Чергова ініціатива: Як Мінфін буде боротися з закордонними покупками

  1. Новини по темі
  2. Новини по темі
  3. Новини по темі

Фото з відкритих джерел

В кінці жовтня стало відомо, що Мінфін планує черговий підхід до боротьби з тіньовим імпортом. Зокрема обмежити кількість посилок і товарів, які в місяць може ввезти в Україну без сплати податку одна людина. 112.ua розбирався, як саме ініціатива допоможе Мінфіну і що про неї думає ринок

Що відомо на даний момент?

На даний момент є два основних джерела інформації про ініціативу Мінфіну. це публікація UBR і круглий стіл "ЛІГАБізнесІнформ", присвячений "поштової імпорту" (проводився за кілька днів до публікації UBR), де представники міністерства озвучили свою позицію щодо проблеми навколо зарубіжних інтернет-магазинів. Крім того, публікація на AIN.UA, де наводиться позиція міністерства, думки представників рітейлу і розбираються основні моменти дослідження.

Щоб не переказувати весь масив інформації, наведемо ключові моменти, які відомі на даний момент:

  • Планується обмежити кількість неоподатковуваних посилок в місяць на людину до трьох, посилки понад цієї кількості оподатковуються в 20%. Щоб відстежувати кількість посилок на людину, Державна фіскальна служба створить інформаційну систему. Ідентифікація користувачів може лягти як на митницю, так і на пошту.
  • У багажі або ручній поклажі можна буде провозити товарів на суму до 300 євро за умови, що людина пробула за кордоном не менше доби і цю операцію він виробляє не частіше, ніж раз в 72 години. Також буде діяти правило 24 годин: протягом доби можна буде ввозити з-за кордону товарів на 50 євро. Все, що понад, оподатковується.
  • Прихильники проекту посилаються на дослідження GfK, яке проводилося в кінці серпня 2017 і було представлено на круглому столі. Воно говорить про те, що середній українець замовляє з-за кордону 10-13 посилок в рік, а середня вартість замовлення становить тисячу двісті дев'яносто дві грн. Таким чином, дослідження демонструє, що ініціатива не обмежує звичайних покупців. Вона спрямована суто проти тих, хто купує товари в зарубіжних магазинах з метою перепродажу їх в країні і при цьому ухиляється від сплати податків.
  • У числі лобістів нової ініціативи називають АПІТУ (Асоціація підприємств інформаційних технологій України, в яку входять дистриб'ютори, вендори, магазини) і ЄБА (Європейська бізнес асоціація, яка лобіює інтереси бізнесу в Україні). Обидві організації відмовляються від коментарів. В АПІТУ "не коментують чутки", в ЄБА "ще не виробили фінальну позицію". У недавньому інтерв'ю виданню Delo.ua глава "БСХ Побутова техніка" говорив про те, що контрабанда їх продукції складає 15%, і компанія намагалася вийти на діалог з державними органами і виносити на обговорення через ЄБА.

Новини по темі

Новини по темі

Які завдання повинен вирішити проект?

  • Змусити платити податки тих, хто під виглядом особистих поштових посилок ввозить з-за кордону товар для перепродажу в країні.
  • Поліпшити ситуацію на митниці і скоротити контрабанду. Зараз величезна кількість "човників" із Західної України заробляє на безмитне ввезення товарів в межах 500 євро, щодня по кілька разів перетинаючи кордон, через що на кордоні перманентний колапс, від якого страждають і український бюджет, і митниця з прикордонниками, і туристи. За оцінками GfK, втрати публічних фінансів через "поштового імпорту" складають мінімум 6,7 млрд грн. За даними торішнього дослідження GfK, частка контрабандних пристроїв на українському ринку склала для смартфонів і ноутбуків 15-20%, для планшетів - 20%, для фотокамер - 20-25%. Найгірше доводиться компанії Sony: на частку її продукції припадає 45% контрабанди в сегменті преміум-смартфонів і 60% в сегменті ТБ з великою діагоналлю. Треба відзначити, що вартість топових смартфонів цього бренду на українському ринку помітно вище конкурентів.
  • Допомогти українським товарам підвищити конкурентоспроможність, так як за них виробники платять податки, через що на тлі нелегальних товарів ціни виглядають не так привабливо.

Митниця схвалює, але пошта бачить проблеми

У Державній фіскальної службі 112.ua повідомили, що директиву з боку Мінфіну отримали і переконалися в її відповідності нормам європейського законодавства. Але при цьому не прокоментували, яким чином ініціатива позначиться на роботі служби і швидкості руху посилок.

Про те, що в ЄС теж думають над регулюванням паралельного імпорту, редакції 112.ua розповіли і юристи. "Що стосується ЄС, то тут ситуація з паралельним імпортом виглядає приблизно аналогічним чином. Питання стоїть гостро вже не одне десятиліття, є численні рішення Європейського суду справедливості по відношенню до перешкод до паралельним продажу, імпорту та принципу вичерпання прав", - пояснює ситуацію з європейським законодавством Юлія Курило, партнер адвокатського об'єднання "СК ГРУП".

Дві найбільші поштові служби України, "Укрпошта" і "Нова пошта", говорять про те, що відсоток посилок, який підпаде під дію ініціативи, невеликий, але все ж вона негативно позначиться на їх роботі.

"Середньомісячний обсяг міжнародних e-commerce-відправлень, які" Нова пошта "доставляє фізособам в Україні, становить від 180 до 250 тис. Шт. Відправлень, які потенційно підпадають під дію згаданих нововведень, від 2 до 4% від загального числа міжнародних. Тим Проте, прийняття цього законопроекту матиме для компанії негативний ефект в довгостроковій перспективі (3-6 місяців після прийняття). Проблеми з обробкою вхідного вантажопотоку через необхідність взаємодіяти з держорганами можуть привести до затримок в оформленні відпр тичних. Крім затримок, з боку контролюючих органів можливі вимоги до одержувачів зі сплати митних зборів. Тому "Нова пошта" оцінює цю законодавчу ініціативу негативно, з точки зору впливу на споживачів і ринок транскордонного e-commerce ", - коментує ситуацію прес-служба" нової пошти ".

В "Укрпошті" теж відзначають, що ініціатива негативно позначиться на швидкості обробки посилок. "Зміни в законопроект передбачають, що кожна 4-а посилка буде затримана на невизначений час для обов'язкового митного оформлення, оскільки Державна фіскальна служба зараз не має необхідної кількості працівників для швидкої процедури розмитнення. Наслідком цього може стати фактичне знищення обсягів міжнародної доставки. Є приклад Білорусії , де безмитне ліміт був скорочений з 200 євро до 22 євро. Згідно з даними регіональних митних служб цієї країни, в результаті зменшився обсяг їм порту дрібних пакетів від планових 24 млн шт. до фактичних 12 млн шт. за період з січня по вересень 2016 року. При цьому в Білорусії спостерігається активізація "сірих" перевізників, які доставляють імпортні відправлення нелегальними каналами через Росію, де безмитне ліміт становить 1000 євро . тобто такі зміни в безмитному ліміті призводять до того, що офіційний ринок призупиняє свою роботу і скорочує обсяги відправлень. При розробці законопроекту необхідно враховувати приклад наших сусідів, щоб не сприяти розв тию подібних тенденцій ринку в Україні ", - пояснюють в" Укрпошта ".

Крім того, в компанії звертають увагу на питання економічної доцільності. Щомісяця "Укрпошта" отримує близько 1,5 млн посилок, з яких близько 80% - з вкладеннями за 5-7 доларів. Справляння податків з таких відправлень не принесе гроші в бюджет, а навпаки, може стати ще однією статтею витрат для бюджету. "Ініціатива обкласти кожну 4-ту посилку призведе до того, що кожен, хто купує за 5 доларів 4-ту посилку, повинен буде заплатити 20% ПДВ і 10% митного збору, тобто 1,5 долара податку. На ці 1,5 долара, відповідно до законодавства, митний інспектор і працівник "Укрпошти" повинні провести митне оформлення і оформити декларацію, а оформлення однієї декларації займає 25-35 хв. чи варто робота інспектора, інфраструктура, оренда приміщення, забезпечення схоронності цих 1,5 долара? відповідь очевидна. У цілому, "Укрпошта" підтримує стре ня Мінфіну, однак запропонований зараз механізм не вирішує питання врегулювання транскордонної торгівлі ", - говорять в компанії.

Новини по темі

Новини по темі

На відсутність прописаного механізму контролю посилок і багажу вказують і юристи. "Підвищення прозорості імпорту товарів на територію України створить позитивні умови для виведення дуже великої кількості імпортних товарів з тіні, що дозволить наповнити бюджет за рахунок сплати митних платежів. Ідея досить хороша, питання залишається в її імплементації та у виключенні корупційних моментів з боку УКРІНФОРМ. Нові норми лише посилюють правила оподаткування, але не регулюють питання провезення контрабанди або ж контрафактних товарів ", - коментує юрист юрфірми" Місечко та Партнери "Юлія Демиденко.

Ліки не від тієї хвороби

Хоча проблема контрабанди в Україні стоїть гостро, і дана ініціатива Мінфіну носить добрий намір, ставлення у ринку до неї неоднозначне. Так, противники вказують на ряд істотних недоліків.

Крім зазначених вище зауважень з боку пошти, які стосуються вартості процедури впровадження і швидкості роботи пошти і фіскальної служби, є й інші. Так, існує побоювання, що навіть якщо за допомогою закону вдасться побороти ситуацію з "човниками" на кордоні, то не факт, що контрабанда не отримає нове дихання в партнерстві з ГФС - у цього органу немає репутації "чистого на руку".

І останній, але, мабуть, ключовий момент. Ініціатива не впливає на мотивацію українців возити контрабанду і замовляти товари за кордоном для подальшого продажу.

Навіть якщо залишити за дужками питання купівельної спроможності і працевлаштування жителів західних регіонів країни, то залишається питання ціни на українському ринку. Якщо говорити про електроніку (а як ми вже писали раніше, в числі ініціаторів закону якраз представники компаній, які продають електроніку), то попит на, умовно, холодильники і айфони з Європи буде зберігатися до тих пір, поки є велика різниця у вартості. Цілком зрозуміло, чому українці голосують гаманцем за більш дешеву техніку з Європи. Ми вже розповідали на прикладі нових iPhone про один з аспектів ціноутворення в Україні. Привезти техніку в країну "по-білому" банально дорого і клопітно, і це багато в чому пояснює, чому імпортери так ратують за боротьбу з контрабандою. Ці витрати включені у вартість кожного пристрою.

Новини по темі

Новини по темі

Другий аспект повертає нас до дискусії, яка почалася в кінці весни, про принцип вичерпання прав на торговельну марку (Після скандалів із затримками техніки Xiaomi і Meizu на митниці). В Україні це питання зараз не регулюється, хоча зупинка посилок певних торгових марок на кордоні наближає нас до національним принципом. У Європі, на закони якої зараз орієнтується Україна, ситуація інша.

Так, зокрема, в ЄС діє принцип вичерпання прав на території союзу. "Трьома рішеннями (Silhouette, Sebago, Davidoff) Європейський суд (ECJ) уточнив, що всі країни-члени ЄС повинні застосовувати виключно принцип вичерпання прав в межах ЄС (community-wide exhaustion), а не принцип національного або міжнародного вичерпання. Власники прав на торгову марку можуть перешкоджати паралельного імпорту товарів ззовні Європейської економічної зони ", - пояснює Юлія Курило. Це стимулює розвиток вільного ринку на території ЄС. У Росії, навпаки, діє національний принцип. за словами Владислава Чечоткін, глави "Розетки", це призвело до зростання цін на 32% з 2002 року за рахунок монополізації ринку. Також бізнесмен висловлює побоювання, що в кінцевому підсумку Україна може прийти до повної заборони кроссбордер-торгівлі: "Перш за все потрібно розуміти, що це ініціатива того ж лобі, що і" 22 євро ", і так далі. Тобто Кабмін зробив висновки на основі пропозицій монополістів. В цілому, це не завдасть шкоди звичайним покупцям - але ніхто не знає, як це контролювати ".

Про те, що обмежувальні заходи - не панацея від контрабанди, кажуть і інші учасники ринку. "Я вважаю, що ця нова регуляція (закон) зажадає розробки державної бази даних і нових додаткових механізмів контролю. А значить - це нові витрати з бюджету і нові корупційні та інші схеми. Виступаючи за дерегуляцію і за зменшення ролі держави в економіці і особистому житті громадян, я категорично проти. Плюс, поставлену розробниками закону проблему він не вирішує. я в цілому проти латання морально застарілого законодавства, на базовому рівні не відповідає потребам сучасної економіки (а саме н цей шлях нас штовхають тепер уже молоді реформатори останні роки). Потрібно міняти базові закони і кодекси ", - говорить Сергій Арабаджи, засновник Hotline.ua.

Ніна Глущенко

И варто робота інспектора, інфраструктура, оренда приміщення, забезпечення схоронності цих 1,5 долара?

Новости