Бухгалтерський облік: цілі та завдання, організація обліку на підприємстві, розділи обліку, бухгалтерська звітність

  1. Цілі і завдання бухгалтерського обліку
  2. Розділи бухгалтерського обліку

Визначення бухгалтерського обліку дано Федеральним законом "Про бухгалтерський облік", відповідно до якого він представляє собою впорядковану систему збору, реєстрації та узагальнення інформації в грошовому вираженні про майно, зобов'язання організацій і їхньому русі шляхом суцільного, безперервного і документального обліку всіх господарських операцій. Таким чином, бухгалтерський облік, надаючи підрозділам підприємства впорядковані і отклассіфіціровать дані, є одним з найважливіших бізнес-процесів кожного підприємства і від ефективності роботи цього процесу безпосередньо залежить успіх діяльності підприємства в цілому. Але організація і постановка обліку як повноправного процесу в житті підприємства потрібно досконального знання як нормативно-законодавчої бази, так і завдань які можна вирішити при правильній постановці облікових процесів. Визначення бухгалтерського обліку дано Федеральним законом Про бухгалтерський облік, відповідно до якого він представляє собою впорядковану систему збору, реєстрації та узагальнення інформації в грошовому вираженні про майно, зобов'язання організацій і їхньому русі шляхом суцільного, безперервного і документального обліку всіх господарських операцій

Цілі і завдання бухгалтерського обліку

Формальний перелік основних завдань бухгалтерського обліку встановлює Федеральний закон "Про бухгалтерський облік" , Відповідно до положень якого основними завданнями є:

  • формування повної і достовірної інформації про діяльність організації та її майновий стан;
  • забезпечення інформацією, необхідної внутрішнім і зовнішнім користувачам бухгалтерської звітності;
  • запобігання негативних результатів господарської діяльності організації і виявлення резервів забезпечення її фінансової стійкості.

Насправді наведений список носить загальний характер, і по суті перелічені пункти визначають не завдання, а цілі, які необхідно досягти при постановці і ведення обліку. Список завдань, які необхідно вирішити, набагато ширше, починаючи від постановки фінансового документообігу, закінчуючи функціями аналізу результатів діяльності та податковим плануванням.

Список завдань, які необхідно вирішити, набагато ширше, починаючи від постановки фінансового документообігу, закінчуючи функціями аналізу результатів діяльності та податковим плануванням

Розділи бухгалтерського обліку

Для зручності роботи з довідником всі матеріали, представлені на сторінках, логічно згруповані за розділами бухгалтерського обліку, кожен з яких містить основні нормативні документи, методичні рекомендації, роз'яснення, схеми кореспонденції рахунків і типові проводки, а також бланки форм первинних документів.

Облік основних засобів

- в розділі представлена ​​інформація про вимоги, що пред'являються до організації процесу обліку основних засобів, наведено бухгалтерські проводки і форми первинних документів. Облік нематеріальних активів - даний розділ довідника розкриває порядок відображення в обліку операцій надходження НМА, правилам формування первісної вартості та подальшої переоцінки даного виду необоротних активів підприємства. Облік касових операцій - даний розділ довідника містить положення, які регламентують прийом, видачу готівки, ведення касової книги, оформлення касових документів. Наведено схеми бухгалтерських проводок і форми первинних документів. Облік грошових коштів в розділі розглянуті правила безготівкових розрахунків в РФ, визначено порядок оформлення розрахункових документів. Наведено схеми бухгалтерських проводок. Доступні до завантаження форми розрахункових документів. Інвентаризація майна і зобов'язань - розділ містить відповіді на питання, як провести інвентаризацію в організаціях РФ. Розглянуто особливості проведення інвентаризації основних засобів, товарно-матеріальних цінностей та іншого майна і фінансових зобов'язань. У розділі міститися бланки форм документів, що формуються при проведенні інвентаризації (акти, описи, порівняльні відомості). облік матеріалів в розділі наводиться порядок оформлення і обліку операцій надходження, відпуску на виробництво та іншого вибуття матеріалів. Наведено схеми бухгалтерських проводок і форми документів. облік товарів - в розділі наведені правила оформлення і обліку операцій надходження і реалізації товарів за договорами поставки, комісії, міни. Наведено схеми бухгалтерських проводок і зразки форм первинних документів. облік тари - в розділі довідника представлені методичні вказівки, що визначають порядок документального оформлення операцій по руху тари, правила обліку тари у постачальника і покупця продукції. Облік готової продукції - даний розділ довідника містить методичні вказівки з обліку випуску і реалізації готової продукції. Наведено схеми бухгалтерських проводок, що відображають різні методики розрахунку собівартості. Облік витрат на виробництво - в розділі наведені основні методики калькуляції собівартості продукції, що випускається, робіт, послуг. Розглянуто порядок бухгалтерського обліку витрат на виробництво і реалізацію продукції (робіт, послуг). Визначено правила класифікації виробничих витрат (правила формування статей і елементів витрат).

Новости