Чи платить ІП ПДВ - індивідуальний підприємець, чи повинен, чи потрібно

  1. суть ПДВ
  2. визначення
  3. суб'єкти
  4. Чи платить ПДВ індивідуальний підприємець?
  5. В яких випадках?
  6. Розмір і терміни
  7. Хто не платить ПДВ? дивіться відео
  8. ПДВ: бути чи не бути?
  9. Отримати статус платника податку
  10. Відмова від оплати

Підприємець - це така реєстраційна форма фізичної особи, при якій дозволяється здійснювати підприємницьку діяльність з метою отримання прибутку. При цьому факт реєстрації значення не має.

Тобто, якщо громадянин веде діяльність і забув зареєструватися офіційно за законом, він також може бути визнаний платником податків з донарахуванням пені, штрафів і т.д. До підприємців відносяться детективи, і глави фермерств. Податки займають значну частку в структурі витрат, тому щоб не вийти за результатами в збиток, потрібно мати точне уявлення про те, які податки обов'язкові до розрахунку і сплати індивідуальним підприємцем.

суть ПДВ

суть ПДВ

Поняття ПДВ однаково як для платників-організацій, так і для платників-індивідуальних підприємців. Чи сплачується вихідний ПДВ, пред'являється до відшкодування вхідний ПДВ. Різниця формує підсумкову суму: до сплати або до відшкодування.

визначення

ПДВ розшифровується як податок на додану вартість.

Як видно з назви, саме додана вартість (націнка) є об'єктом оподаткування.

Регламентує правила обліку ПДВ глава 21 (друга частина) НК РФ.

суб'єкти

суб'єкти

Суб'єктами визнаються як особи юридичні - підприємства, організації, фірми, так і особи фізичні - індивідуальні підприємці. Правила застосування ПДВ для них практично не відрізняються. Коли відбувається реєстрація підприємця, цей факт має на увазі, що автоматично підприємець обзавівся статусом як платник ПДВ.

Чи платить ПДВ індивідуальний підприємець?

Як вже говорилося, обов'язок сплати ПДВ підприємцем закріплена в кодексі. У разі, якщо ІП знаходиться на особливому режимі, для розуміння чи повинен він платити ПДВ, потрібно звернутися до голів кодексу, який регламентує порядок застосування відповідних режимів. Коли здійснюється ввезення товарів через кордон, питання можна також прояснити в Митному кодексі.

В яких випадках?

В яких випадках

Сплата ПДВ залежить від обраного режиму оподаткування. У більшості ситуацій підприємець має право самостійно визначити, який режим найбільш зручний і економічно виправданий для нього, як з точки зору власного бізнесу , Так і з точки зору зіткнення з партнерами.

Для багатьох контрагентів, в тому числі великих іноземних, одним з обов'язкових умов ведення бізнесу є застосування ПДВ.

Тому підприємці, які вибирають загальні режими в зв'язку з роботою з організаціями, також знаходяться на загальному режимі або ввозять товари в Росію, стають платниками ПДВ.

Можливість використання різних режимів залежить від виду здійснюваної ІП діяльності, крім того, вплив можуть надавати такі фактори-розмір виручки, використання найманої праці. Оплата податку на додану вартість є обов'язковою, якщо ІП здійснює діяльність за загальним режимом оподаткування, який зобов'язує платити певні види податків поквартально і помісячно.

Виключають сплату ПДВ такі режими, крім випадків, прямо передбачених законом:

  1. ЕНВД - носить добровільний принцип з 01 Січня. 2019 р Передбачено для певних видів діяльності, розрахунок податку ведеться по особливій формулі. Якщо підприємець поряд з поставлений режимом здійснює іншу діяльність, що потрапляє під загальний режим, він визнається платником ПДВ в цій частині бізнесу.
  2. ССО - найпопулярніший варіант ведення оподаткування в малому бізнесі.
  3. Патентна система роботи - стала самостійним видом режиму з 01 Січня. 2019 р Має на увазі сплату певної суми за період у вигляді патенту. Розроблено для тієї чи іншої послуги.
  4. ЕСХН - режим оподаткування для сільськогосподарських виробників.

Розмір і терміни

Розмір і терміни

Термін сплати ПДВ однаковий для всіх - до 20го числа місяців кварталу, наступного за розрахунковим.

Оплата відбувається за місцем податкової реєстрації підприємця рівними сумами по 1/3 за підсумками кварталу, так як податковим періодом вважається один квартал.

Декларація подається до 20го числа місяця, наступного за останнім місяцем звітного квартала.Чтоби вірно розрахувати суму ПДВ за період, необхідно розібратися, що відноситься до об'єктів і відрахуванням цього податку.

Об'єктами по ПДВ вважаються:

  • всі операції по реалізаціям в Росії товарів або послуг, або робіт, майнових прав;
  • всі операції по передачам для своїх потреб товарів або послуг, або робіт;
  • всі операції з виконання для своїх потреб будівельно-монтажної діяльності;
  • всі операції з ввезення в Росію імпортних товарів.

Базою по ПДВ визнається націнка в вартісних показниках, розрахована виходячи з цін за договорами (у випадках з імпортним товаром, виходячи з вартості митної по ВМД), а також отримані аванси.

Ставка ПДВ залежить від виду товару / послуг / робіт і діє зараз в розмірах:

  • 18% (є спільною для всіх);
  • 10% (відноситься до продовольчих, медичним товарам, дитячих товарів, періодичних видань за Переліком);
  • 0% (відноситься до експортних товарами / послугами або робіт);
  • крім того, існують спеціальні авансові ставки.

Відрахуваннями по ПДВ вважаються суми, пред'явлені постачальниками в ситуаціях, коли:

  • товари / роботи або послуги придбані при використанні в діяльності, що підлягає обкладенню ПДВ;
  • товари / роботи або послуги були оприбутковані;
  • на товари / роботи або послуги є правильно оформлені документи, перш за все - рахунок-фактура з усіма необхідними реквізитами. Якщо цей документ оформлений невірно, відрахування по ньому застосувати забороняється.

Формула розрахунку має такий вигляд:

Сума за підсумками періоду = Сума ПДВ нарахованого - сума ПДВ до відрахування

Якщо виходить сума з позитивним значенням, її необхідно сплатити в бюджет, якщо сума вийшла з від'ємним значенням, це ПДВ до відшкодування. Щоб відшкодування зарахований, необхідно ІП пройти камеральну перевірку з позитивним результатом, на підставі якого ПДВ можна буде взяти в залік майбутніх розрахунків.

Хто не платить ПДВ? дивіться відео

Чи потрібно?

Якщо ж підприємець не перебуває на загальному режимі, він все одно має право виставляти рахунки-фактури з ПДВ, але в таких ситуаціях необхідно здавати звітність та здійснювати сплату податку в установленому законом порядку. Це зовсім не означає, що підприємцю доведеться змінити режим, таку норму закон не передбачає.

Також підприємець зобов'язаний при ввезенні товарів сплачувати ПДВ.

Під ввезенням розуміється територія Росії і інші території, що потрапляють під її юрисдикцію. Сюди ж відноситься торгівля підакцизними товарами, а також випадки, передбачені стат. 174.1 НК РФ (діяльність простих товариств, інвестиційних товариств, довірчого управління або концесійної угоди в РФ).

Крім того, підприємець не тільки повинен відзвітувати та сплатити ПДВ, а й забезпечити облік усіх регістрів, що стосуються цього податку: книг продажів / покупок, журналів з обліку рахунків-фактур. Саме на основі податкових регістрів з ПДВ відбувається заповнення декларації з цього податку. Правильне ведення регістрів також перевіряють співробітники податкових органів при різних перевірках .

Вирішувати, чи треба підприємцю платити ПДВ чи ні, можна тільки індивідуально кожній фізичній особі. Безумовно, якщо мова йде про великих оборотах, роботі з юридичними особами, які здійснюють виробничу, торговельну діяльність, то краще бути платником ПДВ. Так як покупець зможе зробити відрахування, то швидше за серед двох постачальників з рівними цінами, буде обраний той, який сплачує цей податок.

ПДВ: бути чи не бути?

ПДВ: бути чи не бути

Можна отримати звільнення на його сплату за стат. 145 НК РФ. У цій ситуації статус платника податку не втрачається, просто підприємець отримує можливість видавати документи без ПДВ з відповідною позначкою. Виставлення рахунку-фактури залишається умовою необхідним, але виділення суми податку в документі не відбувається. Ставиться штамп «Без ПДВ» або робиться напис. Крім того, підприємець може не звітувати в податкові органи з ПДВ.

Якщо він здійснював видачу рахунків-фактур з сумою ПДВ, або виконував функції податкового агента, здавати декларації ІП зобов'язаний.

Підбивши підсумок, можна помітити, що звітувати по ПДВ необхідно ІП, коли він:

  1. Видавав своїм контрагентам рахунок-фактуру із сумою ПДВ, виділеної окремо.
  2. Здійснював операції за статтею 161.

Звільнення від ПДВ можуть отримати ті ІП, сума реалізацій яких не більше двох мільйонів без ПДВ за попередні три місяці за календарем.

Тоді ці підприємці звільняються від сплати ПДВ на 12 місяців по календарю в повідомному порядку. Якщо виручки від реалізації не було зовсім, звільнення отримати не можна. Слід пам'ятати про особливих випадках, на яких звільнення від сплати не поширюється - торгівля підакцизними товарами. Коли закінчується термін застосування звільнення, його можна продовжити або припинити застосовувати.

Для процедури продовження звільнення потрібно підтвердити право наступними документами:

  • випискою з книги продажів;
  • випискою з книги з обліку доходів / витрат;
  • копіями журналу з обліку рахунків-фактур.

Якщо відбулося перевищення обсягу реалізації або були операції з торгівлі підакцизними товарами, IP втрачає можливість щодо застосування звільнення з місяця, в якому сталося вказане порушення.

Отримати статус платника податку

За чинним цивільним кодексом РФ присвоєння такого статусу відбувається автоматично з моменту реєстрації підприємця в податкових органах. Якщо діяльність ведеться без реєстрації, систематично виходить прибуток, і це може бути доведено за основними ознаками, фізична особа все одно прирівнюється до здійснюють підприємництво незалежно від факту реєстрації.

У такій ситуації будуть не тільки донараховано всі податки, включаючи ПДВ, а також розраховані до сплати пені та штрафи.

Додатково для самого громадянина передбачена адміністративна відповідальність з накладенням штрафу в розмірах від 500 до 2000 рублів, а також відповідальність кримінальна.

Відмова від оплати

Відмова від оплати

Якщо підприємець, будучи платником податку, не звітує за нього і не виробляє сплату у встановлений термін, це призводить до вкрай негативних наслідків: від блокування розрахункового рахунку до нарахування санкцій.

Розблокування рахунку - досить складна і тривала процедура, що може вести до зриву контрактів і налагоджених зв'язків в бізнесі.

Процедура перевірки - зустрічній, камеральної, виїзний, виявляє наявні порушення з обліку податку і також може закінчитися накладенням стягнень на підприємця.

Відкриваючи підприємництво, потрібно обдумати всі наслідки застосовуваного режиму, підрахувати, як будуть впливати на витрати податки, в тому числі і податок на додану вартість. Простіші, на перший погляд, режими можуть привести до негативних результатів згодом, наприклад, перебуваючи на спрощеній системі, підприємець не зможе брати до відрахування вхідний ПДВ.

В яких випадках?
Чи платить ПДВ індивідуальний підприємець?
В яких випадках?
Хто не платить ПДВ?
ПДВ: бути чи не бути?

Новости