Борг Греції: причини виникнення та наслідки

  1. Що таке зовнішній державний борг?
  2. Греція - боргова криза
  3. Як накопичувався борг Греції?
  4. Вплив Євросоюзу на борг Греції
  5. Наслідки боргової кризи

Економічні відносини в XXI столітті досягли піку своєї еволюції. Люди навчилися майстерно управляти величезними потоками грошових мас на всій території нашої великої планети. Якщо раніше, успіх багатьох глобальних фінансових операцій зводився до волі випадку, то сьогодні людство тотально контролює світовий економічний процес. Однак, події останніх років показали, що деякі закономірності все-таки поки непідвладні людському генію. Підтвердженням цьому є світова економічна криза, що почалася в 2007 році. Звичайно, деякі країни, в яких фінансова система в повному порядку, практично не відчувають негативні впливи кризи. Однак, ті держави, територія яких не велика, а фінансові ресурси не безмежні, отримали чималих збитків від світового збою економіки. Одним з таких держав є Греція. Боргова яма, в яку потрапила ця країна, з кожним роком збільшується все більше. Це призводить не тільки до занепаду економіки, а й іншим, більш негативним процесам, про які піде мова далі в статті.

Що таке зовнішній державний борг?

Перш ніж проаналізувати стан і зовнішній борг Греції, необхідно розібратися в самій суті терміна «борг». Якщо розглянути поняття з точки зору права, то це зобов'язання однієї особи перед іншим, що виникло внаслідок позики певної грошової суми або інших засобів, з метою допомоги в здійсненні будь-яких цілей. Звідси випливає, що зовнішній борг держави, - це сума всіх грошових зобов'язань, що підлягають обов'язковому поверненню кредиторам. Іншими словами, це загальна заборгованість держави за позиками, а також відсоткам, які по ним не виплачені. Як правило, кредитами з державного боргу виступають міжнародні кредитно-фінансові організації, уряди інших країн, всесвітні банки і т.п. У деяких випадках держава в силу нестабільної економіки, внутрішніх заворушень, перевороту, війни або іншого просто не може обслуговувати борги. Але в той же час у держави є перевага в подібних фінансових відносинах, а саме: його не можуть визнати банкрутом в силу наявності суверенітету. Таким чином, борг повертається будь-якими доступними способами, і в більшій частині випадків реструктуризується.

Греція - боргова криза

Державний борг Греції на сьогоднішній день становить 312 мільярдів євро. Для економіки держави дана цифра є просто непідйомною. Це негативне явище прямий наслідок затягнув європейської боргової кризи, що почалася в 2010 році. Але це лише одна з першопричин такого великого державного боргу. Багато вчених вважають, що світова економічна криза, надав, куди більший тиск, ніж європейський. Тому що економіка Греції багато в чому залежить від сфери послуг, а саме - туризму. Після 2007 року в цьому економічному секторі спостерігається значний спад. В цілому загальний рівень економіки істотно знизився за останні роки. Щоб розібратися, чому державний борг Греції виріс в настільки колосальну цифру, потрібно детальніше проаналізувати етапи розвитку економічної кризи цієї країни.

Як накопичувався борг Греції?

Перш за все, слід відзначити істотну роль самого бюджету Греції. Проблема полягає в тому, що бюджет кілька років поспіль був суто дефіцитним. Плюс до цього, сам показник дефіциту був дуже погано структурований, до чого доклали руку державна влада. На сьогоднішній день відомо, що греки навмисне підтасовували статистику річного бюджету протягом кількох років, щоб приховати реальний стан справ. Вже до кінця 2009 року інвестори наочно побачили, що економіка країни істотно падає, а державний борг Греції невблаганно зростає. Цей неприємний факт вплинув на кредитоспроможність держави і привів до кризи довіри з боку інвесторів. Страхові ризики були істотно збільшені, і тепер Греція не могла дістатися до дешевих і в той же час вільних фінансових коштів. Крім цього, сам дефіцит покривався за рахунок нових зобов'язань, які ще сильніше збільшували зовнішній борг.

Вплив Євросоюзу на борг Греції

Багато вчених-економістів багато в чому звинувачують сам Євросоюз в нинішньому положенні Греції. Вони вважають, що саме з його волі, в державі відбувається подібний економічний спад. З боку самої Греції найбільше збурень в сторону Німеччини, яка неодноразово наполягала, щоб Греція проводила політику жорсткої економіки. Подібна політична програма підходить тільки для країн з потужним економічним потенціалом. У свою чергу, сьогоднішня Греція до них не відноситься, про що було відомо і Німеччини, і Євросоюзу. Серед вчених існує думка про бажання ЄС просто підпорядкувати грецьке держава волі головних європейських кредиторів. Подібна політика в майбутньому буде проводитися не тільки по відношенню до Греції, а й іншим країнам ЄС. Проте, Євросоюз все-таки спробував вивести зовнішній борг Греції на допустимий рівень шляхом фінансової допомоги, яка повинна буквальним чином перезавантажити грецьку економіку. Проте, вибивання боргів з цієї держави сьогодні не дасть ніяких результатів, тому що зовнішньоекономічні зобов'язання все ще нікуди не поділися.

Наслідки боргової кризи

З ростом зовнішньоекономічного боргу, в країні почалися масові протести людей. Вони виступали, перш за все, проти взяття ще одного боргу, для покриття інших зобов'язань. Подібна політика держави була не просто цікавою, а й значною мірою страшною. По суті, Греція брала один борг, щоб покрити інший. Слідом за повстаннями на вулицях грецький парламент відчув сильний тиск з боку лівих радикальних сил, яро виступають проти будь-яких економічних заходів, які нав'язував Євросоюз. В цей же час багато хто прогнозував вихід Греції з ЄС.

Щоб розплатитися з частиною свого боргу, Греція виставила на продаж контрольний пакет акцій найбільшого державного порту Пірей.

Отже, в статті ми з'ясували, чому виник такий великий борг Греції, а також ознайомилися з основними факторами, які на нього впливають донині. На завершення слід зазначити, що економіка цієї країни досить сильно впливає на стан всього ЄС, хоча останній це повністю заперечує. Проте, економічна криза Греції негативно позначиться на інших державах і курсі євро, якщо країна незабаром не зробить кроки для виходу зі своєї жалюгідної ситуації.


Що таке зовнішній державний борг?
Що таке зовнішній державний борг?
Як накопичувався борг Греції?

Новости