Бушлат: стиль і комфорт

  1. походження бушлатів
  2. Характерні особливості конструкції бушлата
  3. Матеріал і колір бушлата
  4. З чим носять бушлат

Бушлат - абсолютно особливий тип верхнього одягу, зі своїми універсальними характеристиками і багаторічною історією. Бушлатом називають вкорочене недороге пальто , Яке можна надіти і в ранню осінню сльоту, і в м'яку зимову пору, і в холодні весняні дні. Бушлат носять переважно чоловіки, однак і в якості жіночого одягу бушлат, котрий зазнав деяких змін, також вельми популярний. Бушлат - абсолютно особливий тип верхнього одягу, зі своїми універсальними характеристиками і багаторічною історією

Теплий і практичний бушлат ідеально підходить для прохолодних сезонів

походження бушлатів

Бушлат прийшов до нас в якості військово-морської екіпіровки. Це слово спочатку вимовлялося як «буршлат», що означає буквально «захисник грудей», пізніше його перейменували в «брушлат», і лише після взяття Зимового він став більш зручним для російської вимови «бушлатом». Створювався цей предмет гардероба для максимального комфорту військовослужбовців і моряків і для захисту їх від несприятливих кліматичних умов. Треба визнати, зі своїм завданням бушлат впорався блискуче.

Треба визнати, зі своїм завданням бушлат впорався блискуче

Бушлат - частина екіпіровки військово-морських сил

Кожна деталь бушлата говорить про свою мілітаристської родоводу: зображення якоря на ґудзиках - пряме посилання на офіційний герб адміралів Великобританії, двобортні - два борти одного корабля, широкий відкладний воріт, нагадує комір матроській сорочки.

Першими використовувати бушлат масово як уніформи стали англійці приблизно в середині 19 століття, хоча згадка про цю недорогий чоловічий куртці на Урсова підкладці в робочому середовищі зустрічалося ще сто років тому. Незабаром новим обмундируванням змогли похвалитися і військово-морські сили Сполучених Штатів, які оцінили по достоїнству кращі якості бушлата.

Незабаром новим обмундируванням змогли похвалитися і військово-морські сили Сполучених Штатів, які оцінили по достоїнству кращі якості бушлата

Широкий комір з лацканами захищає від вітру обличчя і шию

Характерні особливості конструкції бушлата

Військові бушлати були досить об'ємні за розміром на відміну від тих, які використовуються нині «в мирних цілях». Вузька талія візуально покращує чоловічу фігуру і надає їй якусь спортивність.

Оригінальний бушлат двобортний: це давало можливість застібати полички справа наліво або зліва направо, рятуючись таким чином від ураганних поривів. Зараз наявна двобортні носить, частіше за все, декоративний характер.

Брутальність бушлата підкреслює витонченість білої сорочки з краваткою

Широкий відкладний комір з масивними лацканами також має історичне коріння. Піднявши його вгору, моряки мали можливість захистити від негоди обличчя, вуха і шию. Вільний крій бушлата не обмежує руху, а потаємна тасьма в області талії добре захищає від пронизливого вітру.

Особливі гудзики з тисненням у вигляді якоря, як правило, металеві або дерев'яні. Форма гудзиків обов'язково плоска, що виключає мимовільні зачіпки за корабельні снасті. Спочатку бушлат мав виключно чотири пари застібок, сьогоднішні моделі можуть мати їх всього три або навіть дві.

Спочатку бушлат мав виключно чотири пари застібок, сьогоднішні моделі можуть мати їх всього три або навіть дві

Бушлат відмінно ладить із стилем кежуал

У бушлатів дві пари кишень: вшиті всередину у верхній частині з вельветової підкладкою і накладні з клапанами в нижній. Нагрудні кишені давали можливість швидко зігріти закляклі від холоду руки. У сучасній інтерпретації бушлат часто обмежується однією нижньої парою кишень, накладних або прорізних.

Матеріал і колір бушлата

Класичний бушлат має синій колір і складається, як правило, на 75-80% з щільної тканини Мелтон. Дрібноволокнистою за своєю структурою тканину зроблена з вовняної або бавовняної пряжі високої якості, з міцним переплетенням. Це м'яке і гладке полотно, що нагадує сукно або фланель з чудовими теплопровідних і вологовідштовхувальними характеристиками. Мелтон не скачується, не мнеться, володіє шумопоглинаючими властивостями і майже стовідсотковою світлонепроникність. Це ідеальний матеріал для верхнього одягу в цілому і для бушлата зокрема.

Це ідеальний матеріал для верхнього одягу в цілому і для бушлата зокрема

Жінки теж не проти надіти стильний і модний бушлат

Сучасні бушлати легші. Їх шиють з вовняних тканин з додаванням штучних волокон, що поліпшують експлуатаційні характеристики готового виробу, з драпу, сукна або твіду.

Модельєри всіх країн внесли свою лепту в поліпшення бушлата. Тепер він має більш широку колірну палітру і, крім темно-синього, може бути чорним, сірим, коричневим, гірчичним, пісочним тощо. Бушлати від кутюр рясніють соковитою і яскравою палітрою - тут колір томатів і червоної риби, м'ятний, індиго, ліловий, лимонний, бірюза і терракот. Нерідко на модних показах можна зустріти картаті і смугасті бушлати, бушлати в «ялинку» або в «гусячу лапку» і навіть екстравагантні «квіткові» бушлати.

Нерідко на модних показах можна зустріти картаті і смугасті бушлати, бушлати в «ялинку» або в «гусячу лапку» і навіть екстравагантні «квіткові» бушлати

Оригінальний бушлат темно-синього кольору

З чим носять бушлат

Комфорт, свобода і невимушеність - ось головні переваги бушлата наших днів. Шанувальники цінують бушлат за його зручність і функціональність, адже він, на щастя багатьох, сумісний як з діловим стилем, так і зі стилем кежуал і кежуал-смарт. Класичний, злегка приталений бушлат завдовжки трохи вище коліна з діловим чоловічим костюмом , З брюками зі стрілками і начищеними до блиску броги виглядає цілком вишукано і елегантно. Саме в поєднанні антагоністичних якостей - брутальності бушлата і витонченості суворого костюма з краваткою, - і розкривається справжній денді.

Саме в поєднанні антагоністичних якостей - брутальності бушлата і витонченості суворого костюма з краваткою, - і розкривається справжній денді

Під бушлат можна надіти взуття, яка подобається

Не менш гармонійний образ в бушлаті нарозхрист, джинсах, світшоти і демократичних редвінгах, Дезерт і Тімберленд.

Справжній бушлат дуже теплий, що істотно підсилює його практичність: навесні його можна носити поверх сорочки, восени - на тонкий пуловер, а взимку під нього надіти товстий светр з коміром під горло грубої в'язки. Незважаючи на всі труднощі, бушлат значно полегшує життя, скорочуючи час на роздуми, в чому піти і що вдягнути.

Незважаючи на всі труднощі, бушлат значно полегшує життя, скорочуючи час на роздуми, в чому піти і що вдягнути

Бушлат хороший і в класичному, і в багатошаровому стилі

По-своєму інтерпретували законодавці мод і крій бушлата. Періодично він робиться то довше, то коротше, то позбавляється рукавів, то «обростає» хутром. Колекції бушлатів кольору хакі в стилі мілітарі мають чітку концепцію, відповідно до якої верхній одяг має яскраво виражене схожість з військовими мундирами і кітелями. Носити їх рекомендується з брюками чінос і кедами.

***

Шоу-рум «Твій Костюм» пропонує багатий вибір класичних бушлатів, які чудово підійдуть для офісного або вільного стилю. Професійні консультанти нададуть інформацію про переваги тієї чи іншої моделі і допоможуть визначитися з вибором розміру і кольору.

Новости