Бойлер плоский: конструкція, пристрій, варіанти виконання

  1. Плоскі бойлери: особливості конструкції
  2. Накопичувальні електричні плоскі прямого нагріву води
  3. Плоский бойлер з сухим ТЕНом

Купівельної популярністю користуються бойлери з електричним ТЕНом завдяки прийнятній вартості, широкому варіативного ряду, різноманітності дизайнерського виконання. З огляду на малогабаритних параметрів міських жител виробники побутової водонагрівальної техніки розробили, випускають slim моделі - плоскі бойлери, параметри яких помітно менше аналогів. Як будь-яка техніка, накопичувальний плоский водонагрівач відрізняється перевагами і недоліками, які розглянемо докладніше.

Плоскі бойлери: особливості конструкції

Конструктивно являє собою еліпсоїд, глибина якого складає 25-27 см. Обсяг резрвуара розділений на дві камери з двома тенами, потужність яких варіюється в залежності від моделі, але приблизний розподіл - 1 кВт і 1,5 кВт. Ємності з'єднуються між собою гофрованим сталевим патрубком, за яким вода потрапляє з однієї камери в іншу.

Стандартний режим роботи має на увазі включення одного, більш потужного Тена. Прискорений режим підключає одразу два нагрівальних елемента. холодна вода подається всередину першого бака, попередньо розігрівається. Потім по гофрованого патрубка подається в другій бак, де доводиться до необхідної температури в середньому за 2 години.

Внутрішнє покриття баків:

  • Нержавійка (бойлер Термекс 50 літрів IF 50-H, електричний 50 літрів плоский водогрей Timberk SWH FSM1 50 V);
  • Емаль (Арістон 50 літрів ABS VLS EVO WI-FI 50,);
  • Склокераміка (водонагрівач на 30 літрів Timberk SWH SE1 30 VO).

Залежно від розташування можуть бути:

  • Плоский вертикальний. Передбачає тільки вертикальний монтаж (Thermex IF LT 100V об'ємом 100 л). Вертикальний плоский водогрей відрізняється більш високим показником прогріву води.
  • Плоский горизонтальний. Горизонтальний монтаж привертає економією місця всередині малогабаритній ванній. При цьому, горизонтальний плоский водонагрівач гірше прогріває воду через конструктивного розташування підвідних патрубків для води: відбувається змішання гарячої і холодної рідин. Наприклад, бойлер на 80 літрів Timberk SWH FSL2 80 HE, бойлери Електролюкс 80 л EWH 80 Centurio DL H, 100 л EWH 100 Centurio DL Н;
  • Комбінований. Прилади, розташування яких строго не регламентовано і визначається запитами власника (Atlantic Vertigo 100 л).

Прилади, розташування яких строго не регламентовано і визначається запитами власника (Atlantic Vertigo 100 л)

Як замінити ТЕН у водонагрівачі? Покрокові рекомендації >>>>>

переваги:

  • Розміри приладу дозволяють встановлювати його всередині компактних приміщень без втрати корисного простору;
  • Декоративне виконання корпусу (бойлер Термекс 80 літрів RZB 80-L, Electrolux EWH 100 Centurio Silver Digital об'ємом 100 л);
  • Аналогічні бойлери непрямого нагріву, газового виконання важче, тому частіше встановлюються на підлозі. Вертикальні водонагрівачі плоскі за рахунок зменшення глибини, шару теплоізоляції, тому легше і монтуються настінним чином;
  • Регулювання способів нагріву рідини: прискорений, економний.

недоліки:

  • Зварні шви всередині приладу піддаються точкової корозії, з'являється текти під час експлуатації, необхідний ремонт, про що свідчать відгуки покупців;
  • Тонкий шар термоізоляції підвищує тепловтрати, відповідно збільшується витрата електроенергії на підтримку необхідного рівня температури.

Як вибрати бойлер для лазні

Накопичувальні електричні плоскі прямого нагріву води

Популярними серед покупців є моделі виробників Ariston, Electrolux, Gorenje, Thermex, Timberk, Atlantic, Saeco і ін. За обсягом резервуара ходові варіанти - на 100 л і 80 л. Якщо водогрей 100 літрів поміститься не в кожній міській ванній, то нагрівальне обладнання на 30 літрів або на 50 літрів - найоптимальніший варіант для малогабаритного простору.

Як правило, купуються водонагрівачі з трубчастими Тенамі, які нижче за вартістю, ніж аналоги з сухими нагрівальними елементами. Заміна нагрівачів відбувається приблизно один раз за рік, заміна анода повинна проводитися в міру його розчинення (залежить від ступеня жорсткості води). А деякі фахівці рекомендують міняти анодний стержень кожні півроку.

Вибір водонагрівача слід робити, виходячи з кількості осіб, які будуть користуватися водою. Наприклад, водогрей накопичувальний 30 літрів (Electrolux EWH-30 Royal Flash) підійде для кухні, сім'ї з двох чоловік, тому купувати агрегат об'ємом 100 л - марна трата електроенергії, грошей при покупці. І навпаки, бойлер на 50 л плоский (бойлер Арістон ABS VLS EVO INOX PW 50) не забезпечить повноцінним гарячим водопостачанням сім'ю з 4-5 чоловік, тоді як водонагрівач в 100 л (Тімберк SWH FSL1 100 VE) впорається з завданням і виправдає вкладені витрати .

Трубчасті Тени повільніше нагрівають воду через меншу робочої поверхні. Крім того, частіше виходять з ладу, так як покриваються вапняним нальотом. Аноди, встановлені усередині баків, забирають на себе основну частину взаємодії з водою, але і вони не є гарантією довгострокового функціонування ТЕНів без заміни.

Кілька причин купити газові водонагрівачі проточного типу

Плоский бойлер з сухим ТЕНом

Конструктивно дані водонагрівачі відрізняються тільки структурою обігрівального елементу: ТЕН поміщається в спеціальну металеву або емальований колбу. Трубчастий нагрівач не контактує з водою, завжди залишається сухим. Це подовжує його термін служби в два рази в порівнянні з елементом прямого нагріву.

Продуктивність обладнання зростає завдяки більшій площі нагрівального елементу. Технічне обслуговування водонагрівача проводиться рідше, термін експлуатації збільшується. Заміна Тена відбувається простіше, зливати воду з баків не буде потрібно. Матеріал виготовлення трубчастого електричного нагрівача може бути різним, що залежить від виробника.

Вартість даного обладнання дорожче, але це компенсується меншими фінансовими вкладеннями в заміну Тена, анодного стержня, ремонтні та сервісні роботи. Як приклад можна привести бойлер Арістон об'ємом 100 л EWH 100 Centurio IQ 2.0, французький водонагрівач Атлантик Vertigo Steatite 100 з одним сухим нагрівачем і обсягом 100 л.

Випущені останнім часом Водограю оснащуються пультом дистанційного керування (бойлер Термекс 80 літрів ID 80 V), wi fi управлінням, що дозволяє контролювати їх роботу з мобільного телефону за допомогою встановленого програмного забезпечення (Арістон 80 літрів ABS VLS EVO WI-FI 80).

Оснащення просунутим електронним блоком управління має низку переваг, що полегшують контроль, управління приладами. При цьому, необхідно пам'ятати, що несправність електроніки зупинить роботу обладнання, а подальший ремонт обійдеться дорого.Пріобресті водонагрівачі можна в спеціалізуються магазинах великих міст (наприклад, Київ, Красноярськ).

Як замінити ТЕН у водонагрівачі?

Новости