Чи можна в наш час стати успішним, не маючи аккаунта в соціальних мережах: колонка тренера по медіаграмотності Наталії Бурило

  1. Навіщо ми ведемо соцмережі
  2. Як направити енергію постинга в потрібне русло
  3. Чи існує життя офлайн
  4. Так чи потрібен вам піар в соцмережах?

Може здатися, що це питання риторичне. Однак одні скажуть: «Само собою, що так!», А інші: «У наш час? Звичайно, ні". Розберемося, хто з них прав і наскільки.

Навіщо ми ведемо соцмережі

Для початку уточнимо, що саме мається на увазі під «успіхом»: саморозвиток або самореалізація, кар'єрний успіх або популярність, самозадоволення або цікаве дозвілля, а, може, надання користі людям. Як і будь-який інструмент, соціальні мережі можуть бути в різних руках як марною «брязкальцем», так і ефективним знаряддям.

Тому кожному, хто задумався про те, а яку роль відіграють соцмережі в його успіху, варто визначити, які надії ви покладаєте на свої електронні активи - акаунти. Так, це може бути:

  • збільшення популярності себе як особистості і / або конструювання іміджу та репутації - причому важливо відзначити, для кого (клієнти, роботодавці, партнери);
  • просування свого проекту, ідей і цінностей;
  • інструмент маркетингу або соціального інженірінга - збір інформації, потрібної вам для аналізу якихось аудиторій;
  • банальна гординя «я хочу лайків, репоста і комментов» ( «мене лайкають - а, значить, я існую», - сказав би Декарт в наші дні);
  • цікавість, нудьга або власна невизначеність, що виражаються в звичці спостерігати за чужими трансляціями життів.

Читайте ще: Цукерберг лайкнет: як зробити соцмережі своїми кар'єрними союзниками

Як направити енергію постинга в потрібне русло

Якщо ви чесно для себе зрозумієте, чому ведете соцмережі, вам буде зрозуміліше, як направити час і сили в продуктивне русло або, можливо, відмовитися від соцмереж, якщо вони не приносять плоди.

Звичайно, ймовірність останнього варіанту розвитку подій досить мала, захисний механізм психіки продиктує «нехай буде» - і все залишиться на своїх місцях. З цієї причини хорошою ідеєю може бути фіксувати ті плюси і мінуси, які вам дають соцмережі, - можна прямо за чітко визначеними KPI.

Наприклад, якщо причина, по якій ви витрачаєте кілька діб в місяць на ведення сторінок у Facebook, Twitter або LinkedIn, - це простежити реакцію на вашу нову книгу, над якою ви працюєте, то вам потрібно публікувати уривки зі своєї роботи, можливо, просити робити репости і висловлювати свої думки, оцінювати реакцію, інтерес і залучення потрібних вам людей. Якщо у вас більшість друзів в соцмережі - молодь, яка цікавиться IT, а ви чекаєте зворотного зв'язку за своїми романтичним віршам, можливо, варто постукати в друзі до редакторів, видавців та інших представників літературного світу. Адже ви просите ради, як лікувати застуду у малюка, в групах матусь, а не в паблік оренди квартир, вірно?

Або інший приклад. Не маючи вищої освіти, але з пристойним багажем практичного досвіду за спиною, вашим інтерактивним резюме виступає ваша хроніка в соціальних мережах. Зайшовши до вас на сторінку, потенційний роботодавець бачить відгуки ваших учнів з тренінгів, фото з фестивалів або креслення якогось винаходу. Звичайно, такий аккаунт коштує дорого в очах важливою вам аудиторії. І його варто підтримувати до того часу, поки це буде для вас актуальним.

Як проміжний підсумок, можна порадити - давайте інформацію тим людям, які:

  • зрозуміють її;
  • схожі з вами цінностями, цілями, пріоритетами;
  • підготовлені до неї, тобто у них є досвід споживання такого контенту;
  • цікавляться нею.

Двоє моїх друзів, гарні фахівці у своїй справі, не мають акаунтів в соцмережах. Кожен їх день - офлайн-день, присвячений собі і справі, яким вони горять, в якому удосконалюються. Кожен день - спілкування з людьми вживу, не в месенджерах, а тет-а-тет.

Чи існує життя офлайн

Тобто, соцмережі дійсно впливають на успіх. Якщо вас немає в інтернеті - про вас не говорять, чи не переказують ваші пости і не обговорюють ваші фотографії, не чекають відповідей на ваші повідомлення і т.д. Якби у мене не було прикладів людей, які спростовують цю, здавалося б, аксіому, я б могла поставити останню крапку в цьому матеріалі.

Насправді, у фразі «покажи, що може піар», головне слово - «покажи». Тобто, створи картинку, намалюй, нафарбуй або пріукрась - що б це не мало на увазі: фільтр на фото, красивий мовний зворот або куди більш глобальну брехню. Автоматичне прикрашання людьми - ознака бренду. Тобто, людина, яку піарять, або який розкручує себе сам, має ознаки бренду. А це означає, що у цільової аудиторії виробляється звичка думати про вас, як про бренд:

  • Що ось є ви.
  • Ви такий.
  • Ви робите те-то.
  • Зазвичай ви завжди говорите / пишете про те-то.
  • Від вас можна очікувати ...
  • Від вас люди хотіли б дізнаватися ось таке ...

Від вас люди хотіли б дізнаватися ось таке

У моїх прикладах люди, які не користуються жодної соцмережею, не ставлять за мету щось прикрасити або, простими словами, зробити собі піар. У них немає стратегічних комунікацій - вони не в змозі запропонувати, з ким потрібно поспілкуватися, чий пост прокоментувати і лайкнути, кого позначити на своїй фотографії, яке відео зняти, щоб досягти якоїсь мети.

Але вони виступають в ранкових шоу, дають інтерв'ю, роблять щось значуще, і про це не можуть не писати ЗМІ, не можуть не говорити інші люди, яким це цікаво чи які отримали користь від цих вільних від соцмереж особистостей. Звичайно, все це теж комунікації і навіть різновиди маркетингу, які виникають навіть без нашої допомоги. Але якщо у вас є мета контролювати те, що про вас будуть писати або говорити, є сенс регулярно наповнювати інформаційний фон самостійно.

Тому моя відповідь на питання: «Чи можна домогтися результатів без використання соцмереж?», Наближається до «так».

Наприклад, двоє моїх друзів, гарні фахівці у своїй справі, не мають акаунтів в соцмережах. Уявляєте, який величезний масив часу і енергії залишається? Кожен їх день - офлайн-день, присвячений собі і справі, яким вони горять, в якому удосконалюються. Кожен день - спілкування з людьми вживу, не в месенджерах, а тет-а-тет.

Ні, це не інформаційна ізольованість. Ці люди користуються інтернетом і в курсі новин, які дійсно мають відношення до них. Але нічого не викладаючи в соцмережах, вони не створюють інфошума навколо себе. Про них знають їх коло рідних, друзів, знайомих, колег і партнерів, і інформація розходиться невимушено і оперативно по тих людях, які потребують їх знаннях і навичках. Їх цінують без піару.

До одного мого друга з його досвідом менеджменту новооткрившегося філії приставили кількох учнів. Другого бояться відпускати з декількох робочих місць, і керівники беруть його з собою виступати на конференціях по всій країні, відкривати важливі заходи. Таким чином, я бачу, як абсолютно немедійні і антіпіарние особистості все ж виявляються відображені на знімках, які розміщуються на профільних сайтах, миготять в статтях і відеороликах, хоча і не ставлять це собі за мету.

І об'єднує їх наявність наступних п'яти навичок:

  • Менеджменту: брати відповідальність, керувати, делегувати.
  • Вести переговори, спілкуватися, слухати.
  • Генерувати ідеї і їх реалізовувати, не відкладаючи в довгий ящик.
  • Продавати, просувати або знаходити застосування.
  • Зупинятися, тобто систематично робити «привал» і чесно, для самих себе, рефлексувати, а тієї чи дорогий вони йдуть.

Так чи потрібен вам піар в соцмережах?

Задуматися над цим питанням варто, якщо:

  • ви відчуваєте порушену свободу, особисті межі своєї території;
  • відчуваєте втрату часу і брак енергії;
  • вам дискомфортно від «вимушеного» і без чіткої мети спілкування з якимись людьми;
  • ваша робота, ваша справа не так щільно пов'язані з потребою просувати себе;
  • ви відчуваєте, що поки ще тільки розгонитеся в своїй діяльності і плануєте просування в майбутньому.

Хто для вас потрібні люди і кому ви можете бути корисні; які проблеми вашої аудиторії ви можете вирішити своїми знаннями, навичками, продуктами? Мабуть, це основні питання, відповіді на які зможуть привести вас до того успіху, який для кожного з нас свій. А чи потрібна вам буде на цьому шляху стратегічно вивірена сторінка у Фейсбуці / Твіттері чи ні, автоматично стане другорядним питанням, адже поняття «успіх» і «соцмережі» далеко не тотожні.

Читайте ще: Без бана: 7 правил етикету в соціальних мережах

», А інші: «У наш час?
Адже ви просите ради, як лікувати застуду у малюка, в групах матусь, а не в паблік оренди квартир, вірно?
Тому моя відповідь на питання: «Чи можна домогтися результатів без використання соцмереж?
Уявляєте, який величезний масив часу і енергії залишається?
Так чи потрібен вам піар в соцмережах?
Хто для вас потрібні люди і кому ви можете бути корисні; які проблеми вашої аудиторії ви можете вирішити своїми знаннями, навичками, продуктами?

Новости