Бренд питної бутильованої води

  1. Вихідні дані
  2. завдання
  3. Етап 1: Розробка словесного позначення для питної бутильованої води під реєстрацію в Роспатенті
  4. Рішення
  5. Перевірка словесного позначення на патентну чистоту
  6. Етап 2: розробка оригінального графічного зображення бренду питної бутильованої води
  7. Формула знака
  8. Компонуємо графічну частину знака з назвою і отримуємо остаточний варіант комбінованого позначення:
  9. Етап 3: подача заявки в Роспатент на реєстрацію товарного знака питної бутильованої води
  10. Етап 4: супровід заявки до моменту реєстрації
  11. Як результат, 12 квітня 2016 роки ми отримали позитивне рішення експертизи.
  12. Хочете ми реалізуємо для Вас подібний проект?
Головна

> кейси > Розробка та реєстрація бренду питної бутильованої води «Прохладіца»

В кінці 2014 роки до нас в студію звернувся індивідуальний підприємець з міста Клин з завданням розробки та реєстрації бренду питної бутильованої води.

Вихідні дані

Напрямок діяльності підприємця: виробництво питної бутильованої води та її доставка. Вода - природна з артезіанської свердловини, що пройшла багатоступеневу очистку і високотехнологічну обробку. Спочатку планувалося виробництво бутильованої води на потужностях заводів-партнерів в тарі 19 літрів. У перспективі - власне виробництво в різноманітній тарі на сучасному американському (Universal Aqua Technologies.Inc) та італійською (Ave Industries SpAі ALKAM srl) обладнанні. Контроль якості відповідності питної води планується здійснювати у власній сертифікованій лабораторії за фізико-хімічними, мікробіологічними, паразитологічні параметрам, вимогам СанПіН.
Споживачі: як приватні особи (доставка води додому), так і підприємства (доставка води в офіс).
Основні конкуренти: «Королівська вода», «Старо-Митіщенская», «Nestle», «Шаянська», «Черноголовскій».
З переваг були відзначені: якість і екологічна чистота продукту. А також хороший рівень сервісу, зокрема, термінова доставка «день в день».

завдання

Розробка бренду питної бутильованої води передбачала наступні етапи:

  • 1. Розробка охраноспособностью назви, яке успішно пройде патентну перевірку.
  • 2. Створення оригінальної графіки до назви, підбір шрифтового і колірного рішення для отримання комбінованого позначення під реєстрацію.
  • 3. Запуск процедури реєстрації комбінованого позначення в Роспатенті.
  • 4. Послуга з супроводу заявки до моменту реєстрації та отримання свідоцтва на товарний знак.

Етап 1: Розробка словесного позначення для питної бутильованої води під реєстрацію в Роспатенті

На ринку бутильованої води достатньо гравців на сьогоднішній день. Нам треба було придумати слово, яке говорило б про продукт багато: і про його якість, і про його свіжості, і про те, що це вода, що вона кришталева, чиста, можливо, джерельна. При цьому бренд питної води повинен легко сприйматися і асоціюватися з прохолодою, чистотою і екологічністю.

Перед нами стояло завдання створити унікальне кириличне слово, яке здатне пройти перевірку на патентну чистоту.

Рішення

Після опрацювання безлічі варіантів назви, вибір замовника зупинився на наступному варіанті:

Назва - неологізм (придумане, які раніше не існуюче слово), утворений від двох слів - прохолодно Водиці.

Даний варіант найбільш повно відповідав брифу на найманого, тому що в ньому було відображено наступне:

  • 1. Маючи в складі похідне від слова «водиця», назва має відмінні асоціації з водою. «Прохладіца» - жіночого роду, що узгоджується з родом назви самого продукту (вода - теж жіночого роду).
  • 2. Маючи в складі похідну від визначення «прохолодна», назва несе позитивні асоціації, пов'язані з угамуванням спраги і хорошими смаковими характеристиками.
  • 3. Наявність букви «ц» в слові викликає асоціації зі словом «колодязь», що дає вектор нових смислових образів: чиста, колодязна, екологічна, холодна.
  • 4. Фонетика слова лаконічна, яскрава, гучна. Наявність звуків «р», «л», «д», «ц» надає слову мелодійності, і додає асоціації з кришталево, джерельна.
  • 5. Завдяки зменшувально формі, назва «Прохладіца» викликає довіру і підсвідомо асоціюється з чимось добрим і справжнім - ідеальне рішення для такого натурального продукту як вода.
  • 6. Будучи неологізмом, «Прохладіца» мала всі шанси успішно пройти перевірку на патентну чистоту.

Перевірка словесного позначення на патентну чистоту

Патентний повірений, перевіривши назву «Прохладіца» по БД Роспатенту зареєстрованих товарних знаків, оцінив ймовірність реєстрації позначення в 70%, що є непоганим показником. З такими шансами можна працювати далі. Тим більше, що індивідуально розроблене графічне зображення знака ще трохи підніме ймовірність реєстрації.

Результат етапу 1: 14 cічня 2015 роки замовник затвердив словесне позначення «Прохладіца» для подальшої роботи.

Етап 2: розробка оригінального графічного зображення бренду питної бутильованої води

Після того, як назва була затверджена, ми приступили до розробки графічної частини товарного знака. Оригінальна графіка покликана допомогти продукту візуально запам'ятатися споживачеві і виділити новий бренд на полицях серед конкурентів.

Формула знака

Для майбутнього товарного знака «Прохладіца» був розроблений графічний елемент, який представляє собою абстракцію, в якій вгадуються відсилання до зеленим паросткам і краплях води:

Компонуємо графічну частину знака з назвою і отримуємо остаточний варіант комбінованого позначення:


На першому плані листочки соковитого зеленого кольору - символ життя і зростання, що асоціюється з екологічністю, джерельна. Адже саме джерела, як правило, протікають в заповідних місцях, оточені зеленими, соковитими пагонами рослин. Листочки оточені стилізованим зображенням води, яке можна сприймати і як крихітну крапельку, і як всесвітній океан. Використання в графіку бренду питної води сферичних елементів білого і блакитного кольорів - надають йому легкості, бульбашкова, чистоти. Те, що зображення складається з кількох елементів, гармонійно перегукуються між собою, робить його більш живим і незабутнім. Як ми бачимо, в нескладною формі логотипу вмістилося безліч асоціацій з тематикою чистого, прохолодного, екологічного продукту - води.

Завершує композицію шрифтовое написання назви «Прохладіца». Шрифтовая складова під стати зображенню - градієнтна заливка синього кольору немов наповнює букви вологою. Шрифт підкреслює гідності графічної частини: явну асоціацію з водою, бульбашками, чистотою. Нижче назви самого продукту, є напис «чиста водиця», яка ще раз, але вже досить явно акцентує увагу на екологічності і чистоту продукту.

Результат етапу 2: 27 cічня 2015 роки замовник затвердив комбіноване позначення під реєстрацію.

Етап 3: подача заявки в Роспатент на реєстрацію товарного знака питної бутильованої води

Знак готовий. Тепер можна приступати до реєстраційних дій.

Наш патентний повірений подає заявку на реєстрацію товарного знака в Роспатент. Робиться це за допомогою електронного сервісу. При цьому на подачу і реєстрацію заявки витрачаються лічені хвилини. В результаті 08 лютий 2015 року було подано і зареєстрована заявка на реєстрацію за номером 2015702923.

Далі, близько 30 днів йде на формальну експертизу. У цей період здійснюється перевірка правильності оформлення заявки, всього додається до заявки пакета документів, оплати мита. 05 березня 2015 року заявка завершила формальну експертизу і ми отримали документ - рішення про прийняття заявки до розгляду.

Потім, найдовше за часом - здійснення експертизи по-суті. Вона може тривати і більше року. В ході даної процедури експерти перевіряють заявлене комбіноване позначення на тотожність і схожість з раніше зареєстрованими товарними знаками в даних класах і з поданими на реєстрацію позначеннями (БД поданих на реєстрацію заявок). Крім перерахованого вище експерти зобов'язані переконатися у відсутності законних підстав, які могли б стати на заваді реєстрації даного товарного знака.

Етап 4: супровід заявки до моменту реєстрації

За результатами експертизи виноситься або позитивне рішення, або, на жаль, відмова (таке в нашій практиці зустрічається дуже рідко). Якщо все пройшло благополучно, то настає момент оплати держмита за реєстрацію, після чого потрібно оформити клопотання про реєстрацію товарного знака. Протягом трьох місяців оригінал свідоцтва про реєстрацію товарного знака надходить поштою Росії на той поштову адресу, що була зазначена в заяві.

Якби нам надійшло повідомлення від експертизи (відмова в реєстрації), то в рамках послуги супроводу заявки ми б підготували відповідь і, погодивши його з замовником відправили в Роспатент. На нашій практиці в 75-80% випадків, якщо відповідь підготовлений грамотно - заперечення експертів знімаються і ті приймають позитивне рішення по реєстрації товарного знака.

У випадку з «Прохладіцей» у експертів ніяких питань і зауважень не виникло.

Як результат, 12 квітня 2016 роки ми отримали позитивне рішення експертизи.

Після оплати держ. мита і написання клопотання про реєстрацію товарний знак «Прохладіца» був зареєстрований. З чим ми раді привітати замовника - індивідуального підприємця Гаврилюка Павла Вікторовича.

Хочете ми реалізуємо для Вас подібний проект?

Замовити розробку і реєстрацію товарного знака on-line

Кейс корисний? Поділися з друзями!

Хочете ми реалізуємо для Вас подібний проект?
Хочете ми реалізуємо для Вас подібний проект?

Новости