Чи готова дитина до дитячого садка?

  1. Питання здоров'я перед дитячим садом
  2. алергії
  3. Шлунково-кишковий тракт
  4. Хронічне захворювання
  5. психосоматичні реакції
  6. Соціальні навички дитини
  7. психологічний портрет
  8. Як підготувати дитину до садка?

зміст:

Мами, яким належить відвести малюка в садок, завжди хвилюються. Чи швидко адаптується дитина в новій обстановці? Чи не роблять батьки помилку, віддаючи малюка в колектив в такому ранньому віці? Розбиратися з цим питанням потрібно індивідуально: є малюки, які легко адаптуються і в ясельної групи. А є такі, кому і в 4 роки поза сім'єю і вдома буде некомфортно.

Говорячи про готовність до саду, потрібно розглянути всі аспекти розвитку малюка: його здоров'я, психологічний розвиток, особливості особистості і сприйняття світу. А також ресурси сім'ї: наскільки вона готова підлаштуватися під індивідуальні потреби дитини в зв'язку з цією стресовій для більшості дітей ситуацією. Отже, по порядку.

До змісту

Питання здоров'я перед дитячим садом

імунітет

Який спосіб життя веде малюк? В саду простіше адаптуватися тим, хто вже не раз стикався з бактеріями і вірусами і успішно їх поборов. Наприклад, якщо дитина живе у великій родині, де старші діти ходять в школу і періодично "тягнуть в будинок" віруси, якщо він їздить у громадському транспорті і буває в людних місцях, але його імунітет натренований до трьох років. А ось домашньому малюкові, яку виховують в тепличних умовах, може бути перший рік нелегко. Велика ймовірність того, що перший рік він буде хворіти більше звичайного.

алергії

Важко доведеться дітям-алергікам. Навіть якщо вихователі налаштовані доброзичливо, вони просто не мають права годувати дитину домашньою їжею. У деяких регіонах нашої країни є можливість замовляти харчування в залежності від стану здоров'я дитини, але все одно вибір варіантів невеликий. Максимум, на що можна розраховувати, це виконання прохань типу "не давати мандарини, обмежити хліб" і т.п.

Шлунково-кишковий тракт

Дієта, розроблена для дитячих садків, відповідає нормам, прийнятим "нагорі" і, як правило, безпечна з точки зору бактеріологічної складової. Однак багато педіатри вважають, що обсяг порцій і продукти, включені в раціон, є "непідйомними" для багатьох дітей особливо в ясельної групи. Наприклад, манна каша, в якій ложка стоїть, занадто важка вуглеводна їжа. А солянка з сосискою - удар по печінці. Якщо у дитини є проблеми з травленням, він може страждати від Садовської їжі. Винятки становлять спеціалізовані сади, але їх досить мало.

При незначних проблемах з шлунково-кишкового тракту можна спробувати поводити дитину в садок, але домовитися з вихователями про обмеження наявного раціону: в садах з ранку вже є інформація про меню на весь день, тому така можливість є.

Хронічне захворювання

Дитині, яка часто хворіє і без саду або має хронічні захворювання, буде значно складніше, навіть якщо він піде в садок "за профілем". Його організм взагалі слабкий.

психосоматичні реакції

Досить часто в саду починають хворіти діти, схильні видавати яскраву соматичну реакцію на психологічний дискомфорт. Якщо дитина була гіпервозбудім в дитинстві, якщо "на нервовому грунті" у нього трапляється розлад шлунка і стрибок температури, якщо він страждає від головних болів, якщо йому властиво перезбуджуватися під вечір до сліз і скандалів - він в групі ризику. Такі малюки стійко потрапляють в число "хворобливих", як тільки їх відправляють в сад.

Питання здоров'я - один з ключових. Ослаблені діти можуть "зірватися" і почати хворіти так, що відновити здоров'я буде складніше, ніж потримати вдома зайвий рік. Порадьтеся з педіатром, який веде вашу дитину, і прислухайтеся до його рекомендацій.

Порадьтеся з педіатром, який веде вашу дитину, і прислухайтеся до його рекомендацій

До змісту

Соціальні навички дитини

Всі діти - унікальні. І кожен малюк готовий до виховання колективом в свій термін. У дитячому садку краще адаптуються міцні і активні малюки, які із задоволенням беруть участь в іграх на дитячому майданчику і спокійно відходять від мами, щоб поспілкуватися з іншими дітьми.

На що варто звернути особливу увагу, оцінюючи соціальні навички свого малюка?

Чи має дитина досвід спілкування з однолітками? Зазвичай діти до 3-х а то і 4-х років не горять бажанням "спілкуватися з дрібнотою", вважаючи за краще старших дітей або дорослих. А їх контакти з однолітками зводяться до відбирання іграшок і гучним криків. Їм просто не цікаво з собі подібними, у яких особливо нічому навчитися. Так звана "референтна група" - коло людей, чия думка дитини цікавить, контакти з якими для нього важливі - формується в більш старшому віці. Однак дитині буде простіше адаптуватися в саду, якщо він вже стикався з іншими дітьми на майданчику, на розвиваючих заняттях і т.п., якщо він знає, чого можна очікувати, яку стратегію поведінки застосувати.

Наскільки він готовий до контакту з новими дорослими? Набагато простіше дітям, які мали успішний досвід перебування під керівництвом дорослого далеко від мами. Наприклад, з, з педагогом в групі. "Успішний" - мається на увазі, що малюк вже переніс гіркоту розлуки і засвоїв головне: мама обов'язково повернеться, а сторонні дорослі не ворожі.

Чи здатна дитина повідомити про свої проблеми, висловити невдоволення, висловити прохання? В саду простіше дитині, який може контактувати з оточуючими з приводу своїх бажань і дискомфорту, а не замикається в собі, страждаючи від неприємностей.

Дисципліна і режим. Якими б доброзичливими не були вихователі, вони не можуть забезпечити індивідуальний підхід до кожної дитини. В саду є досить жорсткий режим і дисциплінарні вимоги. Наскільки ваша дитина готова прийняти їх? сформувати режим дня до надходження в сад - завдання батьків. Як можна раніше привчайте дитину до раннього підйому, денного сну в 12-30 і регулярного харчування. Тим більше, що це корисно для самого малюка.

А ось питання дисципліни - більш тонкий. З одного боку, слухняна дитина, який із задоволенням діє за принципом "все пішли, і я пішов" легше адаптується до саду. З іншого - це залежить не тільки від виховання, а й від пристрою його особистості, від індивідуального психологічного портрета.

До змісту

психологічний портрет

Можна написати цілий трактат про те, які всі діти різні, але ми зупинимося лише на ключових моментах, які важливі для життя в колективі дитячого садка.

Досить успішно в саду адаптуються діти, які можуть знайти собі заняття. А ось ті, хто і п'яти хвилин не може пограти самостійно і вимагає уваги, будуть зазнавати труднощів. Втім, є такі малюки, які так поводяться виключно з мамою, яка хворобливо реагує на почуття крихти. Оцініть поведінку малюка в різних ситуаціях: коли він знаходиться з нянею, на розвиваючих заняттях, на великих сімейних святах і т.п.

Не менш важлива реакція на стрес, типова для дитини. Відхідливість дітям, яких легко відвернути чимось цікавим, в садку простіше. А ось ті, хто схильний довго і важко переживати навіть найменші образи, в колективі складно.

Подивіться, як дитина звикла привертати до себе увагу. У садку діти, особливо якщо вони єдині в родині, відчувають стрес через те, що перестали бути "центром світу". Більшість з них швидко розуміють, що криками справі не допоможеш, проте демонстративні дітки з хорошим інтелектом можуть винайти щось цікавіше. Закидання трусів на люстру і відбирання чужих ложок - це ще квіточки. Сам дитина буде вельми задоволений зробленим ефектом, проте чи вистачить мудрості у вихователів, щоб грамотно поводитися і не вступати в "силову боротьбу" з таким "артистом"?

До змісту

Як підготувати дитину до садка?

Перш за все, потрібно підготувати до цього важливого кроку батьків. Ті, хто спокійно сприймає розлуку з малюком, не відчуває почуття страху і провини, транслюють свою впевненість дітям. Батьківську тривогу діти переймають досить швидко, адже якщо мама хвилюється, значить, справи кепські, кругом небезпека.

Потім необхідно встановити режим дня і нормальні дисциплінарні рамки. Це робота не на один день, але вона того варта, якщо ви не готові забезпечити дитині середу, в якій всі прояви його індивідуальності будуть сприйматися на ура.

Бажано відвідувати дитячі колективи, щоб дитина отримала досвід спілкування з однолітками. Це може бути центр раннього розвитку, група денного перебування, спеціалізовані заняття для підготовки до дитячого садка.

В цілому, більшість дітей готові до саду у віці 3,5-4,5 років. Однак все ж має сенс показати дитини психолога, щоб отримати індивідуальні рекомендації.

Анна Нікітіна

Коментувати можут "Чи готовий дитина до дитячого садка?"

Чи швидко адаптується дитина в новій обстановці?
Чи не роблять батьки помилку, віддаючи малюка в колектив в такому ранньому віці?
На що варто звернути особливу увагу, оцінюючи соціальні навички свого малюка?
Чи має дитина досвід спілкування з однолітками?
Наскільки він готовий до контакту з новими дорослими?
Чи здатна дитина повідомити про свої проблеми, висловити невдоволення, висловити прохання?
Наскільки ваша дитина готова прийняти їх?
Сам дитина буде вельми задоволений зробленим ефектом, проте чи вистачить мудрості у вихователів, щоб грамотно поводитися і не вступати в "силову боротьбу" з таким "артистом"?

Новости