Блокування РАХУНКУ. ОБМЕЖЕННЯ ПРАВ НА РОЗПОРЯДЖЕННЯ КОШТАМИ НА БАНКІВСЬКОМУ РАХУНКУ

  1. Блокування рахунку: випадки накладення арешту на грошові кошти на рахунку.
  2. Блокування рахунку: випадки призупинення здійснення операцій за рахунком.
  3. У чому відмінність блокування рахунку від блокування банківської карти?

Не допускається обмеження прав клієнта щодо розпоряджання грошовими коштами на банківському рахунку, за винятком випадку накладення арешту на грошові кошти або призупинення операцій за рахунком Не допускається обмеження прав клієнта щодо розпоряджання грошовими коштами на банківському рахунку, за винятком випадку накладення арешту на грошові кошти або призупинення операцій за рахунком. Дане положення випливає з ст. 858 ГК РФ. Однак зарахування надійшли на рахунок коштів проводиться без обмежень. Блокування рахунку - це заморожування активів, заробітної плати, капіталів, рахунків, тобто блокування, державну заборону на використання і управління коштами.

Податкового законодавства відоме таке поняття, як призупинення операцій по рахунках в банку і перекладів електронних грошових коштів застосовується для забезпечення виконання рішення про стягнення податку, збору, страхових внесків, пені та (або) штрафу (Ст. 76 Податкового кодексу РФ) .

На підставі п. 7 Наказу Міністерства Фінансів РФ від 11.12.2006 №171-н призупинення операцій по рахунках федеральних установ в банку означає припинення банком всіх операцій по списанню коштів, за винятком виконання обов'язків федерального установи зі сплати платежів, черговість виконання яких відповідно до цивільного законодавства Російської Федерації передує виконання обов'язку зі сплати в бюджет і державні позабюджетні фонди, а також за винятком перерахування на підставі платіжного доручення федерального установи суми залишку грошових коштів н а рахунку, відкритому в банку, на рахунок УФК *.

Блокування рахунку: випадки накладення арешту на грошові кошти на рахунку.

Банк може обмежити можливість витрачання грошових коштів в межах суми, на які накладено арешт.

Законодавством Російської Федерації передбачені випадки накладення арешту на грошові кошти на підставі:

Блокування рахунку: випадки призупинення здійснення операцій за рахунком.

Підставами для блокування видаткових операцій по банківському рахунку є:

  • з метою перевірки достовірності виконавчого документа банк має право затримати виконання такого документа не більше ніж на сім днів та призупинить виконання за рахунком;
  • операція або угода пов'язані з легалізацією (відмиванням) доходів або фінансування тероризму; в даному випадку обмеження може бути встановлено:
    • банком самостійно - на термін до 5 днів;
    • банком на підставі постанови Росфінмоніторингу - на термін до 30 діб;
    • за рішенням суду на підставі заяви Росфінмоніторингу - на термін до скасування такого рішення.

У чому відмінність блокування рахунку від блокування банківської карти?

На практиці дуже часто відбувається плутанина з блокуванням рахунку.

За допомогою банківської карти ми лише управляємо нашими коштами на рахунку. І при блокуванні карти обмежується доступ до рахунку, тобто ми не можемо управляти коштами на рахунку в банку. Однак клієнт має право здійснити будь-які операції по рахунку через відділення банку.

Отже, не є обмеженням операцій по банківському рахунку блокування банківської карти.

З огляду на широкого спектру питань, що розглядаються, нашою компанією розроблена система «внутрішній аналітик звернень». Після отримання запиту на консультацію, система автоматично розподіляє заявки між юристами, для подальшої обробки.

У нас на сайті Ви можете знайти зразки документів , а також проконсультуватися у фахівця, скориставшись формою «дзвінок юристу» на головній сторінці, або «заявка на консультацію» в розділі «КОНТАКТИ».

Для прискорення зв'язку з фахівцем - телефонуйте: 8 (495) 151-29-09, 8 (929) 985 98 65 або пишіть: [email protected].

Будемо раді Вам допомогти!

* Наказ Мінфіну РФ від 11.12.2006 N 171-н «Про затвердження Порядку зупинення територіальними органами Федерального казначейства операцій за рахунками, відкритими федеральним установам в установах Центрального банку Російської Федерації і кредитних організаціях для обліку операцій з коштами, отриманими від підприємницької й інший що приносить дохід діяльності ». (Зареєстровано в Мін'юсті РФ 17.01.2007 N 8783)

У чому відмінність блокування рахунку від блокування банківської карти?
У чому відмінність блокування рахунку від блокування банківської карти?

Новости