Цікавий досвід: На Південному Уралі задумалися про створення закону про розміщення нестаціонарних об'єктів

подробиці 24.08.2018

У комітеті з економічної політики законодавчих зборів Челябінської області вирішують питання про необхідність підготовки обласного закону, що регулює правила розміщення нестаціонарних торгових об'єктів У комітеті з економічної політики законодавчих зборів Челябінської області вирішують питання про необхідність підготовки обласного закону, що регулює правила розміщення нестаціонарних торгових об'єктів.

Формується робоча група, до якої увійдуть представники влади, депутатського корпусу та бізнес-спільноти. Зацікавлені особи будуть обговорювати необхідність впровадження єдиної для всіх муніципалітетів правової норми. Планується завершити дискусії в рамках групи до 27 вересня, підсумок буде озвучений на черговому засіданні заксобранія. Учасники ринку вважають, що регламентує документ, підписаний губернатором, допоможе обмежити зловживання владою, що допускається деякими муніципалітетами.

Зараз розміщення НТО регулюється Федеральним законом «Про основи державного регулювання торговельної діяльності в Російській Федерації», Земельним кодексом, постановою уряду Челябінської області «Про порядок розробки та затвердження органами місцевого самоврядування схеми розміщення нестаціонарних торгових об'єктів на землях або земельних ділянках, в будинках, будівлях, спорудах, що перебувають у державній або муніципальній власності »і муніципальними нормативними правовими актами.

Як розповів голова комітету з економічної політики законодавчих зборів Челябінської області Костянтин Захаров, федеральні норми визначають тільки правила, пов'язані з включенням нестаціонарних торгових об'єктів в схему їх розміщення, при цьому не обумовлюються умови і не прописуються органи влади, які повинні виконувати дії. Це, за словами пана Захарова, створює правову невизначеність.

Для вирішення протиріч парламентарії знайшли два можливих шляхи. По-перше, депутати направили до Держдуми проект поправок до Земельного кодексу та федеральний закон «Про торгівлю». Пропонується передати право вирішувати питання про умови розміщення нестаціонарних об'єктів регіонах. На законопроект вже отримано позитивно висновок Ради законодавців при Федеральному зборах. Заксобраніі області розгляне ініціативу на вересневому засіданні обласного парламенту.

Друге рішення - розробити регіональний закон, який встановлював би правила розміщення нестаціонарних об'єктів для всіх муніципалітетів Челябінської області. Однак Костянтин Захаров зазначив, що цей варіант спірне. «З одного боку, є проблеми зі зловживанням владою в деяких муніципалітетах. Взагалі-то це питання повинні вирішувати правоохоронні органи. З іншого боку, в більшості муніципалітетів таких проблем немає. Навпаки, влада враховує особливості інфраструктури і виробничих сил, щоб регулювати питання розміщення нестаціонарних об'єктів. Загальноприйняті норми можуть позбавити процес гнучкості », - зазначив Костянтин Захаров. За його словами, робоча група створюється для того, щоб обговорити думки всіх сторін і прийняти зважене рішення, чи потрібен подібний закон області. Депутат не виключив, що в підсумку буде прийнятий інший механізм вдосконалення системи. «Можливо, будемо вирішувати питання в рамках існуючих законодавчих актів та кримінально-правового поля», - зазначив Костянтин Захаров. Він розповів, що робоча група закінчить обговорення до 27 вересня, рішення щодо необхідності закону буде озвучено на черговому засіданні парламентаріїв.

Керівник челябінського відділення асоціації кіоскерів Ірина Плещева називає необхідним введення єдиної законодавчої норми щодо розміщення нестаціонарних об'єктів для всіх муніципалітетів Челябінської області. На її думку, це допоможе захистити підприємців від свавілля місцевої влади. «Єдині для всіх правила допоможуть уникнути такої ситуації, яка у нас була з Челябінської міською думою. У минулому році вона заборонила розміщувати на гостьових маршрутах нестаціонарні торгові об'єкти на зупинках. Вони стали виключати об'єкти з схем розміщення. Челябінське УФАС визнало це рішення незаконним і внесло припис про усунення порушень. У міста немає повноважень, щоб виносити такі рішення. Схеми розміщення об'єктів визначаються постановою регіонального уряду № 5-П від 25.01.2016 року », - говорить Ірина Плещева.

Директор АТ «Роспечать» Костянтин Федорінін зазначає, що регламентують вимоги повинні зробити процес надання прав на розміщення нестаціонарних об'єктів більш прозорим. «Треба, наприклад, посилити аукціони з надання землі. Як ми бачимо по торгах в місті Челябінську на місця розміщення преси, їх виграють невідомі підприємці, які потім не ведуть діяльність. Мені відомо про двох таких об'єктах. Є закон, але він не виконується. Значить, проблема не в законах, а в організаційній моделі муніципалітетів », - підкреслив пан Федорінін. Він також наголосив на проблемі з розміщенням некапітальних торгових об'єктів в Челябінську. «У нас головна проблема - не всі муніципалітети, а Челябінськ, де зносять об'єкти на зупинках. Якщо документ, підписаний губернатором, закріпить норми, що визначають право знаходження кіосків на території міста, я вважаю, що це позитивний факт. Хоча мені здається, що питання було б простіше вирішити на рівні Челябінська, а не розробляти закон », - прокоментував пан Федорінін.

Прес-секретар Ладижинської міської думи Лариса Окунева підтвердила, що приймати рішення про знесення кіосків на гостьових маршрутах через невідповідність дизайн-коду - не в повноваженнях горсобранія, і за приписом Челябінського УФАС ця діяльність завершена. «Зараз ми прибираємо тільки ті ларьки, у яких немає договорів оренди, які розміщені незаконно», - повідомила пані Окунева. Однак вона зазначила, що міськдуми збирається вирішити питання в інший спосіб. «Ми звернулися з депутатської ініціативою в законодавчі збори області. Просимо включити в законодавчу норму визначення "гостьові маршрути", якого зараз формально просто не існує. Ми його розробили і просимо затвердити. Коли заксобраніе на обласному рівні прийме поняття "гостьовий маршрут", ми зможемо до цих маршрутах застосовувати якісь вимоги. У числі заборон - розміщення неузгоджених тимчасових некапітальних об'єктів на зупинках », - розповіла прес-секретар горсобранія.

Карина Кальярова

джерело: Коммерсант Челябінськ

Новости