Чи варто зберігати гроші в китайських юанях?

Фінансові труднощі в США і ряду європейських держав змушують інші країни світу шукати альтернативну резервну валюту. Слідом за доларом і євро на цю роль все більше претендує китайський юань. Порівняй з'ясував, чи варто росіянам терміново відкривати вклади в цій екзотичній валюті.

Слово «юань» дослівно перекладається як «кругла монета». До середини ХХ століття так називалися різні види грошей, які були платіжним інструментом на протязі декількох століть в різних провінціях Китаю. Перші юані були випущені в 1835 році у вигляді срібних монет.

Вартість і динаміка курсу

На даний момент 1 юань ділиться на 10 цзяо, кожен з яких складається з 10 феней. Це означає, що при вказівці суми в 7,35 юанів вона дорівнює 7 юаням 3 цзяо і 5 феням. 1 юань в середньому варто близько 5 рублів, а на 1 долар можна купити 6,3 юаня. За 2011 рік курс юаня до рубля виріс на 42 копійки. П'ять років тому 1 юань коштував всього 3,38 руб. Свого піку китайська валюта досягала в березні 2009 року, коли її курс склав 5,33 руб.

Фінансові експерти вважають, що юань є недооціненою валютою, тобто її реальний курс по відношенню до інших грошових одиниць повинен бути значно вище, ніж раніше. За рахунок низької вартості грошей китайські товари дешевше інших - це забезпечує країні найвищий економічне зростання в світі. «Позиції китайської валюти забезпечені високими темпами зростання ВВП, що дозволив Китаю перевершити Японію в списку найбільших світових економік. За рівнем резервів до ВВП (55%) Китай на порядок перевершує розвинені країни, середнє значення показника для яких знаходиться на рівні 4-6% », - розповідає Аліна Бісембаева, віце-президент Номос-Банку .

Де відкрити вклад?

Російські банки починають роботу з китайською валютою зовсім недавно. Ряд кредитних установ надали можливість відкривати рахунки в юанях і виробляти по ним необхідні операції. Поки тільки п'ять банків пропонують своїм клієнтам відкривати вклади в юанях: ВТБ24, Номос-Банк, Межтрастбанк, Мій банк і Балтійський Банк Розвитку. У перших двох банках на відкриття депозиту в юанях можуть претендувати забезпечені клієнти - мінімальна сума вкладу повинна бути еквівалентна 500 тис. Доларів США. В інших банках можна розмістити від 1,5 тис. Юанів (приблизно 7,5 тис. Руб.).

Скільки можна заробити?

Прибутковість вкладів в юанях залежить від терміну розміщення коштів - в середньому вона становить 2-3% річних. На прохання Порівняй керівник аналітичного відділу групи компаній «Broco» Олексій Матросов підрахував прибутковість вкладів, розміщених в рублях, доларах і юанях. За відправну точку було взято депозит в розмірі 30 тис. Руб., Розрахунок відбувався за курсом валют на 19 січня 2012 року.

«На рублевому внесок" Керуй ", відкритому в Ощадбанку , Ставка становить 4,44%, що принесе власникові рахунку тисячі триста тридцять-чотири рубля за рік. Якщо відкрити аналогічний депозит в доларах США (30000 рублів / 31,47 рублів за долар = 953,28 доларів) ставка буде дорівнює 1,71%, на чому вкладник запрацює 16,3 доларів - при незмінності курсу долара до рубля це 512,96 рублів. На внесок в юанях, відкритому в Балтійському Банку Розвитку (30000 рублів / 4,99 рубля за юань = 6012 юанів), ставка складе 2,25%, що дасть дохід в 135,27 юанів - при незмінності курсу юаня по відношенню до рубля це 675 рублів », - підрахував Матросов.

На думку експерта, споживачеві більш вигідно здійснювати вклади в юанях, якщо порівнювати їх з доларовими накопиченнями. Прибутковість за вкладами в юанях і доларах невелика і знаходиться в діапазоні 1,5-3,5%. Але юань прив'язаний до долара США і в міру проведення реформування фінансової системи Китаю планово зміцнюється.

тверезий погляд

Прибутковість по рублевих накопичень в 2-3-4 рази вище, ніж за вкладами в китайських юанях. Людині, котра отримує дохід в російській валюті, має витрати в ній і не який планує серйозні витрати в Китайській Народній Республіці явно не має сенсу відкривати рахунки в юанях. Робити це доцільно при активній роботі з цією валютою, частих поїздках в Китай або просто для диверсифікації вкладень, тобто зниження ризиків від зберігання грошей.

За словами президента ВТБ24 Михайла Задорнова, з жовтня 2011 року по початок січня 2012 року його банк залучив на вклади в юанях еквівалент 500 млн руб. Експеримент з розвитку цієї пропозиції визнаний незадовільним, тому поширення вкладу в юанях на роздрібних споживачів в його банку поки не очікується.

Більш вдало пішли справи в Межтрастбанке , Де заявили, що депозити в цій валюті користуються попитом з боку населення, оскільки дану послугу надають у Росії всього кілька банків.

«При всій фундаментальної привабливості валюти, тим не менш, варто брати до уваги той факт, що частка юаня в обсязі резервів центральних банків і його ліквідність за міжнародними мірками все ще залишається незначною. Як випливає зі звіту Міжнародного валютного фонду, за підсумками третього кварталу 2011 року частка долара в розкритих резервах центральних банків зросла з 60,2% до 61,7%. За даними Банку міжнародних розрахунків (BIS), частка юаня в сукупному обсязі угод на міжнародному валютному ринку FOREX в минулому році не перевищила 1% », - зазначає Аліна Бісембаева.

перспективи юаня

Не дивлячись на це, експерти бачать велике майбутнє за китайською валютою. Його широке поширення може статися вже в найближче п'ятиріччя: «У юаня на даний момент є хороші перспективи стати регіональною азіатської валютою, що, безумовно, буде підтримувати стабільність цієї валюти. Юань вже до 2016-17 року може стати реальною альтернативою долару і євро в накопичення громадян »- прогнозує Олексій Матросов.

Аліна Бісембаева вважає, що провідну роль в популяризації юаня повинні зіграти центральні банки різних країн світу, активно включають цю валюту в свої резерви. Також цьому сприятиме відкритість і прозорість китайської економіки. «Тоді китайський юань стане набувати все більш широке використання і зможе стати повноцінною альтернативою традиційним валют», - уклала вона.

«Тоді китайський юань стане набувати все більш широке використання і зможе стати повноцінною альтернативою традиційним валют», - уклала вона

Де відкрити вклад?
Скільки можна заробити?

Новости