CFO - хто він?

ERP

Які функції сучасного фінансового директора (CFO)? В тій чи іншій формі така посада є в штатному розкладі будь-якої компанії, але в повсякденній суєті ми не помічаємо, як давно знайомі слова поступово знаходять новий сенс. Змінилася ролі CFO на підприємстві присвячена книга "The CFO as Business Integrator" двох відомих фахівців в цій області - президента консалтингової фірми CCR Partners Седріка Ріда (обіймав раніше керівні пости в KPMG і PricewaterhouseCoopers) та старшого віце-президента SAP AG Ханса-Дітера Шойермана. Обидва вони приїхали на презентацію її російського видання - "Фінансовий директор як інтегратор бізнесу" і виступили на конференції для фінансових директорів російських підприємств, організованої московським офісом SAP.

Седрік Рід: "Все частіше окремі

рутинні функції, наприклад

бухоблік, віддаються на аутсорсинг "

Якщо раніше CFO досить було організувати бухгалтерський і податковий облік, надання стандартної звітності і бюджетування, то сьогодні він повинен контролювати всю операційну діяльність компанії від низу до верху і проводити корпоративну стратегію зверху вниз. Більш того, все частіше окремі рутинні функції, наприклад бухоблік, віддаються на аутсорсинг. При цьому переслідується мета не тільки знизити витрати, але і в максимальній мірі використовувати передовий досвід, накопичений аутсорсером.

Разом з тим CFO не може не враховувати ряд важливих тенденцій, на які вказав Седрік Рід. Традиційно основна увага понині приділяється обліку матеріальних активів, в той час як їх значення для більшості компаній з кожним роком зменшується. Зростає ж, навпаки, роль нематеріальних активів, облік яких вельми складний і неоднозначний. Відомо, наприклад, який величезний вплив на обсяги продажів надає бренд. Велике також значення кваліфікації співробітників, інтелектуальної власності, ноу-хау і т. Д. Все це важливо не тільки для високотехнологічних фірм. Як розповів пан Рід, в стандартної фінансової звітності нафтових компаній відображаються лише реально здобуті обсяги сировини, а про розвідані запаси на контрольованих цими компаніями родовищах повідомляється хіба що в коментарях. Хоча з точки зору підвищення капіталізації саме ці "нематеріальні" активи і представляють першочерговий інтерес.

У зв'язку з вибухнула в останні роки корпоративними скандалами значно збільшився прес, випробовуваний CFO з боку регулюючих органів. Для вирішення подібних питань SAP, як повідомив пан Шойермана, пропонує навіть спеціальне рішення Governance, Risk and Compliance. Додаткові труднощі пов'язані тут з тим, що виконання вимог регуляторів не повинно заважати підприємству реалізовувати інноваційні бізнес-проекти.

За оцінками Ханса-Дітера Шойермана, в загальних витратах підприємств частка, що падає на організацію традиційного фінансового управління, знизилася з 1992 р майже вдвічі (з 1,9 до 1,08%). Багато в чому це пояснюється спрощенням і стандартизацією відповідних бізнес-процесів. Проте життя CFO не стає легше, оскільки сфера його відповідальності постійно розширюється. Як вважає пан Шойермана, поряд зі звичними функціями оперативного управління фінансовий директор тепер повинен забезпечувати управління ризиками і думати про розвиток кадрового потенціалу. Цілком очевидно, що нові вимоги, що пред'являються до CFO, неминуче позначаться на функціональності застосовуються ними бізнес-додатків.

Версія для друку

Тільки зареєстровані користувачі можуть залишати коментарі.

Новости