Бухгалтерські проводки по заробітній платі

  1. утримання ПДФО
  2. Нарахування страхових внесків
  3. Виплата заробітної плати
  4. Відео: облік заробітної плати в 1С

В попередній статті ми докладно розглянули, як вважається заробітна плата, якими податками обкладається. Тепер всі ці дії потрібно відобразити в бухгалтерському обліку за допомогою проводок.

Розрахунок зарплати в 2017 році - формули і приклади з урахуванням всіх змін.

Для відображення взаємовідносин між працівником і роботодавцем в частині заробітної плати використовується рахунок 70 «Розрахунки з персоналом з оплати праці». Рах. 70 відображає заборгованість роботодавця по зарплаті перед працівником, він пасивний , По кредиту рах. 70 відображається збільшення пасиву, тобто збільшення заборгованості роботодавця (нарахування зарплати), за дебетом - зменшення пасиву, тобто зменшення заборгованості роботодавця (виплата зарплати). Що таке пасив, і чим він відрізняється від активу читайте тут .

Витрати на заробітну плату списуються в витрати на виробництво (Для виробничих підприємств) або в витрати на продаж (для торгових підприємств), які обліковуються на 44 рахунку .

Проводка по нарахуванню заробітної плати буде виглядати наступним чином:

  • Д20 (44) К70 - нарахована заробітна плата працівникам виробничого (торгового) підприємства.

Проводка по нарахуванню виконується на величину зарплати, розраховану за допомогою форми Т49 «Платіжно-розрахункова відомість» або форми Т51 «Розрахункова відомість».

утримання ПДФО

Далі необхідно відобразити утримання ПДФО із заробітної плати. Для цього використовуємо рахунок 68 «Розрахунки по податках і зборах» (докладніше про рахунок читайте тут ), На цьому рахунку відкриваємо окремий субрахунок, за кредитом якого буде відображатися прибутковий податок, нарахований до сплати, за дебетом - перерахування податку до бюджету. ПДФО зменшує зарплату працівника, тобто по суті справи зменшує заборгованість роботодавця із заробітної плати перед працівниками, тому утримання ПДФО відображаємо за дебетом рах. 70 в кореспонденції з кредитом рах. 68 субрахунок ПДФО.

Проводка по утриманню із заробітної плати податку має вигляд:

  • Д70 К68.НДФЛ- із зарплати утримано ПДФО.

Якщо ви не знайшли відповідь на своє питання, то ви можете отримати відповідь на своє питання зателефонувавши за номерами ⇓
Безкоштовна юридична консультація
Москва, Московська область телефонуйте: +7 (499) 288-17-58

Дзвінок в один клік


Санкт-Петербург, Ленінградська область телефонуйте: +7 (812) 317-60-16

Дзвінок в один клік


З інших регіонів РФ телефонуйте: 8 (800) 550-34-98

Дзвінок в один клік

Нарахування страхових внесків

Страхові внески сплачуються у позабюджетні фонди за встановленими ставками.

нарахування страхових внесків не викликає ні зменшення, ні збільшення заробітної плати працівника, так як є витрат роботодавця, а не працівника. Тому для відображення цієї операції рах. 70 ми використовувати не будемо. Для цієї мети вибирається рахунок 69 «Розрахунки по соціальному страхуванню і забезпечення» , Цей рахунок і буде використовуватися для нарахування страхових внесків. Рахунок 69 також пасивний, тому заборгованість роботодавця перед бюджетом буде відображати за кредитом рах. 69.

Як вже говорилося раніше, страхові внески - це повністю витрати роботодавця. У виробничих підприємствах ці витрати списуються на виробництво (в дебет рахунку 20), в торгових - до витрат на продаж (дебет рахунку 44). На основі вищесказаного, проводка по нарахуванню страхових внесків виглядає наступним чином:

  • Д20 (44) К69 - нараховані страхові внески на ОПВ, ОМС і ОСС.

Рахунок 69 також розбивається на субрахунки за видами страхових внесків.

Виплата заробітної плати

Залишилося розглянути проводку по виплаті заробітної плати. Як правило, виплачується зарплата готівкою з каси. Для цього на підставі грошового чека з розрахункового рахунку знімається необхідна сума грошей (проводка Д50 К51), сума, призначена для виплати зарплати може зберігатися в касі протягом трьох діб, включаючи день отримання грошей в банку. Якщо за ці три дні зарплата не буде виплачена, то гроші здаються назад в банк на підставі оголошення на внесок готівкою .

Виплата заробітної плати відбивається проводкою Д70 К50.

Виплата проводиться на підставі платіжної відомості форма Т-53 або ж розрахунково-платіжної відомості форма Т-49.

Бухгалтерські проводки по заробітній платі:

Бухгалтерські проводки по заробітній платі:

Відео: облік заробітної плати в 1С

Оцініть якість статті. Ми хочемо стати краще для вас:

Новости