозволяє оцінити рівень шуму блока живлення в жорстких умовах з точки зору невеликої відстані від джерела шуму до користувача. При збільшенні відстані до джерела шуму і появі додаткових перепон, які мають хорошу звуковідбивальних здатність, рівень шуму в контрольній точці також буде знижуватися, що призведе до поліпшення акустичної ергономіки в цілому.

При роботі в діапазоні до 350 Вт включно рівень шуму даної моделі наближається до середнього значення при розташуванні БП в ближньому полі. При більш значній відстані блоку живлення і розміщенні його під столом в корпусі з нижнім розташуванням БП такий шум можна буде трактувати як що знаходиться на рівні нижче середнього. У денний час доби в житловому приміщенні джерело з подібним рівнем шуму буде не дуже помітний, особливо з відстані в метр і більше, і тим більше він буде малопомітний в офісному приміщенні, так як фоновий шум в офісах зазвичай вище, ніж в житлових приміщеннях. У нічний час доби джерело з таким рівнем шуму може бути помітний, у всякому разі спати поруч буде важко. Подібний рівень шуму можна вважати комфортним при роботі за комп'ютером.

На потужності 500 Вт шум підвищується, але все ще залишається на цілком прийнятному рівні для житлового приміщення в денний час доби.

При роботі на максимальній потужності шум дуже високий не тільки для житлового, а й для офісного приміщення. Втім, навряд чи у кого-то вийде дійсно навантажити дане джерело живлення таким чином в життя.

Також ми оцінюємо рівень шуму електроніки блоку живлення, оскільки в деяких випадках вона є джерелом небажаних призвуків. Даний етап тестування здійснюється шляхом визначення різниці між рівнем шуму в нашій лабораторії з включеним блоком живлення і вимкненим. У разі, якщо отримане значення знаходиться в межах 5 дБА, ніяких відхилень в акустичних властивостях БП немає. При різниці більше 10 дБА, як правило, є певні дефекти, які можна почути з відстані близько півметра.

На даному етапі вимірювань мікрофон шумоміра розташовується на відстані близько 40 мм від верхньої площини БП, так як на великих відстанях вимір шуму електроніки досить важко. Вимірювання проводиться у двох режимах: режимі очікування (STB, або Stand by) і при працюючому на навантаження БП, але з примусово зупиненим вентилятором.

Шум електроніки Режим Відхилення, дБА Вентилятор зупинений 2 STB 1

В даному випадку рівень шуму електроніки мінімальний, основну лепту в загальний рівень шуму блока живлення вносить працює вентилятор.

Оцінка споживчих якостей

Споживчі якості Gigabyte B700H знаходяться на середньому рівні для джерела живлення подібної потужності і вартості. Цілком заслуговує задовільної оцінки акустична ергономіка, так як помітно шуміти цей блок живлення починає тільки після 500 Вт, що з запасом перекриває його реальну здатність навантаження. Правда, дуже тихою його роботу навіть на мінімальній потужності назвати не можна.

При потужності навантаження по шині + 12VDC понад 300 Вт значення напруги по даній лінії мають помітні відхилення від номіналу. Подібні характеристики навантажень дозволяють забезпечувати харчуванням комп'ютер на базі платформи середнього рівня, наприклад з використанням процесорів типу Core i5 і однієї відеокарти потужністю близько 200 Вт (скажімо, на базі GPU GeForce GTX 1070), але підключати цю відеокарту до джерела живлення краще роз'ємами з різних шнурів . Втім, подібний системний блок може обійтися і менш серйозним блоком живлення потужністю 450-550 Вт, що робить сумнівною покупку рішення потужністю 700 Вт за порівнянні гроші. Якщо виробник перегляне цінову політику по відношенню до розглянутій моделі, то її придбання може мати сенс, але в будь-якому випадку не варто встановлювати Gigabyte B700H в комп'ютери з дійсно потужною конфігурацією на топових компонентах і з двома відеокартами.

підсумки

Компанія Gigabyte зробила спробу зацікавити покупців блоком живлення, який має високу потужність і зібраний на якісних компонентах. На перевірку виявилося, що зроблений він на не самої нової бюджетної платформі виробництва CWT, потужність блоку живлення висока лише в певних умовах, а практична здатність навантаження каналу + 12VDC має ряд обмежень. Заява про використання японських конденсаторів також виявилося не зовсім коректним, так як, нагадаємо, японський конденсатор був виявлений один єдиний, причому високовольтний, а ось вентилятор на підшипнику кочення дійсно має місце бути.

Проте, завжди є люди, які вважають за краще купувати свідомо більш потужні блоки живлення, ніж реально вимагають компоненти їх системного блоку, тому для них, цілком можливо, дана модель виявиться одним з варіантів при розгляді претендентів на місце в системному блоці.

Блок живлення Gigabyte B700H надано на тестування виробником

Новости