Чи варто реєструватися в Американському Йога Альянсі (USA Yoga Alliance)?

  1. З історії Американської Асоціації Йоги (USA Yoga Alliance)
  2. Обережно, учитель йоги!
  3. Чим же займається Yoga Alliance
  4. Чи варто реєструватися в Yoga Alliance?
  5. Стандарти навчання в Росії
  6. висновки
  7. Що кажуть вчителі про Yoga Alliance

« I'm registered in USA Yoga Alliance «. Що криється за цією фразою - авторітерний статус або фальшиві "зірки на йогівських погонах» ?.

З історії Американської Асоціації Йоги (USA Yoga Alliance)

USA Yoga Alliance - це американська контролююча організація, широко відома у всьому світі завдяки запропонованим стандартам навчання для підготовки вчителів йоги.

Ідея створення такого собі навчально-методичного центру виникала в 1997 на конференції Yoga Journal під час обговорення питання про розробку національних стандартів навчання викладачів, оскільки не існувало одностайної підходу до навчання серед різних шкіл і напрямків: деякі школи пропонували дуже детальні програми, розраховані на кілька місяців навчання , інші ж обмежувалися 100-годинним курсом по «основним поняттям» йоги. У 1999 році була створена некомерційна організація - USA Yoga Alliance, метою якої стала розробка стандартів навчання вчителів, перевірка їх виконання, створення реєстру викладачів і шкіл, які відповідають цим стандартам.

У 1999 році була створена некомерційна організація - USA Yoga Alliance, метою якої стала розробка стандартів навчання вчителів, перевірка їх виконання, створення реєстру викладачів і шкіл, які відповідають цим стандартам

Відповідно до запропонованих в 1999 році стандартами, Yoga Alliance встановив мінімальну тривалість навчання - 200 годин. Це так називаючи «відправна точка», але аж ніяк не кінцева. Далі йдуть більш просунуті рівні - 500 ч, 1000 год і ін.

В якості оцінки програм навчання Yoga Alliance прийняв кількість годин, що відводиться висвітленню п'яти розділів викладання: з 200 ч тренінгу 100 ч повинно бути присвячено практиці, 25 ч методикою викладання, 20 годин анатомії, 30 годин філософії та етики, і 10 годин практиці викладання. На жаль, організація залишила без уваги сам зміст.

Таким чином, після закінчення курсу, відповідного вищепереліченим стандартам, в школі, внесеної до реєстру Yoga Alliance (Registered Yoga School - RYS), випускники курсу можуть і самі зарегіcтріроваться і отримати статус Registered Yoga Teacher - RYT.

Для цього необхідно надати копію сертифіката про проходження курсу, отримати підтвердження про автентичність сертифіката від школи, і заплатити $ 100 при первинній реєстрації ($ 55 за кожний наступний рік), а для школи - $ 400 ($ 200).

Для підтвердження членства в Yoga Alliance крім оплати внесків передбачена необхідність подальшого навчання і викладання. Щорічно викладач повинен проводити 45 годин викладання і проходити 30 ч навчання на курсах, семінарах, тренінгах ітд.

Обережно, учитель йоги!

З ростом числа практикуючих, кількість людей, які заробляють на життя в якості вчителів йоги або власників йога-студій значно зросла. Щодня Yoga Alliance отримує близько 1,000 заявок на реєстрацію від вчителів і 75 від шкіл щомісяця. На сьогоднішній день в реєстрі Yoga Alliance значиться більше 45 000 активних вчителів і 3000 активних шкіл.

В Америці в одній групі на сертифікаційному курсі проходить навчання не 20-30 чоловік, як було років 10 тому, а іноді і по 200-300. Очевидно, що в таких умовах і мова не йде про передачу знання від учителя-учневі і цінних настанов в індивідуальному порядку. З огляду на обмежень часу і велику зайнятість, вчителі не мають можливості спілкуватися зі своїми учнями і навіть не знають їх по іменах і в обличчя. І вже тим більше і мови не йде про те, щоб відповісти на питання учнів або перевірити, чи правильно учень засвоїв складний матеріал про філософію йоги, анатомії, травмобезопасности ітд. Не кожна школа проводить іспит після закінчення курсу. Основна причина - відсутність у викладачів часу для перевірки знань у такої кількості учнів. Тому якість викладання в США та інших країнах з кожним роком падає. Для нових викладачів-дилетантів 200 ч мінімальної підготовки «для зльоту» стають «посадкою» у вивченні науки йоги. Все частіше можна зустріти симпатичного харизматичного вчителя-дилетанта, провідного заняття в жартівливому тоні під звуки поп-музики, але з мінімальною кількістю пояснень по відбудові асан (або взагалі без них), підбадьорюючи учнів на акробатичні трюки і не обтяжуючи їх духовними настановами. Дуже часто заняття в студії закінчується фразою «Якщо ви хочете зробити стійку на голові або інші перевернуті пози, у вас є на це кілька хвилин прямо зараз.» Природно, в такому режимі все частіше відбуваються дуже неприємні травми, і повне спотворення розуміння в головах новачків , що ж таке йога. Багато учнів йдуть із занять здивованими або засмученими, оскільки очікували зовсім іншого. Yoga Alliance, називаючи себе контролює організацій, проводить тільки формальну перевірку сертифікатів. Фактично вони можуть бути куплені або підроблені. Також Yoga Alliance не займається навчально-методичними питаннями викладання і не перевіряємо зміст програми навчання.

За даними Американської Комісії зі Безпеки Споживчого товару кількість травм, отриманих учнями на заняттях зростає в геометричній прогресії. І причиною тому стає некомпетентність викладачів. Однак ні школа, ні інструктор відповідальність за ваші травми на себе не візьме. Перед початком будь-якого заняття учень підписує форму (Yoga Disclaimer або Waiver), розроблену юристами, про те, що учень усвідомлює травмоопасность занять йогою і «згоден взяти на себе повну відповідальність за своє здоров'я і благополуччя щодо занять йогою. Викладач не несе відповідальності щодо травм (в тому числі смерті), які можуть виникнути прямо чи опосередковано в результаті відвідування занять йогою ". На жаль, Yoga Alliance не робить ніяких дій, щоб вплинути на зниження кількості травм з вини некомпетентних викладачів. Це можна було б зробити шляхом внесення коригувань до програми навчання або введення іспиту.

Йога давно переросла з секретних практик купки аскетів в величезну комерційну індустрію. Одна з причин - низька затратність, адже для того, щоб заробляти йогою не потрібно будувати заводи або мати дороге устаткування - потрібен тільки йога мат і сертифікат про закінчення курсу. Вартість навчання за стандартом 200 ч обійдеться приблизно в 2 000 дол. Для порівняння, курс за фахом «дієтолог», займає більше 2х років і буде коштувати близько 4500 дол. Навчання в Американських вищих навчальних закладах обійдеться в кілька разів дорожче. Тому все більшу кількість випускників в Штатах вибирає своєю професією доступний шлях йоги, минаючи важливий університетський етап. Адже для проходження тічерс-тренінгу не потрібен диплом про вищу освіту. Yoga Alliance також не діє в цьому питанні, не роблячи ніяких спроб підвищити якість викладання йоги.

Коли викладач йоги приходить влаштовуватися на роботу, то він спілкується з менеджерами і фахівцями відділу персоналу, що мають віддалене уявлення про процес навчання йоги. Для них сертифікат зі штампом авторитетної організації Yoga Alliance значить набагато більше, ніж мудровані назви на санскриті «Шивананда-Ашрам», «біхарської Школа Йоги», «Krishnamacharya Yoga Mandiram» ітд. Вони ймовірно були б шоковані, дізнавшись, що насправді не існує ніяких конкретних навчальних стандартів і перевірки знань випускників цих курсів. Очевидно, що Yoga Alliance створив собі неоднозначний і оманливий імідж, називаючи себе контролюючою організацією.

Чим же займається Yoga Alliance

До теперішнього часу прийняті в 1999 році стандарти Yoga Alliance істотно не змінювалися, що не деталізувалися і не доповнювалися змістовними інструкціями незважаючи на істотні зміни, що відбулися за останні півтора десятка років. До таких змін можна віднести доступність багатьох джерел з йоги, в тому числі в електронному вигляді, і включення їх в програму навчання. Також не враховуються результати останніх досліджень вчених в області йоги, які також могли б вплинути на зміст курсу.

Yoga Alliance бачить свою місію в підтримці йога-бізнесу, розгляді юридичних і організаційних питань і глобальне розширення, а не розробці рекомендацій щодо наповненості викладацьких курсів і контроль за їх дотриманням, щоб забезпечити якість одержуваних знань і досвіду.

Складно погодитися з фразою, яка розміщена на сайті Yoga Alliance, що організація через «реєстрацію учасників сприяє підвищенню безпеки та компетентності викладання йоги». Yoga Alliance стурбований швидше процедурами реєстрації все нових і нових членів і розробкою «фішок» на своєму сайті, а зовсім не питаннями йоги.

Чи варто реєструватися в Yoga Alliance?

Реєстрація в Yoga Alliance може підкупити пропонованими бонусами і знижками для своїх членів, однак скористатися ними можуть далеко не всі.

Після успішної реєстрації викладач отримує можливість носити горде ім'я «USA Yoga Alliance RYT - registered yoga teacher» (RYS - registered yoga school) і розміщувати його бренд ЙА на будь-яких документах і маркетингових матеріалах для підвищення іміджу в очах роботодавців і клієнтів.

Після успішної реєстрації викладач отримує можливість носити горде ім'я «USA Yoga Alliance RYT - registered yoga teacher» (RYS - registered yoga school) і розміщувати його бренд ЙА на будь-яких документах і маркетингових матеріалах для підвищення іміджу в очах роботодавців і клієнтів

C жовтня 2011 року Yoga Alliance проводить конференції на території США і вебінари, де обговорюються питання йога-бізнесу, зокрема особистісний та професійний ріст, питання маркетингу, технології в йога-бізнесі, прибутковість і збереження лояльності клієнтів, формування бренду, відкриття власного магазину продуктів і послуг. Також передбачена можливість отримувати консультації з юридичних та правових питань відповідно до законодавства США, для громадян же інших країн ці рекомендації є актуальними.

Тим часом, реєстрація в Yoga Alliance дійсно може бути цікава тим вчителям йоги, який крім викладацької діяльності мають йога-студії, магазини супутніх товарів і хочуть розвиватися в підприємництві. Yoga Alliance пропонує знижки на медичне страхування, освіту, одяг і товари для йоги, бронювання готелів, авто і квитків, юридичні послуги та техніку. Правда 90% цих пільг можуть використовувати тільки жителі Північної Америки - США і Канада. 10% складають товари та одяг для йоги, доставка яких в країни СНД буде в 3-6 разів дорожче самої речі.

Школи, зареєстровані в Yoga Аlliance, надають так звані години CE (continue education), які зараховуються для промоушена на наступний рівень по систему eRYT200, RYT500, eRYT500 і тд. У Росії і СНД шкіл, що дають CE, одиниці, тому ця система також не працює.

При влаштуванні на роботу в СНД реєстрація в Yoga Alliance не обов'язкова, адже це не ліцензується організація. В Америці справи йдуть трохи інакше: бренд Yoga Alliance, розкручений в першу очередб Йога Джорнале, є авторитетним і дає певний бонус при відборі кандидатів.

Стандарти навчання в Росії

Тим часом, на кожному материку і вже практично в кожній країні існує своє об'єднання, альянс або організація йогів - Європейський, Американський, Міжнародний, Французький ітд. Yoga Alliance став самим найпопулярнішим з них тому, що підтримується і часто згадується в Йога Джорнале.

У Росії сертифікують діяльність здійснюють кілька організацій, при цьому аж ніяк не всі використовують стандарти Yoga Alliance. Ось приклади кількох з них:

  • Федерація йоги Росії готує фахівців через Московську Державну Академія Фізичної Культури (МГАФК) за програмою YTTC-200 (Yoga Teacher Training Course, 200 годин), зареєстрованої в Міжнародному Альянсі йоги (Yoga Alliance International Worldwide, Індія), Yoga Alliance International (Франція), European Union of Yoga Association і International Yoga Federation (Міжнародна Федерація Йоги).
  • Московська Федерація йоги готує фахівців кундаліні-йоги через НОУ Інститут Інтегративної Психології Професійного Розвитку. Представляють навчання стандартизоване в Міжнародному Yoga Alliance (IYA).
  • Інститут Традиційних Систем Оздоровлення готує фахівців по йога-терапії з дипломом професійної перепідготовки за професією «Інструктор - методист з лікувальної фізичної культури» (спеціальність 032102.65 «Фізична культура для осіб з відхиленнями в стані здоров'я (АФК)») і спеціалізацією «ЙОГАТЕРАПІЯ» за програмою професійної перепідготовки відповідно до наказу № 961 Міносвіти РФ від 3 квітня 2000 р Диплом міжнародного зразка Школи тайського масажу (Thai Massage School of Chiang Mai, Thailand), акредитованої міністерство освіти Таїланду, Диплом «Перша допомога» (PADI Emergency First Response (EFR)

Існують також центри та клуби йоги, які посилаються на відповідність своїх програм вимогам авторитетних альянсів інших країн, проте рівень підготовки фахівців досить слабкий. Основна мета - самореклама і отримання конкурентних переваг. Є й такі сертифікаційні центри, які роблять ставку на авторитет Індії, адже Індія - батьківщина йоги. При цьому самі курси є абсолютним фейком, а «гуру» цих центрів нічого спільного з йогою не мають.

Таким чином, нових йогів зараз готують повсюдно, а ось програми навчання не завжди відповідають очікуванням. В умовах, що склалися поряд з відповідальними учасниками ринку освітніх послуг можуть процвітати недобросовісні і малокомпетентні організації; в результаті ринок послуг рясніє пропозиціями принципово різного якісного рівня. Страждає від цього насамперед пересічний споживач.

Ще більш невизначено питання про розробку стандартів навчання йоги стоїть на державному рівні. Дослідженням питання легітимності професії йоги давно і детально займається відомий викладач йоги СНД, автор книг і декількох дослідницьких статей, Ігор Полтавцев , Директор Калінінградського інституту йоги. У своїй статті «АТЕСТАЦІЯ У йозі - ПРАВОВОЇ БЕЗВИХІДЬ?», Опублікованій в журналі НОЙ ( «Нове про йогу». №2 лютий 2011 року), він стосується питання правової захищеності викладання йоги.

Так, диплом державного зразка можуть видавати як державні, так і недержавні (приватні) освітні установи. Але для цього повинні бути дотримані дві умови: це наявність державної ліцензії на освітню програму або державна акредитація закладу, в т.ч. за програмою навчання. Другий пункт для державних освітніх установ в даний час нездійсненний, оскільки йога як предмет, так і спеціальність, чи не числяться ні в одному тарифно-кваліфікаційному реєстрі. Для виходу з правового глухого кута необхідно, щоб йога пройшла державну акредитацію до якості виду спорту, фізкультури, виду терапії або педагогічної дисципліни. Однак у даний момент це питання не вирішене.

«Жодне державне освітній заклад сьогодні не може на законних підставах видати диплом про присвоєння кваліфікації, наприклад, інструктора йоги», - пише Ігор Миколайович. - «Якщо ж щось і видається, то це ні до чого не зобов'язують сертифікати про прослуховування будь-яких курсів з йоги ... Хоча вихід набув поширення. Уже 10 років існує така правова форма як недержавна освітня установа (НОУ). При наявності державної ліцензії в таких установах можна в законному порядку вести підготовку інструкторів йоги по ніким не скасованої програмою Держкомспорту. Але тоді на дипломі друк буде без герба, що може викликати проблеми при наймі на роботу в організації державного сектору. Приватний же сектор по закону має повне право приймати на роботу фахівців з таким документом. Це приватні школи, дитсадки, фітнес-центри, поліклініки, йога-центри і т.п. »Таким чином, отримати професію« викладач йоги »можна, але говорити про диплом державного зразка і освітніх стандартах поки рано. Для тих, хто женеться за сертифікатами та дипломами можна сказати одне: без державної освітньої ліцензією будь-який документ про закінчення освіти перетворюється в папірець про прослуховування курсу.

висновки

Швидше за все на конференції йоги в 1997 році активісти, які висували ідею створення якоїсь контролюючої організації, мали на увазі не чергового бюрократичного гіганта, а ефективний орган, здатний вирішити наболілі питання, що стосуються якості навчання.

Проблема розробки єдиних стандартів полягає в тому, що йога має різні аспекти: йога-спорт, йога-терапія, психологія і духовність, тому помсти всіх під одну гребінку неможливо. Це завдання складне, але здійсненне. Саме цього і чекали від всесвітньої контролюючої організації, але «віз і нині там». Звичайно, ні мети, ні терміни навчання, встановлені зараз Yoga Alliance, не дозволяють виростити повноцінних фахівців, а відсутність визначення наповненості курсу допускає появу таких Профанується йога-напрямків , Типу «рок-н-рол йога», Yogalosophy і ін.

Що кажуть вчителі про Yoga Alliance

Update 20 Жовтня 2014: Нещодавно в рамках семінару в Америці мені вдалося задати питання нашим учителем Андрію Лаппа про Американському Йога Альянсі. Ось його слова в перекладі з англійської:

«Я вважаю, що самє Йога Альянс ставши причиною того, что якість викладання йоги в Амеріці падає з шкірних роком. До появи Йога Альянсу авторитетними вчителями були люди, які мали десятиліття практики і досягли своєї реалізації в йозі - Девід Лайф, Гарі Крафцов, Даг Свенсон, Марк і Джоан Дарбі і ін. Але потім засновники Йога Альянс знайшли спосіб, як заробляти гроші, продаючи « авторитетність »будь-кому, хто готовий заплатити за членство в Альянсі. За невелику плату право проводити тічерз тренінги під егідою Йога Альянсу отримали йога-студії, якими керують люди, які не мають ні своєї методики викладання, ні досвіду практики. Вони організують тренінг, купуючи готовий мануал і запрошуючи кількох викладачів з різних стилів йоги. Кожен з них проводить по 2 дня вступного курсу по своєму стилю, в рузельтате студенти отримують вкрай загальне уявлення про все і разом з тим ні про що. Я часто бачу, що випускники таких йога курсів на своїх заняттях вставляють шматок з аштанга-вінтяси, шматок з Айенгар йоги, шматок звідкись ще, але вони не розуміють, куди в кінцевому підсумку вони йдуть самі і ведуть своїх учнів. Так йога перетворилася в бізнес, а не в духовне вчення про досягнення звільнення ».

Гімалайський Академія Йоги

. Я як засновник однієї з провідних шкіл йоги Рішикеша, світової столиці йоги, закликаю відноситься до «престижності» всіляких сертифікатів з деякою часткою гумору. Ніяка папір не замінить досвід і знання. У Рішікеше, до слова, 99% шкіл видають сертифікати всім без перебору в обмін на гроші. Можу підказати, де в Рішікеше можна купити сертифікат американського Йога Альянсу за $ 50 і за $ 2750 C незначною різницею в художньому оформленні. По суті, і там, і там Вас змусять заповнити «контрольну роботу» на кшталт «Назвіть 3 будь-які асани на Санскриті / Що для Вас« йога »(в двох реченнях)? « Ilya Zhuravlev Деякі даремно думають, що "папірець" з назвами західних йога-організацій, федерацій та альянсів зробить вас «авторитетним викладачем». Однак все це приватні комерційні проекти, які в основному збирають внески і в обмін надають свій логотип, ніяк не контролюючи реально якість навчання і викладання своїх членів - і все більше людей про це знає. Кілька проведених занять - і все ясно і роботодавцю і учням. Якщо інструктор веде слабо, ніякі титули, логотипи, лейбли і друку йому не допоможуть. Тому основний ваш "сертифікат" - це ваші знання і вміння. Такі організації в основному орієнтують свій маркетинг на початківців Тічер, які хочуть підвищити свій статус логотипом організації. Міжнародна Федерація Йоги, організована в Аргентині, вважалася у нас в СНД якоїсь авторитетною організацією, тоді ми так думали через нестачу інформації. Були часи років 10 назад і я отримав її сертифікат - просто за внесок, нічого вони не перевіряли, тільки плати. Потім ми надсилали їм гроші і вони надсилали нам сертифікати для випускників наших тічерзов, поступово все більше і більше піднімаючи ціну за свої папери. Насправді ж вони лише організовували чемпіонати з йога спорту в Латинській Америці, в Північній їх ніхто особливо і не знав, також як в не-іспаномовних європейських країнах (в Англії, Німеччині, Франції «рулять» свої йога-альянси і об'єднання).

Американський Йога Альянс для вступу в нього просить надіслати крім внесків скани сертифікатів - хоч якась перевірка, хоча по ідеї сертіфкати можуть бути просто куплені або намальовані. Цей Альянс використовуючи американські ресурси маркетингу «розкрутився» більше - і навіть проводить конференції по «йога-бізнесу», як розвивати йога-індустрію і йога-маркетинг, як розвивати страхування і кредитування в сфері йоги і тп - дуже по-американськи :-) можливо в умовах американського соціуму, де кредити і страховки дуже важливі і практично людина не може жити без них - це актуально. Особисто говорив з А.В.Лаппой, який хоча і складається там і продовжує вести курс викладачів з лейблом Ам Йога Альянсу, залишається невисокої думки про якість американської йоги в цілому і її безпринципною комерціалізації і скочування в сферу розваг і шоу-бізнесу (про що ви напевно не раз чули на його лекціях, якщо у нього вчилися :-)) Мій особистий досвід - я знаю західних викладачів, переважно американських, які мають ERYT 500, проводять тічерзи під лейблом Альянсу, при цьому вельми слабкі в практиці йоги, не дотримуються в життя її ціннісної ям і принципам, та й просто не дуже освічені. Я особисто відвідував класи таких людей на західних фестивалях і конференціях. Інші ж американські викладачі мають і знання, і хороший досвід. Це показує, що сам по собі логотип Альянсу не гарантує і не подтвержадет нічого. Він означає лише, що людина або йога центр платить туди внески. Корисним для себе свого часу я знайшов програми вимог до тренінгів для викладачів, які публікувалися на сайтах Міжн Фед Йоги і Ам Йога Альянсу, там були розписані предмети і кількість годин. Однак ещу будучи в старому Аштанга Йога Центрі, який почав проводити тічерз тренінги в Москві в 2003, ми значно розширили і урізноманітнили ці програми.

Цінністю володіють сертифікати визнаних шкіл, майстрів і напрямків йоги, які відповідають за якість і серйозність навчання. Ні Шивананда і його спадкоємцям, ні біхарської школі, ні П.Джойсу і Шарат, ні БКС Айенгар, ні ТКВ Дешікачару або Шріватса Рамасвамі (список можна продовжити) - альянси і федерації не указ і не потрібні. Їх авторитет - їх знання та досвід. Ось до цього треба прагнути, а не до бюрократизації та брендування. Рівнятися треба на самих мудрих, а не на самих спритних і підприємливих :-)) Я особисто вважаю, що немає потреби плодити бюрократію і організації навколо йоги, так як це вигідно тільки їх творцям, які таким чином «контролюють ринок» і фінансово себе забезпечують . Замість цього треба кожному викладачеві підвищувати свої знання і майстерність, напрацьовувати досвід і передавати його людям - тоді його авторитет буде рости і без всяких логотипів і членств. Люди можуть, поки новачки, «вестися» на маркетинг і паперу з «солідними» назвами, але коли починають трохи розуміти йогу, прекрасно почувають всякий фейк.

Люблю цитату Шрі Б.К.С. Айенгара: «Я не вимагаю вашої шани. Я його заробляю. »А також цитату Рейнхарда Гамментхаллера:« справжній сертифікат йога - його шакті і його теджас ». Шарлатанів вистачає всюди. Є попит на фейк, є і пропозиція. Небезпека «контролюючих організацій» в йозі вище, ніж попсовиків. Попсовику ви можете проігнорувати, якщо хоч чуть чуть будете включати голову (а, як каже А.В. Лаппа, «йога не для тупих»). А організація поступово зростає і стає корупційним чинником, який за вас визначать вам доступ до інформації. Вона впроваджує ідею, що «справжня йога» - «тільки під її дахом». У підсумку все, що організацією відмітається по їх власним бажанням і принципам, часто наприклад по принципам ринкової конкуренції, може просто не потрапляти в ваше поле зору.

В Індії теж маса федерацій і альянсів. І там взагалі реєстрація шкіл йоги відбувається на державному рівні, але по лінії релігійних організацій. В даному случає гос-во цікавить тільки ВІДСУТНІСТЬ криміналу, шахрайства та політичне життя. екстрімізма. У саме викладання йоги вони не лізуть. Не впевнений що реєстрація в йа обов'язкове в сша. Юридично такого просто не може бути так як йа приватна громадська а не ліцензується організація. І якщо наприклад у вас є авторизація з Майсора, вас візьмуть вести Аштанга без всякого йа. Те ж саме в йозі Айенгара - у них своя сертифікація і має вагу тільки документ з пуни. Навіщо реєструються в РФ я не знаю. Думають що це доп. Реклама в очах публіки. Вступаючи в подібну структуру, вітчизняний викладач автоматично визнає її чільну і контролюючу роль над собою як рядовим членом організації, який сплачує внески в гаманець функціонерів з США.

.

Ігор Полтавцев, директор Калінінградського інституту йоги. Зараз деякі Центри та клуби йоги в якості прикриття своєї неякісної сертифікаційної діяльності посилаються на відповідність своїх програм вимогам таких авторитетних органів, як Європейський, Американський, а то і взагалі Міжнародний Йога Альянс. А дехто навіть намагається виступати як представник цих органів. Так, в якості самореклами і отримання конкурентних переваг подібне явище можна пояснити. Однак говорити про включення Росії в сферу впливу цих поважних організацій поки передчасно. І абсолютно не факт, що розуміння йоги в Росії стане аналогічним спрощеним західному розумінню. Лідери Європейського альянсу вважають йогу засобом підйому кундаліні. А ось Російський альянс (створення якого, ймовірно, не за горами) може порахувати таку мету надто абстрактної або взагалі недоречною і підніме на щит іншу кінцеву мету - наприклад, підвищення здоров'я і соціальної ефективності нації. Інакше кажучи, це профілактика захворюваності, це підвищення ментальних характеристик (уважність, пам'ять і т.д.), це поліпшення якостей соціальної адаптивності (толерантність, комунікабельність, радість і т.п.). У Росії, як то кажуть, свій шлях, і нам зовсім не обов'язково сліпо копіювати західну розуміння йоги.

Olga Sydorenko

За знаннями йдуть до Майстрам, а не в альянси, кооперативи, колгоспи і іже з ними ... Це розуміють абсолютно всі. Але коли хочеться себе продавати (в хорошому сенсі слова - свої знання \ вміння), але поки авторитету або харизми замало, прігождаются структури і скоринки, які за невелику мзду як би кришують зелених фахівців - цілком нормально, всі задоволені і ситі в результаті.

Я хочу додати кілька слів на підтримку «американської індустрії зла». Ам ЙА дійсно перевіряє справжність сертифікатів через викладачів, які їх видають, тобто викладач повинен особисто вислати підтвердження ЙА, що він мене сертифікував. Викладач повинен бути обов'язково членом ЙА і його сертифікує програма повинна відповідати вимогам ЙА (за темами, кількістю особистих і не контактних годин ітд). Це дуже хороша спроба підняти рівень якості навчання на курсах підготовки інструкторів, встановивши мінімальні стандарти, щоб не з'являлися потім дипломи типу «інструктор по розкриттю стегон» або «викладач стійки на голові». Мені особисто повелося брати участь в Індії на «викладацьких» йога-курсах в 2007-2008 роках, на яких від йоги було одна назва, а по суті вчили на них мало не корів доїти з любов'ю! Але це ж проходило на батьківщині йоги - Індії! Наявність контролюючих організацій в самій Індії значно знизило б кількість таких Профанується курсів, яких багато і зараз, з огляду на популярність йоги! але створили таку організацію не індуси, а американці. Звичайно, для справжніх знань і традицій ніяких контролюючих указів і бюрократичних перепон бути не може. але в той же час, мої улюблені викладачі тут - Дхарма Мітра, Калі Рей і ін - не хизуються титулом «Ай ем ЙА», але організацію підтримують. ЙА не дає знання про йогу, але це і не їх місія. Конференції та семінари, які вони проводять, присвячені йога-бізнесу для власників йога студій або бажаючих їх відкрити. Це етика ведення підприємницької діяльності, поєднання комерційної складової і духовного покликання і тд. в загальному, для цільової аудиторії аудиторії це досить цікаво. Те, що вони гроші беруть за членство - це необхідність платити зарплату співробітникам, не бачу нічого тут злочинного. ЙогаАльянс не повинен визначати, що таке йога і хто справжній гуру з гур. Можливо, спочатку створювалася вона і зовсім не як контролююча організація, а фільтруюча фейк, якого стає все більше, від справжніх знань. Але маємо що маємо.

James Brown

What we need is a lengthy set of specific objectives that a yoga teacher training needs to meet, as is the standard in almost all other vocational training. Since yoga can be practiced in many styles with varying emphases, creating rigorous and responsible standards among yoga teachers is indeed a very big job. But, organizations like the International Association of Yoga Therapists have managed to do it. They unveiled, in 2012 their «Educational Standards for the Training of Yoga Therapists», 19 pages that cover, in great detail, training requirements for sanctioned yoga therapy programs seeking their approval, as well as skills assessments for the therapists they credential. There are great teachers out there. But they are great in spite of Yoga Alliance, not because of it. These skilled teachers pushed themselves, and their teachers pushed them, beyond the mild standard that Yoga Alliance created. We need a body that ensures that all yoga teachers are appropriately educated. Life beyond Yoga Alliance can and should be shaped by the people who want to raise credibility for yoga teaching as a skilled application of a system that elevates quality of life for those who partake. Whatever the style, a physical yoga practice is kept safe and on target only by a teacher who knows how to do those things. While there are plenty of teachers who do know these things, their skills exist in spite of Yoga Alliance's minimum standards, not because of them. Yoga Alliance has done nothing to raise, or even to maintain the standards of yoga teaching that existed before they came along. Their standards have not evolved at the pace that is needed from an organization that purports to be any kind of authority on yoga teacher training content. And they've responded to calls for change with statements explaining why they can not do it, or what they are doing instead. It's time for yoga professionals to move on Вільям Броуд. Із книги Наукова йога. демістифікація . У кожної зі шкіл своя програма, і вчать вони того, чого вважають за потрібне ... Слова «зареєстрований» - «отримав належним чином оформлену і офіційну ліцензію». Таким чином, створюється враження, що «зареєстрований» - це фахівець, який отримав велику підготовку і склав суворі іспити при якоїсь державної організації, яка регулює роботу професіоналів. Альо це не так. До подає на реєстрацію не пред'являється ніяких вимог - вони не зобов'язані повідомляти про свою освіту, здавати державні іспити або доводити свою профпридатність.

_____________
З найкращими побажаннями
Юля

Що криється за цією фразою - авторітерний статус або фальшиві "зірки на йогівських погонах» ?
Чи варто реєструватися в Yoga Alliance?
У своїй статті «АТЕСТАЦІЯ У йозі - ПРАВОВОЇ БЕЗВИХІДЬ?
По суті, і там, і там Вас змусять заповнити «контрольну роботу» на кшталт «Назвіть 3 будь-які асани на Санскриті / Що для Вас« йога »(в двох реченнях)?

Новости