Британська одяг. Внесок Великобританії в світову моду

  1. Твід - Tweed
  2. Піджак Норфолк - Norfolk jacket
  3. Тренчкоут - Trench Coats
  4. Плащ Макінтош - Mackintosh
  5. Гумові чоботи - wellingtons або wellies
  6. Міні-спідниці - Miniskirts
  7. Черевики Челсі - Chelsea Boots
  8. Kinky Boots
  9. Джинси скіни - Skinny Jeans
  10. Черевики Доктор Мартенс - Dr. Martens boots
  11. Туфлі Оксфорди - Oxfords
  12. Туфлі Дербі - Derby shoe
  13. Броги - Brogues
  14. Пальто дафлкот - Duffle coat
  15. Куртка Баракута BARACUTA HARRINGTON JACKET
  16. Блейзер - Blazer
  17. Тканина шотландка - Tartan
  18. стиль Панк

Англійський стиль в одязі - це яскрава суміш консерватизму і суворого регламенту з одного боку, і бунтарства і відсутності стереотипів з іншого. Незважаючи на що, жителі Туманного Альбіону в наші дні все частіше виглядають ось так:

Незважаючи на що, жителі Туманного Альбіону в наші дні все частіше виглядають ось так:

Лондон поряд з Парижем, Міланом і Нью-Йорком вважається по праву одним з модних столиць планети. В Лондоні представлені всі провідні світові бренди і модні будинки.

Кажуть, що першим в історії світової моди кутюр'є був британець Чарльз Фредерік Ворт, який переїхав до Парижа і став улюбленим дизайнером Наполеона III і імператорського двору.

Вів'єн Вествуд, Стелла МакКартні, Томас Барберрі, Олександр Маккуїн, Крістофер Кейн, Мері Квант, Метью Уилльямсон, Кетерін Хамнетт, Поль Сміт - ось далеко не повний список відомих всьому світу британських дизайнерів одягу.
Великобританія внесла великий внесок у розвиток промислового виробництва одягу, взуття та аксесуарів. А також в розвиток стилю і того, що ми називаємо сучасною модою.
Ось тільки деякі британські модні винаходи і тренди, які стали культовими в усьому світі:

Твід - Tweed

Твід, мабуть, - найзнаменитіша британська тканину Твід, мабуть, - найзнаменитіша британська тканину. Виготовляється з товстої некрученого пряжі.

Тканина, яку відома по всьому світу під назвою «твід», широко використовувалася в Шотландії та Ірландії протягом століть і називалася «tweel». Кажуть, що в 1826 році лондонський клерк, приймаючи замовлення, допустив описку і записав назву цієї тканини як tweed, яке і закріпилося за тканиною. У XIX столітті твід став популярною тканиною для одягу для прогулянок в сільській місцевості, полювання, риболовлі, гольфу.

Твід асоціюється з стилем сільського джентльмена, твідові піджаки - бувають різних кольорів і відтінків, крім чорного і синього (типові для ділового міського стилю). До костюмів з твіду підходять сорочки всіх пастельних кольорів, з білими сорочками твід зазвичай не носиться. Речі з твіду залишаються протягом двох століть ознакою респектабельності і бездоганності смаку.

Твід популярний і у виробників жіночого одягу. Костюм-двійка з твіду від Коко Шанель є еталоном елегантності класичного стилю.

Harris Tweed

Harris Tweed    - це вовняна тканина, яка виробляється вручну жителями Зовнішніх Гебридських островів на заході Шотландії Harris Tweed - це вовняна тканина, яка виробляється вручну жителями Зовнішніх Гебридських островів на заході Шотландії. У минулому у виробництві використовувалися тільки натуральні фарби з лишайника роду пармелія. Тому колір тканини виходив від червоного до цегляного.

В наші дні спеціальний комітет - Harris Tweed Authority, створений актом Парламенту в 1993 році, контролює весь процес виробництва тканини. Причому ткацтво досі відбувається вручну. А унікальні прийоми фарбування надають кожній нитки волокна відтінок, що відрізняється від іншої того ж кольору.

Піджак Норфолк - Norfolk jacket

Піджак Норфолк з'явився в 1860-х роках як одяг для спорту, верхової їзди і полювання Піджак Норфолк з'явився в 1860-х роках як одяг для спорту, верхової їзди і полювання. Кажуть, що його почали носити в маєток герцога Норфолского, звідси і пішла назва цього піджака. Він залишається популярним до наших днів, зазнавши невеликі зміни.

Піджак Норфолк - зазвичай однобортний, з трьома або чотирма гудзиками і поясом на талії. На спині закладаються дві складки. А полички піджака прикрашаються накладними кишенями, досить об'ємними, щоб в них помістилося все, що знадобиться на заміській прогулянці або полюванні. Зазвичай Піджак Норфолк виготовляється з твіду.

Тренчкоут - Trench Coats

Плащ Тренчкоут - водонепроникний двобортний плащ на 10 ґудзиках з попліну, габардину або шкіри. У тренчкоута зазвичай відстібаються рукави-реглан, утеплена підкладка і капюшон. Класична довжина тренчкоута варіюється від середини ікри до коліна. Носиться з поясом. Класичний колір тренчкоута - хакі.

Тренчкоут був винайдений як альтернатива важким плащів, які носили солдати британської та французької армії на початку XX століття. Авторство винаходи плаща заперечується фірмою Томаса Барберрі і фірмою Aquascutum.

Тренчкоут носили британські офіцери і солдати, елементи тренчкоута використовувалися в плащах радянської і російської, американської і багатьох європейських армій.

Після другої світової війни дещо видозміненому вигляді тренчкоут став популярним в бізнес-середовищі. З ним зручно носити костюм. Тренчкоут став невід'ємним атрибутом британської модної естетики.

Плащ Макінтош - Mackintosh

Прогумований плащ, названий на честь свого винахідника - Чальзом Макінтоша. Макінтош запатентував виробництво прогумованих плащів на сімейній фабриці в 1823 році. Перші Макінтош були важкі, що не зручні в носінні, неприємно пахли і танули на сонці. Але виконували свою основну функцію - захищали від дощу. За минулі десятиліття спосіб прорезініванія тканини істотно змінився. Бренд кілька разів перепродували і зараз належить японській фірмі Yagi Tsusho, а макінтоші стали дуже популярні серед японських жінок. На початку 2000-х років плащ Макінтош став відкритою торговою маркою і його використовують в своїх колекціях такі модні будинки як Gucci, Liberty, Hermès і Louis Vuitton.

Гумові чоботи - wellingtons або wellies

У країні, яка відома своєю дощовою погодою, гумові чоботи просто необхідні. І багато торговельних марок пропонують свої варіанти чобіт під назвою Велліс. Кажуть, що Артур 1-й герцог Веллінгтон винайшов їх для прогулянок в по сільській місцевості та полювання. Він особисто проінструктував свого шевця. Правда, в той час чоботи проводилися зі шкіри. Але вже в 1852 році після винаходу способу вулканізації натуральної гуми, ці чоботи почали виробляти з гуми. Друге народження чоботи знайшли після другої світової війни. Найпопулярнішим кольором залишається зелений. Він був представлений компанією Хантер в далекому 1955 році.

Міні-спідниці - Miniskirts

Завдяки культурному феномену того часу - під назвою Swinging London, нова мода поширилася далеко за межі центру Лондона і вже в середині 60-х років міні-спідницю, яка стала за цей час ще коротше, можна було побачити в колекціях провідних модних будинків світу і вона стала найбільш популярним трендом і символом свободи 60-початку 70-х років у всьому світі.

Черевики Челсі - Chelsea Boots

Черевики Челсі були винайдені британськими шевцями в 19 столітті. І основний їх відмінною рисою є вставка з боків еластичною гумки. Виробництво черевик з гумкою стало можливим завдяки створенню Чарльза Гудієра вулканізованої гуми. Черевики Челсі швидко завоювали популярність - їх не потрібно було зашнуровувати і можна було легко знімати і одягати. В середині ХХ століття вони вважалися дуже дешевим варіантом взуття для робітничого класу. А на початку XXI століття вони повернулися в модні взуттєві магазини, як новий тренд класичного взуття для чоловіків і жінок.

Kinky Boots

Kinky Boots - культові чоботи, які дали назву британському фільму і бродвейського мюзиклу про трансвеститів. Правда, коли чоботи увійшли в моду в 1960 роках, як виклик консервативному британському суспільству, їх носили тільки жінки і переважно з міні-спідницею.

Джинси скіни - Skinny Jeans

Англійці називають їх ще drainpipes, stovepipes, tight pants, cigarette pants, pencil pants, skinny pants, "gas pipes" або skinnies.

Супер-вузькі джинси залишаються на піку моди вже не одне десятиліття. З'явилися вони в епоху рок-н-ролу в 1960-і роки. Їх носили Бітлз і Роллінг Стоунз. У 1970-ті роки стали атрибутом панк-культури. А у 2000 році їх повернув на подіум модний будинок Діор, ввівши в моду вузький чоловічий силует. З 2005 року вони увійшли в колекції всіх провідних світових брендів як повсякденний одяг для чоловіків і жінок.

З 2005 року вони увійшли в колекції всіх провідних світових брендів як повсякденний одяг для чоловіків і жінок

Черевики Доктор Мартенс - Dr. Martens boots

Розробниками цієї взуття не є британці, а німці. Доктор Мартенс був лікарем в німецькій армії під час Другої світової війни. Після травми щиколотки він не міг носити звичайні армійські черевики і пошив собі з армійських шкіряних штанів черевики з високою халявою на шнурівці. Для підошви була використана гума від авіаційних покришок. Така дешева взуття поступово набула популярності в післявоєнній Німеччині. У 1960 році на неї звернув увагу британський виробник взуття R. Griggs Group Ltd і викупив патент на її виробництво. Перш за все, завдяки міцності мартінси стали популярні у робочих, листонош, військових і поліцейських. А в 1970-і роки вони стали неодмінним атрибутом таких молодіжних субкультур як рокери, панки, скінхеди, готи, байкери і т. Д.

Незмінним попитом користується перша модель, випущена на фабриці в Великобританії - модель 1460 - вишневого кольору зі шнурівкою з 8 отворів.

Незмінним попитом користується перша модель, випущена на фабриці в Великобританії - модель 1460 - вишневого кольору зі шнурівкою з 8 отворів

Туфлі Оксфорди - Oxfords

Туфлі Окфорд вперше з'явилися в Шотландії та Ірландії і називалися Балморалом, в честь королівського замку Балморал. Коли на початку 19 століття вони стали популярні серед студентів Окфордского Університету, вони отримали назву Оксфорди. У той час було прийнято носити Оксфорди на один розмір менше, ніж розмір ноги, щоб надати ході деяку манірність.

Носок Оксфорд зазвичай відбувається подвійний відстрочкою і перфорацією. Петлі шнурків розташовуються під союзкою, тому для оксфордів характерна щільна закрита шнурівка.

Чоловічі і жіночі оксофрди залишаються актуальними вже більше 2 століть у всьому світі.

Ім'я Оксфорд присутній і в назві широких чоловічих брюк Oxford bags, що стали популярними в 1920-30 роках, коли вони були предметом особливого шику у студентів Оксфордського університету Ім'я Оксфорд присутній і в назві широких чоловічих брюк Oxford bags, що стали популярними в 1920-30 роках, коли вони були предметом особливого шику у студентів Оксфордського університету. Штани були такими широкими і мішкуватими, що це відбилося на їх назві. У 1970-х роках знову повернулися в магазини, їх зазвичай носили з взуттям на платформі.

У 1970-х роках знову повернулися в магазини, їх зазвичай носили з взуттям на платформі

Туфлі Дербі - Derby shoe

Ще одна класична модель чоловічого взуття, яка була винайдена в Великобританії і розмножена мільйони разів по всьому світу. На відміну від Оксфорда, туфлі Дербі характеризуються вшитой союзкою з цільного шматка матеріалу і відкритою шнурівкою.

Броги - Brogues

Броги - культова модель взуття. Броги з'явилися в Шотландії та Ірландії і прекрасно підходили для вологого і холодного клімату. Чорні броги є частиною офісного дресскод.

Для броги характерні:

низький каблук

Нашивка на шкарпетці туфлею

Нашивка на п'яті туфлею

Нашивка союзкі для шнурків

Спеціальна перфорація по носку і по швах

Пальто дафлкот - Duffle coat

Традиційна річ в гардеробі джентльмена. Останнім часом Duffle coat придбав капюшон. Модель дафлкот вперше почав виробляти Джон Партрідж на початку ХХ століття, особливий крій цього пальто використовувався в британській армії і флоті. Особливу популярність пальто придбало в 1950-60-і роки, завдяки маршалу Монтгомері. Він так любив цей фасон пальто, що навіть його воскова фігура в музеї носить пальто даффл. А саме пальто англійці називають «Пальто Монті».

Виготовляють пальто з якісної шерсті. Воно зазвичай просторе, з капюшоном, з накладними кишенями і з чотирма витягнутими гудзиками і навісними петлями. У класичних моделях пальто - петлі зі шкіри, а гудзика з дерева або натурального роги.

Куртка Баракута BARACUTA HARRINGTON JACKET

Курта Баракута вперше з'явилася на героя телевізійного серіалу 1960-х років Пейтон Плейс.

Зазнаючи незначні зміни, вона залишається популярним довгі роки.

Блейзер - Blazer

Назва Blazer походить від яскраво червоних піджаків, які носили члени човнового клубу Леді Маргарет коледжу Св.Джона в Кембриджі. Потім назва блейзер закріпилося за приталеними піджаками спортивного стилю, часто з металевими гудзиками. Іноді на нагрудну кишеню нашивають емблему навчального закладу або компанії. Класичний блейзер - двобортний піджак темно-синього кольору з 6 позолоченими гудзиками і шлицами з боків.

Блейзери часто є частиною уніформи в школах, коледжах, різних компаніях.

Тканина шотландка - Tartan

Тартанів існує безліч. Винайти свій візерунок знаменитої картатій тканині може будь-хто. І занести його в Scottish Tartans World Register. У нього вже занесено понад 3300 варіантів знаменитої клітини. Вони належать шотландським родовим кланам, містах, компаніям, країнам. У Шотландському національному регістрі ще більше зразків - більше 6 000. Кожен бажаючий може зареєструвати свій зразок всього за 50 фунтів. Не так давно російська північна столиця - місто Санкт-Петербург обзавівся своїм тартаном. Універсальним тартаном, який має право носити будь-який шотландець, є візерунок «Каледонія». А, мабуть, найпопулярнішим в світі тартаном залишається «Ройял Стюарт».

Найвідоміша одяг з тартана - шотландський кілт. Він і в наші дні залишається традиційною святковим одягом шотландців. Тартани відрізняються щільністю. Чим щільніше - тим важче тканина. Класичний кілт може важити до 4.5 кг. Традиція наказує шотландцям носити кілт кланової забарвлення.

стиль Панк

02.09.2017

Читати ще

Новости