Бухгалтерський облік і проводки подарунків на 8 березня в організації

  1. Святковий концерт від чоловічої частини колективу
  2. Рекламна продукція з логотипом компанії
  3. Альбоми для творчості і щоденники
  4. Сертифікати в магазин косметики
  5. чоловічий стриптиз
  6. Додатковий вихідний 7 березня

На восьме березня дарують всім подарунки ... Це просто, якщо мова йде про привітання мами або коханої дівчини. А якщо ви керівник організації і вам потрібно привітати своїх прекрасних колег? Причому, зробити це не банально, а незвично, з іскоркою. А потім врахувати всі витрати по бухгалтерії і не нажити неприємностей з контролюючими органами? PPT.RU спільно з компанією «КАДІС» допоможуть з ідеями, як самих подарунків, так і всіх супутніх моментів.

Міжнародний жіночий день 8 березня в нашій країні давно позбувся свого початкового політичного підтексту і став символом початку весни і розквіту прекрасної половини людства. У це свято привітання і подарунки отримують абсолютно всі дами: від маленьких дівчаток до сивого бабусь. Чоловіки вітають своїх рідних і близьких, знайомих і друзів, і, звичайно ж, колег. Квіти, листівки, теплі слова.

А як організувати жіноче свято на роботі і привітати милих дам від усього колективу? Які варіанти незвичайних подарунків можна вибрати, а головне, як оформити це все в бухобліку, щоб потім не платити величезні штрафи після перевірки ФНС? Ми готові допомогти подолати вам ці труднощі і зробити корпоратив в честь 8 березня воістину незабутнім. Редакція PPT.RU пропонує свій рейтинг подарунків співробітницям, а наш партнер - компанія «КАДІС »Допоможе розібратися, як оформити той чи інший подарунок в бухгалтерському та податковому обліку. Робити ми це будемо з використанням авторських матеріалів з програми Консультант Плюс .

Отже, вашій увазі пропонується рейтинг незвичайних подарунків для прекрасних колег від головного бухгалтера Івана Івановича Счетоводова!

Святковий концерт від чоловічої частини колективу

Народна творчість бухгалтерському обліку не підлягає, тому перше місце в своєму рейтингу корпоративних подарунків на 8 березня головний бухгалтер рахівників відвів святкового концерту у виконанні співробітників-чоловіків. Ніяких норм Податкового кодексу і в цьому випадку застосовувати не потрібно. Правда, якщо чоловіки захочуть виконати відомі пісні на новий лад, може постати питання про авторські права на твори.

нормами статті 1301 Цивільного кодексу РФ передбачена відповідальність за порушення виняткових прав на твір. Публічне виконання творів, за законом, вимагає наявність згоди правовласника. Зовсім не важливо, що метою такого концерту не є отримання прибутку від музики. за статті 7.12 КоАП РФ організацію можуть покарати за такий концерт, а правовласник може пред'явити свої вимоги на компенсацію порушених прав. Є і відповідна судова практика. Зокрема, у визначенні Судової колегії в цивільних справах Верховного Суду РФ від 26 травня 2009 N 5-В09-45, суд визнав, що корпоративний захід підприємства не може вважатися офіційною церемонією, під час якої допускається виконання музичних творів без згоди їх авторів . Тому, щоб не мати проблем, потрібно укласти угоду з авторами творів або договір з Російським авторським суспільством (РАО), яке акредитоване на управління авторськими правами на колективній основі. Таким чином, святковий концерт стає зовсім безкоштовним.

Таким чином, святковий концерт стає зовсім безкоштовним

Рекламна продукція з логотипом компанії

Друге місце в нашому рейтингу займають подарунки з логотипом компанії. Іван Іванович рахівників вважає, що футболки, настільні набори, посуд або навіть купальники з фірмовими знаками припадуть до душі всім співробітницям організації. Їх вручення можна організувати в теплій невимушеній обстановці, а логотип не тільки буде нагадувати про роботу, але і послужить відмінною рекламою.

Що стосується обліку і витрат, то організувати виготовлення таких сувенірів зовсім не складно. Витрати на такі подарунки можна віднести до рекламних, адже передбачено, що рекламою визнається "інформація, поширена будь-яким способом, в будь-якій формі і з використанням будь-яких засобів, адресована невизначеному колу осіб та спрямована на привернення уваги до об'єкта рекламування, формування або підтримка інтересу до нього і його просування на ринку ". Це означає, що якщо замовити сувеніри не тільки на співробітників, але з запасом, включаючи ділових партнерів, аудиторію цілком можна вважати невизначеною. Крім того, Федеральна антимонопольна служба давно визнає всю продукцію з логотипом організації рекламної.

норми статті 264 НК РФ передбачають, що всі витрати на рекламу діяльності платника податків, товарного знака і знака обслуговування можна відносити до інших витрат, пов'язаних з виробництвом і реалізацією. Правда, для продукції з логотипом компанії передбачено обмеження в 1% виручки від реалізації за звітний період. Аналогічну можливість мають компанії на спрощеній системі оподаткування. Для них ці норми регулює стаття 346.16 НК РФ .

Ви запитаєте: "Як бути з фактом дарування сувенірів?" Відповідь очевидна: просто подарувати з посмішкою. Правда, перед цим необхідно оформити видаткові документи на передачу сувенірів працівникові організації, відповідальної за їх поширення, який потім повинен скласти звіт про їх роздачі. Важливо, щоб у такій накладній на зняття подарунків з обліку було зазначено тільки їх кількість і вартість. Вказувати адресата не потрібно. Тільки в цьому випадку буде очевидно, що сувеніри були передані невизначеному колу осіб і такі витрати є витратами на рекламу.

Альбоми для творчості і щоденники

Жінки -натури творчі, вони люблять усі, пов'язані з хобі та дозвіллям. Існує безліч друкованої продукції, яка спрямована на зняття стресу після роботи і задоволення тяги до прекрасного. Наприклад, альбоми для творчості, в яких можна розфарбовувати або вчитися малювати. Головний бухгалтер рахівників таким подарункам на 8 березня відвів в своєму рейтингу третє місце. Хоча це вже і не рекламна продукція, провести по бухгалтерії подаровані товари цілком можливо.

Для початку слід розуміти, що за нормами статті 223 Цивільного кодексу РФ передача працівникам товарів в якості подарунків є даруванням. При цьому право власності на все передане майно переходить до працівників. Включити вартість таких подарунків до витрат на зменшення прибутку вже не вийде, це визначено в пункті 16 статті 270 НК РФ . Крім того, на вартість подарунків повинен бути обчислений ПДВ, якщо організація є його платником, оскільки в статті 146 НК РФ сказано, що передача права власності на товари на безоплатній основі визнається реалізацією і обкладається ПДВ. Гарна новина полягає в тому, що якщо альбоми або книги були куплені з ПДВ, то при наявності відповідних документів його можна заявити до відрахування. При цьому, сума податку визначається виходячи з вартості подарунків (без ПДВ), яка буде вказана в первинних облікових документах на передачу подарунків співробітницям. (пункт 1 статті 105.3 НК РФ ).

Крім того, необхідно врахувати, що для самих співробітниць подарунки є доходом в натуральній формі і підлягають обкладенню ПДФО. правда, статтею 217 НК РФ передбачено звільнення від оподаткування подарунків на загальну суму в 4 тисячі рублів за звітний період. Тому, якщо в поточному звітному періоді ніяких інших подарунків ці працівники не отримували, альбоми вартістю менше 4 тисяч рублів прибутковим податком не обкладаються. Однак, існує певна складність з оподаткуванням їх вартості страховими внесками. За загальним правилом, страховими внесками на обов'язкове пенсійне страхування, на обов'язкове соціальне страхування на випадок тимчасової непрацездатності та у зв'язку з материнством, на обов'язкове медичне страхування обкладаються виплати та інші винагороди, що нараховуються платниками страхових внесків на користь фізичних осіб в рамках трудових відносин. Тому, якщо подарунки на 8 березня не передбачені трудовим або колективним договором, а їх вручення ніяк не пов'язане з виконанням трудових обов'язків, страхові внески можна не нараховувати.

У бухгалтерському обліку така операція здійснюється за критеріями, встановленими відповідними нормативними правовими актами з бухгалтерського обліку (ПБО). Важливо враховувати призначення активу, тобто подарунка (Лист Мінфіну Росії від 02.11.2011 N 07-02-10 / 98). Такі критерії, відповідно до норм Федерального закону від 06.12.2011 N 402-ФЗ "Про бухгалтерський облік" повинні бути встановлені облікової політикою організації.

2011 N 402-ФЗ Про бухгалтерський облік повинні бути встановлені облікової політикою організації

Сертифікати в магазин косметики

Почесне четверте місце в бухгалтерському рейтингу корпоративних подарунків для жінок займають подарункові сертифікати. Це може бути карта на покупку косметики, білизни, одягу, ювелірних прикрас і, навіть, продуктів. Купити такі сертифікати організація може оптом за договором з магазином. Фактично, вони в цьому випадку стають товаром, і наступають умови, аналогічні тим, про які вже було сказано раніше. Важливо, щоб вартість одного сертифіката не перевищувала 4 тисяч рублів, тоді не доведеться утримувати ПДФО.

За бухгалтерії операцію, наприклад, з придбання та видачі 10 подарункових сертифікатів номіналом по 2 тисячі рублів (без ПДВ) із застосуванням ПБО 18/02 можна провести наступним чином:

Витрати організації у вигляді вартості сертифікатів і ПДВ, нарахованого при безоплатну передачу, формують бухгалтерський прибуток (збиток) звітного періоду, проте, не підлягають врахуванню при визначенні податкової бази по податку на прибуток як звітного, так і наступних звітних періодів. Тому в бухобліку виникають постійні різниці (ПР) і відповідні їм постійні податкові зобов'язання (ПНО), які повинні бути відображені в момент їх виникнення. ПР в період придбання подарунків виникає в розмірі їх покупної вартості, яка віднесена на витрати, а в момент вручення подарунків - в розмірі нарахованого ПДВ.

Проведення бухгалтерського обліку

зміст операцій

Дебет

кредит

Сума, руб.

Первинний документ

При придбанні сертифікатів

Відображено витрати на придбання подарунків

(2000 x 10)

91-2

60

20 000

Відвантажувальні документи продавця

Відображено ПДВ, пред'явлений продавцем

(360 x 10)

19

60

3600

Рахунок-фактура

Прийнятий до відрахування ПДВ

68-ПДВ

19

3600

Рахунок-фактура

Здійснено оплату продавцю

60

51

23 600

Виписка банку по розрахунковому рахунку

Вартість подарунків відображена на позабалансовому рахунку

014

20 000

Бухгалтерська довідка

відображено ПНО

(20 000 x 20%)

99

68-пр

4000

Бухгалтерська довідка-розрахунок

На дату вручення сертифікатів

Вартість подарунків списана з позабалансового рахунку

014

20 000

Бухгалтерська довідка

Обчислений ПДВ з вартості подарунків

(20 000 x 18%)

91-2

68-ПДВ

3600

Рахунок-фактура

(Бухгалтерська довідка-розрахунок)

відображено ПНО

(3600 x 20%)

99

68-пр

720

Бухгалтерська довідка-розрахунок

Таким чином, сертифікати будуть подаровані співробітницям, а організація понесе витрати тільки на їх придбання, так як ПДВ, нарахований на операцію виявиться рівним податку, заявленого до відрахування.

Таким чином, сертифікати будуть подаровані співробітницям, а організація понесе витрати тільки на їх придбання, так як ПДВ, нарахований на операцію виявиться рівним податку, заявленого до відрахування

чоловічий стриптиз

Якщо колеги і керівництво хочуть, по-справжньому, здивувати своїх дам, вони можуть замовити для них на корпоратив в честь 8 березня чоловічий стриптиз. Цей незвичайний подарунок займає п'яту сходинку в рейтингу нашого бухгалтера Іван Івановича. Сам по собі такий подарунок дуже креативний і жінки, безсумнівно, будуть від нього в захваті. Але ось з обліку - це банальне запрошення на корпоратив творчого колективу, з усіма податковими та бухгалтерськими наслідками.

Насамперед, необхідно укласти договір на надання послуг з організації корпоративного заходу. У такому договорі, швидше за все буде вказана просто шоу-програма, без подробиць. Наприклад, вартість послуг стриптизерів склала 118 тисяч рублів (в тому числі ПДВ 18 тис. Руб.). Оплата послуг проведена після підписання сторонами акту приймання-здачі наданих послуг. Для самих працівників такий захід є повністю безкоштовним, хоча питання про обкладення ПДФО вартості послуг з організації корпоративного заходу, сплаченого роботодавцем, точаться суперечки. З одного боку, за нормами статті 210 НК РФ до оподатковуваних доходів фізосіб відносяться всі доходи платника податків отримані ним як у грошовій, так і в натуральній формах або право на розпорядження якими в нього виникло, а також доходи у вигляді матеріальної вигоди. З іншого боку, кожен з працівників адресно в цьому випадку нічого не отримав. Адже у організації, як правило, відсутня можливість персоніфікувати і оцінити економічну вигоду, отриману від стриптизу індивідуально, тому, зазвичай, мова про нарахування ПДФО не йде. Аналогічне правило застосовується до нарахування страхових внесків.

А ось сама організація повинна врахувати такий захід і по ПДВ і по податку на прибуток. Так, з ПДВ доведеться віднести на витрати тільки податок, отриманий від виконавця, адже в силу статті 146 НК РФ об'єктом оподаткування є тільки операції з реалізації товарів або послуг. Організація свята для своїх працівників такою реалізацією не є, але тільки за умови відсутності персоналізації учасників вечірки. Що стосується податку на прибуток, то витрати, пов'язані з оплатою послуг по організації корпоративного заходу для працівників, які не враховуються при визначенні податкової бази по податку на прибуток, на підставі пункту 29 статті 270 НК РФ . Це означає, що запросити стриптизерів для співробітниць керівництво компанії має право тільки за рахунок чистого прибутку.

У бухгалтерському обліку застосовуються норми Положення з бухгалтерського обліку "Облік розрахунків з податку на прибуток організацій" ПБУ 18/02, затвердженого наказом Мінфіну Росії від 19.11.2002 N 114н. Проведення наведені в таблиці:

зміст операцій

Дебет

кредит

Сума, руб.

Первинний документ

Відображено витрати, пов'язані з організацією корпоративного заходу

91-2

60

118 000

Акт приймання-здачі наданих послуг

відображено ПНО

(118 000 x 20%)

99

68

23 600

Бухгалтерська довідка-розрахунок

Здійснено оплату послуг

60

51

118 000

Виписка банку по розрахунковому рахунку

Тренінг на виживання

А чому б не відзначити 8 березня на природі, з користю для колективного духу? Така ідея потрапила на шосте місце рейтингу Счетоводова. Тренінги давно стали невід'ємною частиною трудових відносин великих російських компаній, вони підвищують рівень професіоналізму співробітників і вчать працювати в команді. Такий подарунок не тільки дозволить весело провести час, а й спрацює на користь самій організації. Тому, в порівнянні з іншими ідеями поздоровлень, він має певний ККД.

Однак, нас цікавить, як оформити цей захід в обліку. Для початку, потрібно згадати про те, що за нормами статті 196 Трудового кодексу РФ роботодавець має право самостійно визначати необхідність професійної підготовки і перепідготовки кадрів для власних потреб. Тому, організація тренінгу може бути оформлена як підвищення кваліфікації працівників. Головне, щоб така можливість була передбачена в колективному договорі чи інших угодах з працівниками. Тоді, керівник може призначити своїм наказом дату заходу і зробити його за рахунок коштів організації. Але від ПДФО за статті 217 НК РФ звільняються тільки ті доходи працівників у вигляді вартості їх навчання або перепідготовки, які були отримані в результаті участі в семінарах і тренінгах, що проводяться за програмою додаткової професійної освіти (підвищення кваліфікації) організаціями, що мають ліцензію на освітню діяльність. Якщо такої ліцензії немає, то у працівників виникає оподатковуваного ПДФО доходу, який має врахувати організація-роботодавець як податковий агент. А ось страхові внески в цьому випадку нараховувати не потрібно.

На жаль, якщо у організатора тренінгу немає ліцензії, то віднести вартість заходу на зменшення оподатковуваного прибутку в організації не вийде, оскільки такі витрати не будуть відповідати вимогам пункту 3 статті 264 НК РФ . Якщо ліцензія є, а також в наявності є наступні документи:

  • договір з освітньою організацією,
  • наказ керівника про скерування працівників на навчання,
  • навчальна програма освітньої установи із зазначенням кількості годин відвідувань,
  • сертифікат або інший документ, що підтверджує, що працівники пройшли навчання,
  • акт про надання послуг,

то можна віднести вартість тренінгу на витрати. Отриманий від постачальника ПДВ в цій ситуації можна віднести на відшкодування.

Отриманий від постачальника ПДВ в цій ситуації можна віднести на відшкодування

Додатковий вихідний 7 березня

Відпочивати завжди приємно. Тому додатковий вихідний в якості весняного подарунка буде сприйнятий на "ура" не тільки прекрасною половиною трудового колективу, а й його чоловічою частиною. А ось головний бухгалтер рахівників відвів такому подарунку заключне місце свого рейтингу. Чому? - запитаєте ви. Та тому, що коли вся організація відпочиває, вона не заробляє гроші, а це саме по собі не порадує ніякого бухгалтера. Крім того, за такий додатковий вихідний працівникам доведеться ще й заплатити.

Например, директор организации своим наказом оголосів передсвятковій день 7 березня віхіднім. Трудовий кодекс РФ таких СИТУАЦІЙ НЕ предполагает, тому і порядок їх оплати законодавчо не встановлено. Однако, має заплатити все ж нужно, а єдине роз'яснення з цього приводу дав Роструд в своєму лісті від 19.12.2007 N 5202-6-0. Чиновники вважають, що сплатити додатковий вихідний день співробітникам роботодавець повинен в розмірі їх середнього заробітку. Значить, залишається тільки визначити такий заробіток для кожного працівника, який буде відпочивати. До речі, влаштувати такий вихідний можна виключно для прекрасних дам, а чоловіки будуть працювати в звичайному режимі. Ніякої складності в обчисленні податків і проведенні з бухобліку операції з заробітною платою викликати не повинні, оскільки є найбільш і звичайними і ніяких особливостей в цьому разі немає.

Ось такий рейтинг корпоративних подарунків на 8 березня вийшов у головного бухгалтера Счетоводова. Кожен головбух може скласти для себе власний рейтинг і рекомендувати ідеї вітань своєму керівництву. Ми, в свою чергу, сподіваємося, що нам вдалося хоч трохи допомогти в цій непростій задачі, і ще раз від щирого серця вітаємо милих і коханих жінок з наступаючим святом! Щастя, здоров'я і весни в душі всім вам!

А якщо ви керівник організації і вам потрібно привітати своїх прекрасних колег?
А потім врахувати всі витрати по бухгалтерії і не нажити неприємностей з контролюючими органами?
А як організувати жіноче свято на роботі і привітати милих дам від усього колективу?
Які варіанти незвичайних подарунків можна вибрати, а головне, як оформити це все в бухобліку, щоб потім не платити величезні штрафи після перевірки ФНС?
Ви запитаєте: "Як бути з фактом дарування сувенірів?
Чому?

Новости