Boeing впав через втрату швидкості

Пасажирський Boeing-737 впав в Казані, втративши швидкість при заході на друге коло. Причину падіння швидкості встановить тільки розшифровка бортових самописців. Обидва "чорні ящики" серйозно пошкоджені. Справа про катастрофу лайнера розслідує ГСУ СКР

Фото: РИА Новости, Володимир Астапкович

Москва. 18 листопада. INTERFAX.RU - Авіакатастрофа з пасажирським Boeing-737 в аеропорту Казані стала наслідком втрати машиною швидкості при заході на друге коло, повідомив "Інтерфаксу" джерело в оперативному штабі з ліквідації наслідків НС.

"Очевидно, що при спробі здійснити візит на друге коло з якоїсь причини літак втратив швидкість, відбулося звалювання машини, і вона вертикально вдарилася носом об землю", - пояснило джерело.

За його словами, встановити причину втрати швидкості можна буде лише після розшифровки бортових самописців.

"Можуть бути різні версії, аж до втрати тяги і проблем з механізацією крила, але це все лише версії до тих пір, поки не розшифровані бортові самописці. Тільки це зможе дати чіткі причини втрати швидкості і послідував за цим звалювання", - додало джерело.

На місці катастрофи лайнера знайдені параметричний і мовної самописці, обидва серйозно пошкоджені.

"На виявлених бортових самописцях серйозні пошкодження корпусу, відзначаються помітні вм'ятини, стан самописців погане", - відзначило джерело "Інтерфаксу" в оперативному штабі з ліквідації наслідків НС.

Він додав, що, незважаючи на ушкодження, експерти будуть займатися розшифровкою "чорних ящиків". Вони передані на розшифровку, напевно якусь корисну інформацію з них можна буде отримати, навіть не дивлячись на пошкодження ", - уточнив він.

Слідчі вже вилучили всю льотну документацію авіакомпанії "Татарстан", щоб оцінити "своєчасність, достатність і ефективність контролю за експлуатантом повітряного судна, повноту заходів щодо забезпечення безпеки польотів на ньому".

Також вилучено зразки палива, яким був заправлений літак, що розбився. Криміналісти СКР продовжують оглядати місце події - за даними відомства, його територія становить 250 тис. Кв. метрів.

Крім того, за словами офіційного представника СКР Володимира Маркіна, "вилучено і детально вивчається відео з камер спостереження аеропорту, на якому зафіксована траєкторія падіння судна".

Справа про авіакатастрофу розслідуватиме передано до Головного слідчого управління (ГСУ) СК РФ за вказівкою голови комітету Олександра Бастрикіна.

Слідство розглядає різні версії події, у тому числі технічну несправність, помилку пілотування і несприятливі погодні умови.

При цьому, за словами віце-прем'єра Аркадія Двоковіча, катастрофа сталася після спроби повітряного судна піти на друге коло для посадки.

"За наявною інформацією, командир повітряного судна поінформував диспетчерську службу про необхідність відходу на друге коло, і через кілька секунд після цього сталося зіткнення з землею", - сказав Дворкович на нараді прем'єра Дмитра Медведєва з віце-прем'єрами.

Дворкович повідомив, що погода в районі аеропорту Казані була нормальною, видимість становила близько 10 км. "Таким чином, зауважень по погоді не було", - сказав віце-прем'єр.

Він також підтвердив, що літак, який розбився володів усіма необхідними сертифікатами льотної придатності.

За даним фактом порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 263 КК РФ (порушення правил безпеки руху і експлуатації повітряного транспорту, що призвело з необережності смерть двох або більше осіб).

Аеродром був закритий до 16:30 мск, літаки, які повинні були летіти в Казань, брав аеропорт "Бегішево" під Набережних Челнах (Нижньокамськ). Після 16:30 аеропорт був відкритий для прийому і випуску повітряних суден.

жертви трагедії

В результаті краху в минулу неділю літака Boeing-737, що належить АК "Татарстан", загинули 44 пасажири, в тому числі двоє дітей, а також шість членів екіпажу.

Серед загиблих в авіакатастрофі 29 осіб були жителями Татарстану, 19 - інших регіонів РФ і двоє іноземців, повідомила офіційний представник МНС Ірина Россіус.

"18 пасажирів були жителями Казані, ще шість - інших міст Татарстану, в тому числі Альметьевска, Зеленодольського, Нижнєкамська, Набережних Човнів", - уточнила вона.

Два пасажири були з Марій Ел, стільки ж з Удмуртії, по одному з Кіровської, Кемеровської, Московської, Ростовської, Амурської, Волгоградської, Тюменської, Рязанської, Липецької, Челябінської областей. "Ще двоє були жителями Дагестану і Москви", - повідомила представник МНС.

У катастрофі загинули двоє іноземців - піддана Великобританії і громадянка України.

З шести членів екіпажу п'ятеро - жителі Казані, одна бортпровідниця - мешканка Московської області.

В авіакатастрофі загинули син президента Татарстану Рустама Мінніханов, 24-річний Ірек, і керівник УФСБ РФ по Татарстану Олександр Антонов, заступник начальника відділу антимонопольного контролю УФАС Рустам Гужіев. Спортивний коментатор телеканалу "Росія-2" Роман Скворцов втратив в авіакатастрофі дружину і дочку.

За словами прем'єр-міністра Татарстану Ільдара Халикова, попередній огляд місця трагедії говорить про те, що дуже велика кількість фрагментів тіл знаходиться на великій відстані від центру вибуху.

"Наше завдання - в максимально короткий термін отримати ДНК родичів і доставити тіла загиблих і фрагменти тіл в республіканське бюро судмедекспертизи для впізнання", - сказав прем'єр-міністр.

За його словами, бюро судмедекспертизи працює цілодобово, ідентифікація тіл може зайняти більше тижня.

Родичі загиблих в авіакатастрофі в Казані отримають по 2 млн рублів компенсації незалежно від причин трагедії, заявив представник страхової групи СОГАЗ Микола Галушин. "Мова йде про цифру в 2 мільйони рублів відповідно до Повітряного кодексу РФ", - сказав Галушин в ефірі телеканалу "Росія-24" .

Віце-прем'єр республіки Камалтинов, в свою чергу, пообіцяв, що всі сім'ї загиблих отримають одноразову допомогу в розмірі 1 млн рублів за рахунок Резервного фонду.

Глава Міністерства праці та соціального захисту Максим Топілін доручив Пенсійному фонду надати інформацію про встановлення пенсії у зв'язку з втратою годувальника членам сімей пасажирів літака.

Влада Москви виділить сім'ям загиблих по мільйону рублів. Сім'ї жителів Підмосков'я отримають по 500 тис. Рублів.

Про лайнері

літак, що розбився здійснив перший політ в 1990 році. АК "Татарстан", яка взяла його в лізинг в 2008 р, була сьомою експлуатантом машини. Авіакомпанія планувала вивести лайнери Boeing зі свого флоту ще в минулому році, коли планувалося об'єднання авіакомпаній "Татарстан" і "Ак Барс аеро".

У авіаперевізника претензій до літака не було. Як заявили "Інтерфаксу" в прес-службі "Татарстану", Boeing-737 у неділю зробив кілька рейсів. З Казані борт здійснив політ за маршрутом Казань - Єреван - Казань, після вилетів до Москви і повинен був зробити посадку в Казані.

Між рейсами лайнер проходив оперативне техобслуговування, і неполадок виявлено не було. Попередні рейси були виконані в штатному режимі.

Також повідомлялося, що обидва пілоти мали великий досвід роботи. Льотний стаж командира судна - 21 рік. Другий пілот виконував польоти протягом 23 років.

Новости