Болісно SOFIA. Частина перша. форель

Ще в лютому до нас на тестування прийшли мікроколебалкі Sofia Ще в лютому до нас на тестування прийшли мікроколебалкі Sofia. Вага виробів - 2,5 і 3,5 грами, форма блешень і того, і іншого розміру - "вербовий листок". Створювалися ці блешні для лову дикої і ставкової форелі, хоча, як здалося, цілком можуть бути затребувані і більш звичними нам хижаками: окунем, язем і голавлем.

На початку сезону відкритої води законно ловити на спінінг можна тільки на "платниках" - на превеликий жаль багатьох тисяч ніжегородцев, берегової спінінг не входить в список дозволених в "двомісячник" снастей. Ось в Білорусі чомусь входить, а у нас - ні, прикро, однак, адже риба що у них, що у нас практично одна і та ж ...

Але в даному випадку якраз платний форелевий ставок мене цілком влаштовував: є можливість і відкрити спінінга сезон раніше, і потестувати нові приманки.

Крім восьми мікроколебалок Sofia взяв з собою значні коробки і з іншими приманками: Кренк, вертушками, воблерами-мінно ... Досвіду лову форелі на спінінг на 12 травня нинішнього року у мене не було ніякого, так що хотілося підстрахуватися.

Єдине місце, що підходить для тест-драйву в нашій області і яке я знаю, - "Чисті ставки", що по арзамаської трасі. Там мені вже доводилося ловити форель, правда, з льоду. Риболовля ніколи не була "кульової", завжди трудової, що мене і моїх товаришів дуже навіть влаштовувало. За виїзд можна було зловити пару¬тройку форелі. Сподівався на такий же ось результат я і в цей раз.

Попередня інформація була така, що вода ставків встигла прогрітися, і форель навіть на улюблену їй креветку бере не дуже. Все завсідники "ПП" (як називають вони між собою "Чисті ставки") переключилися на коропа, який до того моменту клював дуже непогано.

На щастя, в ніч перед нашою риболовлею вдарив невеликий травневий морозець, який досить суттєво остудив воду мілководного ставу і активізував форель. П'ятеро людей нашого колективу зосередилися на більш зрозумілою і звичною ловлі коропа, довіривши мені розбиратися з фореллю.

Снасть вибрав з запасом, на 2506 котушку був намотаний шнур 0,8 РЕ Yamatoyo, а це цілих 3,6 кг на розрив. Ставкова форель - дуже сильна риба, так що запас міцності ніяк не заважав. Сумнівів у тому, що компактна колебалка буде витягати навіть досить товстий шнур і забезпечувати потрібну дальність закидання, у мене не виникало.

І ось він, цей перший закид І ось він, цей перший закид. А трохи пізніше - другий, третій, четвертий ... Приємно працювати спінінгом після довгої перерви, навіть якщо немає клювань. Але клювань, звичайно, хотілося, так що я постійно переміщувався і змушував блешню грати в різних горизонтах водної товщі: то по самому верху, то у дна ... варіювати і швидкість підмотки. І ось на самих повільних швидкостях став відчувати контакти з рибою: тичочкі, дряпання, збій гри приманки ... Контрольні підсічки нічого не давали, так що незабаром я вирішив принципово змінити місце: з нижньої частини ставка пішов у верхню, де взимку нам вдавалося домогтися успіху.

Однак у верхній частині ставка контактів з рибою не було зовсім, так що в підсумку через п'ять годин лову мені довелося повернутися назад. І став перебирати приманки. Наскільки я знав, форель може клювати тільки на один якийсь колір і типорозмір, начисто відмовляючись від альтернатив.

Успіх принесла жовто-зелена блешня Sofia вагою 3,5 грама. Чергове дотик риби закінчилося результативною подсечкой і успішним виведенням, за час якого Півкілограмові форель встигла зробити кілька кидків в сторони і видати "свічку". Однак гострий трійник блешні зафіксував рибу намертво, і скоро форель була в підсак.

Тепер можна було "видихнути" і спробувати зловити на інші блешні Sofia. Через десятки закидів я зрозумів, що форель в цей сонячний, але прохолодний травневий день геть відмовляється від блешень з яскравою нікельованої поверхнею. Контакти з рибою були лише тоді, коли в роботі була жовта або жовто-зелена, або жовто-червона блешня. Друга форель була спіймана саме на жовто-червоний варіант і доставила мені чимало клопоту, оскільки я непередбачливо виявився далеко від свого подсачека, і рибу довелося виводити на камені дамби, де вона влаштувала мені справжній кордебалет.

Коли клювання припинилися, я перейшов до групи "малюків" вагою 2,5 грама. І тут тенденція збереглася: форель ніяк не реагувала на блискучі нікельовані варіанти, але постукувала по блешні оранжевого кольору.

Третя форель взяла саме на помаранчеву блешню. Як і у всіх інших випадках, проводка була дуже повільною і рівномірною. Як тільки я хотів урізноманітнити гру приманки і вносив корективи в проводку - контакти з рибою відразу припинялися. Третя форель взяла саме на помаранчеву блешню

Після полудня форель відійшла від берега на досить значну відстань, і мікроколебалка виявилася єдиною принадою, якій можна було докинути до риби. На думку приходили варіанти з поплавком Сбіруліно, але я органічно не переварюю рознесені оснастки, так що навіть не брав з собою. Хоча, треба визнати, в інші дні дістати до форелі можна тільки за допомогою Бомбардьє, зрозуміло, значно збільшивши потужність вудилища.

Кілька разів в процесі риболовлі я пробував ловити і на інші приманки: кренки, вертушки і мінно. Цікаво, що на кренки і вертушки в цей день контактів не було зовсім, а на мінно сталося лише дві клювання, одна з яких закінчилася сіюсекундним сходом, а друга була просто холостий.

Ну і не дарма зараз саме мікроколебалкі вважаються основним аргументом в "розмові" з фореллю. Переконався 12 травня 2011 року в цьому і я. Експерименти з блешнями Sofia обов'язково буду продовжувати. Сподіваюся, до них позитивно поставляться волзький окунь і под'язок, а, можливо, й інша волзький риба. Продовження, як кажуть, буде.


Повернення до списку

Новости