Черговий випуск журналу ArcReview № 3 (74), 2015 р

Тема номера: ГІС в гірничій справі і геології

ArcReview № 3 (7 4), 2015: GIS for Mining

Підготовлено 74-й номер ArcReview, що виходить з 1997 року   щоквартального видання   , Повністю присвяченого технологій географічних інформаційних систем (ГІС) і досвіду їх застосування в державних організаціях і комерційних компаніях, для вирішення різноманітних прикладних задач, проведення наукових досліджень і розробок, побудови корпоративних і регіональних систем з використанням програмної платформи ArcGIS компанії Esri Підготовлено 74-й номер ArcReview, що виходить з 1997 року щоквартального видання , Повністю присвяченого технологій географічних інформаційних систем (ГІС) і досвіду їх застосування в державних організаціях і комерційних компаніях, для вирішення різноманітних прикладних задач, проведення наукових досліджень і розробок, побудови корпоративних і регіональних систем з використанням програмної платформи ArcGIS компанії Esri.

Добірка тематичних статей в цьому випуску присвячена використанню ГІС, в тому числі і в зв'язці з іншими інформаційними технологіями, в діяльності гірничорудних підприємств, в вишукувальної геології і при складанні геологічних карт. Підземні або відкриті розробки в пошуках мінеральних ресурсів і при їх видобутку є за своєю природою просторової діяльністю, а збір геопросторових даних (геоданих), комплексний аналіз даних про активи, ресурсах і навколишньому середовищу, їх моделювання і розгорнута візуалізація з точною прив'язкою до місцевості є невід'ємною частиною цієї роботи і сприяють підвищенню її ефективності; про це свідчить, наприклад, наведений у статтях досвід великих видобувних компаній і курують цей напрямок організацій.
Крім цього, в ряді статей, включених в цей номер, розглядаються питання і приклади застосування ГІС в банківській сфері, в лісовому господарстві, в нафтогазовій галузі, в тваринництві, в муніципальних програмах, в природному Геомоніторинг.
Зміст 74-го номера

  • Від редакції: ГІС в гірничій справі і геології (From the Editorial Board)

Технології ГІС допомагають гірничорудних компаніям і геологорозвідувальних підприємствам вирішувати широкий спектр практичних завдань розвідки, видобутку, транспортування корисних копалин, складання і ведення геологічних карт і атласів, оцінки запасів і складання звітності, управління активами і просторової інфраструктурою, створення земельних кадастрів, а також у питаннях охорони природи і при оцінці впливу на навколишнє середовище, при реагуванні на нештатні ситуації, забезпечення безпеки і ряді інших. ГІС дозволяє інтегрувати різнопланові дані, в тому числі дані реального часу, на основі просторової прив'язки, при створенні 2D і 3D моделей території і інфраструктури об'єктів, для поліпшення і прискорення планування, контролю реалізації проектів, проектування і розробки, ремонтів, інвентаризацій і польових обстежень, для інтеграції з іншими корпоративними інформаційними системами і додатками.

  • Алмази Анабара ":« Ми відразу зробили ставку на ГІС-технології »(Almazy Anabara:" From the Very Beginning We Stake on GIS ")

В інтерв'ю нашому журналу Ірина Прокоп'єва, провідний геолог відділу пошукової геології Геологічного управління ВАТ «Алмази Анабара», розповідає про те, як геоінформаційні технології допомагають збирати і обробляти дані геологорозвідки і іншу важливу інформацію. Головне завдання - забезпечити картографування результатів геологічних вишукувань і надати доступ до них всім зацікавленим підрозділам. Одним з важливих підсумкових результатів є набір карт до геологічних звітів, які використовуються як всередині компанії, так і надаються в державні органи.

  • Рішення задач і інтеграція інформаційних систем підприємства на базі ArcGIS for Server (Enterprise Information Systems Integration with ArcGIS for Server)

У статті на прикладі рішення одного завдання показано, як ArcGIS може служити об'єднуючою платформою в середовищі розрізнених інформаційних систем. За допомогою ArcGIS for Server і стандартного Інструментарій розробника програмного забезпечення ArcGIS Viewer for Silverlight для ПАТ «Уралкалий» створено веб-додаток з аналітичними можливостями. Вбудовування ArcGIS в існуючу гео-інфраструктуру інформаційного середовища підприємства сприяє заповненню затребуваною зараз ніші корпоративних аналітичних систем на основі Веб і тонких клієнтів.

  • «Розширене» редагування інструментами ArcGIS макетів геологічних карт, створених з використанням MapDesigner (Editing of Geological Map Prototypes Created with MapDesigner Extension )

Розказано про нову версію MapDesigner 5.0 - розширення до базового додатком ArcGIS ArcMap. Воно дозволяє не тільки оформляти макети геологічних карт і створювати легенди до карт з використанням еталонної бази умовних знаків, а й проводити часткове редагування і доведення об'єктів створених макетів. Спільне використання при редагуванні можливостей MapDesigner і ArcMap скорочує трудовитрати на часткову перекомпонування з десятків годин до декількох хвилин.

  • Обрис місцевості: роль геопросторових даних в гірничодобувній галузі (The Role of Geospatial Data in Mining)

Гірнича промисловість спочатку пов'язана з простором, з детальної географічною прив'язкою до території, а розробка родовищ вимагає точних знань про земну поверхню і підповерхневих структурах. Тому геопросторові ІТ технології, такі як технологія геоінформаційних систем (ГІС), найкращим чином підходять для підтримки практично всіх видів діяльності гірничодобувних компаній. Важливості та переваг застосування цієї технології в гірничій справі присвячена бесіда з фахівцями компанії Esri. ГІС в даний час широко використовується практично у всіх сферах видобутку корисних копалин: від первинного вивчення місцевості до геологічних вишукувань і аналізу зібраних даних, видобутку, транспортування і збуту, управління землекористуванням, охорони навколишнього середовища та дотримання нормативних вимог і аж до виведення з експлуатації та рекультивації .

  • Золотий перетин компанії Barrick. ГІС-портал забезпечує надійний і безпечний глобальний доступ до корпоративних даних (GIS- Based Portal of Barrick Gold Corporation)

Канадська золотодобувна компанія Barrick Gold Corporation, на додаток до розробки інфраструктури просторових даних і впровадження ефективного робочого процесу управління ними, створила картографічний портал на основі ресурсу ArcGIS Online. Його користувальницький інтерфейс виведений в хмару, але конфіденційні дані зберігаються за мережевим екраном. Хмарна платформа дозволяє надати розмежований доступ до величезного обсягу даних, які збиралися протягом більше 100 років, великому числу користувачів різного рангу і спеціалізації. Наприклад, відкривши веб-браузер, топ-менеджери і ключові співробітники, які приймають рішення, можуть тепер швидко отримати різну корпоративну інформацію по родовищах і виробничих об'єктів у різних країнах світу.

  • Вивільнення часу для пошуку родовищ: рішення компанії Cameco (Freeing up time for mine- finding: the Cameco solution)

Гірничодобувний гігант - компанія Cameco - у своїй стратегії управління даними розвідки покладів урану грунтується на сучасних інформаційних технологіях. Cameco вже створила окремі сховища для своїх ключових даних, включаючи ГІС, геологічну, геохімічну, геофізичну і землевпорядну тематики. Компанія використовує ArcGIS for Server компанії Esri для управління ГІС даними, DAP server компанія Geosoft - для геофізичних даних і технологію acQuire - для геохімічних даних. Недоліком використання роздільних сховищ є те, що хоча при цьому забезпечується цілісність тематичних даних, але страждає їх сумісність. Тому Cameco зайнялася розробкою загального веб-інтерфейсу, який підключає репозиторії на сервері, так що користувачі можуть отримувати потрібні дані швидко і легко. У цій роботі найважчим завданням виявилася стандартизація даних в єдиних форматах для всіх проектів компанії по всьому світу.

  • Веб-ГІС і велика глобальна бібліотека контенту компанії Esri (Web GIS and Esri 's Massive Global Library of Content)

Технологія ГІС має піввікову історію успішної адаптації до нових технологій, сфер застосування, типами клієнтів та бізнес-моделям. Кожне з цих змін супроводжувалося розширенням можливостей ГІС, роблячи її більш доступною і корисною для більшого числа людей і для більшої кількості тематичних додатків. Сьогодні Веб-ГІС разом з величезним онлайн-контентом стоїть на порозі великих перетворень у використанні технології ГІС і доступі до неї за допомогою більш простих інструментів і інформаційної архітектури. В даний час компанія Esri курирує величезну і швидко зростаючу бібліотеку готових до використання карт, зображень, сервісів, шаблонів додатків і наборів геоприв'язаних даних по всьому світу. Ця онлайн колекція значного контенту разом з новою веб-ГІС та хмарної технологією ArcGIS Online має великий вплив на те, як все більше число людей використовує надані ГІС можливості. Перераховуються основні надаються інформаційні ресурси і можливості, дана їх коротка характеристика.

Управління національного кадастру родовищ в Демократичній Республіці Конго розвиває одну з найбільш успішних і прозорих систем кадастрових даних, включаючи створення загальнодоступного порталу для всіх сторін, зацікавлених у такій інформації. Вона дозволяє як місцевим, так і іноземним інвесторам звертатися за отриманням прав на використання надр не тільки на національному, а й на обласному рівні. Система заснована на програмному рішенні FlexiCadastre компанії Spatial Dimension, вбудовується в ArcGIS for Server і включає інтегровані бізнес правила управління земельним кадастром.

  • Управління, аналіз і цілісність даних в гірничорудній галузі: виклики і рішення (Mining Data Management, Analysis and Integrity)

Управління даними та їх аналіз складають важливу і масштабну частина діяльності в гірничорудній галузі, і можливість удосконалення і зниження вартості цього процесу особливо важлива в наш час. У 2014 році ряд гірничодобувних компаній заявили про заощадження сотень мільйонів доларів за рахунок «розумного використання даних» та отримання кращих результатів за рахунок використання даних про операції в галузі. У цій статті керуючий директор компанії acQuire Technology Solution дає своє уявлення щодо стратегії використання операційних даних гірничодобувних компаній з метою досягнення більшої продуктивності і вдосконалення робочих процесів. На його думку, заснованому на великому досвіді впроваджень і консультацій, хороша централізована система управління даними дозволяє перетворити ваші дані в довготривалий актив для успішного ведення вашого бізнесу.

  • Аналіз оголення пласта за допомогою фотореалістичного моделювання (Analyze an Outcrop Using Photo- Realistic Modeling)

Вбудовування фотореалістичною моделі оголення в ArcGIS дозволяє працювати з його 3D зображенням і виробляти необхідні вимірювання. Модель є цифровим представленням геологічної структури пластів з точним дотриманням масштабу і зовнішнього вигляду. Вона створюється шляхом накладення фотознімків високого дозволу на TIN-сітку, побудовану на основі даних лидара.

  • Мобільний пристрій як частина ГІС. Польовий збір даних без доступу або з доступом до мережі (Field Data Collection in ArcGIS with Mobile Devices)

Доступ до електронних карт організації, космічними знімками або відсканованих планшетів через мобільний пристрій стає однією з невід'ємних вимог до сучасних ГІС. Для роботи з подібними даними компанія Esri пропонує своїм користувачам готові мобільні додатки, такі як Collector for ArcGIS, ArcPad, а також інструменти для розробки таких програм. Наведені приклади використання мобільних ГІС в різних прикладних областях.

  • ГІС для розвідки нафти і аналізу родовищ в Румунії (GIS Aids Petroleum Exploration and Reservoir Analysis in Romania )

Найбільша в Румунії нафтова компанія Petrom, що входить в нафтогазову групу OMV, використовує технологію ArcGIS для підтримки операцій по розвідці і видобутку вуглеводнів, облаштування інфраструктури та охорони навколишнього середовища. За допомогою серверної технології Esri створений веб-сайт з ГІС підтримкою. Авторизовані користувачі в режимі онлайн можуть використовувати багату базу даних і зображень, досліджувати продуктивність свердловин, проводити різнобічний аналіз та приймати обґрунтовані рішення.

  • ГІС допомагає поліпшити використання підземних вод в Кувейті (GIS Helps Improve Groundwater Management in Kuwait)

Розрахована на багато користувачів ГІС, розроблена з ініціативи Міністерства енергетики та водних ресурсів та Управління підземних вод дозволяє більш ефективно управляти інформацією про солонуватих підземних водах, які складають значну частину ресурсів для водопостачання в Кувейті, що сприяє їх більш раціонального використання і задоволення потреб споживачів.

  • Компанія Shell: надання просторових даних і карт для всієї організації (Shell was acknowledged for global use of GIS technology )

Протягом багатьох років нафтогазова компанія Shell активно і все більш широко використовує технологію геоінформаційних систем і розгорнула платформу Esri ArcGIS в якості основи централізованого управління всіма підрозділами та дочірніми компаніями в усьому світі. Shell використовує технологію ГІС для консолідації і візуалізації комплексної бізнес інформації з багатьох джерел і створення різноманітних картографічних продуктів з майнових активів, здобутків і операційної діяльності на глобальній рівні. ГІС-середовище компанії розвинулася в єдину інфраструктуру просторових даних, розмежований доступ до яких мають її співробітники і партнери. Більше 10 років тому Shell стала першим корпоративним користувачем Esri в енергетичній галузі і зберігає лідируючі позиції в застосуванні можливостей ГІС.

  • Динаміка акваторії Аральського моря за даними дистанційного зондування (Remote Sensing based Dynamics of the Aral Sea Water Area )

За даними опрацьованих космоснимков з використанням ArcGIS проведені розрахунки і дана аналітична оцінка динаміки площі і обсягу вод в Аральському морі (Великий Арал + Малий Арал) з моменту початку його катастрофічної деградації на початку другої половини минулого століття.

  • Автоматизована інформаційна система Чергового плану Астани (Automated Information System of Astana City Duty Plan)

Автоматизована інформаційна система Чергового плану (АІС ДП) столиці Казахстану - це базова платформа в забезпеченні контрольно-наглядової діяльності ТОВ «Астанагорархітектура». Астана швидко розвивається, в місті зводиться безліч готелів, розширюється транспортна система. У 2017 році Астана прийме у себе всесвітню виставку ЕКСПО під девізом «Енергія майбутнього». Все це передбачає жорсткий контроль за процесом будівництва, що і покликана забезпечити АІС ДП в складі кількох функціональних модулів, а одним з головних елементів системи є картографічна база даних. Крім підтримки різноманітних містобудівних завдань і контрольно-наглядової діяльності, АІС Чергового плану є одним з постачальників даних в загальноміську геоінформаційну систему. В обох системах ArcGIS використовується в якості основної програмної ГІС-платформи.

  • Електронний путівник по Новосибірському зоопарку: «Зоопарк Нск» (Zoo Nsk - mobile guide to Novosibirsk zoo)

«Зоопарк Нск» - електронний путівник для Новосибірського зоопарку, розроблений компанією «Дата Іст» із застосуванням технологій CarryMap, містить унікальну інформацію, зібрану і адаптовану на основі настільних продуктів ArcGIS for Desktop. Це безкоштовне мобільний додаток для пристроїв на платформах Android і Apple iOS забезпечує зручну навігацію по території зоопарку, надає докладні відомості про його мешканців та об'єктах інфраструктури. З його допомогою туристи без зусиль знайдуть тих тварин, яких вони хотіли б побачити в першу чергу, наприклад лігри і пуму, дізнаються їх клички, зможуть розробити свій маршрут і відвідати найцікавіші атракціони, кафе та інші пам'ятки. При виборі об'єкта, що цікавить на карті відкривається докладна картка з його описом. Робота з додатком не вимагає доступу до інтернету.

  • Лісові відомства Німеччини оптимізують робочі процеси за допомогою ArcGIS (Germany's State Forest Agencies Use GIS to Complete the Workflow )

Багато лісівники використовують можливості геоінформаційних систем для швидкого і точного виконання завдань управління наборами даних про ліс і супутніми матеріалами. Інвентаризація стану лісового фонду і створення карт лісових угідь починаються з отримання хороших натурних даних. Управління робочим процесом, що включає збір, обробку, аналіз і подання відповідної інформації, критично важливо для забезпечення якісного планування в лісовій галузі. ГІС надають зручні засоби для підтримки виконання повсякденних завдань та підвищення ефективності діяльності лісових відомств. У статті описується два приклади з Німеччини: система ForstGIS_NG в Лісовому відомстві Гессен-Форст Ентерпрайз і система BayWIS в Адміністрації лісів Баварії. Обидві системи створені на основі платформи ArcGIS.

  • Банк Америки вікорістовує технологію Esri, щоб скоротіті витрати при збереженні КЛІЄНТІВ. Картографування Даних додає $ 1 за Акцію (Bank of America 's Data Mapping Adds $ 1 Per Share)

У своїй багатопланової діяльності Bank of America (Банк Америки) спирається на широку базу даних про клієнтів та операціях, щоб отримати відповіді на чотири базових питання по активності (транзакцій) клієнтів: що (які операції вони проводять), де, коли і як. Оскільки велика частина накопичуваних даних пов'язана з певним місцем розташування або зоною обслуговування, керівництво і аналітики банку чітко усвідомлюють важливість врахування географічної складової. І вони активно використовують можливості ГІС, цифрові карти і інструменти аналітики на основі розташування, щоб побачити стан справ з об'ємом наданих клієнтам послуг в різних місцях, аж до окремого банкомату, їхні потреби (профіль) і цінність для банку, що сприяє прийняттю рішень по модернізації просторової інфраструктури банку і планування стратегії його розвитку. У рік приймається 3-4 тисячі рішень, що стосуються місця розташування, і можливості врахування особливостей різних місць допомогли банку домогтися фінансової стабільності і істотно скоротити витрати на підтримку мережі обслуговування навіть в складних умовах, що відзначалися в останні кілька років.

  • Уругвай удосконалює систему обліку великої рогатої худоби. ГІС допомагає відслідковувати 11,5 мільйона тварин (GIS Helps Track 11.5 Million Livestock in Uruguay)

Уругвай - невелика південноамериканська країна з населенням в три мільйони чоловік, але з більш ніж 11,5-мільйонним поголів'ям великої рогатої худоби. Міністерство тваринництва, сільського господарства і рибальства Уругваю створило багатоцільову Національну інформаційну систему по великій рогатій худобі. Вона призначена для відстеження всього поголів'я тварин на основі індивідуальної електронної ідентифікації, є обов'язковою обліковою системою, охоплює понад 75 тисяч учасників в сільськогосподарському, промисловому і бізнес секторах. У цій системі технологія ГІС використовується для зберігання, управління і надання інформації про поголів'я тварин. ArcGIS for Server забезпечує інформаційну підтримку всіх зацікавлених сторін: скотарі, ветеринари, брокери, промислові підприємства, поліція і ін. За допомогою ArcGIS API for Silverlight побудований веб-портал для торгівлі худобою і управління санітарними зонами.

  • Різноспрямована відмивання рельєфу підвищить інформативність і привабливість ваших карт (Multi- Directional Hillshade Makes Your Maps Pop)

Компанія Esri випустила наступне покоління уявлення відмивання рельєфу - динамічний сервіс зображень Multi-Directional Hillshade. Нова відмивання надає більш чітке відображення гір, плато, долин і каньйонів, відмінне уявлення деталей топографії і високохудожнє оформлення рельєфу. В її основу покладено алгоритм, який обчислює відмивання в шести різних напрямках, а не від єдиного напрямку, використовуваного в звичайній відмиванні. Відмивання Multi-Directional Hillshade, доступна в ArcGIS Online, може бути легко додана в карти, створені за допомогою ArcGIS for Desktop або веб-додатків. Вона може служити прекрасним фоном для відображення рельєфу, грунтових і водних ресурсів, для створення рекреаційних та інших тематичних карт, у всіх випадках, де топографія має значення.

  • Відзначаємо День ГІС 18 листопада (GIS Day 2015)

Ця подія, присвячене важливій ролі географії та геоінформаційних систем в нашому житті, в цьому році буде проходити в усьому світі вже в 16-й раз.

  • 21-я Конференція користувачів ArcGIS в СНД: 20-23 жовтня 2015 року, підмосковна «Клязьма»

Додаткова інформація на сайті www.esri-cis.ru.

Нагадуємо, що електронні версії випусків ArcReview можна подивитися на сайтах dataplus.ru , esri-cis.ru . Останні випуски журналу доступні для перегляду і користувачам мобільних пристроїв на платформах Android і iOS.
Надсилайте нам нові цікаві статті по застосуванню ГІС, а також відгуки на опубліковані матеріали та побажання по тематиці наступних номерів нашого журналу і окремих статей.

Валерій Гохман, Зам. гл. редактора



Версія для друку

Новости