Бухгалтерська звітність: що включає це поняття і які документи оформляються

  1. Бухгалтерська звітність: загальні відомості
  2. Нововведення бухгалтерської звітності в 2015 році

В процесі своєї діяльності кожен індивідуальний підприємець з певною періодичністю зобов'язаний представляти до податкової інспекції встановлений перелік документів - звітність

В процесі своєї діяльності кожен індивідуальний підприємець з певною періодичністю зобов'язаний представляти до податкової інспекції встановлений перелік документів - звітність. Це потрібно для узагальнення відомостей і надання їх зацікавленим особам, формування чіткого уявлення про результати роботи, а також для відстеження позитивної або негативної динаміки розвитку ВП.

За економічним змістом вона ділиться на чотири види: бухгалтерську (або фінансову), податкову, управлінську та статистичну.

  1. Бухгалтерська звітність - система показників, які характеризують фінансовий і майновий стан, а також результати діяльності підприємця. Даному виду звітності притаманний високий ступінь достовірності, так як підтвердження даних відбувається в ході інвентаризації та (або) аудиторського висновку (перевірки).
  2. Податкова звітність - розгорнутий розрахунок податкової бази за звітний період; податкова декларація є основним документом.
  3. Статистична звітність - комплекс показників, який служить для відображення окремих сторін діяльності підприємців і їх статистичного дослідження.
  4. Управлінська звітність - затверджена підприємцем система збору та узагальнення інформації про господарську та фінансову діяльність ВП у цілому, необхідна для подальшого планування і контролю діяльності.

Дізнайтеся, що таке звітний період для бухгалтерської звітності: https://ipshnik.com/vedenie-ip/buhgalterskaya-otchetnost/chto-takoe-otchetnyiy-period-dlya-buhgalterskoy-otchetnosti.html

Залежно від класифікує ознаки звітність може бути загальною (містити підсумки діяльності в цілому) або спеціалізованої (відображати окрему сторону діяльності); первинної (складається за даними поточного обліку) або зведеної (для відображення діяльності взаємопов'язаних організацій; для ІП не застосовується); зовнішньої або внутрішньої. За тривалістю поділяють річну (характеризує діяльність за фінансовий рік) і проміжну (відображає відомості за податковий період). Достовірність звітності важлива незалежно від того, до якого виду вона належить. Розглянемо докладніше бухгалтерську звітність.

Бухгалтерська звітність: загальні відомості

Даний вид являє собою заключний етап процесу обліку. Відомості про фінансовий і майновий стан відображаються з наростаючим підсумком і відображають діяльність ІП за встановлений період. У визначенні бухгалтерської звітності сказано, що цей вид звітності найточніший і достовірний. І це дійсно так. На всіх етапах складання використовуються тільки актуальні дані, пов'язані з діяльністю підприємця за певний період. У Федеральному законі «Про бухгалтерський облік» прописані основні вимоги застосовуються до бухгалтерської звітності, в їх число входить складання звітів рублях, дотримання встановлених термінів подачі і складу документів (стаття 13).

До показників звітності також застосуємо ряд критеріїв таких як повнота, суттєвість, достовірність, порівнянність і нейтральність. Повна і достовірна звітність - звітність, сформована відповідно до встановлених законодавством правил. Відомості повинні давати реальне уявлення про фінансовий стан і результати діяльності підприємця. У фінансовій звітності повинна міститися інформація, без якої неможливо сформувати повноцінне уявлення про фінансову діяльність ІП, тобто необхідна істотність показників. Зрозумілість відомостей звітності являє собою можливість розуміння звітності особами без спеціальної освіти. Всі показники звітності повинні доповнювати один одного і бути взаємопов'язаними, повинні бути можливість порівняти показники за попередні періоди. При ознайомленні з звітністю повинна складатися повна картина діяльності індивідуального підприємця.

При ознайомленні з звітністю повинна складатися повна картина діяльності індивідуального підприємця

Нововведення бухгалтерської звітності в 2015 році

Документи річної бухгалтерської звітності

Бухгалтерська звітність є щорічною і подається один раз на рік. До її складу входять бухгалтерський баланс, звіт про фінансові результати (про прибутки і збитки) і додатки до них. Для індивідуальних підприємців передбачений спрощений вид - без додатків. Період складання - з 1 січня по 31 грудня; останній термін подачі - 31 березня. Бухгалтерський баланс здається усіма підприємцями незалежно від виду діяльності і використовуваної системи оподаткування. Він є основною формою даного виду звітності. Дана форма затверджена Наказом Мінфіну № 66н від 2.07.2010. Бухгалтерська звітність підписується індивідуальним підприємцем і головним бухгалтером (при наявності). Нижче представлені форми бухгалтерського балансу (форма 1) і звіту про фінансові результати (форма 2).

Бухгалтерський баланс (форма 1)

Звіт про прибутки і збитки (форма 2)

Бухгалтерська звітність повинна бути представлена ​​в податкову інспекцію в термін до 31 березня.

Крім бухгалтерської звітності в 2015 році здаються і інші види обов'язкової звітності в залежності від діяльності та обраної системи оподаткування ВП. Перелічимо основні проміжні і річні звіти, які зобов'язані надавати індивідуальні підприємці.

Детально про форми і терміни подання бухгалтерської звітності: https://ipshnik.com/vedenie-ip/buhgalterskaya-otchetnost/formyi-buhgalterskoy-otchetnosti-poryadok-i-sroki-ih-predostavleniya.html

  1. ОСНО без працівників:
    • декларація з ПДВ - щокварталу; останній термін подачі - 25 число наступного за податковим періодом місяця; сплата податку - частинами (в кожен місяць звітного періоду до 25 числа сплачується по 1/3 частини від суми податку);
      форма ПДВ
    • декларація 4-ПДФО:
      для недавно відкрилися ІП - через місяць (протягом 5 робочих днів) після появи доходу;
      для діючих протягом декількох років - в більшості випадків, на початку податкового періоду (при зміні суми доходу; при незмінному доході форму подавати не потрібно);
      Форма 4-ПДФО
    • 3-ПДФО - останній термін подання декларації 30 квітня наступного за звітним періодом року; сплата - до 15 липня наступного за звітним періодом року (схема авансових платежів: півроку - 50% від річної суми, два залишилися кварталу - по 25% від річної суми, виплати проводяться до 15-го числа відповідного звітного місяця).
      Форма 3-ПДФО
  2. ССО без працівників: декларація ССО - термін подачі до 30 квітня наступного за звітним періодам року; сплата податку - авансові платежі до 25 числа за 3, 6 і 9 місяців, до 30 квітня - річний.
    форма ССО
  3. ЕНВД без працівників: декларація - щоквартально до 20-го числа наступного за звітним місяця; сплата - до 25-го числа наступного за звітним періодом місяця.
    форма ЕНВД
  4. ЕСХН без працівників: декларація - до 31 березня року наступного за звітним; авансові платежі - протягом 25 днів після закінчення звітного періоду.
    форма ЕСХН

Якщо у індивідуального підприємця вважаються працівники, то до вказаних вище деклараціям і виплат необхідно додати уявлення даний форм:

  • ССЧ (середньооблікова чисельність) - до 20 січня, щорічно;
    форма ССЧ
  • 2-ПДФО - до 1 квітня року, наступного за податковим періодом, щороку;
    Форма 2-ПДФО
  • РСВ-1: паперовий варіант - через 2 місяці після закінчення звітного періоду протягом 15 днів, електронний - через два місяці після закінчення звітного періоду протягом 20 днів; звітують за 3, 6, 9 місяців і рік.
    Форма РСВ-1
  • 4ФСС: паперовий варіант - до 20 числа наступного за звітним місяця, електронний - до 25 числа відповідно; звітність - 3, 6, 9 місяців і рік (п. 9 ст. 15 закону від 24.07.2009 № 212-ФЗ).
    Форма 4 ФСС

Як правильно скласти бухгалтерську звітність індивідуального підприємця: https://ipshnik.com/vedenie-ip/buhgalterskaya-otchetnost/poryadok-sostavleniya-buhgalterskoy-otchetnosti-individualnyim-predprinimatelem.html

Крім перерахованих декларацій може виникнути необхідність представити декларації із земельного податку, транспортну або податку на майно. Якщо у індивідуального підприємця вважаються земельні ділянки, нерухоме майно або транспортні засоби подання даних видів документації обов'язково.

У цій статті докладно розглянуто поняття бухгалтерської звітності, перераховані основні види звітності , Які потрібно здавати ВП. Кожному підприємцю необхідно знати, що відноситься до бухгалтерської звітності. Це дозволить легше орієнтуватися в обов'язковій документації і грамотно складати звітні форми. Основні цілі і завдання звітності зводяться до складання докладного укладення про діяльність конкретного підприємця за певний період. Вона дає можливість оцінити динаміку розвитку і відкоригувати слабкі сторони. Бухгалтерська звітність - важливий момент ведення бізнесу, в процесі якого проводиться аналіз і облік показників роботи підприємця.

Відео - «Річна бухгалтерська звітність за 2014 рік»

Новости