Черевики Fischer: перший раз - в новий клас

Ще одна фірма стала виробляти гірськолижні черевики. Здається, цих самих виробників - безліч, і нікому не відомий новий "гравець" на цьому ринку приречений на неуспіх. Насправді, компанія Garmont, яка розробила і випустила черевики концепції SomaTec для Fischer, далеко не новачок у виробництві спортивного взуття: черевики для трекінгу, вироблені на фабриці в Італії, давно і міцно завоювали повагу тих, хто віддає перевагу взуттю зручну і якісну, добре фіксуючу ногу. Так що за виготовлення гірськолижного взуття нової марки взявся досвідчений виробничник, що вже непогано.
Всі три випущені в сезоні 03/04 моделі орієнтовані на лижників з досить високим рівнем вимог до спорядження. Відмінні риси моделей - кліпси з алюмінієвого сплаву з мікрорегулюванням і подвійний кантінг - внутрішній і зовнішній, з дійсно надійної фіксацією взаємного розташування халяви і нижній частині калоші черевика. Далеко не всі експертні черевики забезпечують регулювання жорсткості і кута нахилу вперед - в черевиках концепції Soma Tec є і ці регулювання. Термоформуємої по нозі вкладиш, розігрівали за допомогою фена - вже стандарт для хороших черевик, і лінія черевик Soma Tec - не виняток. Але ось обсяг термопласта, судячи по відчуттях, в черевиках Fischer більше, ніж в моделях інших виробників, хоча це може виявитися і особистим враженням. Є у черевик і відмінна "фішка" - в задній частині халяви передбачений висувний клин, що дозволяє збільшити об'єм в самому проблемному для взування місці. Не сильно, але полегшує життя, особливо на морозі.
Жорсткість трьох моделей черевиків: F 7000 - для просунутих любителів, F 8000 - для експертів, фрирайдеров, могулісти і F 9000 - для змагань з класичним дисциплін, відповідає моделям аналогічних цільових груп інших виробників. Однак при виборі моделі необхідно врахувати той факт, що завдяки особливостям конструкції (напрямку передачі зусилля при згинанні черевик вперед і жорсткого ребру на мові), забезпечується такий же точний контроль над поведінкою лиж, як і в більш жорстких черевиках традиційної конструкції. Цю особливість оцінили райдери і могулісти: на їхню думку, окістя при агресивному катанні в черевиках F 8000 страждає набагато менше, ніж в черевиках традиційної конструкції, а лижі управляються дуже точно.
У наступному сезоні 04/05 у черевик Fischer, крім змін дизайну змінюється конструкція кліпс, (знижено зусилля, потрібне для їх відкриття), а до лінії додається спортивний черевик з можливістю одноразового заливки (модель F 9000 Race TI Foam). Розширюється модельний ряд і в сторону менш потужних моделей: додана м'яка модель F 6000. Ще одна новина - тепер випускаються моделі для жінок F 6000 Lady і F 7000 Lady, а також моделі для юніорів - F 9000 WC Junior і F 9000 Race TI Junior ( розмірний ряд - від 3 до 8,5). У всіх черевиках, крім моделей F 6000 і F 6000 Lady для полегшення взування крім клина, застосовується матеріал зі зниженим тертям в задній верхній частині внутрішнього вкладиша.
Тих, хто "пересяде" зі звичайних і звичних черевик в нові Fischer, спочатку чекають зовсім незвичні відчуття. Навіть стояти на місці - і якось незвично. Але думаю, це завдяки куту нахилу халяви, який напевно багатьом припаде до душі. Гаразд стояти! До схилу треба дійти - нехай метрів п'ятдесят, але ж треба? Йти теж незвично: завдяки анатомічному V-образним положенню, (ступні трохи сильніше розгорнуті в сторони), коли крокуєш, доводиться трохи більше, ніж в звичних черевиках, перевалюватися з ноги на ногу - шкарпетки ніг розгорнуті в сторони, а підошва черевиків варто прямо. Правда, це відчуваєш, якщо задумаєшся над процесом ходьби. А воно нам треба? Адже якщо якась сороконіжка задумалася б над цим самим процесом, то не змогла б пересуватися взагалі ...
І при катанні відчуття теж незвичні. Настільки незвичні, що перші три-п'ять спусків (або трохи більше) створюється враження, що лижі не слухаються, і ти повністю розучився на них кататися. Але це тільки на самому початку знайомства з новим взуттям. А потім чомусь раптом черевики самі "змушують" ноги встати в правильне положення і після цього лижі легко і дуже стабільно йдуть в повороті, як-би самі собою вибирають потрібний кут закантовки лиж ... Один раз забув перед спуском застебнути (!! !) кліпси - зауважив це тільки коли зібрався внизу їх розстебнути ще раз: лижі слухаються настільки, що створюється враження, що ними керуєш не ти, а черевики ... Причому катався і з проскальзиваніем, і без, на моделі для слалому-гіганта, яка не схильна повертати "сама собою".
Мабуть, найбільш яскраво всі переваги черевик проявляються при катанні різаним веденням - в карвинге. І як здається, ось чому. Система Soma Tec базується на чотирьох Soma - технологіях. І дві з них в першу чергу полегшують катання тим, хто вважає за краще різане ведення лиж. Перша - положення стоп. Ступні розташовані злегка під кутом назовні, у звичній для звичайного життя - розслабленої позиції. Коліна залишаються паралельними, і зусилля передається безпосередньо до лижі. За відчуттями, стегна якось дуже легко зміщуються всередину повороту і лижі при меншому, ніж в звичайних черевиках, контролі, йдуть по дузі повороту чисто на кант. Друга особливість (або технологія) - це те, що п'яти лижника зміщені трохи в сторону внутрішнього канта лижі. Навіщо? Щоб, по-перше, змістити область додатка тиску до внутрішнього канта. Іншими словами, для того, щоб поставити лижу на кант, потрібно менше зусилля. По-друге, центр опори лижника на лижу розташований точно над її центром, а не зміщений до зовнішнього канту, як в звичайних черевиках. Результат: менша відцентрова сила в повороті і краще рівновагу в поперечному напрямку, тому що довжина важеля однакова в обох напрямках - і всередину і назовні лижі. Це забезпечує постійний тиск на кант і можливість динамічної зміни кантів.
Існує і ще кілька особливостей конструкції черевиків Fischer, але завдяки їм катання полегшується не тільки при спусках різаними дугами, а й при звичних основній масі любителів-гірськолижників поворотах з прослизанням. Це спеціальна форма манжети черевика, завдяки якій зусилля, що виникають при згинанні ноги в гомілковостопному суглобі, передаються точно уздовж лижі, а не під кутом до її поздовжньої осі, і анатомічні зони гнучкості в області з'єднання манжети і халяви черевик. Треба відзначити, що ці дві технологічні особливості не відчуваються якось особливо яскраво: мабуть, вони забезпечують меншу втому ніг, але ж це - зовсім неочевидне перевага нових черевиків, яке ми ніяк не виділяємо і не співвідноситься з конкретними деталями конструкції. До речі, точно так же неочевидні і ті "дрібниці", які помітні навіть при простому розгляданні черевика. Це змінена, наближена максимально до природної осі щиколотки, вісь згинання нових черевиків в передньо-задньому напрямку і своєрідне "ребро", розташоване вертикально в передній частині мови, там, де сходяться боку халяви м'якого вкладиша. Це ребро займає обсяг, вільний у багатьох черевиках інших компаній. Завдяки цій конструктивній деталі зусилля передається через це ребро жорсткості на лижу трохи швидше і точніше.
Резюме: всім тим, хто катався, черевики сподобалися.
Соматології - наука, що підходить до вивчення живих тіл з точки зору фізики.
У лютому 2003, на зимовій виставці ISPO, концепція черевика Soma Tec отримала спеціальний приз "European Ski Awards" за кращу інновацію. Журі пояснило свій вибір наступним: "Завдяки своїй конструкції, черевики Fischer з системою Soma Тec повторюють природне будова стопи і положення ноги всередині черевика, що становить унікальну комбінацію комфорту і технічних показників". В кінці червня система Soma Тec Fischer отримала нагороду Red Dot Design - за якість дизайну. Нагородження проходило в музеї дизайну Red Dot під час відкриття спеціальної виставки, де були представлені всі продукти переможці. У серпні, на літній виставці ISPO в Мюнхені черевик отримав третю нагороду: йому була присуджена нагорода за інновацію журналу Ski Magazine. Ця нагорода є прототипом Оскара для виробників гірських лиж і спорядження для зимових видів спорту.
Каталися і ділилися враженнями:
Траса слалому - Ніколь Хосп, переможниця і призерка етапів Кубка світу;
Траси могула - Михайло Малюгин, КМС з фрістайлу, член збірної команди Москви з фрістайлу;
Позатрасові спуски - Станіслав Рунич, керівник програми "Фрірайд з гідами", неодноразовий призер російських змагань з фрірайду;
Любителі - Георгій Дубенецький, редактор журналу "Гірські лижі", і Юрій Гарін, композитор і музичний продюсер.

Стаття опублікована в журналі "Гірські лижі" в сезоні 03/04.

Автор: Георгій Дубенецький
джерело: SKIS / RU До схилу треба дійти - нехай метрів п'ятдесят, але ж треба?
А воно нам треба?
Навіщо?

Новости