Чи справді облігації менш ризиковані, ніж акції?

Практично інвестиційної аксіомою є те, що державні облігації набагато менш волатильні, ніж акції. Але все залежить від того, як ви на це дивитеся. Насправді, наші дослідження показують, що потоки доходу від акцій набагато менш волатильні, ніж від державних облігацій.

Для інвесторів ця несподівана точка зору відкриває цікаві результати спостережень. А саме, чим менше ви чутливі до волатильності цін, тим привабливішим стає дохід від акцій.

У довгостроковій перспективі глобальні акції мають річну волатильність майже 17% в порівнянні з приблизно 8% для державних облігацій. Цей аналіз Лондонської школи бізнесу заснований на вікових даних з 1900 по 2000 рік. Відповідно до цієї оцінки акції були явно більш ризикованими, ніж облігації.

Однак картина виглядає зовсім інакше, якщо дивитися на реальну прибутковість, тобто прибутковість з урахуванням інфляції, особливо якщо ви розкладіть загальну реальну прибутковість акцій на дві складові: частку від приросту капіталу і частку від дивідендної дохідності. Цей аналіз показує, що ціни на акції (приріст капіталу) були досить волатильними протягом 10-річних періодів утримання активів. Дивідендна прибутковість, хоча вона трохи скоротилася з плином часу, була набагато більш стабільною.

волатильність акцій
Дивідендна прибутковість відносно стабільна
Реальний приріст капіталу і дивідендна прибутковість
Сто років, що закінчився 31 грудня 2000 року
волатильність акцій   Дивідендна прибутковість відносно стабільна   Реальний приріст капіталу і дивідендна прибутковість   Сто років, що закінчився 31 грудня 2000 року   Темно-зелений колір - дивідендна прибутковість   Світло-зелений колір - приріст капіталу   Коричнева відмітка - загальна прибутковість
Темно-зелений колір - дивідендна прибутковість
Світло-зелений колір - приріст капіталу
Коричнева відмітка - загальна прибутковість

Якщо порівняти реальну прибутковість облігацій за той же період з дивідендною прибутковістю акцій, це також покаже нам цікаву картину. Облігації показували дуже хороші результати в 1980-і і 1990-і роки (і в саму недавню декаду), оскільки процентні ставки і темпи інфляції падали. Однак облігації зазнавали труднощів протягом десятиліть, коли інфляція і процентні ставки росли. На відміну від цього реальна прибутковість від дивідендів була позитивною під час кожного десятиліття. Іншими словами, якщо дивитися крізь призму створення потоку доходів для задоволення потреб інвестора, акції, врешті-решт, виглядають не так вже ризиковано.

Дивіденди проти облігацій: збереження купівельної спроможності
Сто років, що закінчився 31 грудня 2000 року
Дивіденди проти облігацій: збереження купівельної спроможності   Сто років, що закінчився 31 грудня 2000 року   Перший графік - реальна дивідендна прибутковість   Другий графік - реальна прибутковість облігацій
Перший графік - реальна дивідендна прибутковість
Другий графік - реальна прибутковість облігацій

Чому ці спостереження важливі? Більшість інвесторів володіють активами, тому що вони мають фінансові зобов'язання. Зобов'язання часто приймають форму серії прив'язаних до інфляції платежів, які повинні бути зроблені протягом декількох років. Таким чином, володіння потоками реальних доходів, які відповідають цим очікуваним платежам, є сутністю відповідності активів і пасивів, на нашу думку. А для інвесторів без явних потреб, відповідних фінансових зобов'язань, створення стабільних потоків реальних доходів стає дедалі важливішим в світі волатильності. Проте, загальна думка про те, що акції є більш волатильними, ніж облігації, часто створює бар'єр для того, щоб інвестори розглядали акції в якості надійного джерела доходу.

В недавній статті «Чи можете ви покладатися на дохід від акцій?» ( Can You Rely on Income from Equities? ) Наші колеги відзначили, що підхід отримання доходу від акцій, ймовірно, краще підходить для інвесторів з довгостроковими цілями. Хоча акції, швидше за все, виростуть в ціні на довгостроковому горизонті , Волатильність ціни акцій означає, що величина початкових інвестицій буде коливатися. Але, звичайно, інвестор не обов'язково повинен вибрати між доходом від акцій або доходом від облігацій.

Насправді, на нашу думку існують вагомі причини, щоб мати і те, і інше. Потоки доходів між акціями і облігаціями не зовсім скорреліровани. Наприклад, ми виміряли, що з 2001 року процентний дохід від Barclays Global Treasuries Index мав негативну кореляцію -0,6 з процентним доходом від MSCI World Equity Index. Таким чином, ми вважаємо, що об'єднуючи потоки доходів від різних класів активів, інвестори можуть створювати більш постійний дохід і, що важливо, зростання доходу.

Автор: Patrick Rudden
джерело: Are Bonds Really Less Risky than Equities?

Акції та облігації міняються ролями
Передбачаємо руху в фондах облігацій за допомогою ринку акцій
Простий індикатор ринку акцій на основі високоприбуткових облігацій

В недавній статті «Чи можете ви покладатися на дохід від акцій?
Can You Rely on Income from Equities?

Новости