«Через збільшення акцизів і ПДВ потенціал зростання ціни бензину - 4,4 рубля за літр»

27.08.2018

Дмитро Козак хоче знову спробувати підвищити паливний податок, запевняючи, що на гаманці автомобілістів це не відіб'ється

Незважаючи на недавній зліт паливних цін, уряд Росії не відмовиться від податкового маневру для нафтовиків і підніме акцизи на бензин і дизпаливо до планованого рівня з 1 січня 2019 року, підтвердив РБК віце-прем'єр РФ Дмитро Козак. Незалежні АЗС вже турбуються і прогнозують, що ціни знову злетять. Як уряд має намір відрегулювати ринок за допомогою поблажок НПЗ і експортних мит, розбирався «БІЗНЕС Online».

Дмитро Козак: «Акцизи будуть відновлені в тих обсягах, які планувалися з 1 липня 2018 року» Фото:   duma Дмитро Козак: «Акцизи будуть відновлені в тих обсягах, які планувалися з 1 липня 2018 року» Фото: duma.gov.ru

АКЦИЗИ відіграв

Уряд Росії не відмовилося від планів підвищення акцизів на бензин і дизельне паливо, навіть незважаючи на несподіване зростання оптових і роздрібних цін в першому півріччі 2018 року. як повідомляє РБК з посиланням на віце-прем'єра РФ Дмитра Козака, акцизи на дизельне паливо і бензин з 1 січня 2019 року виростуть на 2,7 тис. Рублів і 3,7 тис. Рублів на тонну відповідно. «Акцизи будуть відновлені в тих обсягах, які планувалися з 1 липня 2018 року», - пояснив Козак. Таким чином, вони виростуть до 8.258 тис. Рублів для дизпалива і 11,892 тис. Рублів за тонну для бензину.

Нагадаємо, що в липні планувалося збільшити акциз приблизно на 700 рублів за тонну палива, але в підсумку уряду в екстреному порядку довелося навіть їх знижувати: з 1 червня на 3 тис. Рублів за тонну бензину і на 2 тис. Рублів за тонну дизпалива. Це сталося через різке зростання оптових і роздрібних цін на конкурентному ринку, який перш за все торкнувся незалежних паливних операторів. Останні заявили державі про передбанкрутному стані через неможливість конкурувати з вертикально-інтегрованими холдингами. Після зниження акцизів ринок стабілізувався, ціни потихеньку поповзли вниз. Однак тепер уряд вирішив відновити свої плани і відіграти і зниження акцизів, і горезвісні 700 рублів за тонну.

Втім, як сказав РБК Козак, уряд розраховує утримати роздрібні ціни на паливо і не допустити повторення ситуації 2018 року. «Скачка [цін на бензин] не буде», - стверджує віце-прем'єр. «У всякому разі, будемо застосовувати весь той набір інструментів, який є в уряду, щоб цього не сталося», - додав він.

Йдеться про те, що зростання акцизів відбудеться укупі з іншими нововведеннями так званого податкового маневру, яке повинно відрегулювати ринок. Він передбачає поступове зниження митних зборів з відповідним підвищенням ПВКК, а головне - негативний акциз для нафтопереробних заводів, який і повинен, за висловом Козака, «виконати місію ринкового інструменту стримування внутрішніх цін на паливо». За допомогою негативного акцизу заводам компенсуватимуть зниження експортних мит при завершенні маневру, а також згладжувати можливе зростання світових цін на нафту.

Якщо ж цих заходів буде недостатньо, в розпорядженні уряду залишається «такий інструмент», як введення додаткової експортного мита і на нафту, і на нафтопродукти, зазначив віце-прем'єр, підкресливши, що він буде використовуватися «на тимчасовій основі». «Не дивлячись на те що можливе використання такого інструменту призведе до зниження потенційних доходів, нафтовики з розумінням до цього поставилися. В арсеналі уряду повинен бути такий важіль впливу на ринок », - уклав Козак.

Акцизи виростуть до 8 Акцизи виростуть до 8.258 тис. Рублів для дизпалива і 11,892 тис. Рублів за тонну для бензину
Фото: «БІЗНЕС Online»

АЗС ТУРБУЮТЬСЯ

Частина гравців на ринку вже нервово відреагували на урядові плани підвищити акцизи. Так, ще 16 серпня глава російського паливного союзу (РТС, представляє інтереси незалежних АЗС) Євген Аркуша направив лист помічнику керівника АП Кирила Молодцова з проханням звернути особливу увагу на стабілізацію цін на паливо в 2019 році. РТС бачить проблему в підвищенні не тільки акцизів, а й ПДВ. «Тільки в результаті одночасного збільшення акцизів і ПДВ потенціал зростання ціни літра бензину становить близько 4,4 рубля за літр», - написав Аркуша.

На своєму сайті РТС детально пояснює , Чому ринку все ще загрожує повторення ситуації першого півріччя 2018 року. «Те основне, що підштовхнуло різке зростання цін на паливо, - це проведення задуманого урядом так званого податкового маневру, який передбачає зниження експортних мит на нафту і одночасне збільшення податку на видобуток корисних копалин (ПВКК), - пише союз. - По-хорошому, разом зі зниженням експортних мит і підвищенням ПВКК необхідно було знижувати акцизи на бензин і дизельне паливо. І відразу, до речі, так і мали намір зробити, проте потім, не знайшовши інших, настільки ж стабільних, джерел поповнення регіональних бюджетів все переграли: замість зниження запланували підвищення акцизів ».

На підтвердження своїх слів союз нагадав, що 1 січня цього року стався черговий етап підвищення акцизів: на 10,7% на бензин п'ятого класу і на 12,7% на дизельне паливо. «Що примітно, вже тоді (і навіть ще раніше, в листопаді минулого року) експерти попереджали, що в 2018 році вартість бензину може переступити позначку в 50 рублів за літр», - констатує РТС. Цей прогноз практично збувся - до травня-червня ціна за літр бензину кинулася до цієї позначки, АІ-95 перевалив за 45 рублів. Станом на 20 серпня, за даними Росстату, АІ-92 варто 41,3 рубля за літр, АІ-95 - 44,5 рубля за літр, АІ-98 - 49,8 рубля за літр, тобто практично прогнозовані 50 рублів. Літр дизпального ж варто 44,44 рубля за літр.

Якщо взяти до уваги песимістичні прогнози РТС, то поверх цих цифр можна накинути ще 4,4 рубля, тоді до 50 рублям за літр наблизиться АІ-95, а АІ-98 і зовсім кинеться до 55 рублям за літр. Словом, «психологічна позначка» в 50 рублів може виявитися зовсім не граничної. За Казані ці цифри помягче: згідно з тим же Росстату, літр АІ-92 на 20 серпня тут варто 40,5 рубля, літр АІ-95 - 43 рубля, літр АІ-98 - 49,5 рубля.

До слова, восени 2018 року ситуацію може погіршити і плановий ремонт на російських НПЗ, який зменшить обсяги продаваного на внутрішній ринок палива. У зв'язку з цим ФАС заздалегідь занепокоїлася і навіть попросила нафтові компанії повністю припинити експорт бензину - до завершення ремонтів. «Ситуація ця докладно була розібрана на нараді у віце-прем'єра РФ Дмитра Козака. Поставлено завдання не знижувати пильність з точки зору контролю за ціновою ситуацією. Будемо постійно працювати з компаніями, щоб пропозиція на біржі було прийнятне », - сказав« Прайму »Начальник управління регулювання ПЕК ФАС Дмитро Махонін. З пропозицією федеральної антимонопольної служби вже погодився «Сургутнефтегаз».

Восени ситуацію може погіршити і плановий ремонт на російських НПЗ, який зменшить обсяги продаваного на внутрішній ринок палива   Фото: «БІЗНЕС Online» Восени ситуацію може погіршити і плановий ремонт на російських НПЗ, який зменшить обсяги продаваного на внутрішній ринок палива
Фото: «БІЗНЕС Online»

«Ринок стабілізувався, ВИРІШИЛИ СКУШТУВАТИ ЩЕ РАЗ»

«БІЗНЕС Online» запитав експертів російського і татарстанського ринку, чого вони чекають за цінами на паливо в 2019 році.

Вадим Хоменко - віце-президент Академії наук РТ, доктор економічних наук:

- Додатковий акциз хотіли вводити в січні і липні, але не ввели, тому що на місцях зіткнулися з обмеженою платоспроможністю населення. Почався перекіс цін, тому оптовики погнали в більшій кількості бензин і інші нафтопродукти за кордон. Там ціна вище - до 2 доларів за літр, населення більш платоспроможне. Це раз. Зростання акцизу міг також вплинути на вартості польових робіт. Це два.

Тепер ринок стабілізувався, вирішили спробувати ще раз. До чого це призведе? Ситуація 2018 року може просто повторитися, тому що ринок панічно реагує на такі речі.

Складно зараз спрогнозувати зміну вартості нафтопродуктів, але самий дієвий механізм регулювання роздрібної ціни на внутрішньому ринку - збільшення експортного мита. Її навіть не вводять, нею більше лякають.

Олександр Бабинін - директор ТОВ «Інко-Тек»:

- У нафтопереробників повинна бути маржа. Суть останніх податкових маневрів полягала в тому, щоб цю маржу знизити. За великим рахунком підхід був наступний: якщо завод серйозний, в повному розвитку, випускає продукти відповідного класу і екологічності, то, прибираючи цю маржу для всіх, дані підприємства отримували негативний акциз. Таким чином, нафтопереробників стимулювали працювати в верхньому технічному класі з точки зору і екології, і глибини переробки.

Якщо буде вводитися додатковий акциз, який знижує маржу ринкової ціни, то єдине, що може утримати зростання цін на бензин, - це застосування таких зворотних акцизів. Якщо регулятор, держава, даною справою займається, то питання в тому, наскільки ефективно система буде це робити. Подивимося.

Ціна на ринку нафтопродуктів залежить від безлічі факторів, не тільки від акцизів. Деякі піки в моменті не виключені, але в довгому періоді все буде залежати від того, наскільки регулятор знайде баланс між зниженням загальної маржинальність і застосуванням компенсуючих зворотних акцизів.

Сергій Автономов - власник казанської мережі АЗС ТОВ «Мустанг Ойл»:

- Ціни на паливо у вас в кінцевому підсумку держава регулює, і своїми планами вони з учасниками роздрібного ринку не діляться, а уряд у нас сьогодні може сказати одне, а завтра - вже інше. На паливному ринку неможливо прогнозувати ціни. Взагалі-то деяке зростання цін пішов вже зараз. Це пояснюється з тим, що ряд заводів в європейській частині країни у вересні закриється на час на профілактику. До якого рівня це зростання цін дійде, теж складно сказати.

«ЩО, ВСІ ВИРОСТЕ НА 2 ВІДСОТКИ, А БЕНЗИН - НІ?»

Олексій Калачов - експерт-аналітик АТ «Фінам»:

- У те, що вдасться стримати роздрібні ціни, я не дуже вірю. Хіба що ціни на нафту раптом впадуть, а рубль, навпаки, зміцніє відсотків на 15. Стримати роздрібні ціни чисто адміністративними заходами можна тільки ціною розорення незалежних роздрібних мереж, переклавши витрати цих заходів на мережі АЗС нафтогазових корпорацій. Але і це можливо лише до певної межі.

Давайте порахуємо. Середні ціни виробників бензину в РФ в липні становили близько 30 тисяч рублів за тонну, це без податків і акцизів, тільки собівартість плюс невелика рентабельність виробництва. В оптовій ланці ціна моторного палива складає від 46 до 49 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за тонну (від 34 до 39 рублів за літр), в залежності від виду палива, його щільності, виробника та інших умов. У цій різниці теж не так багато маржі виробника і посередника, так як тут вже в числі іншого є ПДВ (18 відсотків) і акциз (вже зараз він по бензину вище 8 тисяч рублів на тонну, т. Е. Майже 18 відсотків від оптової ціни ). Роздріб в АЗС - це близько 41 рубля за літр АІ-92, близько 45 рублів за літр АІ-95 і близько 44 рублів за літр дизельного палива. Тобто з урахуванням доставки і інших витрат мережі АЗС теж майже не заробляють.

Як може збільшення акцизів з 1 січня на 40 відсотків не вплинути на ціну? Ніяк, хіба що змусити кого-то в ланцюжку видобуток - виробництво - продаж працювати в збиток.

А до цього ще додайте збільшення ставки ПДВ з 18 до 20 відсотків - це зростання всіх цін у країні на 2 відсотки. Що, все виросте на 2 відсотки, а бензин - ні? Це навряд чи можливо.

І третій податковий фактор, який вплине на зростання цін, - початок завершення податкового маневру в нафтовому секторі: поступове зниження експортного мита до нуля з одночасним зростанням ставок ПВКК. Експортне мито частково захищає внутрішній ринок, утримуючи внутрішні ціни нижче експортних як мінімум на величину мита і вартість транспортування. Ця різниця становить близько 30 відсотків, а значить, якби мито обнулили відразу, це могло б привести до зростання внутрішніх цін відразу на 50 відсотків. Але цей маневр буде розтягнутий на кілька років, і завершиться він тільки в 2024 році.

Звичайно, уряд має намір компенсувати цей процес введенням спеціальних поворотних акцизів. Але, по-перше, як цей механізм буде працювати в реальності, покаже тільки практика. Спочатку можливі збої і нестиковки. А по-друге, цей захід буде застосовуватися не до всіх НПЗ, а тільки до тих, хто випускає бензин високої якості, провів або закінчує модернізацію або підпав під міжнародні санкції. Це означає, що малі НПЗ, що виробляють як мінімум близько 5 відсотків палива, залишаться без підтримки і розоряться.

В середньому, я думаю, якщо не зміниться розподіл маржі всередині галузі, то до 2 відсотків зростання цін через підвищення ставок ПДВ додасться ще близько 8 відсотків до поточних роздрібних цін через зростання акцизу на 3,7 тисячі рублів на тонну. І податковий маневр з 1 січня може додати ще близько 1-2 відсотків до ціни бензину. В цілому через фіскальних змін з 1 січня 2019 року ціна може вирости на 10-12 відсотків.

До чого це призведе?
«ЩО, ВСІ ВИРОСТЕ НА 2 ВІДСОТКИ, А БЕНЗИН - НІ?
Як може збільшення акцизів з 1 січня на 40 відсотків не вплинути на ціну?
Що, все виросте на 2 відсотки, а бензин - ні?

Новости