Боротьба з олігархами: колосальні підсумки три роки по тому (відео)

11:35

Сьогодні, коли в Україні олігархам важко, коли Рінат Ахметов всього лише 359 в списку найбагатших людей світу, Ігор Коломойський змушений вартувати в Амстердамі, щоб "випадково" зустрінеться з генеральним прокурором, а Юрію Косюку доводиться копіювати власний палац у Феофанії з резиденції французьких королів в Версалі ... у ці важкі для українських олігархів часи нагадаємо, як три роки тому починалася рішуча боротьба президента України з олігархами і як Україна просунулася в цьому. (Програма "Гра слiв" за 27 грудня 2017 року на "24 каналі").

У 2015 році Петро Порошенко гарантував, що ніхто з українців більше не потрапить в міжнародний рейтинг Forbes. Президент заявляв, що програма «деолігархізації» буде втілюватися в життя незалежно від того, яке прізвище у олігарха. І наполягав, що олігархи повинні платити більше, ніж середній клас, і більше, ніж малий бізнес.

А вже в 2017 році шестеро українців потрапили в число найбагатших людей світу, за версією американського журналу Forbes: це бізнесмени Ринат Ахметов, Геннадій Боголюбов, Юрій Косюк, Костянтин Жеваго, Ігор Коломойський і Віктор Пінчук. Причому, Ахметов сильно піднявся вгору, його статки зросли вдвічі, з 2 млрд 300 млн доларів до більш ніж 4,5 млрд доларів. Мільйони фінансової допомоги потекли до великим агрохолдингам, які спеціалізуються на виробництві курятини, тому що, як заявив прем'єр-міністр України Гройсман, хто більше робить, той більше отримує дотацій.

Що ж стосується самого Петра Порошенка, його стан в 2016 році зросло на 450 млн гривень за перші два роки президентства.

У 2015 році президент нашої країни входив в десятку найбільш багатих людей України. За різними оцінками, його статки три роки тому було близько мільярда доларів.

У 2015 році Петро Порошенко заявляв, що з будь-якого стану повинні виплачуватися податки, і це повинно стати хорошим прикладом олігархам. А в 2016 році журналісти відкрили всьому світу прізвища людей, які використовують офшори, щоб сховатися від високих податків. У «Панамському списку» фігурують 20 українців, серед них - і наш президент Петро Порошенко.

У 2015 році, виступаючи у Верховній Раді, Порошенко говорив, що кожен, хто підлягає «деолігархізації», озброєний великим загальнонаціональним каналом, і обороняючись, "гасить" по ньому з усіх інформаційних «Градів».

У тому ж році, в своєму інтерв'ю телеканалу «Deutschte welle» президент заявив, що ніколи не обіцяв продати «5 канал».

Чому ж президент більше не говорить про олігархів? Так правильно. Якщо не називати олігархів олігархами, то їх як би і ні. Напевно, правда і те, що ніхто з українців більше не потрапить до рейтингу Forbes, а ті, хто вже там, з нього так і не випадуть.

Петро Олексійович обіцяв боротися з олігархами не відразу. Чи не в 2014-му році, коли прийшов до влади, а роком пізніше. Тепер зрозуміло, що тоді президент обіцяв не "деолігархізацію», а «деколомоізацію». Ця хвиля зачепила хіба що одного дніпропетровського олігарха.

За спостереженнями політолога Володимира Фесенка, в 2014-му році, коли була передвиборча кампанія, «деолігархізація» не була головним обіцянкою. Там були зовсім інші теми, і ця тема не фігурувала. А в 2015-му році ця тема виникла в контексті боротьби з Коломойським. Саме тоді це часто обговорювалося.

За словами Сергія Лещенка, народного депутата України, жоден з олігархів, які були раніше, наприклад, Фірташ, Коломойський, Ахметов, не відчули на собі «деолігархізацію» і невідворотність покарання. Більш того, деякі з олігархів отримали преференції і привілеї, яких у них не було навіть за часів Януковича.

Привілеї українських олігархів прокоментували експерти - політолог Володимир Фесенко, журналіст Тетяна Ніколаєнко, політик Роман Безсмертний, нардеп Сергій Лещенко.

За Ахметовим - мирне співіснування і практичне співробітництво з деяких питань, особливо в парламенті. У скандалі з нафтогазової здобиччю, Ахметов спробував повернути цей актив і вдало повернув, і після цього Ахметов та Порошенко примирилися. Порошенко і Ахметов просто домовилися про спільне заробіток на енергоринку, на тепловій енергетиці.

Ситуація з Косюк така, що він отримує з держбюджету фінансову допомогу. Причому всі спроби обмежити видачу фінансової допомоги в одні руки закінчувалися тим, що лобісти Косюка втручалися і знімали все органиченно.

Це ще один бенефіціар режиму Порошенко. За час правління Порошенко, Медведчук отримав доступ до нафтопродуктопроводу і качає дизель з Росії, так само завозиться скраплений газ. Зараз Медведчук відчуває себе не гірше, ніж за часів Януковича.

Тетяна Ніколаєнко вважає, що спочатку президент домовлявся з олігархом Фірташем про перемогу на виборах, але потім відносини цих сторін не склалися. Друга сторона вважає, що її кинули, тому що президент не виконав свої обіцянки ні по депутатським квотами, ні з якихось інших домовленостей. Хоча президент говорить, що ніяких домовленостей не було.

На думку Володимира Фесенка, підтримка Фірташа була важлива, і швидше за все, навіть Льовочкіна, в тому, щоб переконати Кличко піти на компромісний варіант з Порошенком - не балотуватися разом з ним. Спільний політичний союз забезпечив перемогу Порошенко вже в першому турі. Тоді Фірташ і Льовочкін підтримували Порошенко не тому, що він їм щось обіцяв. Їм було дуже важливо, щоб не виграла Тимошенко.

Сергій Лещенко розповів, що Фірташ отримав преференції у вигляді введення антидемпінгового податку на весь імпорт сировини, і всіх конкурентів Фірташа зараз фактично заблокували.

Коломойський, коли став губернатором Дніпропетровської області, і поки його інтереси збігалися з інтересами Порошенко, був на цій посаді, потім вони посварилися. Це був найбільший конфлікт Порошенко з олігархами, і в самий розпал цього конфлікту був оголошений курс на «деолігархізацію» .Тоді головний удар був проти Коломойського. А зараз це скоріше мирне співіснування. А з Коломойським - десь на кордоні мирного існування і прихованої холодної війни. Для Коломойського найбільшою втратою стало внесення зміни до закону про акціонерні товариства, де змінювалася квота. А в минулому році в грудні відбулася націоналізація «Приват-банку». Хоча вплив на депутатів Коломойський зберігає.

З 2016-му році президент і тодішній прем'єр-міністр звітували про спроби «деолігархізації», а проект «Vox Check» перевірив, скільки правди в їх словах.

Програма "Гра слiв" за 27 грудня 2017 року на "24 каналі"

Чому ж президент більше не говорить про олігархів?

Новости