Британські вчені пояснили пропажу другого носка

Психолог і статистик з Великобританії стверджують, що вивели формулу, яка пояснює, куди пропадає один з шкарпеток після кожного прання

Психолог і статистик з Великобританії стверджують, що вивели формулу, яка пояснює, куди пропадає один з шкарпеток після кожного прання.

Психолог Саймон Мур і статистик Джефф Елліс виявили, що для втрати носка існує безліч причин, і всі вони зовсім не надприродні. Ні, шкарпетки зовсім не засмоктуються в чорну діру, як стверджував в жарт (напевно) знаменитий фізик Стівен Хокінг.

При розробці своєї формули вчені брали до уваги різні чинники, як то: обсяг переться білизни, число людей, що живуть вдома і кількість шкарпеток в навантаженні.

Дослідники опитали 2000 чоловік, які з радістю поділилися своїм досвідом у сфері брудної білизни і зниклих предметів гардероба, передає The Daily Mail .

Отримана формула (Індекс втрати шкарпеток) виглядає так: (L (pxf) + C (txs)) - (P x A), де L - обсяг прання, який розраховується шляхом множення числа мешканців будинку (p) на частоту прання в тиждень ( f). З означає складність прання і розраховується шляхом множення видів прання (темні або світлі речі стираються, тип тканини і т. Д., T) на число стираних в тиждень шкарпеток (s). P - ступінь любові по відношенню до прання, вимірюється за шкалою від 1 до 5, де 1 - «дуже не люблять влаштовувати прання», а 5 - «дуже люблять». A - ступінь уважності стирають, то, наскільки відповідально вони підходять до процесу: чи поділяють грудку шкарпеток перед пранням, звільняють чи кишені від вмісту і так далі.

Формула показує, що чим більше стирається білизни, тим більше шансів втратити носок.

Крім того, за результатами опитування вчені виявили чотири психологічних фактора, які можуть сприяти втраті носка.

1. Дифузія відповідальності. Коли в процесі прання беруть участь кілька людей, які думають, що відповідальність за його виконання візьме на себе хтось інший. В результаті не береться ніхто.

2. Типовий спосіб вирішення проблем, що використовується для економії часу і сил. Коли ми шукаємо щось, будь то носок або пульт від телевізора, тільки в найочевидніших місцях і, не знаходячи, починаємо думати, що речі втрачені назавжди.

3. Упередженість переконання. Це відбувається, коли ми вважаємо щось вірним, тому що ми хочемо це таким вважати. Наприклад, якщо ми не хочемо визнавати, що шкарпеток непарна кількість, ми переконуємо себе, що все-таки у кожного носка є пара.

4. Поведінкові помилки - бездіяльність або вчинення (два види вчинків, які призводять до аварій і інших неприємностей). Перший випадок - це коли ми не робимо, що повинні. Наприклад, бачимо, що на підлозі валяється носок, але не кидаємо його в прання. Другий випадок - це коли робимо, що робити не потрібно було. Наприклад, кидаємо чорний носок в прання з білими речами або прибираємо його в яке-небудь випадкове місце, де потім не знайдемо.

Підраховано, що середній британець втрачає 1,3 носка на місяць, тобто більше 15 в рік і +1264 носка за все життя, середня тривалість якої у підданих Її Величності становить 81 рік. Втрачені шкарпетки, таким чином, обходяться кожному жителю країни приблизно в $ 3645. А по всій країні щомісячно пропадають близько 84 млн шкарпеток. Якої шкоди ці втрати наносять національному ВВП, ми залишимо підраховувати фахівцям.

Новости