Цільова аудиторія: навіщо знати свого клієнта

  1. 1. Визначте, на кого розраховані ваші послуги
  2. 2. Види цільової аудиторії
  3. 3. сегментує цільову аудиторію
  4. Географія вашого бізнесу
  5. вік клієнтів
  6. Підлога
  7. Сімейний стан
  8. 4. Висновок
  9. Можливості сервісу:

Цільова аудиторія - це потенційні клієнти, які можуть бути зацікавлені в товарі або послуги компанії. Знання своєї аудиторії необхідно, щоб зробити пропозицію, яка вирішить її проблему.
Цільову аудиторію вашого бізнесу можна проаналізувати за наступним алгоритмом:

1. Визначте, на кого розраховані ваші послуги

Необхідно зрозуміти, для кого ви працюєте. Здійснюєте продажу безпосередньо споживачеві або контактуєте з іншими компаніями.

Якщо ви займаєтеся просуванням сайтів, то вам не немає сенсу рекламуватися там, де сидять підлітки або молоді мами. Вам потрібні компанії, які потребують просуванні свого бізнесу в інтернеті.

2. Види цільової аудиторії

Ви визначили, для кого працюєте - для бізнесу або для споживачів. Тепер давайте з'ясуємо, на які типи ділиться ваша цільова аудиторія.

Основна аудиторія

Основна цільова аудиторія пріоритетна для компанії. Це група людей, які приймають рішення про покупку товару або послуги. Наприклад: дівчина, яка купує собі плаття або чоловік, що вибирає собі вудку на риболовлю.

непряма аудиторія

Ця аудиторія бере участь в продажах не безпосередньо, а через інші особи. Класичний приклад - діти. Вони бачать рекламні ролики з новими іграшками, просять їх у батьків і вони найчастіше їх купують.

Чітко побачити різницю між цими видами цільової аудиторії можна на прикладі магазину дитячих іграшок. Тут діє 2 види ЦА - батьки і діти. Безпосередньо купують товар перші. Але ініціаторами купівлі виступають другі.

Саме діти є первинною цільовою аудиторією для підприємців, що працюють в цій ніші. І сили маркетингу і реклами повинні бути спрямовані на залучення інтересу дітей.

А ось автомийка повинна враховувати потреби власників автомобілів різного класу, їх графік роботи і платоспроможність. Наприклад - ядро ​​цільової аудиторії складають автовласники в віці 25-50 років, для яких важливі якість і швидкість обслуговування при невисокій вартості.

3. сегментує цільову аудиторію

Вирішувати треба реальні проблеми і нагальні потреби ваших потенційних клієнтів. Саме для цього і потрібно розуміти, хто ваш клієнт: де він живе, його вік і рівень доходу.

На цьому етапі виділяйте характеристики цільової аудиторії:

Географія вашого бізнесу

Географічні параметри допомагають визначити область, яку ви плануєте обслуговувати за допомогою свого товару або послуги. Тому не варто рекламувати юридичні послуги в Москві людям, які проживають в Новосибірську. Це не принесе ніякої користі.

вік клієнтів

Уникайте занадто широкого діапазону в цифрах. Діапазон повинен коливатися від 5 до 15 років. Необхідно ретельно проаналізувати, хто найчастіше купує ваш товар або послугу.

Детальний опис цільової аудиторії за віком:

  1. Чоловіки, вік від 28 до 40 років, рівень доходу - від 80 тис. На місяць, житель мегаполісу, перебувають у відносинах близько 1,5 років і вище, звикли шукати інформацію в мережі, з соцмереж воліють Фейсбук.

  2. Жінки, вік від 25 до 35, рівень доходу - середній, від 50-80 тис. На місяць, мешканки мегаполісу, працюють в офісі, перебувають у відносинах близько 3х років, «самі вирішують проблеми», з соцмереж воліють Інстаграм.

Підлога

Виявити, хто проявляє більшу активність в продажах, чоловіки або жінки. Немає сенсу рекламувати жіночі колготки в чоловічому журналі. Це не цільова аудиторія цього товару.

Рівень прибутку

Визначте приблизний рівень доходу своєї ЦА. Низький, середній або вище середнього? Наприклад, в журналі читачам із середнім рівнем доходу немає сенсу рекламувати автомобіль за 4 мільйони рублів. Зацікавитися вони їм, звичайно, можуть. Але купівельна спроможність буде дорівнює нулю.

Врахуйте, що вашими покупцями можуть бути і люди зовсім без доходу, наприклад школярі. Вони ще знаходяться на утриманні у батьків, але є вашими клієнтами (непрямими).

Сімейний стан

Покупець, якому потрібен ваш продукт для себе, але у нього сім'я і діти. І такий же покупець, але вільний і необтяжений побутом. Це два різних клієнта, тому що у першого переважає в інтересах сім'я. Зацікавлювати його треба, наприклад, корисністю товару, вигідною ціною, зручністю для сім'ї.

решта критеріїв

Ми розглянули основні сегменти при визначенні портрета ЦА. Щоб отримати більш точну картину, продовжуйте сегментацію за такими ознаками:

  • освіта,

  • місце роботи,

  • інтереси, хобі,

  • соціальний статус,

  • що люблять дивитися / читати / слухати і тд.

Для сегментування цільової аудиторії можна використовувати і методику «5W» Марка Шеррингтона. Це найбільш популярний метод визначення цільової аудиторії і психологічних характеристик, притаманних покупцям. Для сегментування цільової аудиторії можна використовувати і методику «5W» Марка Шеррингтона

  • що (від англ. what) - товар (Які товари і послуги потрібні споживачеві. Що ви пропонуєте?);

  • хто (who) - споживач (Хто буде користуватися, кому це потрібно?);

  • чому (why) - мотивація (Навіщо людям це потрібно?)

  • коли (when) - момент (Коли споживачеві це потрібно? У якій ситуації клієнти захочуть скористатися вашими товарами / послугами?)

  • де? (Where) - канал збуту (Де живуть ваші клієнти? Де вони побачать, замовлять, отримають ваш товар?)

4. Висновок

Ви можете проаналізувати цільову аудиторію вручну за цими параметрами і потім зібрати портрет цільової аудиторії компанії. Але легше буде скористатися сервісами. Ми радимо такі:

1) Яндекс.Метрика - це інструмент веб-аналітики, який допомагає отримувати наочні звіти, оцінювати ефективність онлайн- і офлайн-реклами. Тут ви можете переглянути географію, відвідуваність, вік аудиторії сайту або соцмереж.

2) Церебро.Таргет - це сервіс для знаходження цільової аудиторії в популярній соцмережі ВКонтакте.

Можливості сервісу:

  1. Пошук друзів і передплатників, популярних профілів соцмережі;

  2. Підбір активної аудиторії, яка перебуває в декількох групах;

  3. Підбір та аналітика аудиторії активних спільнот по конкретній темі;

  4. Відстеження користувачів, друзі яких вже складаються в цікавлять спільнотах;

  5. Відстеження профілів, які здійснюють покупки в заданому напрямку;

  6. Підбір аудиторії за датою народження.

3) Яндекс.Аудіторіі допоможуть зібрати сегменти для орієнтування вашої реклами на основі списку контактів постійних клієнтів.

4) Google Trends - інструмент для визначення настроїв цільової аудиторії: які ключові слова використовують користувачі, щоб знайти ваш товар, як часто змінювався інтерес користувачів до товару / послуги, а також кількість запитів і регіональну приналежність запитів.

Після, того як ви виявите, хто ваша цільова аудиторія, складіть окремий документ. І використовуйте при запуску кожної рекламної кампанії або акції: http://qps.ru/mxy3u

Не можна ставитися до аналізу цільової аудиторії, як до формальності. Ви втратите і час, і гроші. Вирішувати треба реальні проблеми ваших клієнтів. Саме для цього і потрібно розуміти, хто ваш клієнт. Безумовно, цільова аудиторія може змінюватися. Тому аналізувати аудиторію і коригувати портрети клієнтів потрібно при запуску кожної нової рекламної кампанії.


Низький, середній або вище середнього?
Де живуть ваші клієнти?
Де вони побачать, замовлять, отримають ваш товар?

Новости