Цілі фінансового управління організації

  1. фінансове планування
  2. Функції планування:
  3. Методи фінансового планування:
  4. стратегічні цілі
  5. Завдання фінансового управління
  6. Особливості організації фінансового управління
  7. Класифікація функцій фінансового управління

зміст матеріалу

Фінансове управління організації є невід'ємною частиною всієї системи функціонування підприємства. Воно здійснюється за допомогою різних методів і прийомів. Фінансове управління підприємством дає можливість прийняти важливі стратегічні рішення, які визначать успішний розвиток організації та її платоспроможність. Завдяки даній системі отриманий прибуток використовується максимально ефективно, що збільшує вартість підприємства.

Завдяки даній системі отриманий прибуток використовується максимально ефективно, що збільшує вартість підприємства

Цілі фінансового управління організації

фінансове планування

Планування є важливим елементом системи фінансового управління. Головна його мета - визначення і узгодження витрат і доходів підприємства. Планування дозволяє визначити стратегію розвитку і виключити наступ банкрутства через здійснення помилок в сфері управління фінансами.

Планування дозволяє визначити стратегію розвитку і виключити наступ банкрутства через здійснення помилок в сфері управління фінансами

фінансове планування

Функції планування:

- Забезпечення фінансовими ресурсами.

- Визначення способів ефективного вкладення коштів.

- Визначення способів збільшення прибутку за рахунок резервів підприємства.

- Фінансові контакти з банками, бюджетом і т.д.

- Врахування інтересів акціонерів.

- Здійснення контролю за станом бюджету, платоспроможністю, кредитоспроможністю організації.

Методи фінансового планування:

Фінансове планування здійснюється за допомогою таких методів:

Метод Призначення Економічний аналіз Визначає внутрішні резерви, фінансові показники розвитку Нормативний метод Розраховує на основі існуючих норм (наприклад, ставка податку) необхідний розмір бюджету. Балансові розрахунки Побудова прогнозу основних доходів і витрат Прогноз грошових потоків Розрахунок очікуваних доходів і термінів їх надходження Різноманітні розрахунки Створення декількох варіантів планових розрахунків для подальшого вибору найбільш вдалого варіанту. Економіко-математичне моделювання Визначення взаємозв'язку між фінансовими показниками та факторами, які впливають на їх формування.

стратегічні цілі

Головна мета фінансового управління - підтримка добробуту підприємства шляхом постійного збільшення його ринкової вартості. Отримання прибутку в даний момент часу не відноситься до цілей фінансового управління, оскільки одного цього недостатньо. Підприємство може здійснювати ризиковані фінансові операції для того, щоб отримати більший прибуток. У таких випадках отриманий дохід не є гарантом стабільності організації і наявності у неї перспектив подальшого розвитку. Отримуючи прибуток в даний момент часу, організація може при цьому знаходиться на межі банкрутства. Система забезпечення добробуту організації включає в себе такі стратегічні цілі:

- Виняток ймовірності банкрутства. Для того, щоб підприємство не стало банкрутом, важливо постійно контролювати взаємозв'язок між витратами і доходами, враховувати зміни економічної ситуації в цілому по країні, ретельно контролювати стан бюджету і платоспроможність і т.д.

- Збільшення обсягів виробництва. Постійний прогрес і намічена стратегія розвитку є запорукою стабільності і постійного збільшення прибутковості організації.

- Уникнення фінансових втрат. Необхідно здійснювати облік усіх можливих фінансових ризиків при укладанні угод і зводити їх до мінімуму.
- Здатність витримати конкуренцію і зайняти лідируючі позиції на ринку.

- Збільшення вартості організації. Ринкова ціна підприємства має важливе значення для його власників, особливо для акціонерів (якщо це акціонерне товариство). Чим вище ціна компанії, тим вище вартість її акцій. Зростання прибутку для членів акціонерного товариства означає збільшення суми грошових коштів, які вони можуть отримати при продажу своєї частки, ліквідації підприємства, або злиття.

Зростання прибутку для членів акціонерного товариства означає збільшення суми грошових коштів, які вони можуть отримати при продажу своєї частки, ліквідації підприємства, або злиття

Збільшення вартості організації

- Забезпечення максимального прибутку за конкретний період. Чим вищий прибуток, тим більше розмір капіталу власників предпріятія.Прі розрахунку прибутку визначається вигідне відповідність понесених витрат на виробництво продукції очікуваним доходам від її реалізації. Чим вище очікуваний прибуток, тим більше ступінь матеріальної зацікавленості керівництва організації. Важливо розуміти, що між розміром очікуваного прибутку і ступенем фінансового ризику існує прямий взаємозв'язок. Великий прибуток завжди досягається шляхом укладення угод з високим ступенем ризику. Тому, фінансові менеджери підприємства повинні чітко оцінювати допустимий розмір фінансового ризику і його доцільність.

- Забезпечення платоспроможності. Дотримання балансу між приходом грошових коштів і їх витрачанням є способом забезпечення постійної платоспроможності організації. Це досягається шляхом чіткого дотримання термінів дебіторської заборгованості, аналізу платоспроможності дебіторів, своєчасного погашення боргів підприємства і т.д.

- Формування необхідних фінансових ресурсів. Дана мета передбачає оцінки потреби в ресурсах, максимальне використання внутрішніх ресурсів підприємства, застосування ресурсів із зовнішніх джерел, залучення фінансових коштів позичальників, формування ресурсного потенціалу організації.

- Забезпечення фінансової стабільності організації. Стабільність підприємства проявляється в його фінансової стійкості, платоспроможності, можливості самостійного фінансування своїх матеріальних потреб.

Завдання фінансового управління

Досягнення цілей передбачає вирішення наступних ключових завдань:

- Формування збалансованого руху матеріальних, грошових коштів.

- Формування необхідного в даний період часу кількості фінансових ресурсів.

- Ефективне використання ресурсів у всіх сферах діяльності організації.

- Забезпечення фінансової стійкості.

- Досягнення фінансової незалежності.

- Підтримка платоспроможності.

-Ліквідація неефективних напрямків діяльності.

- максимізація прибутку.

- Мінімізація ризиків.

- Забезпечення сталого розвитку.

- Оцінка фінансових можливостей.

- Оцінка правильності прийнятих рішень.

- Антикризове управління (з метою уникнення банкрутства).

- Організація системи показників ефективності, яка є запорукою фінансової стійкості.

- Організація системи показників ефективності, яка є запорукою фінансової стійкості

Оцінка фінансових можливостей

Особливості організації фінансового управління

Ефективність фінансового управління залежить від дотримання наступних умов:

  1. Взаємозв'язок із загальною системою управління. Фінансове управління організацією не може бути результативним без взаємодії з іншими системами управління підприємством. Фінансове управління безпосередньо пов'язано з діяльністю виробничого відділу, інноваційного відділу, відділу персоналу і т.д.
  2. Комплексний характер прийняття рішень. Оскільки всі структури підприємства знаходяться в безпосередній взаємодії, напрям фінансових потоків в один відділ може привести до нестачі фінансування іншого відділу. Ефективність фінансового управління проявляється в комплексному підході до вибудовування і розподілу грошових потоків.
  3. Динамічність. Фінансове управління має вибудовуватися на підставі усталеною в даний момент економічної ситуації в країні і умов, які існують на підприємстві. Прийоми, показники і нормативи, які були ефективними та актуальними в минулі періоди, можуть виявитися нерезультативними в даний період часу. Чуйне реагування на найменші зміни фінансової ситуації і своєчасна розробка необхідної в даний момент системи управління дають можливість звести до мінімуму ймовірність банкрутства підприємства і підтримувати його платоспроможність.
  4. Наявність альтернативних варіантів вирішення поставлених завдань. Кожне управлінське рішення має прийматися після ретельного аналізу всіх варіантів.

Кожне управлінське рішення має прийматися після ретельного аналізу всіх варіантів

Наявність альтернативних варіантів вирішення поставлених завдань

Класифікація функцій фінансового управління

Фінансове управління організацією виконує ряд функцій, спрямованих на забезпечення стабільності, формування перспектив його подальшого розвитку. До даних функцій відноситься:

Функція Сфера застосування Контроль Організація системи внутрішнього контролю на підприємстві. Контроль за виконанням поставлених завдань здійснюється спеціально створеними для цього підрозділами і відділами. Система контролю включає наявність певних показників і періодів контролю. За результатами отриманих даних можна судити про ефективність діяльності підприємства, вносити корективи в роботу для подальшого поліпшення показників. Розробка стратегії На основі плану розвитку безпосередньо підприємства і ситуації в цілому на ринку формується стратегія, що передбачає подальші шляхи розвитку організації. Прогноз формується на довгострокову перспективу, враховуючи всі напрямки діяльності організації. Інформаційна функція дає пояснення всім існуючих варіантів фінансових рішень, визначає масштаб фінансових потреб, формує джерела інформації (внутрішні, зовнішні), здійснює систематичний моніторинг фінансового стану організації і всієї економіки в цілому. Організаційна функція Приймаються управлінські щодо діяльності організації. Фінансове управління має чітко реагувати на будь-які зміни. Ефективне виконання даної функції стає можливим при наявності організаційної структури з чіткою ієрархією, при якій кожен відділ виконує поставлені перед ним завдання під контролем свого безпосереднього керівника. Відділи, які виконують організаційні функції, повинні перебувати в тісній взаємодії з іншими структурами підприємства. Аналіз на увазі оцінку фінансової ситуації, що склалася в даний момент часу, і більш ретельну оцінку на довгострокову перспектіву.Аналізу піддаються, також, результати діяльності організації, конкретних відділів, дочірніх підприємств, філій і т.д. Стимулювання Має на увазі створення системи стимулювання співробітників, що працюють в системі управління (керівники підрозділів, менеджери). Стимулювання допомагає зацікавити співробітників ефективним виконанням прийнятих управлінських рішень. Перед працівниками ставляться завдання виконання планів, дотримання термінів, досягнення встановлених показників, дотримання необхідних нормативів і т.д. При вирішенні поставлених керівництвом завдань співробітники підрозділів фінансового управління отримують заохочення в різній формі. При невиконанні покладених на ніхобязательств співробітники несуть покарання (позбавлення премії, скасування привілеїв і т.д.).

Таким чином, фінансове управління є важливим елементом управлінської структури організації. Головна мета фінансового управління полягає не в отриманні одноразової прибутку, а в забезпеченні добробуту підприємства в цілому. Це проявляється в реалізації цілого комплексу заходів і прийомів, спрямованих на виключення ймовірності банкрутства, ефективне використання ресурсів, підтримання платоспроможності, збільшення ринкової вартості компанії і т.д. Для досягнення позитивних результатів важливо застосовувати комплексний підхід, динамічно реагувати на будь-які зміни економічної ситуації, взаємодіяти з іншими системами управління організацією.

Новости