Чим обернеться покупка майна у фізичної особи - не підприємці

  1. закупівельний акт
  2. Варіанти розрахунків з фізичними особами
  3. Купуємо вживане основний засіб
  4. обчислення ПДВ
  5. Реалізація сільгосппродукції, закупленої у населення
  6. Продаж автомобіля, придбаного у фізичної особи - не підприємці
  7. Особливості оформлення рахунків-фактур
  8. ПДФО

Придбати необхідні товари, матеріали або навіть обладнання можна не тільки у юридичної особи. Нерідко продавцем є громадянин, який не здійснює підприємницьку діяльність. Як правильно оформити документи, визначити вартість майна і обчислити податки в подібній ситуації?

Будь-яка угода між юридичною особою і громадянином обов'язково укладається у письмовій формі. Виняток - угоди, що вимагають нотаріального посвідчення.

Про це йдеться в пункті 1 статті 161 Цивільного кодексу. Договір купівлі-продажу з фізичною особою повинен містити найменування, кількість, асортимент і вартість товару, а також права, обов'язки і відповідальність сторін, термін передачі товару, порядок оплати та інші умови, передбачені главою 30 ГК РФ.

Які дані про продавця - фізичну особу потрібно відобразити в розділі договору «Реквізити сторін»? Перш за все це прізвище, ім'я, по батькові, найменування та дані документа, що посвідчує особу, місце проживання, і ІПН (якщо є). У разі, коли договір передбачає безготівкову оплату, вказують дані банківського рахунку фізичної особи, на який будуть перераховуватися кошти.

закупівельний акт

Факт передачі майна підтверджується складанням закупівельного акта. Для організацій громадського харчування використовується акт за уніфікованою формою № ОП-5 1. Вона застосовується, зокрема, для закупівлі продуктів у населення, наприклад м'яса в живій вазі, молока, картоплі, моркви та інших продуктів харчування, отриманих в особистому підсобному господарстві.

А ви знаєте, як організувати роботу, щоб спірні моменти не привели до податкових наслідків? Дуже просто. Всі секрети успішної роботи знаходяться в журналі «Російський податковий кур'єр». До кінця вигідною акції залишилося всього кілька днів!

1: Уніфікована форма № ОП-5 затверджена наказом Мінстату України від 25.12.98 № 132.

Решта організації самостійно розробляють форму закупівельного акта, тим більше що у громадянина може бути куплена не тільки сільгосппродукція, а й будь-які інші товари, а також основні засоби. При цьому необхідно, щоб в документі були вказані обов'язкові реквізити (п. 2 ст. 9 Федерального закону від 06.12.11 № 402-ФЗ "Про бухгалтерський облік").

  • найменування;
  • Дата складання;
  • найменування організації, від імені якої складено документ;
  • зміст господарської операції;
  • вимірювачі господарської операції в натуральному і грошовому вираженні;
  • найменування посад осіб, відповідальних за здійснення господарської операції і правильність її оформлення;
  • особисті підписи зазначених осіб.

При розробці зазначеного документа за основу може бути взята уніфікована форма № ОП-5.

Обов'язково запишіться в наш освітній проект школа Платника податків - це професійне навчання в форматі відеолекцій. Він підготовлений спеціально для головних бухгалтерів, аудиторів і податкових консультантів. Це безкоштовно!

Закупівельний акт складається у двох примірниках, один з яких залишається у фізичної особи - продавця, а другий - у організації-покупця.

Операції із закупівлі товарно-матеріальних цінностей у населення відображаються в бухгалтерському обліку організації в загальному порядку.

Малюнок. закупівельний акт


Варіанти розрахунків з фізичними особами

Залежно від умов покупки розрахунки з фізичними особами можуть провадитися як безготівковим шляхом, так і готівкою. При перерахуванні грошових коштів на розрахунковий рахунок продавця, який вказується в договорі, крім платіжного доручення на перерахування грошей інші документи для підтвердження факту оплати не потрібні.

Якщо в договорі встановлено, що покупка оплачується готівкою, можливі два варіанти розрахунків: або продавець отримує гроші в касі організації, або представник організації-покупця розраховується з ним відразу в момент покупки. Якими документами організації слід оформляти ці операції?

Виплата грошей фізичній особі з каси організації здійснюється за видатковим касовим ордером, який заповнюється відповідно до Порядку ведення касових операцій в Російській Федерації, затвердженим Вказівкою Банку Росії від 11.03.14 № 3210-У "Про порядок ведення касових операцій юридичними особами та спрощеному порядку ведення касових операцій індивідуальними підприємцями та суб'єктами малого підприємництва ".

У цьому випадку продавець в закупівельному акті не розписується в отриманні грошей. На проведення закупівлі відповідальній особі видаються підзвітні суми з каси організації. Купівля оформляється закупівельними актом, в якому підпис фізичної особи є підтвердженням отримання грошей від представника підприємства. Жоден інший документ про виплату грошей при цьому не складається.

Придбана продукція здається на склад за накладною. Особи, які отримали гроші під звіт, повинні подати авансовий звіт про фактичне використання виданих їм сум з додатком затвердженого керівником підприємства закупівельного акта та копії накладної про здачу продукції.

Купуємо вживане основний засіб

Сьогодні в умовах фінансової кризи організації нерідко набувають у фізичних осіб об'єкти основних засобів. Це може бути як абсолютно нове, так і вживане майно.

Документальне оформлення покупки основних засобів у фізичних осіб не відрізняється від оформлення їх придбання у юридичних осіб. Так, в загальному порядку складаються необхідні уніфіковані форми, зазначені в постанові Держкомстату Росії від 21.01.2003 № 7.

Складнощі можуть виникнути з визначенням терміну корисного використання об'єкта і амортизаційної групи, в яку його слід включити. Нагадаємо, що термін корисного використання основного засобу підприємство визначає самостійно на дату введення його в експлуатацію відповідно до Класифікації основних засобів (п. 1 ст. 258 НК РФ).

Організація, що набуває основний засіб, що було у використанні, має право визначати норму амортизації для такого об'єкта з урахуванням строку корисного використання, зменшеного на кількість років (місяців) його експлуатації попередніми власниками. Підстава - пункт 7 статті 258 Податкового кодексу. Природно, час експлуатації об'єктів основних засобів попередніми власниками повинно бути документально підтверджено в порядку, зазначеному в главі 25 НК РФ.

Припустимо, фірма купує у громадянина старий автомобіль. Відомості про тривалість його експлуатації містяться в паспорті транспортного засобу. Таким чином, організація зможе зменшити термін корисного використання об'єкта на підставі даних паспорта транспортного засобу 2. Якщо фізична особа, яка не зареєстрована як індивідуальний підприємець, не може уявити документальне підтвердження терміну використання основного засобу, самостійно зменшувати термін його експлуатації організація не має права.

2: Аналогічні роз'яснення було дано представником Федеральної податкової служби. Вони опубліковані в матеріалах круглого столу на тему «Проблемні питання формування податкової бази по податку на прибуток» // РНК, 2008, № 23. - Прим. ред.

обчислення ПДВ

Фізичні особи, які не зареєстровані як індивідуальних підприємців, які не є платниками податку на додану вартість (ст. 143 НК РФ). Таким чином, громадяни при продажу організаціям матеріальних цінностей не нараховують ПДВ і не виставляють їм рахунки-фактури. Відповідно у організації відсутні суми «вхідного» податку, які вона могла б прийняти до відрахування.

Припустимо, придбане у фізичних осіб майно потім буде реалізовано, тоді організація-продавець зобов'язана нарахувати ПДВ (ст. 146 НК РФ). За загальним правилом податковою базою визнається вартість майна, розрахована виходячи з цін, що визначаються відповідно до статті 40 НК РФ. Про це йдеться в пункті 1 статті 154 Податкового кодексу.

У той же час в пунктах 4 і 5.1 3 статті 154 НК РФ передбачено особливий порядок визначення податкової бази по податку на додану вартість, який застосовується тільки при реалізації:

  • сільськогосподарської продукції та продуктів її переробки, закупленої у фізичних осіб;
  • автомобілів, придбаних у фізичних осіб для перепродажу.

Реалізація сільгосппродукції, закупленої у населення

Розглянемо докладніше порядок обчислення ПДВ при реалізації сільськогосподарської продукції та продуктів її переробки, закупленої у населення. В даному випадку податкова база по ПДВ розраховується як різниця між ціною реалізації, яка визначається відповідно до статті 40 НК РФ, з урахуванням ПДВ і ціною придбання вказаної продукції. Таке правило встановлено в пункті 4 статті 154 Податкового кодексу.

3: Пункт 5.1 введений до статті 154 НК РФ Федеральним законом від 04.12.2008 № 251-ФЗ і почав діяти з 1 квітня 2009 року.

Названа норма застосовується щодо продукції, пойменованої в Переліку сільськогосподарської продукції та продуктів її переробки (крім підакцизних товарів), що закуповуються у фізичних осіб (які не є платниками податків), затвердженому постановою Уряду РФ від 16.05.2001 № 383 (далі - Перелік).

Обчислення ПДВ при реалізації сільгосппродукції відповідно до пункту 4 статті 154 Податкового кодексу проводиться за розрахунковою ставкою 18/118 або 10/110 (п. 4 ст. 164 НК РФ).

Зверніть увагу: найменування продукції має точно відповідати найменуванню, зазначеному в Переліку. Так, в листі Мінфіну Росії від 26.01.2005 № 03-04-04 / 01 розглянута наступна ситуація.

Організація закупила у фізичної особи, яка не є індивідуальним підприємцем, папороть солоний, який є продуктом переробки папороті - виду продукції, пойменованої в Переліку. При цьому такої продукції, як папороть солоний, Перелік не містить. Отже, при реалізації названої продукції організація повинна нарахувати податок на додану вартість з її повної вартості в порядку, встановленому в пункті 1 статті 154 НК РФ. Правила обчислення податку, наведені в пункті 4 статті 154 НК РФ, вона використовувати не має права.

Положення пункту 4 статті 154 НК РФ також не застосовуються, якщо підприємство купує продукцію, включену в названий Перелік, переробляє її, а потім реалізує. Зокрема, в листі Мінфіну Росії від 27.04.2002 № 04-03-11 / 17 зазначено, що при реалізації товарів (в тому числі ковбасних виробів), вироблених з м'яса, закупленого у фізичних осіб, податкова база визначається згідно з пунктом 1 статті 154 НК РФ виходячи з повної вартості реалізованих товарів.

Продаж автомобіля, придбаного у фізичної особи - не підприємці

Особливий порядок визначення податкової бази по ПДВ при реалізації автомобілів, придбаних у фізичних осіб, які не є платниками податків, для перепродажу почав діяти з 1 квітня 2009 року. Згідно з новим пунктом 5.1 статті 154 НК РФ податкова база по ПДВ в даному випадку розраховується як різниця між ціною, яка визначається відповідно до статті 40 НК РФ, з урахуванням податку і ціною придбання зазначених автомобілів.

Припустимо, організація купила для перепродажу автомобіль у фізичної особи і реалізувала його в I кварталі 2009 року. У такій ситуації податкову базу по ПДВ слід розраховувати виходячи з повної вартості автомобіля згідно з пунктом 1 статті 154 НК РФ.

Якщо угода по реалізації автомобіля здійснена в II кварталі 2009 року, то ця операція підпадає під дію норми пункту 5.1 статті 154 НК РФ. Податкова база по ПДВ буде дорівнює різниці між ціною реалізації з урахуванням податку і ціною придбання автомобіля у фізичної особи.

Важливий момент: ПДВ при реалізації автомобіля обчислюється в особливому порядку тільки в тому випадку, коли він спочатку купувався для перепродажу (тобто в якості товару). Припустимо, фірма придбала автомобіль для використання у виробничій діяльності (об'єкт прийнятий на облік в якості основного засобу), а в подальшому прийнято рішення його продати. У подібній ситуації при продажу автомобіля податок на додану вартість обчислюється в загальному порядку (п. 1 ст. 154 НК РФ).

При реалізації автомобілів відповідно до пункту 5.1 статті 154 НК РФ суму ПДВ слід визначати розрахунковим методом (п. 4 ст. 164 НК РФ).

Особливості оформлення рахунків-фактур

Постановою Уряду РФ від 26.12.11 № 1137 внесено зміни до Правил ведення журналів обліку отриманих і виставлених рахунків-фактур, книг покупок і книг продажів при розрахунках з податку на додану вартість (далі - Правила). Нагадаємо, що даний документ затверджений постановою Уряду РФ від 02.12.2000 № 914. Нова редакція Правил почала діяти з 6 листопада 2013 року. Зокрема, завдяки поправкам уточнено особливості заповнення рахунків-фактур у випадках реалізації:

  • сільськогосподарської продукції та продуктів її переробки, закупленої у фізичних осіб, які не є платниками податків (п. 4 ст. 154 НК РФ);
  • автомобілів, придбаних у фізичних осіб (які не є платниками податків) для перепродажу (п. 5.1 ст. 154 НК РФ).

У названих ситуаціях відповідно до нової редакції додатку № 1 до Правил в графі 5 рахунки-фактури вказується податкова база, яка визначається в порядку, зазначеному в пунктах 4 і 5.1 статті 154 НК РФ. Відповідна цій базі сума податку відображається у графі 8. Нагадаємо, що податкова ставка (в даному випадку 18/118 або 10/110) вписується в графу 7 рахунки-фактури.

ПДФО

Тепер розглянемо, чи повинна організація утримувати ПДФО з доходу, який виплачується фізичним особам, які не є індивідуальними підприємцями, при покупці у них майна. Доходи від реалізації майна, що перебуває в РФ і належить фізичній особі, визнаються об'єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб. Це випливає з підпункту 5 пункту 1 статті 208 та статті 209 НК РФ. При цьому в статті 217 Податкового кодексу встановлено перелік доходів, які звільняються від оподаткування. До таких, зокрема, належать доходи від продажу:

  • вирощених в особистих підсобних господарствах і знаходяться на території РФ худоби, кролів, нутрій, птиці, диких тварин і птахів (як у живому вигляді, так і продуктів їх забою в сирому або переробленому вигляді), продукції тваринництва, рослинництва, квітництва й бджільництва як в натуральному, так і в переробленому вигляді (п. 13);
  • заготовлених дикорослих плодів, ягід, горіхів, грибів та інших придатних для вживання в їжу лісових ресурсів (харчових лісових ресурсів), недеревних лісових ресурсів для власних потреб (п. 15);
  • хутра, м'яса диких тварин та іншої продукції, одержуваної при здійсненні любительського і спортивного полювання (п. 17).

При продажу іншого майна у громадянина виникає оподатковуваний дохід. Однак утримувати ПДФО в якості податкового агента фірмі-покупцеві не потрібно. Обчислення та сплату ПДФО фізичні особи з доходів, отриманих від продажу майна, що належить їм на праві власності, виробляють самостійно. Таке правило встановлено в підпункті 2 пункту 1 статті 228 НК РФ. Тому, яке б майно не набув організація у фізичної особи, утримувати ПДФО при виплаті йому коштів не потрібно.

Чи потрібно подавати відомості до податкових органів про виплачені громадянину доходи? Особливості обчислення податку на доходи фізичних осіб податковими агентами встановлені в статті 226 Податкового кодексу. Обов'язок податкового агента повідомляти в податковий орган про неутриманого їм суми ПДФО зафіксована в пункті 5 даної статьі.Однако положення названої статті не застосовуються щодо доходів, зазначених в статті 228 НК РФ (п. 2 ст. 226 НК РФ).

Як уже зазначалося, порядок обчислення ПДФО з доходів фізичної особи від продажу нею власного майна передбачений в статті 228 Податкового кодексу. Отже, організації, які не є податковими агентами, не зобов'язані надавати інформацію про суми ПДФО, які фізичні особи зобов'язані сплатити самостійно. Крім того, організації звільнені і від необхідності щороку подавати відомості відповідно до статті 230 Податкового кодексу 4.

4: Аналогічні роз'яснення неодноразово давалися фахівцями Мінфіну Росії, наприклад, в листах від 28.03.2008 № 03-04-05-01 / 89 і від 30.10.2007 № 03-04-06-01 / 364.

Як правильно оформити документи, визначити вартість майна і обчислити податки в подібній ситуації?
Які дані про продавця - фізичну особу потрібно відобразити в розділі договору «Реквізити сторін»?
А ви знаєте, як організувати роботу, щоб спірні моменти не привели до податкових наслідків?
Якими документами організації слід оформляти ці операції?
Чи потрібно подавати відомості до податкових органів про виплачені громадянину доходи?

Новости