Чайка в овечій шкурі

Путін вказав Генпрокуратурі перекувати мечі на орала. Підприємці скоро оцінять, як це у них вийде

Генпрокуратура оголосила в п'ятницю про створення «спеціального управління з нагляду за дотриманням прав підприємців» Генпрокуратура оголосила в п'ятницю про створення «спеціального управління з нагляду за дотриманням прав підприємців». Пікантність історії додає той факт, що напередодні на зустрічі Путіна з РСПП досвідчений Олександр Шохін сам нагадав йому про одну старої ідеї заснувати пост уповноваженого з прав підприємців в РФ. Ах, як необережно!

Відразу пригадується з казки: вовк накинув овечу шкуру і стукає до тремтячим від страху підприємцям: «Козлятушкі, хлопці! ..» Ви ж просили про захист? А ось і я! (А можна і так: «Йдете до мене, бандерлоги! ..») Тут перевзування в повітрі, принадність що за екзерсис.

Раніше, в день інавгурації, в указі, присвяченому довгострокової економічної політики, Путін зажадав «виключення можливості вирішення господарського спору за допомогою кримінального переслідування». Перекладаючи з сухого мови указу на загальнодоступний - мова про замовні справи, за допомогою яких у бізнесменів найчастіше віднімаються власність, а також свобода і бажання щось робити далі. Хто ж і за допомогою яких інструментів їх забирає? Що про це думає РСПП?

А з правової точки зору: для чого б це? Якщо Генпрокуратура усвідомила, що суду в країні більше не існує, то - браво! А якщо ні, то, крім суду, нічого для захисту прав підприємців (і не тільки) більше і не потрібно. Виправдав же суд «подільників Чичваркіна», захистив його права. Правда, то був суд присяжних, який прокуратура більше всіх і ненавидить. А буває без присяжних, тому Чичваркін розсудливо сидить в Лондоні (це до питання про обіцянки поліпшити інвестиційний клімат за допомогою Генпрокуратури, а також МВС і ФСБ).

Існує (знову ж з правової точки зору) і більш короткий шлях для того, щоб захистити права підприємців. Наприклад, зрозумівши, що справа є замовною (для цього досвідченому прокурору досить прочитати обвинувальний висновок, який йому надіслав слідчий), він може відмовитися його підтримувати в суді або, якщо вже в справі все так хитро, прямо в суді від звинувачення і відмовитися. Два десятка таких прецедентів - і всі підприємці країни зітхнуть набагато спокійніше, може бути, не один тільки Чичваркін назад потягнеться: клімат!

Так що потреби плодити нових прокурорів або уповноважених, сиріч тих же чиновників? Дешевше, та й безпечніше розширити компетенцію суду присяжних (за бажанням обвинувачених) на всі справи по так званим економічним статтями КК. Припустимо, навіть у вигляді експерименту, щоб суд взагалі якось заробив.

Втім, і з цієї спроби влади створити черговий симулякр треба отримувати користь. Я попрошу заступника генпрокурора Олександра Буксман, який очолить відтепер захист підприємців, ознайомитися зі справою, про яку я написав в «Новій» в січні, але ніякої реакції на нього так і не послідувало. Я стверджував (звичайно, не без доказів), що в Іркутську, де починав свою прокурорську кар'єру сам Юрій Чайка, в далекому 2002 році прокуратурою було приховано (під виглядом самогубства) вбивство директора Верхньо-Ленського річкового пароплавства Миколи смаленим ( см. «Нову» №07 25 січня 2012 ). Незадовго до своєї дуже незвичайної смерті Пален намагався перешкодити рейдерському захопленню пароплавства структурами Артема Чайки. Справа давня, але захистити добре ім'я підприємця смаленим від наклепу - свята справа, та й другий персонаж в цій історії теж, як не крути, підприємець.

Так ми чекаємо відповіді від нового управління Генпрокуратури. А якщо все ж не дочекаємося, то, напевно, в обидва до СПЕЦУПРАВЛІННЯ слід призначити Рашида Нургалієва (опер) уповноваженим з прав підприємців всієї Русі.

» Ви ж просили про захист?
Хто ж і за допомогою яких інструментів їх забирає?
Що про це думає РСПП?
А з правової точки зору: для чого б це?
Так що потреби плодити нових прокурорів або уповноважених, сиріч тих же чиновників?

Новости