BSNews :: В один день на мілині: суховантаж CIRCON в Азовському морі і танкер TITAN на Дону / КАРТИ / ФОТО / Реконструкція подій

Андрій КЛИМЕНКО, BSNews   Управління МНС РФ по Ростовській області   повідомило   , Що о 08:25 (за київським часом) 19 листопада 2012 роки від єдиної чергово-диспетчерської служби ЕДДС р Азова надійшла інформація про те, що в Азово-Донському морському каналі (АДМК) - в районі його 3-го коліна в Таганрозькій затоці - сель на мілину теплохід «Циркон»

Андрій КЛИМЕНКО, BSNews

Управління МНС РФ по Ростовській області повідомило , Що о 08:25 (за київським часом) 19 листопада 2012 роки від єдиної чергово-диспетчерської служби ЕДДС р Азова надійшла інформація про те, що в Азово-Донському морському каналі (АДМК) - в районі його 3-го коліна в Таганрозькій затоці - сель на мілину теплохід «Циркон».
За даними МНС РФ "... теплохід прямував з Ростова-на-Дону в порт« Кавказ »(район Темрюка), перевозив 4 153 тонни ячменю. Екіпаж 11 чоловік, ніхто не постраждав. Судно пошкоджень не має. Розливу нафтопродуктів немає. У зв'язку з неможливістю зняття судна з мілини силами буксирів, керівництвом порту було прийнято рішення дочекатися підвищення рівня води. Продуктами харчування та паливом судно і екіпаж забезпечені ... "

CIRCON в протоці Босфор, Стамбул. фото Wil Weijsters

BSNews - використовуючи можливості порталу blacksea.sytes.net - зробив невелику реконструкцію цієї події.

Суховантаж CIRCON насправді сів на мілину ще близько 19:40 (за київським часом) 18 листопада 2012 року. Це сталося на відстані близько 5,5 миль (10 км) на захід від виходу з річки Дон в Азовське море, прямо у навігаційного знака (т.зв. "зюйдовой віхи"), що означає небезпеку для судноплавства на південь від нього. Цей же знак відзначає початок третього коліна АДМК довжиною 5,94 милі.

Цей же знак відзначає початок третього коліна АДМК довжиною 5,94 милі

За 5 годин до цього - 2012-11-18 14:48 (LT) - CIRCON з вантажем зерна вийшов з порту ROSTOV-ON-DON напрямком на порт KAVKAZ. За 20 хвилин до події - 2012-11-18 17:20 (LT) - судно минуло порт AZOV, маючи осадку 3.5 m.

Координати місця події - 47о04,42 'північної широти і 039о05,80' східної довготи. Зауважимо, що глибина Азово-Донського морського каналу становить 4 м при глибинах моря в цьому районі 1-2 м.

Рік тому російські ЗМІ повідомляли, що ведуться переговори ВАТ «Азовський морський порт» (АМП) з федеральним міністерством транспорту про співфінансування проекту реконструкції Азово-Донського каналу. Цей проект, як повідомляв Комерсант , Оцінюється в $ 368 млн. За оцінками фахівців порту, на реалізацію проекту (зі збільшенням глибини до 8-8,5 метрів і розширенням каналу до 120 метрів з нинішніх 70) буде потрібно близько 5 років.

В даний час з-за малої глибини АДМК порт може приймати судна вантажопідйомністю до 6 тис. Тонн (при 8-8,5 м глибини цей показник може скласти до 20 тис. Тонн). АДМК складається з трьох колін загальною протяжністю 13,66 милі.

CIRCON в протоці Босфор, Стамбул. фото Gerolf Drebes

У відповідності з обов'язковими постановами Азовського морського порту, при плаванні судів від приймального буя АДМК до «0» кілометру (тобто до входу в річку Дон) запас води під кілем повинен становити не менше 30 сантиметрів.

Суховантаж CIRCON при проходженні по АДМК, як ми з'ясували "відмотавши назад плівку" на порталі blacksea.sytes.net , Начебто не порушував встановлених правил:

в каналі обгін судів не допускається, розбіжність зустрічних суден допускається тільки на прямих ділянках АДМК і не допускається в районі поворотних буїв. Все це було дотримано. Вимога про те, що швидкість суден з осадкою понад три метри при плаванні по АДМК не повинна перевищувати 6 вузлів, також не було порушено - CIRCON йшов зі швидкістю близько 5,9 вузла.

До самого вечора 19 листопада 2012 року - і до настання темряви - судно знаходилося на колишньому місці. Близько 18:20 (LT) 19 листопада 2012 року судно зрушило з місця, пройшло близько 200 метрів на південний схід, а потім розвернулося на захід і продовжило шлях. З чим ми його і вітаємо ...

Інфографіка BSNews на основі blacksea.sytes.net ,

Звичайно, в цій події не все було зрозуміло. Чому немає можливості "зняття судна з мілини силами буксирів" - немає буксирів? Або капітан з судновласником не захотіли зайвих витрат? Чому "... керівництвом порту було прийнято рішення дочекатися підвищення рівня води ..." ?. Судячи з прогнозом, підвищення рівня води можна чекати ще кілька днів - по крайней мере, до 25 листопада 2012 все метеосайти прогнозують збереження в цьому районі східного вітру до 7 м / с.

До речі, як повідомило увечері 19 листопада 2012 року всі той же управління МНС РФ по Ростовській області, суховантаж CIRCON знявся з мілини все-таки не самостійно, а за допомогою буксира ОРІОН, який прийшов з Таганрозького порту.

Пояснимо читачам, які знайомі з особливостями Азовського моря і Таганрозької затоки - тут справа не в припливах або відливи, а в напрямку вітру.

Припливи і відливи в Азовському морі практично відсутні, проте спостерігаються наганянь зганяння коливання рівня води під впливом вітрів - при вітрах західних напрямків в акваторії, підвідомчій Азовському морському порту, фіксувалися нагону води до 2,5 метрів, при вітрах східних напрямків - згони до 2 , 5 метрів, при яких відбувається обміління судноплавного каналу та акваторії морського порту.

За даними метеорологічних сайтів, в даний час в районі Таганрога спостерігається стійкий східний вітер до 8 м / с. У зводі обов'язкових постанов Азовського морського порту згадується, що "при вітрах східних напрямків, створюють падіння рівня води на акваторії морського порту, судна повинні контролювати запас води під кілем ..."

CIRCON в Сулині на Дунаї

CIRCON: Ship Type: Cargo. Year Built: 1972. Length x Breadth: 138 m X 16 m. Gross Tonnage: 3994, DeadWeight: 3775 t. Speed ​​recorded (Max / Average): / knots. Flag: Russia [RU]. Call Sign: UFZR. IMO: 8887519, MMSI: 273379800. Draught: 3.5 m.

Last Position Received. Latitude / Longitude: 47.07357˚ / 39.0919˚.

Теплохід CIRCON має клас Українського морського регістра, побудований на верфі Santierul Navale Oltenita (Румунія, Олтеніца). Судновласник і оператор - турецька компанія Sail Trade Denizcilik (Istanbul, Turkey), хоча зміна прапора з Коморських островів на РФ, що відбулася 2012-10-09, може означати і зміну судновласника.

Спочатку, з часу побудови, до 1998-06-06 називався VOLGO DON 5042. Це 40-літній судно типу "Волго-Дон" проекту 1565. Суду цього проекту будувалися в Румунії. Всього в СРСР і Румунії було побудовано 227 суден типу "Волго-Дон" різних модифікацій.

Всього в СРСР і Румунії було побудовано 227 суден типу Волго-Дон різних модифікацій

CIRCON в турецькому порту Зонгулдак

* * *

Вранці 19 листопада 2012 в тому ж регіоні - в Ростовській області, але вже власне на річці Дон, сіло на мілину ще одне судно.

09:30 19 листопада 2012 в ЦУКС МНС Росії по Ростовській області надійшла інформація про те, що в Багаевском районі Ростовської області (гирло р. Манич, 15 км нижче ст. Багаевского) о 07.00 під час зйомки з якоря теплохід ТИТАН, після стоянки в тумані, торкнувся правою кромки суднового ходу. За інформацією капітана, самостійно знятися з кромки суднового ходу судно не може.

Перешкод судноплавству немає
Перешкод судноплавству немає. Пошкоджень корпусу немає. Судно прямувало з Саратова до Керчі. До місця посадки судна на мілину спрямовані буксири. Життю і здоров'ю екіпажу нічого не загрожує. Продуктами харчування та паливом судно і екіпаж забезпечені в повному обсязі ... "

Нам вдалося з'ясувати наступне: по-перше, TITAN - не просто теплохід, а танкер. По-друге, танкер навантажений, оскільки спрямовується він з Саратова до Керчі.

Судно знаходиться поза зоною дії АІС (або вимкнуло АІС). Однак ми знайшли його на маршруті з Ростова вгору по Дону напрямком на Саратов 4 листопада 2012 года:

Інфографіка BSNews на основі blacksea.sytes.net ,

TITAN: Ship Type: Oil products tanker. Year Built: 2009. Length x Breadth: 141 m X 17 m. Gross Tonnage: 4378, DeadWeight: 5526 t. Flag: Russia [RU]. Call Sign: UBDG4. IMO: 9517070, MMSI: 273344330.

Порт приписки / Home port: Taganrog. Клас / Class society: Russian Maritime Shipping Register. Верф / Builder: Krasnoye Sormovo Shipyard (Nizhniy Novgorod, Russia). Судновласник / Owner: Prime Shipping (Samara, Russia). Оператор / Manager: Prime Shipping (Samara, Russia) - за даними www.shipspotting.com .

У той же час, за даними Російського морського регістра судноплавства, судновласником цього танкера є TITAN CARGO LIMITED (Malta), а за даними наших колег з порталу www.riverfleet.ru - знову-таки компанія "Прайм Шиппінг" (Самара, РФ). Втім, у наш час одне іншого не виключає :))

Втім, у наш час одне іншого не виключає :))

BSNews буде стежити за подіями і розраховує, що наші читачі, що володіють інформацією, поділяться нею ...

* * *

BSNews при підготовці матеріалів
проекту «Сьогодні в портах Чорного і Азовського морів»
використовуються дані: blacksea.sytes.net ,
www.marinetraffic.com , www.shipspotting.com

Або капітан з судновласником не захотіли зайвих витрат?

Новости