Боротьба за ринки: транзит електроніки з Калінінграда через Білорусію закритий

Машини з електронікою, виробленої в Калінінградській області, майже три тижні стоять на кордоні Литви і Білорусії. Регіональна влада підключили до вирішення проблеми федеральні органи влади, але результатів поки немає.

транзит закритий

Митні органи Білорусії перекрили транзит в Росію електроніки з Калінінградської області. Про це повідомляє агентство «ТАСС» з посиланням на директора з маркетингу російського виробника телеприставок холдингу «GS Group» Андрія Безрукова і гендиректора заводу електроніки «Телебалт» Віктора Борисенко.

«Митні органи Білорусії закрили транзит через країну продукції компанії" GS Group ". В цілому закритий транзит для всієї електроніки, виробленої в Калінінградській області, під заборону потрапила, в тому числі, і наша продукція. Керівництво компанії не отримувало ніяких повідомлень від представників митної служби Білорусії, машини просто перестали пускати через кордон, ніяких причин відмови у пропуску не називалася », - цитує« ТАСС »Безрукова.

За його словами, в даний момент «GS Group» готує офіційний запит в білоруську митницю. «Формально митні органи можуть зупинити вантаж на перевірку, але фактично за весь час проходження вантажів через митницю жодного такого випадку не було. Дії митних органів Білорусі не повинні бути пов'язані з виплатою митних зборів - ми зі свого боку збори платимо в установленому законом порядку », - заявив Безруков. Він зазначив, що вся продукція вироблена на заводі в Калінінградській області.

Митні органи Білорусії закрили транзит через країну продукції компанії «GS Group». В цілому закритий транзит для всієї електроніки, виробленої в Калінінградській області, під заборону потрапила, в тому числі, і наша продукція. Керівництво компанії не отримувало ніяких повідомлень від представників митної служби Білорусії, машини просто перестали пускати через кордон, ніяких причин відмови у пропуску не називалася.

Андрій Безруков, директор з маркетингу російського холдингу «GS Group»

Віктор Борисенко повідомив, що машини «Телебалта» затримані з 3 грудня на литовсько-білоруському кордоні на Ошмянського митниці. «Вони вже розміщені на складі тимчасового зберігання, ми змушені платити за зберігання нашого товару. Зараз на кордоні стоять 6 машин на загальну суму товару в 45 млн рублів », - сказав« ТАСС »Борисенко. За його словами, компанія направила запити в митницю і в Генпрокуратуру Білорусії, але поки відповіді не отримала. Представник Державного митного комітету Білорусі до моменту написання матеріалу не відповів на запит «ТАСС».

Не тільки економіка, а й політика

У минулу п'ятницю під час засідання суспільно-політичної ради губернатор Микола Цуканов повідомив, що відправив міністра Дмитра Чемакіна в Білорусію особисто вирішувати проблеми калінінградських виробників. «Жорстка конкурентна боротьба за ринки збуту буде тільки посилюватися, - сказав Цуканов. - При цьому у них преференції вільної економічної зони краще, ніж у нас сьогодні. Вони краще розташовані - той же Казахстан, Білорусія. Я спілкувався під час зустрічі з президентом Олександром Лукашенком, і він запропонував вийти на Митний союз з ініціативою закрити ОЕЗ в Калінінградській області. Я був змушений не погодитися сказати, що у Мінській СЕЗ преференції краще, ніж у Калінінградській. Вони працюватиме до 2017 року, я запропонував закрити її вже сьогодні - таким чином відповів жартом на жарт ».

Проте, за словами Цуканова, на литовсько-білоруському кордоні, як і раніше стоять фури з калінінградської технікою. «Це продукція, вироблена в Росії, вона йшла на територію Росії. Нібито хтось тоді-то її викрутки виробляє ... Але це проблеми Росії! »- зазначив губернатор. За його словами, регіональні влади сповістили про проблеми МЗС РФ, Уряд РФ, Федеральну митну службу. «Ми займаємося цим щодня. Але не там не тільки економіка, а й політика », - зробив висновок Микола Цуканов.

Жорстка конкурентна боротьба за ринки збуту буде тільки ужесточаться.Прі цьому у них преференції вільної економічної зони краще, ніж у нас сьогодні. Вони краще розташовані - той же Казахстан, Білорусія. Я спілкувався під час зустрічі з президентом Олександром Лукашенком, і він запропонував вийти на Митний союз з ініціативою закрити ОЕЗ в Калінінградській області. Я був змушений не погодитися і сказати, що у Мінській СЕЗ преференції краще, ніж у Калінінградській. Вони працюватиме до 2017 року, я запропонував закрити її вже сьогодні - таким чином відповів жартом на жарт.

Микола Цуканов, губернатор Калінінградської області

Микола Цуканов, губернатор Калінінградської області

Нагадаємо, що раніше глава Білорусі Олександр Лукашенко також говорив політичне підґрунтя рішення Россільгоспнагляду ввести обмеження на поставку ряду білоруських товарів. На думку білоруського лідера, Москва пішла на цей крок, тому що Мінськ не приєднався до продовольчого ембарго відносно Заходу. «Абсолютно переконаний, що це і є політика. Ось ми ввели санкції, а тут ось білоруси до них не приєдналися. Так ми і не обіцяли, що приєднаємося », - заявив Лукашенко. І уточнив, що Росія не гарантувала ніяких компенсацій Білорусії в разі втрат через приєднання до санкцій щодо західних постачальників, та й взагалі не пропонувала підтримати її в цьому кроці. При цьому претензії Россільгоспнагляду до якості білоруських продуктів президент Білорусії порахував «непорядним лобізмом з боку окремих структур», які займаються переробкою молока і м'яса.

По всій видимості, в таких умовах калінінградських виробникам тільки і залишається, що чекати. Або шукати інші шляхи транспортування товарів на територію іншої Росії. Андрій Безруков, директор з маркетингу російського холдингу «GS Group», сказав кореспонденту «Нового Калінінграда.Ru», що компанія розглядає різні варіанти альтернативної транспортування, але про конкретні рішення на цей рахунок поки нічого сказати не може. «Це може бути вода, авіаційна доставка, порт. Але поки нічого не можу сказати », - зазначив він.

Хронологія конфлікту

Проблеми на кордоні у калінінградських виробників електроніки почалися на початку грудні. При цьому офіційних претензій влади сусідньої республіки не пред'являли. Однак перед тим як машини стали затримувати, на телебаченні Білорусі вийшов сюжет про фальшиві заводах в Калінінграді. В сюжеті «Белтелерадіокомпанії» стверджувалося, що «Євразійський простір стає привабливим не тільки для порядного бізнесу, а й для різного роду шахраїв», і «пральню», придуману американським гангстером Аль Капоне, знімальна група ТВР знайшла в Калінінградській області. Білоруські журналісти стверджували, що привезені в Калінінград з Азії телевізори і мікрохвильові печі вже через добу після вивантаження «стають російськими». У сюжеті наводилися коментарі представників білоруських компаній-виробників техніки, які стверджували, що «вироблені в Калінінграді телевізори російського виробництва - це в чистому вигляді Китай» і насправді в регіоні нічого не виробляється. На думку білоруських виробників, це приклад недобросовісної конкуренції.

Міністр промисловості Дмитро Чемакіна, коментуючи два тижні тому ситуацію на литовсько-білоруському кордоні, відзначав, що обурений позицією білоруських колег і бачить в ній або непрофесіоналізм журналістів, чи прояв конкуренції російських і білоруських виробників на російському ринку.

«Це ніякі не фірми-одноденки. Ці підприємства працюють у нас як мінімум з 2006 року - вони потрапляють під "перехідний період", тому зареєстровані до 1 квітня 2006 року. Зокрема, це компанія "Телебалт", у якій ще залишилися виробничі потужності на території регіону. Калінінградська торгово-промислова компанія кожне виробництво описує грунтовно, у всіх є документи, - сказав Чемакіна. - Але найголовніше - ці вантажі йдуть через Білорусію транзитом, і йдуть вони з Росії в Росію. Так, ми будемо вдячні нашим білоруським колегам, якщо вони знайдуть якісь порушення, і будемо розбиратися. Але навіщо тримати транзитні вантажі на кордоні? ».

Після цього про серйозні проблеми на литовсько-білоруському кордоні кореспонденту «Нового Калінінграда.Ru» розповів директор ТОВ «Мегабалт» Андрій Шелест. За його словами, інформації у виробників мінімум, білоруси їх ні про що не інформують і відмовляються говорити по телефону. «Зі слів водіїв, митники проводили обшуки, повністю вивантажували наші машини. Єдине, вони знайшли розбіжності у вазі в районі 100 грамів на один телевізор. Але, знову ж таки, це ні на що абсолютно не впливає. Як таких претензій у них немає, але і товар вони не відпускають, посилаючись на те, що у них йде просто перевірка », - пояснював Андрій Шелест.

Як уточнив директор компанії, митники лякали водіїв тим, що весь товар буде вилучено разом із автомобілями. «Там у мільйонах карбованців товару, - додав Шелест. - Безпосередньо від нашої компанії - ТОВ "Мегабалт" - коштує 5 машин. Там є і компанія ТОВ "Телебалт", і ТОВ "ПКВ". Спілкуватися з нами не хочуть, претензій офіційно не пред'являють, але, тим не менш, вантаж затримано. Машини стоять у нас вже другий тиждень ». Шелест також зазначив, що деякі водії вже повернулися в Калінінград на поїзді, свої автомобілі вони залишили в Білорусії.

Раніше дружина одного з водіїв, Тетяна Смирнова розповідала кореспонденту «Нового Калінінграда.Ru», що калінінградських далекобійники, застряглі на кордоні , Не мають навіть елементарних зручностей. «Чоловік мій віз телевізори, він стоїть на кордоні вже 8 діб, - розповідала Тетяна десять днів тому. - Є такі, хто стоїть вже більше 10 діб. Взагалі, не мають права більше 10 діб затримувати, але вчора чоловік сказав, що затримали їх ще на 20 діб, причому з повним оглядом. І вивантаження, і конвой за рахунок водія ».

Крім того, за її словами, які застрягли на кордоні далекобійники були позбавлені навіть елементарних зручностей. «Чоловік написав, що кругом ліс, паркан і відеокамери. Тобто у них там немає можливості навіть зняти гроші з картки. Вони не можуть купити щось з їжі. Харчуються тим, що дають їм водії знову прибувають фур. Ніяких умов - душа, там, туалету, - звичайно ж немає », - уклала дружина далекобійника.

Але навіщо тримати транзитні вантажі на кордоні?

Новости