Бункерні ваги на елеваторі

Ігор Швагер

16 квітня 2013, 11:48

Бункерні ваги на елеваторі
Джерело фото: export LAT

Незважаючи на те, що бункерні ваги і не найпоширеніший атрибут сучасного елеватора, але згадати про них необхідно, хоча б з технічного поваги. Адже цей різновид ваг виконує свою функцію, функцію зважування при облікових або технологічних операціях, тоді коли, іншими типами ваг користуватися затратно, а іноді і просто не можливо.

Наприклад, на елеваторі організовано виробництво борошна і необхідно регулярно відпускати зерно з силосу на млин, контролюючи кількість. Можна вантажити зерно в автомобіль, зважувати його і знову запускати в технологію, але це трудомісткий і довгий шлях. Або йде відвантаження зерна з зерносховища на судно, де вага контролюється по опадам судна - методом драфт сюрвея, а ось фізично судно не зважиш навіть за допомогою фокусів. У таких випадках виникає необхідність зважування в потоці, не зупиняючи відвантаження і бажано швидше б, і точніше. Тут і приходять на допомогу бункерні ваги. Колись вони були лише механічними, а тепер механіка здає свої позиції тензометрії.

Тензометра називається спосіб, що дозволяє вимірювати напружено-деформовані стани конструкцій. Він грунтується на визначенні деформацій і напружень в зовнішніх шарах деталей. Виміри проводяться за допомогою тензодатчиків з подальшою реєстрацією отриманих результатів за допомогою спеціальної апаратури. Тензодатчики є резистори, опір яких при деформації змінюється. Схема роботи даних пристроїв базується на цьому принципі. Так один кінець датчика кріпиться на поверхні, умовно званої X, а другий кінець закріплюється на поверхні Y, при зміні відстані між цими поверхнями буде відповідно змінюватися і довжина тензодатчика. Разом з його довжиною змінюється і показник опору, причому відбувається це пропорційно перетворенню напруги між двома точками. У підсумку на екрані аналізує пристрої відображається вага.

Сама назва бункерних ваг натякає, що основною частиною їх конструкції є бункер або яка-небудь інша ємність, заповнена зважувати продуктом. Бункер або ємність, в залежності від його форми, встановлюють на три або чотири опори. У кожну опору вбудовується тензодатчик. Сигнали від датчиків об'єднуються в сполучної підсумовує коробці, з якої сумарний сигнал по кабелю надходить на вхід ваговимірювального приладу (вагового індикатора). При зважуванні ємностей і бункерів застосовуються як вагові індикатори для статичного зважування, так і прилади призначені для застосування в дозаторах. При використанні дозуючого приладу можна здійснювати завантаження і вивантаження в автоматичному режимі, задаючи необхідне значення ваги з клавіатури приладу або з комп'ютера під керуванням спеціальної програми. При цьому дозуючий прилад безперервно вимірює значення ваги і видає керуючі сигнали на виконавчі механізми за заданою програмою, тобто бункерні ваги є дозатором дискретної дії.

Фото: Віталій Рибеда Фото: Віталій Рибеда.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook , Каналі в Telegram , Завантажуйте додаток в AppStore , Підписуйтесь на нас в Instagram або на нашу розсилку .

Новости