Чи підлягають поверненню дитячі іграшки за законом про захист прав споживачів

  1. Законодавча регулювання
  2. Зворотні та незворотні товари
  3. Терміни обміну і порядок проведення
  4. Продавець не бажає здійснювати обмін - ваші дії
  5. висновок

Куплені в сучасних торгових точках іграшки для дітей не завжди відповідають найвищим стандартам якості. При цьому слід пам'ятати, що предмети неналежної якості можуть бути небезпечними для здоров'я малюків. Якщо дефект виявлений вже після покупки, у особи, яка вчинила її, виникне питання: чи можна здійснювати повернення іграшок?

Законодавча регулювання

Законодавець захищає права населення, в тому числі і в споживчій сфері Законодавець захищає права населення, в тому числі і в споживчій сфері. В даному випадку необхідно звернути увагу на закон «Про захист прав споживачів».

Відповідно до статей цього документа, покупець дійсно наділений правом повернення вироби назад, якщо на іграшці були виявлені дефекти.

Зробити це можна протягом чотирнадцяти днів або протягом дії гарантії. Подібні правила існують в більшій частині світу.

Можна також повернути і якісно виконану ляльку, м'яч і інший товар, який просто не сподобався дитині. Однак це можливо тільки в тому випадку, якщо він не був пошкоджений покупцем, а також в разі збереження цілісності упаковки, в якій він утримувався. Якщо іграшка все-таки мала дефектами, можна зажадати поміняти її на аналогічний товар, зробити безкоштовний ремонт або повернути кошти. Це законні права кожного споживача.

Зворотні та незворотні товари

Чи підлягає поверненню іграшка належної якості Чи підлягає поверненню іграшка належної якості? У згоді з загальноприйнятою практикою, повернути можна не тільки предмети, що мають шлюб, але також і іграшки, які з тих чи інших причин не підійшли дитині.

Здавати товар дозволено, якщо він не влаштовує покупця за такими параметрами, як:

  1. Форма.
  2. Габарити.
  3. Фасон.
  4. Розмір.
  5. Забарвлення.
  6. Комплектація.

Довідка! Повертається назад товар не повинен мати пошкоджень, нанесених в процесі експлуатації.

Повинна бути також збережена цілісність його упаковки. Повернути дитячі товари не вийде, якщо одне з цих двох умов не виконано, а також в разі порушення чотириденний строк.

Чи всі дитячі іграшки підлягають поверненню? Певний товар повернути не можна навіть у відведений термін. В даному випадку необхідно звернути увагу на спеціальний перелік продуктів, затверджений урядом. У нього входять товари хорошої якості, які не підлягають поверненню, навіть якщо вони не сподобалися дитині.

Лише дві категорії дитячих речей згадуються в цьому переліку:

  • м'які іграшки;
  • гумові надувні товари.

Однак якщо м'яка іграшка зберегла свій товарний вигляд, а на упаковці є всі наклейки і ярлики, тоді можна спробувати домовитися з продавцем. Можливо, він піде назустріч покупцеві, коли переконається, що товар справді не розпаковували.

Читайте чи можна зробити повернення товару без упаковки .

А тут види відповідальності за порушення прав споживачів.

За посиланням список документів, що підтверджують якість товару.

Терміни обміну і порядок проведення

Чи підлягає іграшка обміну та поверненню протягом усього терміну її використання Чи підлягає іграшка обміну та поверненню протягом усього терміну її використання? Так, якщо до неї додаються певні гарантії. В іншому випадку скористатися таким правом можна тільки протягом чотирнадцяти днів. Але це правило не поширюється на дефектні вироби.

Здійснити обмін іграшки з браком можна і після закінчення цього терміну. Однак необхідно врахувати один важливий факт. Кошти будуть повернуті тільки після того, як буде проведена експертиза.

Покупець також може отримати аналогічний товар, натомість неякісної ляльки або іншої іграшки. Особливі правила діють в тому випадку, якщо під час покупки використовувався безготівковий розрахунок. Повернути кошти можна буде тільки на банківський пластик. Це поширена в світі практика.

Перед тим як здійснити повернення іграшки, необхідно:

  • переконається в тому, що вона збереглася в хорошому стані;
  • відшукати чек або товарну квитанцію, в якій описана покупка;
  • підготувати особистий паспорт.

Після цього можна звертатися в торгову точку. Для повернення дитячих іграшок в магазини, необхідно діяти наступним чином:

  1. Провести особистий візит в торгову точку, де була куплена іграшка.
  2. Звернутися до продавця, який обслуговує касовий апарат. Якщо повернення відбувається в день покупки, бажано підійти до каси, на якій проводився розрахунок. В іншому випадку слід звернутися до оператора головною каси.
  3. Висловити бажання повернути товар назад.
  4. Заповнити заяву. Воно може бути складено у вільній формі або у відповідності зі зразком торгової точки. В даному випадку все залежить від конкретного магазину.

Увага! Під час заповнення цього документа доведеться використовувати паспортні дані.

Після того як процедура буде закінчена, товар відправлять на експертизу. Громадянину можуть відразу ж відшкодувати вартість іграшки або обміняти товар, в залежності від конкретних вимог покупця.

Важливу роль в даному випадку грають чеки (і їх аналоги) Важливу роль в даному випадку грають чеки (і їх аналоги). Вони служать доказом того, що іграшка (лялька, іграшковий будинок або інше іграшкове виріб) дійсно була придбана в торговій точці, куди звернувся громадянин.

Однак не завжди у останнього є можливість відшукати цю документацію, особливо через кілька днів.

Виходом із ситуації буде залучення свідків, які були присутні біля громадянина в момент покупки товару. Якщо і це зробити не вдалося, тоді можна вимагати від продавця перевірити касову стрічку.

У деяких закладах також проводиться облік товару відповідно до кодів, що привласнюються йому. Якщо в торговельній точці, де проводилася покупка, діє подібна система, можна попросити співробітника магазина звірити товар по штрихкоду. Відповідно, хоча товарний або касовий чек і є підставою для повернення, здавати виріб можна і в разі його відсутності.

Продавець не бажає здійснювати обмін - ваші дії

Не завжди повернення іграшок в магазин вдається домогтися діями, описаними вище. Якщо продавець відмовляється повертати кошти, необхідно в першу чергу наполягати на проведенні перевірки якості та спеціальної експертизи. В даному випадку слід звернути увагу на два важливих аспекти:

  • експертиза повинна проводитися за рахунок продавця;
  • покупець має право бути присутнім під час її проведення.

Важливо! Якщо громадянин не згоден з результатами перевірки, він може їх опротестувати.

Чинні закони вказують, що куплені іграшки можна здавати в чотириденний термін або під час дії гарантії (за винятком товарів, описаних вище) Чинні закони вказують, що куплені іграшки можна здавати в чотириденний термін або під час дії гарантії (за винятком товарів, описаних вище).

Відповідно, якщо результати експертизи не підтвердили належну якість іграшкового вироби, продавець зобов'язаний повернути коштів або видати новий товар замість старого.

Якщо останній відмовляється проводити подібні дії, він порушує споживчі права громадянина.

В такому випадку можна діяти в такий спосіб:

  1. Скласти письмову претензію на ім'я керівника торгової точки з вимогою повернути гроші. Якщо останній проігнорував документ або відмовився проводити процедуру, можна приступати до другого етапу.
  2. Скласти позовну заяву для ініціювання судового розгляду.

При цьому слід врахувати, що в деяких випадках витрати, пов'язані з судовими суперечками, можуть не сподобатися громадянину, оскільки будуть перевищувати вартість самого виробу. Тому може виникнути питання доцільності подачі судового позову і обміну іграшки.

Як і куди поскаржитися на дитячий сад - інструкція.

Це потрібно знати - покарання за образу особистості .

висновок

Таким чином, якщо покупець виявив в іграшковому виробі шлюб, або воно не підійшло йому з яких-небудь інших причин, можна повернути іграшку в магазин. Це поширена в світі практика. Гарантією наявності такого права є норми, що містяться в чинних законах.

Натомість громадянин може зажадати повернути кошти або обміняти іграшку. Слід зазначити, що м'які і надувні гумові іграшкові вироби, якщо вони виконані в належній якості, обміну не підлягають.

Якщо дефект виявлений вже після покупки, у особи, яка вчинила її, виникне питання: чи можна здійснювати повернення іграшок?
Чи всі дитячі іграшки підлягають поверненню?

Новости