«Ці хлопці не помиляться». Навіщо «Газпром» будує нові трубопроводи, якщо це економічно не вигідно?

Президент Путін пообіцяв: якщо наші європейські партнери з-за американських санкцій не зможуть інвестувати в будівництво «Північного потоку-2», Росія прекрасно зуміє профінансувати проект самостійно. Так що газопровід все одно буде. Європейські партнери, які було занервували від загроз з США, трохи заспокоїлися. Хто насправді сплатить ще один газопровід по дну Балтики, кому він вигідний, а кому просто чогось потрібен - пояснив виданню провед.рф нафтогазовий аналітик, партнер консалтингової компанії RusEnergy Михайло Крутіхін.

- Михайло Іванович, Росія дійсно може самостійно, без партнерів, профінансувати будівництво «Північного потоку-2»?

- До сих пір Росія саме цим і займалася. Оскільки «Північний потік-2», як і «Північний потік-1», - тільки відносно короткі морські ділянки великого коридору, що веде з Ямальського півострова. Це фактично досить незначна вартість, в межах € 10 млрд за кожен з «потоків». Але для того щоб підвести газ до початку цих маршрутів, «Газпрому» треба було профінансувати будівництво нового газотранспортного коридору від Бованенковского родовища на Ямалі через Байдарацкую губу - Арктичний затоку, і далі - через Ухту і на Торжок. Це нові труби. Їх можна було зробити коротший і використовувати вже наявну систему транспортування газу, якби на Ямалі побудували невеликий відрізок, з'єднавши його з газопровідної системою, яка починається в Ямбурге, і відправивши новий газ по старому маршруту.

- Напевно, потужності існуючих газопроводів просто недостатньо?

- Старі газопроводи зараз працюють фактично упівсили. Колись «Газпром» розраховував отримувати газ з родовищ-гігантів на півночі Тюменської області: «Уренгойское», «Фестивальне», «Ведмеже» та інших знаменитих. Але там уже газ йде низьконапірний, вони наближаються до вичерпання. І можна було б приєднати до старої трубі новий газ - і відправити на Захід.

- Чому «Газпром» так не вчинив?

- «Газпром», як завжди, вибрав найдорожче рішення. Ще в 2000 і 2002 роках на підставі розрахунків газпромівців подивилися, скільки буде коштувати цей коридор. Тоді і гроші були інші, і витрати інші, але в «Газпромі» нарахували $ 44 млрд. Ніяких іноземних інвесторів там не було. Фактично весь коридор до морської ділянки «Північного потоку» самостійно побудував «Газпром», зараз він продовжує його модернізувати.

І ось уявіть: від Бованенково через Байдарацкую губу і далі на Ухту йде 8 ниток труб. Це колосальні витрати. Фінансувалися вони з грошей «Газпрому». А оскільки це у нас, як ми знаємо, «національне надбання», то це гроші, які могли б стати в нагоді російському бюджету - і пенсіонерам, і лікарням, і вчителям, і всім іншим. Замість цього побудований непотрібний, на мій погляд, коридор, що веде до «потокам».

Замість цього побудований непотрібний, на мій погляд, коридор, що веде до «потокам»

- Але все-таки під словами «будівництво« Північного потоку-2 »зазвичай мають на увазі не ця коридор, а ділянку, що йде по дну Балтики до Німеччини.

- Абсолютно вірно: цей невелику ділянку. Але тут є невеликі хитрощі. Перший «Північний потік» будувався консорціумом, в якому «Газпрому» належить 50%, друга половина - у чотирьох цілком респектабельних західних компаній. У «Північному потоці-2» планували створити такий же консорціум, але цьому завадили протести в Польщі. І замість консорціуму вибрали кілька іншу організаційну форму. У фінансуванні бере участь вже інший набір компаній, але теж - іноземних.

- Все-таки беруть участь?

- Так-так, вони вже досить багато грошей в це вклали. І для них це дуже вигідно. «Газпром» укладає з ними угоду, відповідно до якої отримують свою частку в тарифах на прокачування газу. І частка ця розраховується за максимальної продуктивності труби.

- Тобто незалежно від реальної кількості газу, яке піде по трубі, вони отримають по максимуму?

- Тобто для іноземних інвесторів це гарантований прибуток ні за що протягом десятиліть. Тому що тарифи не залежать від фізичних обсягів газу, який буде прокачуватися. Це страшно вигідний для них проект: буде газ в «Північному потоці», чи не буде газу, вони гроші вже вклали - і далі будуть просто стригти купони.

- Але там же, як ви сказали, не тільки іноземні інвестори, половина у самого «Газпрому». Йому теж це страшно вигідно?

- «Газпром» теж отримує гроші за тими ж тарифами від «Газпром-експорт» - від того, хто газ прокачує. Але гроші ці йдуть на рахунки в Швейцарії. Тому що консорціум зареєстрований в швейцарському кантоні Цуг. Простежити, як гроші повертаються на рахунки «Газпрому» в Росії, неможливо. Тому певні менеджери «Газпрому», задіяні в цьому процесі, звичайно, виступають і за те, щоб функціонував «Північний потік-1», і за те, щоб був побудований «Північний потік-2».

- Як буде виглядати ця схема, якщо дійсно США накладуть санкції на будівництво «Північного потоку-2» і західні інвестори не зможуть брати участь у проекті?

- Іноземні інвестори вже внесли досить велику частину суми, більше $ 6 млрд. Гроші витрачені на інженерні вишукування, на закупівлю труб, на будівництво, і повертати їх іноземцям ніхто не збирається. Але далі «Газпром» буде фінансувати будівництво так же, як було і з усім коридором: з власних коштів. Точніше - з коштів російських платників податків.

- Виходить, що іноземцям навіть вигідно, щоб наступили санкції? Вкладати більше нічого не доведеться, а свої гроші за прокачування вони все одно отримають?

- Ні, вони будуть отримувати свої частки від тарифів - в залежності від вкладених інвестицій.

- Тобто частка «Газпрому» збільшиться? Це йому вигідно? Це і є санкції, від яких «ми міцнішаємо»?

- Це вигідно хлопцям, які будуть отримувати гроші на рахунки в швейцарському кантоні Цуг. Міцнішати будуть тільки їх структури. А сам-то «Газпром» як «національне надбання» буде слабшати, тому що він то гроші витрачає. Витрачає на те, на що можна було б не витрачати.

- Наскільки ймовірно, що санкції дійсно поширяться на «Північний потік-2»?

- На сьогодні це дуже малоймовірно. По-перше, тому, що Трамп, судячи з усього, підтвердив, що ніяких санкцій зараз проти цього проекту вводити не буде. Вірити чи не вірити - це вже інше питання. По-друге, так - «Північний потік-2» згадується законі США про санкції, але під тиском німецького лобі туди включили формулювання про те, що Білий дім повинен погоджувати ці санкції з європейськими партнерами. В даному випадку - з Німеччиною. І вона дала зрозуміти Сполученим Штатам, що з санкціями не погодиться. Минулого тижня я був на експертній зустрічі в Берліні, і там півдня німецькі експерти і представники уряду ФРН спілкувалися з другим чоловіком в Департаменті енергетики США. Можна сказати - перший заступник міністра енергетики Сполучених Штатів. Обидві сторони висували аргументи, але один одного не переконали. В кінцевому рахунку, німці сказали, що не піддадуться, американці висловили незадоволення, і не про якісь санкції поки мова не йде.

- Чому німцям так потрібен другий «Північний потік»? Якщо виключити членів консорціуму, які отримають гарантований дохід, то навіщо Німеччині ще один газопровід з Росії?

- В принципі він німцям, звичайно, не потрібен. Але їм абсолютно безкоштовно раптом дають ще один маршрут отримання газу з Росії. І «Газпром» обіцяє, що новою трубою він буде гнати газ на якихось нових умовах, за новими контрактами. Звичайно, німецьке промислове лобі, німецькі фірми в цьому дуже зацікавлені. Це їм вигідно.

- Не розумію. Вони ж все одно не можуть споживати більше газу, ніж їм потрібно. Навіщо їм його отримувати ще по одній трубі?

- В такому разі Німеччина перетворюється в свого роду газовий хаб - на майданчик, яка буде розподіляти російський газ далі в європейські країни. Не виключаю, що і на Україну. І найголовніше - Німеччина зможе поставляти газ ще й до Італії. Тобто якщо «Газпром» закриє свою південну газотранспортну нитку, що проходить через Україну, то італійцям доведеться купувати газ не безпосередньо на українському кордоні, а через Німеччину. Італійці такою перспективою жахливо незадоволені, вони, звичайно, виступають в числі противників «Північного потоку-2», оскільки розуміють, що їм доведеться залежати від Німеччини.

- А Росії ніж вигідний «Північний потік-2»?

- На мій погляд, єдиною метою і «Північного потоку», і «Південного потоку», який потім перетворився в «Турецький», відразу було - обійти Україну, позбавити її транзиту.

- Але тепер це неможливо: Європа висунула умову, що не дозволяє залишити Україну зовсім без транзиту.

- Так, фактично Росія пообіцяла, що частина газу, як і раніше піде через Україну. Але можна цей потік досить сильно скоротити.

Президент Путін вже зрозумів, що повністю позбавити Україну не вийде, тому ще 1 грудня 2014 року дала вказівку «Газпрому» проводити переговори з «Нафтагазом» про новий транзитний угоді. Поки цієї угоди немає, але в Москві все розуміють, що без нього не обійтися. Питання тільки в обсягах. Якщо газу, що йде через Україну, залишиться мало, наприклад - 15-20 кубометрів на рік, це створить дуже серйозні технічні проблеми для української газотранспортної системи.

Для підтримки нормальної роботи техніки їй потрібно приблизно 40-50 кубометрів на рік. Вони не можуть працювати на низькому тиску. І по цьому пункту, про обсяги, по всій видимості, і будуть вести торг «Газпром» і «Нафтагаз». Тобто для президента «Північний потік-2» - це форма покарання України, хоч і неповна.

- Це з області нематеріального. А вигода якась є?

- У Росії є дуже зацікавлена ​​в цьому будівництві лобі. В першу чергу, це компанії, які будують газопроводи. І не випадково був обраний найдорожчий маршрут. В сторону «Турецького потоку» теж були прокладені труби, як потім з'ясувалося - абсолютно непотрібні. Зараз вже 510 кілометрів цих труб з землі викопують. Підрядники дуже задоволені: вони спочатку закопували труби, тепер їх викопують. Їх вигода очевидна.

- Хто ще виграє від цих проектів?

- Більше десяти років тому російське керівництво попросило власників чотирьох головних трубопрокатних заводів країни налагодити виробництво труб для магістральних газопроводів, в тому числі - великого діаметра, розрахованих на високий тиск. Власники заводів абсолютно законно запитали, хто буде їх продукцію купувати, після того як вони вкладуть мільярди в створення виробничих потужностей. Президент їм пообіцяв: замовлення будуть.

- І ось це замовлення і є?

- Так, ось вони - замовлення. Замість того щоб використовувати старі труби, будують новий коридор від Ямалу. І пішли проекти: «Північний потік», «Південний потік», «Турецький» ... Побудований абсолютно нікому не потрібний газопровід «Сахалін - Хабаровськ - Владивосток». Будується жахливий по нерентабельність проект «Сила Сибіру». Скоро буде прокладатися ще «Алтай» - теж, звичайно, не комерційний для Росії проект.

- Але вони ж не можуть до безкінечності вигадувати нові і нові проекти?

- Коли проекти закінчаться, «Газпром», я думаю, почне оперативну заміну своїх труб, які цілком справно могли б працювати по всій країні. Ці хлопці не помиляться.

- Може бути, уявлення про нерентабельність такої роботи сьогохвилинне, а «Газпром» вкладається в розвиток на довгу перспективу? Може бути, пройдуть роки - і все це багато разів окупиться?

- Дивлячись як рахувати. На будівництво коридору для «Північного потоку-2» вже витрачено, як я сказав, $ 44 млрд як мінімум. Це так звані sunk costs - «втоплені витрати». Це гроші, які ніхто ніколи не поверне. І тепер уже вважають тільки операційні витрати: скільки буде коштувати прокачати газ до території Німеччини. Раптом з'ясовується, що витрати такі малі, що «Газпром» у виграші. А то, що він вже витратив гроші, вже нікому не цікаво. Те ж саме буде з «Силою Сибіру». Коли готували обгрунтування інвестицій в проект, з'ясувалося, що він не вийде на окупність навіть до 2050 року. Це чисті збитки.


Рейтинг новини:



Михайло Іванович, Росія дійсно може самостійно, без партнерів, профінансувати будівництво «Північного потоку-2»?
Напевно, потужності існуючих газопроводів просто недостатньо?
Чому «Газпром» так не вчинив?
Все-таки беруть участь?
Тобто незалежно від реальної кількості газу, яке піде по трубі, вони отримають по максимуму?
Йому теж це страшно вигідно?
Як буде виглядати ця схема, якщо дійсно США накладуть санкції на будівництво «Північного потоку-2» і західні інвестори не зможуть брати участь у проекті?
Виходить, що іноземцям навіть вигідно, щоб наступили санкції?
Вкладати більше нічого не доведеться, а свої гроші за прокачування вони все одно отримають?
Тобто частка «Газпрому» збільшиться?

Новости