«Чи виживе найсильніший ...»: шеф КБК Андрій Фомічов про захід до ТОСЕР його конкурента

  1. Захист ВІДРАЗУ ТРИ ТОСЕРА
  2. КБК VS КБФ
  3. Андрій Фомічев: «Я НЕ ВІРЮ В ЦЕЙ ПРОЕКТ ...»

22.11.2018

Особливі зони Човнів, Нижнєкамська і Зеленодольська отримали п'ять свіжих резидентів з сумою інвестицій понад 300 млн рублів

Якщо п'ять років тому челнінскій картонно-паперовий комбінат виявився в конфронтації з турецьким Hayat Holding, який отримав пільги для виробництва паперу в «Алабуга», то тепер історія загрожує повторитися і в ТОСЕРе. Його новим резидентом стала НАБЕРЕЖНОЧЕЛНІНСКІЙ картонно-паперова фабрика, яка буде виробляти гофрований папір і збирати макулатуру. Також в списку новачків - виробництва ліків і будівельних лісів.

Чергове засідання комісії з ТОСЕРам Татарстану, де на захист було виставлено п'ять проектів, провів Фарід Абдулганіев Чергове засідання комісії з ТОСЕРам Татарстану, де на захист було виставлено п'ять проектів, провів Фарід Абдулганіев

Захист ВІДРАЗУ ТРИ ТОСЕРА

Сьогодні в Казані відбулося чергове засідання комісії з ТОСЕРам Татарстану. На цей раз на захист було виставлено п'ять проектів, кожен в свій міський ТОСЕР: два від Човнів, два від Нижнєкамська і один від Зеленодольська. Все очікувано були схвалені. Відзначимо, що прем'єр-міністр РТ Олексій Песошін, який традиційно очолює дані засідання, на цей раз був відсутній - мабуть, якраз був на відкритті нових печей піролізу на «Казаньоргсинтез», так що комісію провів міністр економіки РТ Фарід Абдулганіев.

Перший з челнінськіх проектів - ТОВ «Булат» білоруса Михайла Лучко, яке займеться випуском промислових клинових лісів на майданчику КВП «Майстер». Згідно з презентацією Лучко, в Росії на сьогодні роблять лісу, які годяться для будівельних робіт, але незастосовні в умовах промвиробництва, коли потрібно відремонтувати обладнання. Попит на клинові ліси ростуть щорічно, а основна маса поставок йде з Німеччини від брендів Layher Gmbh і Peri Gmbh. Лучко оцінює загальний обсяг російського ринку в 24 млрд рублів, з яких німцям йде 90%. Гендиректор і єдиний власник нового підприємства обіцяє продукцію не гірше німецької та великі обсяги, які, втім, не уточнюються. На думку доповідача, ці два фактори - якість і обсяг випуску - дозволять торгувати лісами і на експорт - в США і Євросоюзі.

Загальна вартість проекту заявлена ​​на рівні 92,2 млн руб, з яких капітальні вкладення складуть 52,7 млн ​​рублів. «Булат» працевлаштує 44 людини і має намір вийти на серійне виробництво в кінці 2022 року. Компанія зареєстрована навесні зі статутним капіталом 600 тис. Рублів. У власника є ще чинне ВП у Калузькій області і клінінгова компанія «Енергія Інжиніринг» в підмосковних Люберцях, в якій Лучко є старшим партнером з 63,3% капіталу. Фірма «Енергія Інжиніринг» працює з 2014 року, але минулий рік закінчила зі збитком в розмірі 17 тис. Рублів. Виручка при цьому склала 599 тисяч.

У Нижньокамську ТОСЕРе планують пустити коріння «Промсектор» і «Енерго-Інновації Розвиток». Перша компанія збирається налагодити виробництво металоконструкцій, друга випускає обладнання для систем опалення. За словами заступника керівника виконкому Нижньокамського району Радміра Бєляєва, загальний обсяг інвестицій за двома проектами - близько 100 млн рублів. Майбутні резиденти дадуть місту 30 робочих місць. «" Промсектор "- це будівельна компанія з Набережних Човнів, яка купує в Нижньокамську готову базу з землею. Обсяг інвестицій - близько 50 мільйонів рублів, буде створено 30 робочих місць », - прокоментував Бєляєв. Термін реалізації проекту - 2019 рік.

«Енерго-Інновації Розвиток» є резидентом промпарку «Нижньокамськ», компанія вже приступила до будівництва об'єкта. Фірма буде виробляти калориферні блоки для енергетичних компаній. Цифри з інвестицій та робочих місць такі ж, як у «промсектора». «Енерго-Інновації Розвиток» також займається ремонтом систем опалення. В цілому в Нижньокамську зараз п'ять резидентів ТОСЕРа з урахуванням схвалених сьогодні. «По KPI-показниками у нас має бути в цьому році чотири резидента, зараз їх п'ять, - додав Бєляєв. - Але ми розраховуємо в цьому році на сім компаній ». Можливо, список закриють місцева фірма «ОНХ-буд» і «екоменеджменту» з Єкатеринбурга.

Єдиного кандидата в Зеленодольськ ТОСЕР представляло ТОВ «Татфарм». «Контур.Фокус» видає відразу два підприємства під найменуванням ТОВ «Татфарм»: перше зареєстровано 31 травня 2016 року в технополіс «Нова Тура», друге - майже на два місяці пізніше, 20 липня. Вони обидва Зеленодольськ і наполовину належать Раміля Мінніханову. Гендиректором обох підприємств є Артем Хакимов. Він же співвласник першого «Татфарма», зареєстрованого в промзоні «Нова Тура». До складу засновників Хакимов увійшов в січні 2018 року, отримавши частку в 54%, що раніше належала ВАТ «Татхимфармпрепарати». Які види ліків буде виробляти фірма в ТОСЕРе, поки неясно.

Перший з челнінськіх проектів - ТОВ «Булат», яке займеться випуском промислових клинових лісів на майданчику КВП «Майстер» Перший з челнінськіх проектів - ТОВ «Булат», яке займеться випуском промислових клинових лісів на майданчику КВП «Майстер»

КБК VS КБФ

Другий потенційний резидент і 29-й в загальному списку ТОСЕРа Човнів - НАБЕРЕЖНОЧЕЛНІНСКІЙ картонно-паперова фабрика (КБФ) - збирається побудувати фабрику з виробництва паперу для гофрування. Гендиректор компанії Ильмир Сабіров зайшов на територію промпарку «Розвиток», де на першому етапі збирається розмістити відносно невелика виробництво з можливістю подальшого масштабування. Вкладення в першу чергу оцінюються на рівні 103,8 млн руб, з яких капвкладення - 76,96 млн руб. НАБЕРЕЖНОЧЕЛНІНСКІЙ КБФ запросить на роботу 90 чоловік і планує вийти на серію в першому кварталі 2021 року.

Вона зареєстрована в червні зі статутним капіталом в 1 млн рублів. Згідно з даними системи «Контур.Фокус» , Рівноправним партнером Сабирова в цьому бізнесі є Анастасія Хуснутдинова - разом вони володіють і ТОВ «Фабрика картону» в Челнах, теж на паритетних засадах. Дане підприємство працює на одному ринку з картонно-паперовим комбінатом (КБК) вже з 2013 року, виробляючи гофрокартон і гофробумага, паперову і картонну тару. Сабіров в створенні першої фабрики чотири роки тому не брав участі, Хуснутдинова ж на старті виступала основним власником, а зараз веде оперативне управління. Компанія зірок з неба не хапає: за 2016 рік її виручка склала 54 млн рублів, чистий прибуток - 1,1 млн рублів.

Сабіров має юридичну освіту, свого часу тримав кафе, а потім зайнявся прийомом платежів через систему Kiwi і став найбільшим дилером в ПФО з оборотом 300 млн рублів. Зараз він є також одним з 14 рівноправних власників ТОВ «Альянс» - як пояснив «БІЗНЕС Online» сам підприємець, все це власники приміщень в торговому центрі «Парус». У «Вітрилі» він здає в оренду свої півповерху, крім того, всім ТЦ управляє його мати, Резеда Сабирова. Крім того, Сабіров є власником відомого в Челнах банного комплексу Rich. Ще один цікавий факт бізнес-біографії Сабирова - індивідуальне підприємство, зареєстроване з цікавими КОАТУУ: подача напоїв, діяльність з організації та проведення азартних ігор і укладання парі. Як пояснив підприємець, компанію цю він заснував в 21 рік, дійсно збираючись зайнятися темою казино, коли цей бізнес ще був легальним, проте справа не склалося.

Другий потенційний резидент і 29-й в загальному списку ТОСЕРа Човнів - НАБЕРЕЖНОЧЕЛНІНСКІЙ картонно-паперова фабрика - збирається побудувати фабрику з виробництва паперу для гофрування Другий потенційний резидент і 29-й в загальному списку ТОСЕРа Човнів - НАБЕРЕЖНОЧЕЛНІНСКІЙ картонно-паперова фабрика - збирається побудувати фабрику з виробництва паперу для гофрування

Андрій Фомічев: «Я НЕ ВІРЮ В ЦЕЙ ПРОЕКТ ...»

В адміністрації міста очевидне перетинання інтересів нового резидента з інтересами найвідомішого народного підприємства закричу «НП НЧ КБК ім. Титова »оцінюють як несуттєве. «Питання конкуренції з КБК опрацьовувався до комісії, - пояснив" БІЗНЕС Online "заступник керівника виконкому Човнів з питань розвитку ТОСЕРа Ельдар Тімергаліев. - Це все-таки малий бізнес. Раніше вони папір закуповували, а тепер будуть виробляти самі - це нормальна тенденція, локалізація. Проект цікавий, обладнання підібрано ефективне, вартість кінцевої продукції буде нижче ».

Проте гендиректор КБК Андрій Фомічов не вважає проблему з виходом нового гравця на ринок настільки вже незначною. «Проблеми будуть і у нас, і у них, чи виживе найсильніший, - заявив Фомічов в розмові з" БІЗНЕС Online ". - Я не вірю в цей проект - заявлено надто серйозне виробництво з серйозними інвестиціями, з кадровою підтримкою, зі складними інженерними рішеннями. Я взагалі дуже сильно сумніваюся, що в існуючих реаліях подібне підприємство буде побудовано де-небудь в Російській Федерації. Для того щоб поставити хорошу переробну машину і організувати всю інфраструктуру, потрібно як мінімум 150-200 мільйонів євро. Плюс проектно-вишукувальні роботи, очисні споруди, енергозабезпечення - газ і тепло. Одного пара треба близько 20 тонн на годину. Окупність такого проекту при тій вартості, яку я назвав, становить мінімум 8-10 років при хорошій кон'юнктурі. Як ви думаєте, у нас зараз планується кон'юнктура? Уявіть собі, що хтось у нас вирішив побудувати другий КАМАЗ. Як би ви на це подивилися? Така ж ситуація і в нашому випадку. Одним словом, якщо вони знайшли рішення - заради бога, але поки ми нічого страшного для себе не бачимо. Конкуренція так конкуренція, будемо розвиватися далі ».

Як і Картонно-паперовий комбінат, компанія Сабирова стане використовувати у виробництві макулатуру. Папір для гофрування теж виробляється на КБК, однак, за твердженнями підприємця, ветеран ринку не продає цю продукцію, використовуючи її виключно для внутрішніх потреб, а вільних обсягів її на ринку сьогодні немає - є гострий дефіцит. Вартість паперу Сабіров заявляє нижче конкурентної.

Андрій Фомічов    не вважає проблему з виходом нового гравця на ринок настільки вже незначною Андрій Фомічов не вважає проблему з виходом нового гравця на ринок настільки вже незначною

«Якщо подивитися, що продає КБК, то можна побачити, що паперу для гофрування в номенклатурі продажів немає, - продемонстрував Сабіров делікатний підхід в бізнес-стратегії. - Комбінат випускає її тільки для власних потреб, для свого гофроцеха, тому конкуренції не буде. За макулатурі у нас теж різні постачальники. У Набережних Челнах збором макулатури займається три організації, але вони відвозять її на Марійський целюлозно-паперовий комбінат, тому що марійці дають вищу ціну навіть з урахуванням логістики. Ми уклали договори на поставку макулатури саме з цими компаніями. Ми навмисно вибрали тих постачальників, які не працюють з нашим Челнінского комбінатом ».

Постачальниками макулатури стануть для КБФ ТОВ «Альянс», ТОВ «Альянс П» і ТОВ «Еколаб». Перші дві компанії працюють в Челнах з інших регіонів - Кіровської і Самарської областей відповідно. «Еколаб» - фірма місцева, вона готова надавати КБФ по 1,5 тис. Т макулатури щомісяця. З приводу вартості виробництва, поставленої Фомічова під сумнів, Сабіров послався на скромні амбіції. «Заявлених інвестицій нам вистачить, адже фабрика невелика, - пояснив він. - Її продуктивність в 10 разів нижче, ніж у комбінату. Устаткування на комбінаті європейське, а ми беремо китайське. Це теж десятикратна різниця у вартості. Ми подивилися в Китаї 17 виробників і ті підприємства, де їх технології вже працюють. Устаткування працездатне, виробляє картон непоганої якості ».

«Фабрика картону випускає коробки чотири роки, до цих пір вона закуповувала сировину і, за оцінкою Сабирова, буде купувати його ще близько двох років. З новою КБФ на картонну фабрику планується поставляти 700 т, решта 1,1 тис. Т - на ринок. В обставинах, що склалися саме фабрика картону як другий цикл виробництва виступає конкурентом КБК, однак не настільки серйозним. «Фабрика картону займається в основному дрібногуртовим бізнесом. Комбінат, як правило, поставляє партії від 5 тисяч квадратних метрів - поставки дрібніше їм невигідні через високопродуктивного обладнання. Всіх клієнтів, які були незручні комбінату, ми підібрали. Він працює з гравцями рівня "Агросіли", Акульчева. У нас же основна географія поставок - це Башкортостан, Удмуртія, Самарська область. В Челни теж поставляємо, але дрібним виробникам. Я думаю, ми знайдемо точки дотику і, можливо, самі ще будемо поставляти папір на КБК. Зараз комбінат закуповує близько 500 тонн, ми готові закрити цю потребу, якщо наше якість влаштує колег », - запропонував Сабіров.

Як ви думаєте, у нас зараз планується кон'юнктура?
Як би ви на це подивилися?

Новости