Bloomberg: недофінансовані українські солдати отримують шоломи разом з різдвяними пирогами

фото УНІАН

Про це пише Катерина Чурсіна в статті під назвою «недофінансовані українські солдати отримують шоломи разом з різдвяними пирогами», опублікованій на сайті Bloomberg.com .

Коли сукні порвані, жінки беруть смужки і зав'язують їх на рибальських мережах, натягнутих між дерев'яними рамами. Вони роблять зимовий камуфляж для українських солдатів, які страждають від обстрілів проросійських заколотників на східному фронті.

Така екіпіровка - більше, ніж різдвяний подарунок для молодих чоловіків, які ховаються в снігу. Вона забезпечує необхідний захист, не передбачену котрі потребують грошей Міністерством оборони, яке втратило трьох керівників через некомпетентність з моменту повалення президента Віктора Януковича в лютому, і спостерігало за тим, як армія скоротилася до всього лише 128 000 солдатів з 900 000 після розпаду Радянського Союзу.

«Влада повинна зрозуміти, що вони насправді не роблять правильні речі», сказала Науменко, коли вона взяла білі клаптики і прив'язала їх до сітки. «Коли ці мережі будуть готові, вони будуть передані солдатам на наступний день, без необхідності затвердження або перевірки».

Конфлікт триває вже 10-й місяць, і сотні волонтерських груп і помічників беруть справу в свої руки, щоб допомогти погано озброєним солдатам, яких відправили придушити сепаратистський рух. Не маючи захисного спорядження і боєприпасів, а також найнеобхіднішого: продуктів харчування і нижньої білизни, війська намагалися взяти верх в кривавому конфлікті, який убив більше 900 урядових солдатів і понад 4600 мирних жителів.

слабкі зусилля

Навіть з підтримкою від США і Європейського Союзу, військова система України не змогла належним чином провести мобілізацію всіх сил на оборону країни, заявив Олексій Мельник, військовий експерт дослідницького центру Разумкова в Києві.

Коли обстріли накрили донецький аеропорт і зруйнували села і міста по всьому регіону, Україна оборонялася за допомогою старих, часто іржавих танків і бронетранспортерів і багато підрозділів потребували боєприпасах, ПММ та запасних частинах, кажуть військові аналітики, в тому числі Мельник.

«Чому на початку військового конфлікту з Росією солдати не були забезпечені засобами індивідуального захисту?» Запитав Мельник в телефонному інтерв'ю в Києві. «Це ще раз доводить, наскільки воєначальники не цінують життя солдатів».

Не було чіткого плану по відновленню армії, і витрати на оборону принесли в жертву, щоб звузити дефіцит держбюджету, сказав він.

«Деградація української армії була послідовною і постійною», сказав Мельник.

військові закупівлі

Прес-секретар міністра оборони Степана Полторака, Вікторія Кушнір, заявила вчора журналістам, що військове керівництво закуповує нове обладнання і реставрує стару матеріально-технічне забезпечення. Два дні тому, міністерство отримало 12 ракет класу «повітря-повітря», 22 повітряних теплових пастки і 15 напівавтоматичних знарядь для застосування на вертольотах, сказала вона.

«Міністерство оборони України продовжує роботу по підвищенню бойової готовності», сказала Кушнір, додавши, що близько 1000 нових і відремонтованих одиниць техніки і озброєння будуть доставлені військовим до кінця цього року.

фото УНІАН

Міністерство оборони попросило у парламенту більш ніж трикратне збільшення військових витрат у бюджеті на 2015 рік - до 50 млрд гривень ($ 3,1 млрд), або приблизно 3 відсотки ВВП, який, за прогнозами, знизиться в цьому році.

Фінансування в 2015 році

Воно також планує витратити 401 млн гривень в наступному році, щоб оновити військову техніку, 7,5 млрд гривень для закупівлі зброї і обладнання і 95 мільйонів гривень, щоб мобілізувати 40 000 призовників і навчити 10 000 контрактників, сказав Полторак в парламенті 12 грудня.

Проте, країна потребує ще більшої допомоги, заявив президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер 17 грудня. Він сказав, що колишній радянській республіці знадобиться ще $ 15 млрд фінансової допомоги, крім кредиту від Міжнародного валютного фонду в $ 17 млрд.

Гривня втратила 48 відсотків по відношенню до долара в цьому році, найбільший спад серед всіх валют, що відслідковуються Bloomberg, що робить закупівлі техніки за кордоном ще більш складними.

Конфлікт спалахнув після того, як російські війська вторглися на півострів Крим в кінці лютого, а потім анексували його в березні. Це стало причиною великого сепаратистського руху в східних Донецькій і Луганській областях, яке, за заявами України, підтримується Кремлем. Росія, яка заперечує свою причетність, тепер намагається оговтатися від ефекту падіння цін на нафту і санкцій з боку США та Європейського Союзу.

Внести свій внесок

Незважаючи на несподіваний податок на війну в останні 10 місяців, тисячі українців збирають гроші для покупки шкарпеток, рукавичок, черевик і шоломів, щоб солдати могли продовжувати боротися.

Приватні благодійні групи і фонди з'являються на сайтах соціальних медіа, в тому числі Facebook (FB) Inc. і Twitter Inc. (TWTR), в пошуках припасів, грошей і устаткування для відправки на схід.

«Крила Фенікса» 14 грудня опублікував заклик про допомогу в купівлі і доставці головних уборів для солдатів з білого флісу. Вчора, фонд подякував групи добровольців за допомогу в організації доставки 10 спеціальних ліжок для військового госпіталю в Чернігові.

12 грудня, волонтери Харкова розмістили на Facebook запити на цукерки на Новий рік, камуфляж, налокітники та наколінники, буржуйки і теплий одяг.

У Києві 40-річний ветеран, який попросив, щоб його називали Матроскін, сказав, що коли він дістався до лінії фронту, то був вражений, що іржаве обладнання радянської епохи ще з 1960-х і 1970-х років до сих пір використовується. І це ще не все.

сільська допомогу

Під час однієї з вилазок в село, щоб купити їжу - не передбачену підрозділом - літня жінка запропонувала його товаришеві в уніформі светр, запитавши: «Як ви, хлопці, воюєте в такому одязі?»

Підрозділ провело так само багато часу, намагаючись підтримувати обладнання в робочому стані, як і в боротьбі з ворогом, сказав він. Солдати віддали всю готівку, які у них були, запозичені з сімей, і забрали гроші з рахунків, щоб купити інструменти і запасні частини, такі як фільтри і вентиляторні ремені. Навіть боєприпаси були радянських часів, тому вони не завжди надійні, сказав він.

застарілі машини

«Ми чинимо одне, а інше ламається в процесі», сказав він в ході не пов'язаного з бойовим завданням лікарняного в столиці. «Нікому не було діла, чи було все застарілим чи ні».

Президент України Петро Порошенко, в зверненні до парламенту 27 листопада, визнав систематичну некомпетентність в Міністерстві оборони, витікаючу ще від Януковича і попередників.

REUTERS

«Наша армія була зруйнована, наші сили безпеки також були зруйновані», сказав він, закликавши до реорганізації міністерства. «Ми звільняємо тих, хто некомпетентний, а ті, кого спіймали на крадіжці, повинні опинитися у в'язниці».

Міністерство не відразу відреагувало на прохання прокоментувати звинувачення в корупції.

Приватні джерела також вносять свій грошовий внесок в Міністерство оборони. Міністерство зібрало понад 150 мільйонів гривень в кампанії, яка закликала громадян відправляти текстові повідомлення, які дозволили Міністерству забрати частину вартості повідомлення у телефонній компанії. Ці кошти допомогли закупити паливо для роботи військових транспортних засобів.

"Чорна діра"

Бізнес-лідери також залучені в збір коштів. «АрселорМіттал Кривий Ріг», українська галузь люксембурскій сталеливарної компанії, витратила понад 2 мільйонів гривень на кулезахисні жилети і формений одяг для 280 робітників, заявив в листопаді Сергій Теслюк, заступник генерального директора компанії з охорони праці.

Всеволод Кожемяко, власник Агротрейд, української сільськогосподарської компанії, заснованої в Харкові, в 200 кілометрах на північний захід від зони бойових дій, сам їздив подивитися як окопувалися прикордонні війська в Харківській області.

«Я побачив чорну діру, транспортні засоби постійно ламалися, і солдатам доводилося лагодити то одне, то інше», сказав він в інтерв'ю в Києві.

Саме після цієї поїздки, він створив фонд під назвою «Світ і порядок», зібравши мільйони гривень від громадян і ділових партнерів, щоб купити куленепробивні жилети, шоломи, шкарпетки і нижню білизну. Він також відправляв колеса, масло, уніформу, засоби прицілювання, тепловізори та оптичне обладнання на фронт. Він сказав, що повинен бути обережним у тому, як він постачає гроші і товари.

Занепокоєння про корупцію

«Мені б дуже хотілося, щоб було таке місце, куди можна принести гроші і бути на сто відсотків упевненим, що їх використовують за призначенням, на благо армії», - сказав він. «Це волонтерський рух, яке покликане допомогти армії, виникло в результаті абсолютного недовіри до системи, до бюрократам, до того, як вони будуть поводитися з грошима».

Міністерство працює «старими методами», сказав Мирослав Гай, колишній боєць Національної гвардії, який пішов на фронт добровольцем і брав участь в бойових діях на початку конфлікту, а потім заснував фонд «Світ і Ко».

«У нас були величезні проблеми з поставками, від куль до питної води», - сказав він. «Протягом перших двох тижнів ми пили воду з калюж і дощову воду, хлопці зливали воду з батарей».

Ситуація значно покращилася, за його словами, завдяки благодійності громадян.

У Четвертої вежі зруйнованої фортеці ХІХ століття, яку можна побачити з висоти сучасних київських хмарочосів, де знаходяться офіси, жінки збираються вечорами, щоб плести мережі для військових, а потім відправляють їх на схід.

справжня цінність

Науменко, яка раніше була держслужбовцем, звільнилася з роботи, щоб займатися волонтерською роботою в Києві або роздавати пожертвування безпосередньо солдатам. Минулого тижня вона разом зі своїми друзями завантажила в приватні автобуси три тонни продовольства та інших товарів, а також шість завершених мереж, і відправила їх на фронт.

17 грудня відправлять пироги, печиво і тістечка, християнські ікони, молитовники та листівки з різдвяними привітаннями від дітей, сказала Науменко.

«Дівчата приготували багато чого для хлопців», - сказала вона. Якби солдатами займалося тільки уряд, вони були б в жахливому становищі, сказала вона. «У мене просто виникає бажання взяти вила і відправитися до Верховної ради або Адміністрації президента».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

«Чому на початку військового конфлікту з Росією солдати не були забезпечені засобами індивідуального захисту?

Новости