«Частка сірого торгівлі в Україні загрожує безпеці країни», - Сергій Гаврик, «Дорчестер Рітейл Груп»

Фото: Дорчестер Рітейл Груп

Сергій Гаврик - старожил українського рітейлу. У 1999 році він відкривав перший "Спортмастер" в Україні, потім працював директором компанії "Дика орхідея", Bosco. Зараз у нього власний ритейл-бізнес. Компанія «Дорчестер Рітейл Груп» розвиває в Україні мережу нижньої білизни голландського бренду Hunkemoller. В інтерв'ю Сергій Гаврик розповів, що:

  • за 20 років український ритейл переживав злети і падіння, підйоми і кризи. Ті, хто переживуть остання криза, стануть сильними;
  • розвиток українського рітейлу стримує низька купівельна спроможність, культура споживання і висока частка «сірої» торгівлі;
  • ритейл і раніше відчуває гострий дефіцит качественнний торгових площ, особливо в регіонах;
  • «Дорчестер Рітейл Груп» планує інвестувати в експансію на український ринок близько EUR5 млн, відкривши 10 магазинів Hunkemoller і 30 магазинів косметики ЗINA

- Сергій, як давно ви в бізнесі?

- Свій бізнес я почав пізно. У житті завжди настає момент, коли ти повинен взяти на себе ініціативу і спробувати щось нове. Коли працюєш у великих компаніях, навіть на позиції топ-менеджерів, ти ведеш, але ти ж і ведений. Коли починаєш власний бізнес, все залежить від тебе самого, це велика відповідальність.

За плечима у мене робота в таких ритейл-компаніях, як «Спортмастер», «Дика орхідея», Bosco. Всі вони відрізнялися управлінською моделлю, викликом і розвивалися в абсолютно різних напрямах. Ми з партнерами обговорювали ідею власного бізнесу протягом останніх трьох років, а реалізували її тільки в 2015 році, коли мені було 42 роки. Всьому свій час. Компанія «Дорчестер Рітейл Груп» існує на ринку з вересня 2015 року

- Ви відкривали «Спортмастер» в Україні, а потім працювали в компанії «Дика орхідея», яка розвивала мережі нижньої білизни. Зараз цього ритейлера немає в Україні. Чому?

- Я до сих пір вважаю, що на планеті Земля є бренд Victoria Secret, а є «Дика орхідея». Відмінною особливістю компанії була і є вертикальна інтеграція від виробництва до збуту, різні цінові сегменти мереж: в «Дикій орхідеї» вартість комплекту складала від EUR500, а в «Дефіле» середня ціна - EUR20. На піку у компанії було більше 300 торгових точок, з них в Україні - 45. Як генеральний директор в Україні, я отримав масу досвіду і задоволення від роботи з побудови мережі, запуску швейної фабрики в Лубнах. Крім України, Росії «Дика орхідея» відкрила магазини в Китаї, Італії, Великобританії. Криза 2008 року завдав сильного удару по компанії. Частка нашого кредитного портфеля в обороті збільшилася з 20-25% до рівня, що перевищує 50%. Ми боролися, чесно виплачували кредити, і в підсумку знекровили компанію. Компанія змушена була закрити ритейл в Україні, але виробництво в Лубнах і сьогодні працює на повну потужність.

- Ви в рітейл-бізнесі майже 20 років. Як розвивався цей ринок все ці роки?

- Розвиток українського рітейлу і всього бізнесу я б розділив на 5 етапів, при цьому порівнявши кожен з них з напрямком в образотворчому мистецтві.

1998-2004 роки я б назвав етапом Відродження. У 1999 році магазин «Спортмастер» на Печерську в Києві продавав за 2 дні повну фуру тренажерів. Був попит, а пропозиції ще недостатньо. В кінці цього етапу, в 2004 році, Україна як держава вийшла на зростання ВВП 10% і відновила значну частину державної інфраструктури. Населення України на початку 1998 року становило 52 млн осіб.

2004-2008 - етап Романтизму. На ринок України вийшло багато західних компаній, банків, страхових компаній. З'явилися дешеві гроші, в ритейлі йшла «гонка озброєнь», все будували мегаплани з розвитку, орендні ставки росли не по днях, а по годинах, в деякі ТРЦ доводилося давати хабарі, так звані вхідні, від тримісячних орендних плат. Закінчився етап кризою 2008 року.

2008-2014 - етап примітивізму. Для цього періоду характерні інфляція, знецінення національної валюти, крах багатьох компаній, згортання розвитку і відхід з ринку багатьох західних компаній. При цьому були яскраві спалахи у вигляді Євро-2012, коли зростання ВВП склало 4%. Етап закінчився кризою комунікації влади і більшої частини суспільства, наслідком якого стали події на Майдані і наступні випробування для нашої країни.

2014-2019 - етап реалізму. Прибуток стала основою бізнесу, готовність продати бізнес в будь-який момент стимулює підприємців бути ефективними і швидкими. Ми спостерігаємо невелике, але відродження довіри до України з боку західних партнерів і вихід на ринок знакових світових гравців в різних сферах діяльності. Населення України в 2017 році становить 42 млн чоловік. Наші втрати за 20 років - це 10 млн осіб, а це все клієнти ритейл-бізнесу. З 2019 року, думаю, настане етап академізму. Український ритейл пройде шлях становлення, виживе і стане сильнішою.

- Чому вирішили назвати компанію «Дорчестер Рітейл Груп»?

- Ідея народилася обопільно з моїм давнім партнером. Дорчестер - це місто у Великобританії, де свою старість проводять багаті і титуловані англійці. Герб міста - дуб - ми зробили нашої емблемою. Місто було засноване римлянами в 70 році н.е. і був одним з перших, де існував ритейл. Тобто, по суті, це перший торговий місто сучасної Англії.

- Ви вирішили створити свій бізнес на дуже конкурентному ринку - нижньої білизни. Звідки була впевненість в успіху бренду і бізнесу?

- Рішення почати новий проект в Україні не пов'язане тільки з брендом Hunkemoller. Разом з партнером ми плануємо розвивати бізнес не тільки в Україні, але і в Білорусі, країнах Прибалтики, Польщі. Відкриття магазинів в Україні - це тільки перший крок. Для «Дорчестер Рітейл Груп» ми вибрали 3 основних напрямки: дитячий одяг, жіночі товари в категоріях нижню білизну, косметика, аксесуари та товари для дому. Першопрохідцем став голландський бренд нижньої білизни Hunkemoller зі 130-річною історією. Ми почали свій розвиток всього півтора роки тому і відкрили 5 магазинів. Дійсно, ринок в Україні в цьому сегменті конкурентний, я б сказав, засмічений. Тільки в цивілізованому полі працює близько 40 операторів. Перед відкриттям магазинів Hunkemoller в Україні ми майже рік спостерігали, дивилися, аналізували слабкі і сильні сторони бренду. Цей бренд в країнах північної Європи має близько 900 магазинів. Серед прямих конкурентів ми пропонуємо нашим гостям якісний товар за правдивою ціною з величезним асортиментом та розмірної сіткою. Станом на 1 липня 2017 року повноцінно один рік відпрацювали всі магазини, і ми «в плюсі» за всіма з них.

Станом на 1 липня 2017 року повноцінно один рік відпрацювали всі магазини, і ми «в плюсі» за всіма з них

- Якщо на ринку багато гравців, чи очікуєте ви консолідації та укрупнення?

- На ринку нижньої білизни в Україні не передбачається появи явного лідера, який зміг би взяти частку ринку 20-25%. Такого не буде в осяжному майбутньому, буде йти конкурентна війна за участю сильних міжнародних брендів і локальних операторів. У Нідерландах рівень впізнаваності бренду Hunkemoller становить 98%. Тільки в Амстердамі працює більше 30 магазинів. Наш бренд придушив конкурентів на ринку. А якщо ми подивимося на ринок Італії, там беззаперечний лідер Intimissimi, в Іспанії це Oysho. В ході цієї конкурентної боротьби можливі злиття і поглинання - це дуже правильна тактика, також великі оператори можуть поглинати компанії з нашого сегмента для розширення свого портфеля брендів.

- Які чинники, на вашу думку, стримують розвиток ринку рітейлу в Україні, крім низької купівельної спроможності?

- Культура споживання нашого народу. Половина країни досі купує одяг, нижню білизну на ринках і в переходах. Люди все ще ставляться з упередженням до якісних торгових центрів, мовляв, там дорого. Хоча був етап в період до 2008 року, коли цивілізований ритейл зміг перетягнути на себе частку 60-65% від загальної місткості продажів. Але криза 2008 року знову скоротив частку організованого рітейлу, і зараз на нього припадає менше 50%.

Частка сірої торгівлі в Україні загрожує безпеці країни. Сьогодні більше половини ввезених в Україну товарів мають різного рівня оптимізацію. Товар продається в роздріб, підприємець економить на сплаті мита, ПДВ, фондовій оплаті праці. Очевидно, що підприємство, яке працює в правовому полі, не конкурент таким підприємцям. Держава повинна змінити підхід до цього, взяти за мету поступово скорочувати частку «тіньового ринку».

Також у нас є гостра необхідність в розвитку економіки регіонів і, відповідно, розвитку рітейлу в Одесі, Харкові, Дніпрі та інших наших прекрасних містах. Життя не може бути тільки в Києві.

- Як, на вашу думку, будуть розвиватися об'єкти комерційної нерухомості в зв'язку з високою вартістю капіталу і під впливом онлайн-торгівлі?

- У нас існує дефіцит якісних торгових площ. Це відразу видно за нульовою вакантності в таких ТРЦ, як Sky Mall і Ocean Plaza в Києві, і в регіональних ТРЦ «Форум Львів», «Караван Харків». У зв'язку з цим інвестори будуть шукати можливості і дешевші, довгі гроші для реалізації нових об'єктів. Сьогодні у Вільнюсі при населенні 500 000 чоловік є 6 якісних торгових центрів. У Києві при населенні близько 4 млн осіб у нас немає і 10 ТРЦ, що відповідають сучасним вимогам. На мій погляд, спочатку буде йти насичення ринку об'єктами, а після почнеться їх сегментація. Онлайн-торгівля зростає в Україні і в усьому світі. Вона зможе з часом забрати у ТРЦ до 30% клієнтів. Все одно люди будуть ходити в торгові центри, просто управлінці торгових центрів повинні будуть прийняти мудрі рішення, що дозволяють всім веслярам в човні бути партнерами.

- Як відобразиться на українському ринку вихід міжнародних рітейлерів?

- Це дуже добре, коли на ринок приходять професіонали, міжнародні гравці. Наш ринок відкритий, тому конкуренції не уникнути. У сегменті одягу будуть непрості часи у всіх учасників українського рітейлу. Такі монстри, як Inditex, H & M, будуть брати своє і швидко.

Ті компанії, які зможуть побудувати вертикаль від виробництва до збуту, матимуть конкурентні переваги. Це стосується і текстилю, і агропродукції, і інших сегментів.

- Розкажіть про ваші плани з розвитку. Скільки плануєте відкрити магазинів і інвестувати в них?

- По Hunkemoller до п'яти чинним плануємо за 3-4 роки відкриття ще 10 (Київ, Одеса, Харків, Дніпро, Вінниця, Полтава). У 2017 році ми представимо новий формат магазинів косметики 3INA. Зараз як раз отримуємо необхідні дозвільні документи. Ми плануємо відкрити 30 магазинів і стільки ж корнерів. Також ми плануємо вивести нові бренди аксесуарів, дитячих товарів, товарів для будинку. Обсяг інвестицій в одну роздрібну точку в середньому становить EUR 100 000.

- Що б ви порадили бізнесменам, які йдуть в рітейл?

- Я б рекомендував оцінювати свої можливості, зважувати всі «за і проти», бути готовими до відповідальності, бути гнучкими, відповідати за самого себе і не чекати допомоги від інших.

Молодим людям необхідно розвиватися, читати, спілкуватися, тому що комунікація з цікавими людьми розвиває. І не забувати правило «5 пе»: пам'ятати, що продукт, прайс, персонал, місце і просування компанії - запорука її успішного існування на ринку.

Автор: Юлія Белінська

Читайте свіжі новини і аналітику про ритейлі та інтернет-торгівлі в Україні на нашій сторінці в Facebook , На нашому каналі в Telegram , А також підписуйтесь на нашу щотижневу e-mail розсилку.

Чому?
Як розвивався цей ринок все ці роки?
Чому вирішили назвати компанію «Дорчестер Рітейл Груп»?
Звідки була впевненість в успіху бренду і бізнесу?
Якщо на ринку багато гравців, чи очікуєте ви консолідації та укрупнення?
Які чинники, на вашу думку, стримують розвиток ринку рітейлу в Україні, крім низької купівельної спроможності?
Як, на вашу думку, будуть розвиватися об'єкти комерційної нерухомості в зв'язку з високою вартістю капіталу і під впливом онлайн-торгівлі?
Як відобразиться на українському ринку вихід міжнародних рітейлерів?
Скільки плануєте відкрити магазинів і інвестувати в них?
Що б ви порадили бізнесменам, які йдуть в рітейл?

Новости