Чи можна відстежити посилку без трек номера на Укрпошті

  1. Що можна зробити?
  2. Чому не можна відстежити посилку без трек номера

ЗМІСТ СТАТТІ

До сих пір мої міжнародні покупки через інтернет-магазини приходили без проблем. У всякому разі з доставки посилок з iherb.com взагалі питань не було. Зазвичай покупки приходили через 17-20 днів і трек номер для відстеження ні разу не знадобився. Так що питанням чи можна відстежити посилку без трек номера, якщо вона застрягне десь між відділеннями Укрпошти, я до сьогоднішнього дня не задавалася. Мабуть, марно. Вирішила, навіщо переплачувати за відстеження та останні кілька раз вибирала найдешевший спосіб. Тобто без трек номера.

Тобто без трек номера

Однак, як то кажуть, і на стару буває помилка. Судячи з email з iherb.com моя посилка в Україні з 10 квітня, але визначити, де саме вона знаходиться останні 12 днів не представляється можливим.

Що можна зробити?

Варіант 1 - call-центр Укрпошти

Як би по совдепівськи не виглядали поштові відділення, а деякі інтернет-технології з'явилися і на Укрпошті. Зокрема, дзвінок оператору прямо з браузера. На будь-якій сторінці сайту Укропочти в правій частині екрана блимає значок із зображенням телефонної трубки. Досить натиснути на нього.

Досить натиснути на нього

Відповіли на подив швидко. Причому ніяких роботів і переадресаций, відразу жива людина. Який, правда, мене засмутив, пояснивши, що відстежити посилку без трек номера не можна. Тобто НІЯК. Єдиний варіант - зв'язуватися зі своїм поштовим відділенням. Раптом проблема не в посилці, а в доставці сповіщення. Тут же, до речі, можна дізнатися телефон вашого відділення, якщо пам'ятаєте індекс.

Варіант 2 - відразу телефонувати у відділення

Для цього ще потрібно дізнатися робочий номер. Що виявилося не дуже просто. Незважаючи на те, що на сайті Укрпошти начебто є карта, працює вона якось боком і не дозволяє знайти навіть номер відділення за адресою. Про телефони я взагалі мовчу. Спасибі в Інтернеті море сервісів на всі випадки життя.

Контакти і час роботи відділень по містах є на сайті ukrpost.in.ua тільки потрібно знати точну адресу. Тому варто почати з карти і уточнити номер будинку, де розташоване ваше відділення. Далі тиснемо на потрібний рядок і отримуємо телефон і час роботи.

За фактом, єдине, що може зробити співробітник відділення - перевірити чи прийшла посилка на ваше прізвище. На більше розраховувати не варто. Тут теж не зможуть відстежити посилку без трек номера.

Варіант 3 - особиста присутність і трохи шантажу

В ідеальному світі, якщо ваша посилка лежить в поштовому відділення вам і по телефону можуть про це повідомити. Але реальність як завжди радує кількістю маразмів. Тому найдієвіший спосіб - брати паспорт, список вкладень і квитанцію про оплату. (Інструкція для тих, хто не знає, де знайти і як роздрукувати квитанцію про оплату інтернет-покупки ).

Я зробила саме так, заздалегідь налаштувавшись не відступати і отримати хоч якісь відповіді. Простягаючи паспорт у віконце на поштовому відділенні, я згадала, що відправник надіслав повідомлення про доставку посилки на Україну 9 квітня. Це не зовсім правда, але як усний аргумент спрацював на мою користь. Насправді при підтвердженні оплати iherb.com вказує тільки приблизну дату отримання.

Працівниця Укрпошти старанно перевіряла журнали надходження бандеролей і посилок хвилин 15. Після чого впевнено сказала - посилки НІ.

Втрачати було нічого, так що я задала «контрольний» питання: через скільки днів після відправки я можу подати заяву на розшук. Від прямої відповіді співробітниця пішла, але саме питання набув якесь чарівне дію. Жінка встала і пішла в підсобку, перевіряти незатребувані поштові відправлення вручну ...

І Про ЧУДО! Через 3 хвилини повернулася з моєї посилкою))). Виявляється вона прийшла у відділення навіть раніше зазначеного терміну - ще 8 квітня. Коментарі зайві ...

Природно, якщо б я обмежилася телефонним дзвінком до відділення, посилка як і раніше лежала б тихенько в підсобці.

Варіант 4 - писати заяву на розшук посилки

На офіційному сайті немає чітких вказівок, через скільки днів після відправлення посилки можна писати заяву. Співробітники теж не дуже охоче це питання обговорюють. Але на одному з форумів знайшла згадку, що Укрпошта дає сама собі 60 днів для доставки міжнародних відправлень. Однак поспілкуватися з начальником відділення на предмет розшуку посилки можна і через 30 днів. Дуже може бути, що і ваша посилка дивним чином візуалізується)).

Щоб «потеряшку» почали шукати, йти до відділення краще підготовленим. У розділі питань-відповідей на сайті Укрпошти вказані наступні документи:

- квитанція про оплату (копія / оригінал). У випадку з оплатою через Інтернет потрібно роздрукувати рахунок з онлайн-банкінгу або знайти квитанцію на сайті продавця. Роздрукувати краще в двох примірниках;

- деталі замовлення:

  • Категорія. Залежно від ваги міжнародні поштові відправлення (МПО) ділять на «посилки» вагою від 2 кг і «дрібні пакети» менше 2 кг;
  • Список вкладень;
  • Адреси відправника та одержувача;
  • Назва (в моєму випадку Міжнародна Авиапочта) і тип доставки (авіа або наземна).

Все це з iherb.com приходить в email відразу після відправки. Залишається тільки роздрукувати.

- паспорт. Це логічно і його ви навряд чи забудете)));

- 2 копії паспорта! (Про них ніхто не згадує, а на пошті, як правило, відмовляються робити ксерокопії). Потрібно отксерить 1-ю та 2-ю сторінки + прописку.

Чому не можна відстежити посилку без трек номера

Посилки без трек номера називаються незареєстрованими, тобто коли вони надходять на пошту України з митниці у них немає власного ідентифікатора. Безумовно, в відділенні такому відправленню привласнюють внутрішній номер, однак вам його ніхто не скаже. Це закрита інформація, яка використовується виключно для внутрішнього обліку.

Очевидно, що тепер питання «чи варто доплачувати за трек-номер» для мене стає риторичним. Звичайно, відстеження не змусить посилку йти швидше, але трек номер вирішує кілька завдань:

  1. Дає інформацію про стан вашого замовлення. Це трохи заспокоює, навіть якщо з доставкою затримуються)).
  2. Контролює роботу Укрпошти та інших кур'єрських служб. Все-таки скандалити набагато приємніше, коли у вас є докази на руках. А трек-номер дозволить ткнути носом і конкретно вказати відділення, в якому ваша посилка засвітилася останній раз.
  3. Є доказом у разі, якщо дійде до суперечок, заяв і офіційних розглядів.

PS Мабуть, при наступному замовленні з iherb.com Не буду скупитися і доплачу 1 бакс за трек номер)). Так, щоб більше не думати, як відстежити посилку без трек номера ...

Інші проблеми з доставкою:

Що робити, якщо загубилася посилка

Як отримати посилку на «Укрпошті» правильно

Як відправити або замовити післяплатою

Як відправляти післяплатою? Головне - не «Автолюксом»

Що можна зробити?
Що можна зробити?

Новости