Блок живлення з регульованим вихідним напругою.

Схема і опис саморобного блоку живлення з плавним регулюванням вихідної напруги.

При ремонті і налаштуванні радіоелектронної апаратури, часто доводиться користуватися блоками харчування з широким діапазоном вихідних напруг. Доводиться використовувати цілу «колекцію» різноманітних джерел живлення, що дуже незручно! Блок живлення з регулюванням напруги, схема якого наведена нижче, відмінно підійде для радіоаматорського майстерні і в повній мірі позбавить від таких незручностей

Блок живлення з регулюванням напруги, схема якого наведена нижче, відмінно підійде для радіоаматорського майстерні і в повній мірі позбавить від таких незручностей

Вихідна напруга цього універсального блоку живлення плавно змінюється в межах від 0,5 до 12 В (можливо значно розширити максимальний боковий вівтар вихідної напруги). При цьому воно залишається стабільним не тільки при змінах напруги, але і при змінах струму навантаження від декількох міліампер до 2 ... 3 ампер і більше!

Розглянемо докладніше пристрій цього блоку харчування ...

Включення в мережу проводиться за допомогою вилки ХР1. Напруга через запобіжник FU1 надходить на первинну обмотку понижувального трансформатора Т1.

З вторинної обмотки напруга надходить на діоди VD1-VD4включенние по мостовій схемі. Щоб випрямлена напруга була більш «чистим», на виході випрямляча встановлений оксидний конденсатор С1 великої місткості (2000 мкФ).

Випрямлена і очищене від пульсацій напруга надходить на кілька ланцюгів: R2, VD5, VT1; R3, VD6, R4; VT2, VT3, R5. Деталі VD6 це стабілітрон з баластними резистором. Вони складають параметричний стабілізатор. Н залежно від коливань випрямленої напруги на стабілітроні буде строго певну напругу, що дорівнює напрузі стабілізації даного типу стабілітрона (в нашому випадку 11 -14 В). Паралельно стабілітрону включений змінний резистор R4, за допомогою якого і регулюють вихідна напруга блоку живлення.

З движка змінного резистора напруга подається на підсилювальний каскад, зібраний на транзисторах VT2 і VT3. Можна вважати, що це підсилювач потужності, що забезпечує потрібний струм через навантаження при заданому вихідному напрузі.

Резистор R7 імітує навантаження блоку живлення, коли до виходу блоку живлення нічого не підключено. Для контролю вихідної напруги в блок введений вольтметр складається з мікроамперметра і додаткового резистора.

Трансформатор повинен забезпечувати на вторинній обмотці змінну напругу близько 14-18 В при струмі споживання до 0,5 А. Транзистори VT1-VT2 з серії КТ 816 або подібні до них. Транзистор VT3 будь-який з серії КТ837 і його потрібно встановити на радіатор середніх розмірів.

Для розширення граничних вихідних напруги і струму можна зробити наступне: для збільшення граничного рівня напруги підберіть стабілітрон VD6 з великою напругою стабілізації; встановіть трансформатор з великим вихідним напругою на вторинній обмотці. Для збільшення потужності блоку живлення досить встановити більш потужний трансформатор і транзистори. Особливо це стосується транзистора VT3! Його краще встановити на потужний радіатор. Якщо зробити все вище перераховане, то таким блоком живлення з регулюванням напруги можна легко заряджати навіть автомобільні акумулятори! Успіхів!

Рекомендуємо подивитися:

Схема стабілізатора для блоку живлення

Схема стабілізатора 2в 30мкА

Новости